Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Printre deserturile cu fructe de toamnă pe care ți-ai propus să le prepari, mai trece pe listă și rețeta de prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Se prepară simplu și ușor, iar ingredientele sun comune și foarte accesibile.

Galerie foto
Această prăjitură este o combinație reușită între simplitatea deserturilor de casă și parfumul cald al toamnei. Aluatul fraged, bogat în unt, se topește în gură și creează o bază delicată pentru prunele coapte. Fructele aduc suculență și o ușoară aciditate. Iar scorțișoara le învelește într-un parfum cald, intens, care transformă prăjitura într-un desert deosebit de reconfortant. La copt, prunele își lasă sucul dulce-acrișor să pătrundă ușor în blat, formând o glazură naturală. Iar mirosul de scorțișoară umple casa cu o aromă de sărbătoare.
Prăjitura este fină, cu un blat fraged și ușor sfărâmicios, care se îmbină armonios cu prunele moi și suculente. Zahărul brun și scorțișoara accentuează dulceața naturală a fructelor și adaugă note calde, ușor picante. La fiecare îmbucătură simți contrastul dintre textura crocantă a bazei, miezul umed impregnat cu sucul prunelor și aroma bogată a scorțișoarei.
Este un desert simplu, dar plin de personalitate, care evocă gustul prăjiturilor pregătite de bunici în zilele de toamnă. Descoperă mai jos rețeta detaliată pas cu pas pentru a prepara și tu așa delicioasă prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi vei prepara aluatul fraged. Acesta necesită un timp scurt de amestecare a ingredientelor și omogenizare, dar și un timp de relaxare la rece. În acest interval de timp pregătești prunele și încălzești cuptorul.
Cum prepară prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară
Pentru prepararea aluatului fraged, într-un bol încăpător amestecă făina cu untul rece și sarea până când obții o compoziție nisipoasă. Adaugă oul și zahărul pudră, frământând rapid până când obții un aluat compact.
Modelează aluatul într-o bilă, înfășoară-l în folie alimentară și lasă-l 30 de minute la frigider.
Descoperă și o rețetă de aluat franțuzesc de croissante, preparat în casă.
Între timp spală prunele, șterge-le bine, taie-le în jumătăți și scoate sâmburii. Presară peste ele zahărul brun și scorțișoara, amestecând ușor.
După ce aluatul s-a relaxat la rece întinde-l într-o tavă tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu unt. Poți folosi o tavă rotundă, pătrată sau dreptunghiulară.
Presară un strat fin de pesmet sau griș peste aluat(opțional), apoi așază prunele cu partea tăiată în sus. Toarnă sucul lăsat de prune peste ele pentru un plus de aromă și pentru o caramelizare reușită.
Introdu tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Coace delicioasa prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară timp de 35–40 de minute, până când aluatul devine auriu și prunele sunt moi și caramelizate.
După coacere, lasă prăjitura să se răcorească ușor în tavă. Apoi presară deasupra zahăr pudră sau servește-o simplă. Această delicioasă prăjitură de toamnă se potrivește minunat alături de o lingură de smântână proaspătă, frișcă ușor bătută sau chiar o cupă de înghețată de vanilie.
Și tot din categoria deserturilor de toamnă cu prune, îți recomandăm să încerci și rețeta de ștrudel cu prune și cremă de mac.

Galerie foto

