Ciuperci murate pentru iarnă. 3 rețete simple și sănătoase
Un borcan de ciuperci murate pentru iarnă e un deliciu mai ales dacă le faci în casă și poți controla tu ingredientele folosite. Se fac foarte repede, fără să fie nevoie de prea multe pregătiri.
Galerie foto
Primul lucru de care trebuie să ții cont când te apuci să faci ciuperci murate pentru iarnă este să alegi cele mai bune ingrediente. Cumpără ciupercile din surse sigure și asigură-te că sunt foarte proaspete. Nu le folosi dacă sunt prea moi, dacă au pete sau tăieturi ori alte semne că urmează să se strice.
Ciuperci pleurotus murate
Ciupercile pleurotus murate sunt bază pentru salate, o garnitură pentru carne sau chiar un fel de mâncare separat.
Ingrediente
- 1 kg ciuperci pleurotus;
- 100 ml oțet;
- 1 ceapă;
- 700 ml apă;
- 5 foi de dafin;
- 5 boabe de piper;
- 2 linguri de zahăr;
- 2 linguri de sare.
Mod de preparare
Ciupercile se spală și se curăță. Se pun pe foc cu apă și ceapă. Când apa clocotește, se adaugă restul ingredientelor în afară de oțet. Se lasă să fiarbă 30 de minute. Apoi se pune oțetul și se mai lasă pe foc 7 minute. Se lasă să se răcească puțin apoi se pun în borcane.
Borcanele se pun într-o oală cu apă pe fundul căreia se așează prosoape. Se lasă să fiarbă 30 de minute, după care se acoperă cu pături și se lasă să se răcească treptat.
Ciuperci champinion murate
Ciupercile champignon murate merg bine cu dressing de ulei de măsline, cu maioneză și mărar sau cu o vinegretă simplă.
Ingrediente
- 80 ml ulei de floarea-soarelui;
- 80 ml oțet de mere;
- 80 ml oțet de vin roșu;
- 2 căței de usturoi, tocați;
- mărar sau pătrunjel proaspăt tocat mărunt;
- 1 ceapă mare, tăiată rondele subțiri;
- 1 lingură de sare;
- 2 frunze de dafin;
- 3 kilograme de ciuperci champignon cu tulpină.
Mod de preparare
Se pun uleiul, oțetul, usturoiul, pătrunjelul și ceapa într-o cratiță mare din ceramică și se pun pe foc. Se lasă până ajung la punctul de fierbere, apoi se adaugă sarea și se amestecă până se dizolvă. Se ia de pe foc și se lasă să se răcească.
Se așează bucățile de dafin pe fundul borcanelor și apoi deasupra ciupercile pregătite. Se toarnă saramura peste ciuperci și se umple până la 0,5 cm de partea de sus a borcanelor sterilizate. Li se pun capacele și se pun la fiert într-o oală pe fundul căreia ai pus niște prosoape. Apoi se acoperă cu pături pentru a se răci treptat.
Gălbiori murați
Gălbiorii murați sunt o delicatesă pentru că sunt deosebit de aromați, cu o textură moale. Se potrivesc perfect la feluri de mâncare cu carne, dar și salate sau paste. Ai aici o rețetă delicioasă cu ciuperci, numai bună de savurat cu cei dragi.
Ingrediente
- 2 kg gălbiori de pădure;
- 3 linguri ulei de măsline;
- 1 linguriţă de sare;
- 1 linguriță de piper proaspăt râşnit;
- boabe de piper negru;
- 6 linguri oţet alb (9 grade);
- 1 ceapă;
- 3 căţei de usturoi.
Mod de preparare
Se curăță ciupercile de pământ și se spală sub jet de apă rece până sunt foarte curate. Apoi se lasă la scurs într-o strecurătoare.
Se încinge uleiul într-o cratiţă mare şi adâncă, antiaderentă. Apoi se pun ciupercile, se asezonează cu sare și piper și se călesc. Se amestecă mișcând tigaia. Se pun și boabele de piper și ceapa. După se s-au înmuiat se adaugă oțetul și se lasă până se absoarbe tot. Apoi se ia tigaia de pe foc și se adaugă usturoiul zdrobit.
Gălbiorii se pun în borcane sterilizate cu tot cu zeama. Se pun capacele. Se pun la fiert 30 de minute într-o oală cu apă pe fundul căreia ai așezat prosoape textile. Apoi se ia oala de pe foc, se acoperă cu pături și se lasă borcanele să se răcească. Poate dura și 48 de ore.
De ce sunt sănătoase ciupercile murate
Ciupercile există în multe forme, dimensiuni și culori diferite. Dacă le alegi cu grijă, vei avea parte de niște preparate sănătoase și, de asemenea, gustoase. Chiar și murate, ciupercile își păstrează beneficiile nutritive.
Cele mai frecvente tipuri găsite în magazinele alimentare sunt: shiitake, portobello, crimini, gălbiori, maitake, enoki, pleurotus. Fiecare are un aspect și un gust unic.
Atunci când alegi ciupercile, asigură-te că acestea se simt ferme, nu sunt umede la atingere și nu prezintă mucegai. Se pot păstra într-o pungă de hârtie în frigider timp de aproximativ cinci zile. Îndepărtează murdăria și clătește-le ușor înainte de a fi gătite.
Ciupercile murate sunt foarte bune reci, dar le poți servi și la temperatura camerei. Sunt perfecte ca o garnitură rapidă pentru preparate din carne, în special carne de vită și de pește.
Poți servi ciuperci murate și sub formă de salată, alături de legume trase la grătar, brânzeturi mai blânde sau carne. Le poți adăuga în diverse sosuri pentru paste, chiar și în sandvișuri.
Beneficiile nutriționale ale consumului de ciuperci
Nu poți greși cu ciupercile dacă vrei să mănânci sănătos. Sunt fără grăsimi, sărace în sodiu, sărace în calorii și fără colesterol. De asemenea, sunt pline de fibre, vitamine și minerale. Beneficiile nutriționale variază în funcție de tipul de ciupercă. Dar, în general, sunt o sursă bună de nutrienți.
Antioxidanții ajută la protejarea organismului de radicalii liberi dăunători care pot provoca boli precum bolile de inimă și cancerul. De asemenea, te protejează împotriva îmbătrânirii premature și îți întăresc sistemul imunitar. Ciupercile sunt bogate în seleniu, care este și el un antioxidant.
Beta glucanul este o formă de fibre alimentare solubile care a fost strâns legat de îmbunătățirea colesterolului și de sănătatea inimii. De asemenea, poate ajuta corpul să-și regleze glicemia, reducând riscul de diabet de tip 2.
Ciupercile sunt bogate în vitaminele B: riboflavină, niacină și acid pantotenic. Combinația ajută la protejarea sănătății inimii. Riboflavina este bună pentru celulele roșii din sânge. Niacina este bună pentru sistemul digestiv și pentru menținerea pielii sănătoase. Acidul pantotenic este bun pentru sistemul nervos și ajută organismul să producă hormonii de care are nevoie.