Cozonac din aluat dospit la rece, cu nucă și stafide

timpul de preparare
Timp de gătire: 50 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Se spune că nu este completă ziua de Crăciun dacă de pe mesele românilor lipsește cozonacul. Acesta este unul dintre cele mai îndrăgite deserturi tradiționale. Dacă ești în căutarea unei rețete mai simple de cozonac, încearcă rețeta de cozonac din aluat dospit la rece, cu nucă și stafide.

Cozonac din aluat dospit la rece, cu nucă și stafide, secționat
Galerie foto

Galerie foto

Cozonacul se porționează mult mai bine a doua zi după coacere / Shutterstock

Cozonacul a fost considerat un desert complex, în special ca tehnică de preparare. Aluatul trebuia frământat timp îndelungat, iar ingredientele se amestecau urmând cu strictețe anumiți pași. Odată cu apariția roboților de bucătărie și mixerelor de frământare, munca s-a redus la minimum. Însă, pentru reușita cozonacilor, pașii de adăugare a ingredientelor trebuie respectați.

Citește și

Ingredientele pentru rețetele de cozonac nu sunt deloc complexe. Dar necesită atenție deosebită calitatea lor. Rețetele pentru prepararea aluatului sunt aproximativ asemănătoare. Însă umpluturile le poate alege fiecare după preferințe. Cea mai populară rețetă de cozonac, din bucătăria românească, este rețeta tradițională de cozonac cu nucă și rahat. Dacă nu ai preparat-o încă, în propria bucătărie, o poți încerca pentru sărbătorile de iarnă. Tot pentru aceste sărbători poți prepara și rețeta de cozonac din aluat dospit la rece, cu nucă și stafide, pe care ți-o oferim detaliată mai jos.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pentru aluatul de cozonac, acestea au nevoie de un timp de relaxare la temperatura camerei. Pentru reușita unui aluat perfect de cozonac, ingredientele nu trebuie să fie reci. Adună și ustensilele de lucru, pentru a le avea la îndemână când începi să amesteci ingredientele.

Pașii necesari pentru cozonac din aluat dospit la rece

Primul pas constă în pregătirea aluatului. Mai întâi vei trece făina prin sită de 2-3 ori, direct în bolul de frământare. Astfel, făina va fi mai aerată, iar aluatul va ieși mai pufos. Formează o adâncitură la mijloc și pune acolo drojdia și o linguriță de zahăr.

Ia două boluri și separă în ele albușurile de gălbenușuri. Pune albușurile deoparte, într-un bol sau într-o caserolă cu capac.

Pune laptele la încălzit, dar nu-l lăsa să atingă punctul de fierbere. Încălzește și uleiul. Adaugă puțin lapte cald peste amestecul de drojdie și zahăr. Acoperă vasul cu un ștergar, și lasă-l la loc cald 10-12 minute.

Amestecă gălbenușurile cu un praf de sare timp de 1-2 minute. Apoi adaugă zahărul tos și zahărul vanilinat, în timp ce amesteci energic până când gălbenușurile se deschid la culoare și compoziția devine spumoasă. Adaugă această compoziție în bolul de frământare, peste drojdia activată.

Picură câte puțin lapte cald, alternând cu uleiul, de asemeni cald și amestecă intens ingredientele din bol.  Când obții un aluat compact, începe să-l frămânți până când se desface de pe bolul de frământare. Acoperă bolul cu o folie alimentară și pune-l la frigider până a doua zi.

Cum prepari umplutura și formezi cozonacul

Pentru a pregăti umplutura de nuci cu stafide, pune stafidele la hidratat în apă caldă amestecată cu puțin rom sau cu esență de rom. Lasă-le la hidratat timp de 12-15 minute.

Scoate și albușurile pe masa de lucru și lasă-le la temperatura camerei timp de 10-12 minute. Presară un praf de sare peste ele, apoi amestecă-le până când devin spumoase. Apoi adaugă treptat și zahărul și amestecă-le până când rezultă o bezea fermă, ca la rețeta de pandișpan.

Adaugă nuca cu pesmetul și pudra de cacao în bezeaua de albușuri. Scurge bine stafidele și adaugă-le și pe acestea în bezea.

Pentru a forma cozonacul, scoate aluatul de la rece și împarte-l în două. Întinde-l în două foi de aproximativ 5-6 mm grosime, pe masa unsă cu puțin ulei. Peste foile de aluat întinde umplutura, rulează-le și împletește-le. Așază cozonacul împletit într-o tavă mare de cozonac și acoperă-l cu un ștergar și lasă-l pentru 30-40 de minute la loc cald să se mai dezvolte.

