Cozonac din aluat dospit la rece, cu nucă și stafide

timpul de preparare
Timp de gătire: 50 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Se spune că nu este completă ziua de Crăciun dacă de pe mesele românilor lipsește cozonacul. Acesta este unul dintre cele mai îndrăgite deserturi tradiționale. Dacă ești în căutarea unei rețete mai simple de cozonac, încearcă rețeta de cozonac din aluat dospit la rece, cu nucă și stafide.

Cozonac din aluat dospit la rece, cu nucă și stafide, secționat
Galerie foto

Galerie foto

Cozonacul se porționează mult mai bine a doua zi după coacere / Shutterstock

Cozonacul a fost considerat un desert complex, în special ca tehnică de preparare. Aluatul trebuia frământat timp îndelungat, iar ingredientele se amestecau urmând cu strictețe anumiți pași. Odată cu apariția roboților de bucătărie și mixerelor de frământare, munca s-a redus la minimum. Însă, pentru reușita cozonacilor, pașii de adăugare a ingredientelor trebuie respectați.

Citește și

Ingredientele pentru rețetele de cozonac nu sunt deloc complexe. Dar necesită atenție deosebită calitatea lor. Rețetele pentru prepararea aluatului sunt aproximativ asemănătoare. Însă umpluturile le poate alege fiecare după preferințe. Cea mai populară rețetă de cozonac, din bucătăria românească, este rețeta tradițională de cozonac cu nucă și rahat. Dacă nu ai preparat-o încă, în propria bucătărie, o poți încerca pentru sărbătorile de iarnă. Tot pentru aceste sărbători poți prepara și rețeta de cozonac din aluat dospit la rece, cu nucă și stafide, pe care ți-o oferim detaliată mai jos.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pentru aluatul de cozonac, acestea au nevoie de un timp de relaxare la temperatura camerei. Pentru reușita unui aluat perfect de cozonac, ingredientele nu trebuie să fie reci. Adună și ustensilele de lucru, pentru a le avea la îndemână când începi să amesteci ingredientele.

Pașii necesari pentru cozonac din aluat dospit la rece

Primul pas constă în pregătirea aluatului. Mai întâi vei trece făina prin sită de 2-3 ori, direct în bolul de frământare. Astfel, făina va fi mai aerată, iar aluatul va ieși mai pufos. Formează o adâncitură la mijloc și pune acolo drojdia și o linguriță de zahăr.

Ia două boluri și separă în ele albușurile de gălbenușuri. Pune albușurile deoparte, într-un bol sau într-o caserolă cu capac.

Pune laptele la încălzit, dar nu-l lăsa să atingă punctul de fierbere. Încălzește și uleiul. Adaugă puțin lapte cald peste amestecul de drojdie și zahăr. Acoperă vasul cu un ștergar, și lasă-l la loc cald 10-12 minute.

Amestecă gălbenușurile cu un praf de sare timp de 1-2 minute. Apoi adaugă zahărul tos și zahărul vanilinat, în timp ce amesteci energic până când gălbenușurile se deschid la culoare și compoziția devine spumoasă. Adaugă această compoziție în bolul de frământare, peste drojdia activată.

Picură câte puțin lapte cald, alternând cu uleiul, de asemeni cald și amestecă intens ingredientele din bol.  Când obții un aluat compact, începe să-l frămânți până când se desface de pe bolul de frământare. Acoperă bolul cu o folie alimentară și pune-l la frigider până a doua zi.

Cum prepari umplutura și formezi cozonacul

Pentru a pregăti umplutura de nuci cu stafide, pune stafidele la hidratat în apă caldă amestecată cu puțin rom sau cu esență de rom. Lasă-le la hidratat timp de 12-15 minute.

Scoate și albușurile pe masa de lucru și lasă-le la temperatura camerei timp de 10-12 minute. Presară un praf de sare peste ele, apoi amestecă-le până când devin spumoase. Apoi adaugă treptat și zahărul și amestecă-le până când rezultă o bezea fermă, ca la rețeta de pandișpan.

Adaugă nuca cu pesmetul și pudra de cacao în bezeaua de albușuri. Scurge bine stafidele și adaugă-le și pe acestea în bezea.

Pentru a forma cozonacul, scoate aluatul de la rece și împarte-l în două. Întinde-l în două foi de aproximativ 5-6 mm grosime, pe masa unsă cu puțin ulei. Peste foile de aluat întinde umplutura, rulează-le și împletește-le. Așază cozonacul împletit într-o tavă mare de cozonac și acoperă-l cu un ștergar și lasă-l pentru 30-40 de minute la loc cald să se mai dezvolte.

