Tartă cu prune și crumble, simplă și gustoasă

timpul de preparare
Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Printre cele mai simple prăjituri cu fructe, dar foarte adorate, se numără și tartele. Și pentru că sezonul prunelor este în toi, îți oferim o rețetă de tartă cu prune și crumble, simplă și gustoasă.

Porție de tartă cu prune și crumble pe un tocător de lemn, alături de platoul cu tarta
Galerie foto

Galerie foto

Prunele se așază cu spărtura în sus, pentru a menține sucul în interiorul lor / Profimedia Images

Rețeta de tartă aparține bucătăriei franțuzești, bucătărie recunoscută pentru varietatea de aluaturi. Tartele se prepară dintr-un aluat fraged și o umplutură de fructe, de creme, gem sau dulceață. Se pot prepara și în varianta sărată, recunoscute sub denumirea de quiche. Tarta la origini este simplă, fără a fi acoperită cu un alt aluat. Însă nu este greșit nici dacă mai adăugăm deasupra umpluturii un alt aluat.

Citește și

Putem adăuga deasupra umpluturii din același aluat de la bază, modelat sub formă de grilaj. Dar putem adăuga și un aluat de crumble, nisipos, ca în cazul rețetei de azi. Vezi aici cum se prepară și rețeta clasică a aluatului fraged pentru tartă. Iar mai jos, îți oferim rețeta tartei cu prune și crumble, detaliată pas cu pas.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Ai de pregătit pentru delicioasa tartă, trei elemente, toate simple și ușoare: aluat fraged pentru crusta tartei, umplutura și aluat de crumble. Începe cu pregătirea aluatului fraged, care necesită un timp de odihnă la rece. În acest interval de timp, vei pregăti prunele și aluatul pentru crumble.

Descoperă aici și o rețetă de prăjitură cu mere cuburi și crumble.

Pașii necesari pentru tartă cu prune și crumble

Pentru a pregăti aluatul fraged pentru crusta de tartă, mai întâi amestecă într-un bol făina cu zahărul, sarea, praful de copt și bicarbonatul de sodiu. Apoi adaugă untul rece tăiat în cuburi și cele două ouă. Frământă rapid ingredientele cu o furculiță, sau cu vârfurile degetelor, până când obții niște firimituri. Adaugă una sau două linguri de lapte rece, pentru ca aluatul să devină mai compact.

Modelează aluatul în interiorul unei tăvi de 30-32 cm, unsă cu puțin unt și acoperă tava cu folie alimentară. Pune tava cu aluatul în frigider pentru 15-20 de minute.

În acest interval de timp pregătește prunele, dar și aluatul pentru crumble. Pornește și cuptorul la 180 de grade Celsius.

Spală prunele, șterge-le, apoi le secționezi în jumătăți și le îndepărtezi sâmburii. Mai secționează jumătățile de prune încă odată.

Pentru a pregăti aluatul de crumble, amestecă într-un bol făina de grâu cu cea de migdale, sarea și zahărul. Adaugă untul rece tăiat în cuburi și amestecă rapid toate ingredientele, folosind vârfurile degetelor, până când obții niște firimituri.

Scoate tava cu aluatul de la rece și așază prunele deasupra aluatului, cu decupajul în sus. Peste prune presară firimiturile de crumble. Pune tava în cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius și coace delicioasa tartă cu prune și crumble pentru 25-30 de minute.

Porționeaz-o după ce se răcorește bine și răsfață-i pe cei dragi cu ea.

Iar pentru data viitoare când vei mai dori să prepari o tartă delicioasă, îți recomandăm rețeta de tartă cu banane și caramel, denumită tartă Banoffee

Citește și
Tartă cu prune și crumble porționată pe farfurie albă și pe un platou rotund
Galerie foto

Galerie foto

Tartă de vară cu prune și aluat crocant
Porție de tartă cu prune și crumble pe un tocător de lemn, alături de platoul cu tarta
+0
CELE MAI CITITE
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci secționat, alături de un ceainic și o ceașcă
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
cele 5 sosuri mamă
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
turtă dulce în coșuleț
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două cutii de cadouri
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Galerie foto
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Cornulețe de post cu ciocolată și nuci
Galerie foto
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
Tartă cu legume spiralate porționată
Galerie foto
Tartă cu legume spiralate. Spectacol de culoare și savoare într-un preparat sărat
Tartă cu legume spiralate. Spectacol de culoare și savoare într-un preparat sărat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
cârnați de porc de casă
05:27
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
fursecuri pentru Crăciun
05:22
6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv 6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv
Turtă dulce rețeta bunicii
05:05
Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci
cozonac de casă
22 decembrie, 06:51
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu
Cât se ţine carnea de vită la cuptor
22 decembrie, 05:26
Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă
piept de rață cu portocală
22 decembrie, 05:22
Rețeta de piept de rață cu portocale. Cum se prepara acasă Rețeta de piept de rață cu portocale. Cum se prepara acasă
Cârnați de casă moldovenești
21 decembrie, 11:14
Cârnați de casă moldovenești, după rețeta tradițională. Ingrediente și pașii de urmat pentru un gust desăvârșit Cârnați de casă moldovenești, după rețeta tradițională. Ingrediente și pașii de urmat pentru un gust desăvârșit
Cu ce se poate înlocui praful de copt
21 decembrie, 11:11
Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Ceaiul care îți poate îmbunătăți starea de spirit. Recomandările specialiștilor
Ceaiul care îți poate îmbunătăți starea de spirit. Recomandările specialiștilor
Ceaiul care îți poate îmbunătăți starea de spirit. Recomandările specialiștilor
Crăciunul în Bucovina, între tradiții și preţuri usturătoare. Turiştii cheltuie şi 2000 €/sejur de 4 nopţi
Crăciunul în Bucovina, între tradiții și preţuri "usturătoare". Turiştii cheltuie şi 2000 €/sejur de 4 nopţi
Crăciunul în Bucovina, între tradiții și preţuri "usturătoare". Turiştii cheltuie şi 2000 €/sejur de 4 nopţi
La ce i-a fost cel mai greu să renunţe femeii de 76 de ani pentru a arăta ca o adolescentă. Dieta minune
La ce i-a fost cel mai greu să renunţe femeii de 76 de ani pentru a arăta ca o adolescentă. Dieta minune
La ce i-a fost cel mai greu să renunţe femeii de 76 de ani pentru a arăta ca o adolescentă. Dieta minune
Chefi la cuțite, 22 decembrie 2025. Cine sunt semifinaliștii sezonului 16. Patru concurenți au părăsit marea competiție în lacrimi
Chefi la cuțite, 22 decembrie 2025. Cine sunt semifinaliștii sezonului 16. Patru concurenți au părăsit marea competiție în lacrimi
Chefi la cuțite, 22 decembrie 2025. Cine sunt semifinaliștii sezonului 16. Patru concurenți au părăsit marea competiție în lacrimi
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Chec festiv cu brăduț de ciocolată în interior
Chec festiv cu brăduț de ciocolată în interior
Chec festiv cu brăduț de ciocolată în interior
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură

Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură

Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură

Cârnați de casă moldovenești, după rețeta tradițională. Ingrediente și pașii de urmat pentru un gust desăvârșit

Cârnați de casă moldovenești, după rețeta tradițională. Ingrediente și pașii de urmat pentru un gust desăvârșit

Cum faci mămăligă moldovenească. Rețeta veche

Cum faci mămăligă moldovenească. Rețeta veche

Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă

Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă

Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu

Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu
închide