Nu introduce cozonacul în cuptor până când nu se încălzește la 175 de grade Celsius. Înainte de a introduce tava cu cozonac cu aluat dospit la rece în cuptor, unge cozonacul cu gălbenuș de ou amestecat cu puțin lapte.

Pune tava în cuptor și coace cozonacul pentru 40-50 de minute la 175 de grade Celsius. Cozonacul este bine copt când se rumenește frumos la suprafață.

După coacere, lasă-l să se răcorească mai întâi în tavă, timp de 10 minute, apoi îl poți transfera pe un grătar. Porționează-l după răcire.

Descoperă și un articol cu sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor.

Citește și
Cozonac din aluat dospit la rece, cu nucă și stafide, porționat
Galerie foto

Galerie foto

Aluat de cozonac împletit în tavă
Cozonac din aluat dospit la rece, cu nucă și stafide, secționat
+0
CELE MAI CITITE
Plăcinte preparate la tigaie cu cartofi și mărar, una secționată și decorate cu mărar proaspăt
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Bol cu varză călită, ceapă verde, ceapă galbenă, varză tocată pe tocător cu cuțit
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda, prăjiți
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
sos de roșii
De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi
De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi
Pastă de mici preparată în casă, într-un vas alb, oval
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Doi cozonaci germani cu fructe confiate și glazură pe un tocător, un cozonac porționat
Galerie foto
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Cozonac Cruffin cu multe stafide secționat
Cozonac Cruffin cu multe stafide. Rețeta unui desert rafinat
Cozonac Cruffin cu multe stafide. Rețeta unui desert rafinat
Două porții de cozonac Gubana pe o farfurie, alături de platoul cu cozonacul secționat
Galerie foto
Cozonac Gubana – Rețetă tradițională din bucătăria italiană
Cozonac Gubana – Rețetă tradițională din bucătăria italiană
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Doi cozonaci germani cu fructe confiate și glazură pe un tocător, un cozonac porționat
06:04
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Porții de prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, pe o farfurie
05:10
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Când se bea smoothie
05:06
Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
3 decembrie, 07:33
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
carne de vită condimentată
3 decembrie, 06:10
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
3 decembrie, 05:17
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
vinete parmigiana
2 decembrie, 05:52
Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian
tartă cu pere și ciocolată
2 decembrie, 05:40
Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Rețeta tradițională de vin fiert, cu scorțișoară, cuișoare, citrice și miere
Rețeta tradițională de vin fiert, cu scorțișoară, cuișoare, citrice și miere
Rețeta tradițională de vin fiert, cu scorțișoară, cuișoare, citrice și miere
Satul care este izolat de lume 310 zile pe an îşi redeschide porţile pentru turişti. Când poate fi vizitat
Satul care este izolat de lume 310 zile pe an îşi redeschide porţile pentru turişti. Când poate fi vizitat
Satul care este izolat de lume 310 zile pe an îşi redeschide porţile pentru turişti. Când poate fi vizitat
Dan Şucu, investiţie de 180 de milioane de euro în afacerea în care l-a implicat şi pe fiul său!
Dan Şucu, investiţie de 180 de milioane de euro în afacerea în care l-a implicat şi pe fiul său!
Dan Şucu, investiţie de 180 de milioane de euro în afacerea în care l-a implicat şi pe fiul său!
Chefi la cuțite, lider de audiență. Emoții uriașe în bootcamp-ul de ieri seară: Chefii și-au format echipele
Chefi la cuțite, lider de audiență. Emoții uriașe în bootcamp-ul de ieri seară: Chefii și-au format echipele
Chefi la cuțite, lider de audiență. Emoții uriașe în bootcamp-ul de ieri seară: Chefii și-au format echipele
Gökçe Bahadır impresionează cu o siluetă de invidiat la 44 de ani. Cum a apărut actrița în mediul online
Gökçe Bahadır impresionează cu o siluetă de invidiat la 44 de ani. Cum a apărut actrița în mediul online
Gökçe Bahadır impresionează cu o siluetă de invidiat la 44 de ani. Cum a apărut actrița în mediul online
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
fresh
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească

Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească

Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească

Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian

Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian

Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză

Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză

Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide

Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide

Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes

Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
închide