Nu introduce cozonacul în cuptor până când nu se încălzește la 175 de grade Celsius. Înainte de a introduce tava cu cozonac cu aluat dospit la rece în cuptor, unge cozonacul cu gălbenuș de ou amestecat cu puțin lapte.

Pune tava în cuptor și coace cozonacul pentru 40-50 de minute la 175 de grade Celsius. Cozonacul este bine copt când se rumenește frumos la suprafață.

După coacere, lasă-l să se răcorească mai întâi în tavă, timp de 10 minute, apoi îl poți transfera pe un grătar. Porționează-l după răcire.

Descoperă și un articol cu sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor.

Citește și
Cozonac din aluat dospit la rece, cu nucă și stafide, porționat
Galerie foto

Galerie foto

Aluat de cozonac împletit în tavă
Cozonac din aluat dospit la rece, cu nucă și stafide, secționat
+0
CELE MAI CITITE
bruschete cu ton și avocado
Rețetă de bruschete cu ton și avocado. Cum obții ușor și rapid niște aperitive delicioase
Rețetă de bruschete cu ton și avocado. Cum obții ușor și rapid niște aperitive delicioase
Două porții de brownie cu cremă de dovleac marmorată cu ciocolată pe o farfurie cu furculiță
Brownie cu cremă de dovleac marmorată cu ciocolată
Brownie cu cremă de dovleac marmorată cu ciocolată
banane foarte coapte
Semne că bananele nu mai sunt bune nici măcar pentru banana bread
Semne că bananele nu mai sunt bune nici măcar pentru banana bread
Două porții de ciorbă ardelenească de varză cu smântână și mărar verde
Ciorbă ardelenească de varză cu smântână. O mâncare hrănitoare și plină de gust
Ciorbă ardelenească de varză cu smântână. O mâncare hrănitoare și plină de gust
Ma’amoul
Ma’amoul. Fursecuri umplute cu curmale și nuci, rețeta tradițională
Ma’amoul. Fursecuri umplute cu curmale și nuci, rețeta tradițională
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cozonac Cruffin cu multe stafide secționat
Cozonac Cruffin cu multe stafide. Rețeta unui desert rafinat
Cozonac Cruffin cu multe stafide. Rețeta unui desert rafinat
Două porții de cozonac Gubana pe o farfurie, alături de platoul cu cozonacul secționat
Galerie foto
Cozonac Gubana – Rețetă tradițională din bucătăria italiană
Cozonac Gubana – Rețetă tradițională din bucătăria italiană
Cozonac Babka cu mac și nuci porționat pe un grătar și un bol cu mac și lingură
Galerie foto
Cozonac Babka cu mac și nuci. Un dans între tradiție și rafinament
Cozonac Babka cu mac și nuci. Un dans între tradiție și rafinament
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cât se ține slănina la sare
05:46
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
cartofi copți crocanți
05:22
Îți plac cartofii copți? Trucul pe care trebuie să îl știi ca să îi faci moi la interior și cu crusta crocantă Îți plac cartofii copți? Trucul pe care trebuie să îl știi ca să îi faci moi la interior și cu crusta crocantă
anghinarea
05:05
Anghinarea. Cum se curăță corect și cum o prepari Anghinarea. Cum se curăță corect și cum o prepari
prea multă sare în mâncare
1 noiembrie, 05:57
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
Murături asortate în saramură
1 noiembrie, 05:44
Murături asortate în saramură. Rețete de murături și trucuri pentru conserve de iarnă Murături asortate în saramură. Rețete de murături și trucuri pentru conserve de iarnă
condimente indiene
1 noiembrie, 05:22
Cum să folosești condimentele indiene în bucătărie. 8 idei de mâncare în care le poți pune Cum să folosești condimentele indiene în bucătărie. 8 idei de mâncare în care le poți pune
Smoothie de sfeclă roșie cu rodie și grapefruit în pahar, alături de rodie secționată, jumătate de grapefruit, felii de sfeclă și bucăți de țelină apio
31 octombrie, 06:01
Smoothie de sfeclă roșie cu rodie și grapefruit. O băutură energizată Smoothie de sfeclă roșie cu rodie și grapefruit. O băutură energizată
cartofi prăjiți în tigaie
31 octombrie, 05:40
