Cozonac Baigli cu mac și nucă. Rețetă din bucătăria ungurească

timpul de preparare
Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Ungurească

Pe lângă rețetele tradiționale de cozonac pe care ți-ai propus să le prepari pentru întâmpinarea Învierii Domnului, mai pune pe listă și o rețetă de cozonac Baigli cu mac și nucă. Este o rețetă de cozonaci sub formă de ruladă din bucătăria ungurească.

Felii de cozonac Baigli cu mac și nucă pe un suport de lemn rotund
Galerie foto

Galerie foto

Cozonacii ungurești se porționează perfect după răcirea completă / Shutterstock

Fiecare bucătărie are rețetele ei tradiționale pentru mesele de sărbători sau pentru diferite evenimente. Cozonacul este un desert tradițional românesc și bulgăresc care se prepară de Paște și de Crăciun, dar și la alte evenimente deosebite. Asemănătoare cu rețeta de cozonac este și rețeta de Panettone din bucătăria italienească. Aceasta este preparată de Crăciun și are formă rotundă și înaltă.

Citește și

Mai găsim și în bucătăriilor slovene și croate rețeta de cozonac Potica sau Povitica. Este un cozonac cu umplutură bogată de nuci și foarte aromată. Descoperă aici și rețeta de cozonac Potica. Iar ma jos, vei descoperi lista de ingrediente și pașii necesari pentru prepararea rețetei din bucătăria ungurească de cozonac Baigli cu mac și nucă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Ca pentru oricare altă rețetă de cozonac, primul pas constă în prepararea aluatului. În timp ce aluatul va sta la dospit, la loc cald, te poți ocupa de pregătirea celor două umpluturi.

Cum prepari aluat de cozonac cozonac Baigli cu mac și nucă

Începe prin a aduce pe masa de lucru toate ingredientele și a le lăsa 15-20 de minute la relaxat. Apoi, trece făina prin sită în bolul de frământare și amestec-o cu drojdia uscată, dacă optezi pentru acest tip de drojdie. Dacă folosești drojdie proaspătă, amestec-o mai întâi cu o linguriță de zahăr și 2-3 linguri de lapte cald.

În alt bol amestecă untul moale cu zahărul pudră până când obții o compoziție spumoasă. Adaugă gălbenușurile, coaja de lămâie răzuită fin și sarea.

Formează o adâncitură la mijlocul făinii din bolul de frământare și pune acolo amestecul de ingrediente. Încorporează făina din bol în compoziția de la mijloc, turnând și câte puțin lapte cald. Frământă aluatul până când devine omogen și nelipicios. Acoperă bolul cu folie de prospețime și pune-l la frigider pentru cel puțin două ore sau de seara până dimineața.

Cum prepari umpluturile de mac și de nucă

Pune câte 100 ml lapte și 75 gr zahăr în două crăticioare și așază-le la foc de intensitate mică. Lasă laptele să atingă punctul de fierbere.

Macină foarte fin nuca și macul. Adaugă într-o crăticioară nuca măcinată și jumătate din cantitatea de scorțișoara, iar în cealaltă, macul măcinat și cantitatea rămasă de scorțișoară. Ridică crăticioarele de pe foc și amestecă intens în cele două compoziții, până când atât nuca cât și macul se hidratează și se omogenizează. Lasă cele două compoziții să se răcească bine.

Cum formezi și coci cozonac Baigli cu mac și nucă

Înainte de a scoate aluatul de la rece pornește cuptorul la 175 de grade Celsius.

Apoi împarte aluatul în două părți egale. Presară făină pe masa de lucru și întinde cele două părți de aluat în două foi dreptunghiulare, de 4-5 mm grosime.

Întinde compoziția de mac peste una dintre foi, iar peste cealaltă întinde compoziția de nucă. Rulează aluaturile cu umpluturile în interior. Așază-le pe câte o hârtie de copt și pune-le în tava cuptorului. Ridică hârtiile de copt între cele două rulade pentru a nu se lipi în timpul coacerii.

Diluează un gălbenuș de ou cu puțin lapte rece și unge ruladele cu el, folosind o pensulă.

Pune tava în cuptor și coace cozonacii ungurești la 175 de grade Celsius, pentru 40 de minute sau până când sunt frumos rumeniți. Lasă-i să se răcească bine înainte de a-i porționa.

Tot pentru masa de Paște îți recomandăm să încerci și rețeta de pască zebră fără aluat.

Citește și
Felii de cozonac Baigli cu mac și nucă pe o farfurie albă
Galerie foto

Galerie foto

Doi cozonaci ungurești cu mac și nucă secționați
Doi cozonaci ungurești cu mac și nucă
Felii de cozonac Baigli cu mac și nucă pe un suport de lemn rotund
+1
CELE MAI CITITE
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, porționată pe platou și o porție pe farfurie
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Cozonac spiralat cu umplutură de mac porționat pe o farfurie, alături de batoane de scorțișoare, anason stelat și portocale
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Porție de cremșnit duo cu vanilie și frișcă
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cozonac spiralat cu umplutură de mac porționat pe o farfurie, alături de batoane de scorțișoare, anason stelat și portocale
Galerie foto
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci secționat, alături de un ceainic și o ceașcă
Galerie foto
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
Cozonac cu umplutură mixtă, decorat cu fulgi de migdale
Galerie foto
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
panna cotta cu rodie
06:41
Panna cotta cu rodie. Desertul cremos cu echilibrul perfect între dulce și acrișor Panna cotta cu rodie. Desertul cremos cu echilibrul perfect între dulce și acrișor
Cât timp se ţin alimentele la congelator
05:34
Cât timp se ţin alimentele la congelator. Ce trebuie să știi despre mâncarea gătită, legumele sau fructele depozitate aici Cât timp se ţin alimentele la congelator. Ce trebuie să știi despre mâncarea gătită, legumele sau fructele depozitate aici
Locuri murdare din bucătărie
05:24
3 locuri din bucătărie unde se strâng mai multe bacterii decât îți imaginezi 3 locuri din bucătărie unde se strâng mai multe bacterii decât îți imaginezi
cel mai bun punch
25 decembrie, 10:25
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon pe un platou, alături de roșii cherry, frunze de busuioc și un bol cu ketchup
25 decembrie, 06:21
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară pe un platou
25 decembrie, 05:04
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao porționat într-o tavă de lemn
24 decembrie, 05:57
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
cele mai bune sarmale
24 decembrie, 05:28
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Momentul în care un şofer băut la volanul unui BMW se izbeşte de o casă, în Satu Mare. Se grăbea la colindat
Momentul în care un şofer băut la volanul unui BMW se izbeşte de o casă, în Satu Mare. Se grăbea la colindat
Momentul în care un şofer băut la volanul unui BMW se izbeşte de o casă, în Satu Mare. Se grăbea la colindat
Unde petrece Crăciunul Ioana Țiriac. Fiica miliardarului român a ales o destinație exotică
Unde petrece Crăciunul Ioana Țiriac. Fiica miliardarului român a ales o destinație exotică
Unde petrece Crăciunul Ioana Țiriac. Fiica miliardarului român a ales o destinație exotică
Interviu Liviu Vârciu. Ce le urează artistul femeilor de sărbători. Acesta are planuri mari pentru 2026
Interviu Liviu Vârciu. Ce le urează artistul femeilor de sărbători. Acesta are planuri mari pentru 2026
Interviu Liviu Vârciu. Ce le urează artistul femeilor de sărbători. Acesta are planuri mari pentru 2026
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. Îmi amintește despre iubirile imposibile
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare

Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare

Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară

Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară

Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente

Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
închide