Cobbler cu prune. Rețeta unui desert rustic, reconfortant și aromat
Din categoria deserturilor cu prune, simple, ușoare și rapide, îți recomandăm să încerci rețeta de cobbler cu prune. Te vor cuceri combinația de ingrediente simple, textura și aspectul rustic al desertului.

Este rețeta unui desert originar din bucătăria anglo-americană, în care fructele sunt coapte la cuptor sub un strat de aluat moale, asemănător unui biscuit pufos sau prăjitură. Varianta cu prune este deosebit de aromată, cu un echilibru între dulceața fructelor și aciditatea lor naturală, completată de textura aurie și crocantă a blatului de deasupra.
Pe măsură ce se coace, umplutura de prune devine suculentă, ușor caramelizată. Se formează un sos natural care pătrunde puțin în aluatul de deasupra. Blatul capătă o crustă ușor crocantă la exterior, dar rămâne moale și puțin umed în interior, în contact cu fructele. Este genul de desert care se servește cald, eventual cu o cupă de înghețată de vanilie sau un strop de frișcă neîndulcită pentru contrast.
Descoperă și o rețetă de tartă cu prune și crumble. Iar mai jos vei descoperi rețeta detaliată pas cu pas pentru cobbler cu prune.
Ingrediente
Mod de preparare
Vei începe cu pregătirea fructelor. Spală prunele, șterge-le și secționează-le în felii, îndepărtând sâmburii. Amestecă prunele cu zahărul, scorțișoara, vanilia, amidonul și zeama de lămâie într-un bol.
Pune amestecul într-un vas termorezistent uns cu puțin unt sau într-o tavă de ceramică.
Cum prepari aluatul pentru cobbler cu prune
Ia un bol mare și trece făina prin sită împreună cu praful de copt direct în el. Adaugă zahărul și sarea și amestecă bine ingredientele.
Taie untul rece în cuburi și adaugă-l în bolul cu ingrediente. Frământă rapid cu vârfurile degetelor sau cu un blender pentru patiserie până când obții un amestec nisipos, cu bucățele mici de unt vizibile.
Toarnă laptele și amestecă ușor până când se formează un aluat moale. Nu frământa prea mult pentru a nu se topi untul.
Descoperă și o rețetă de aluat fraged pe bază de iaurt. Este rețeta de care ai nevoie atunci când vrei să prepari tarte, pizza, biscuiți.
Ia o lingură și pune grămăjoare de aluat peste fructele din vasul termorezistent. Lasă mici spații între grămăjoare pentru ca sucul de prune să aibă loc să iasă la suprafață în timpul coacerii.
Dacă dorești, poți presăra deasupra puțin zahăr brun pentru a obține o crustă mai crocantă.
Coace deliciosul cobbler cu prune în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius timp de 35–40 de minute. Aluatul trebuie să fie bine rumenit și sucul de fructe să clocotească pe margini.
Acest delicios desert se servește cel mai bine cald, dar este delicios și a doua zi, ușor reîncălzit. Îl poți servi cu înghețată de vanilie, frișcă bătută sau iaurt grecesc rece, pentru un contrast răcoritor.
Tot din categoria deserturilor cu prune îți recomandăm să încerci și rețeta de tartă deosebită cu prune și mere. Este deosebită ca și combinație a fructelor, dar și pentru că aluatul este rulat cu scorțișoară.