De ce se lipesc cartofii de tigaie. Trucuri pentru cartofi prăjiți delicioși De ce se lipesc cartofii de tigaie. Trucuri pentru cartofi prăjiți delicioși
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Cum poți împacheta eficient pentru călătoriile de iarnă folosind doar bagajul de mână. Sfaturi și trucuri utile
Cum poți împacheta eficient pentru călătoriile de iarnă folosind doar bagajul de mână. Sfaturi și trucuri utile
Cum poți împacheta eficient pentru călătoriile de iarnă folosind doar bagajul de mână. Sfaturi și trucuri utile
Blocarea intersecțiilor din București se amendează cu până la 2.000 de lei. Puțini știu regula
Blocarea intersecțiilor din București se amendează cu până la 2.000 de lei. Puțini știu regula
Blocarea intersecțiilor din București se amendează cu până la 2.000 de lei. Puțini știu regula
Ce a putut face văduva bărbatului ucis de Mario Iorgulescu cu sutele de mii de euro primite despăgubiri
Ce a putut face văduva bărbatului ucis de Mario Iorgulescu cu sutele de mii de euro primite despăgubiri
Ce a putut face văduva bărbatului ucis de Mario Iorgulescu cu sutele de mii de euro primite despăgubiri
Cum arată acum Radu Coșarcă și Monica Nicolici, foștii prezentatori ai Observatorului de la Antena 1 din anii 2000
Cum arată acum Radu Coșarcă și Monica Nicolici, foștii prezentatori ai Observatorului de la Antena 1 din anii 2000
Cum arată acum Radu Coșarcă și Monica Nicolici, foștii prezentatori ai Observatorului de la Antena 1 din anii 2000
Noi detalii despre actorul Selahattin Paşalı din serialul Ömer. Ce mai face protagonistul îndrăgit
Noi detalii despre actorul Selahattin Paşalı din serialul Ömer. Ce mai face protagonistul îndrăgit
Noi detalii despre actorul Selahattin Paşalı din serialul Ömer. Ce mai face protagonistul îndrăgit
Orașul în care toți oamenii locuiesc în același bloc. Poți ajunge acolo doar printr-un tunel imens
Orașul în care toți oamenii locuiesc în același bloc. Poți ajunge acolo doar printr-un tunel imens
Orașul în care toți oamenii locuiesc în același bloc. Poți ajunge acolo doar printr-un tunel imens
Pumpkin Spice Latte. Băutura toamnei, parfumată și catifelată
Pumpkin Spice Latte. Băutura toamnei, parfumată și catifelată
Pumpkin Spice Latte. Băutura toamnei, parfumată și catifelată
Întrebări pe care le ai când vrei să rămâi gravidă. Ce poți să schimbi în cadrul relațiilor sexuale
Întrebări pe care le ai când vrei să rămâi gravidă. Ce poți să schimbi în cadrul relațiilor sexuale
Întrebări pe care le ai când vrei să rămâi gravidă. Ce poți să schimbi în cadrul relațiilor sexuale
Ce semnificație are colierul în formă de inimă purtat de Rosalía în piesa Berghain? Cât costă medalionul
Ce semnificație are colierul în formă de inimă purtat de Rosalía în piesa „Berghain”? Cât costă medalionul
Ce semnificație are colierul în formă de inimă purtat de Rosalía în piesa „Berghain”? Cât costă medalionul
Te simți mereu obosit? Iată cele mai comune 5 cauze de oboseală cronică
Te simți mereu obosit? Iată cele mai comune 5 cauze de oboseală cronică
Te simți mereu obosit? Iată cele mai comune 5 cauze de oboseală cronică
fresh
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația

Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația

Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația

Murături asortate în saramură. Rețete de murături și trucuri pentru conserve de iarnă

Murături asortate în saramură. Rețete de murături și trucuri pentru conserve de iarnă

Cum să folosești condimentele indiene în bucătărie. 8 idei de mâncare în care le poți pune

Cum să folosești condimentele indiene în bucătărie. 8 idei de mâncare în care le poți pune

Îți plac cartofii copți? Trucul pe care trebuie să îl știi ca să îi faci moi la interior și cu crusta crocantă

Îți plac cartofii copți? Trucul pe care trebuie să îl știi ca să îi faci moi la interior și cu crusta crocantă

Anghinarea. Cum se curăță corect și cum o prepari

Anghinarea. Cum se curăță corect și cum o prepari
închide