Cozonac Baigli cu mac și nucă. Rețetă din bucătăria ungurească

timpul de preparare
Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Ungurească

Pe lângă rețetele tradiționale de cozonac pe care ți-ai propus să le prepari pentru întâmpinarea Învierii Domnului, mai pune pe listă și o rețetă de cozonac Baigli cu mac și nucă. Este o rețetă de cozonaci sub formă de ruladă din bucătăria ungurească.

Felii de cozonac Baigli cu mac și nucă pe un suport de lemn rotund
Galerie foto

Galerie foto

Cozonacii ungurești se porționează perfect după răcirea completă / Shutterstock

Fiecare bucătărie are rețetele ei tradiționale pentru mesele de sărbători sau pentru diferite evenimente. Cozonacul este un desert tradițional românesc și bulgăresc care se prepară de Paște și de Crăciun, dar și la alte evenimente deosebite. Asemănătoare cu rețeta de cozonac este și rețeta de Panettone din bucătăria italienească. Aceasta este preparată de Crăciun și are formă rotundă și înaltă.

Citește și

Mai găsim și în bucătăriilor slovene și croate rețeta de cozonac Potica sau Povitica. Este un cozonac cu umplutură bogată de nuci și foarte aromată. Descoperă aici și rețeta de cozonac Potica. Iar ma jos, vei descoperi lista de ingrediente și pașii necesari pentru prepararea rețetei din bucătăria ungurească de cozonac Baigli cu mac și nucă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Ca pentru oricare altă rețetă de cozonac, primul pas constă în prepararea aluatului. În timp ce aluatul va sta la dospit, la loc cald, te poți ocupa de pregătirea celor două umpluturi.

Cum prepari aluat de cozonac cozonac Baigli cu mac și nucă

Începe prin a aduce pe masa de lucru toate ingredientele și a le lăsa 15-20 de minute la relaxat. Apoi, trece făina prin sită în bolul de frământare și amestec-o cu drojdia uscată, dacă optezi pentru acest tip de drojdie. Dacă folosești drojdie proaspătă, amestec-o mai întâi cu o linguriță de zahăr și 2-3 linguri de lapte cald.

În alt bol amestecă untul moale cu zahărul pudră până când obții o compoziție spumoasă. Adaugă gălbenușurile, coaja de lămâie răzuită fin și sarea.

Formează o adâncitură la mijlocul făinii din bolul de frământare și pune acolo amestecul de ingrediente. Încorporează făina din bol în compoziția de la mijloc, turnând și câte puțin lapte cald. Frământă aluatul până când devine omogen și nelipicios. Acoperă bolul cu folie de prospețime și pune-l la frigider pentru cel puțin două ore sau de seara până dimineața.

Cum prepari umpluturile de mac și de nucă

Pune câte 100 ml lapte și 75 gr zahăr în două crăticioare și așază-le la foc de intensitate mică. Lasă laptele să atingă punctul de fierbere.

Macină foarte fin nuca și macul. Adaugă într-o crăticioară nuca măcinată și jumătate din cantitatea de scorțișoara, iar în cealaltă, macul măcinat și cantitatea rămasă de scorțișoară. Ridică crăticioarele de pe foc și amestecă intens în cele două compoziții, până când atât nuca cât și macul se hidratează și se omogenizează. Lasă cele două compoziții să se răcească bine.

Cum formezi și coci cozonac Baigli cu mac și nucă

Înainte de a scoate aluatul de la rece pornește cuptorul la 175 de grade Celsius.

Apoi împarte aluatul în două părți egale. Presară făină pe masa de lucru și întinde cele două părți de aluat în două foi dreptunghiulare, de 4-5 mm grosime.

Întinde compoziția de mac peste una dintre foi, iar peste cealaltă întinde compoziția de nucă. Rulează aluaturile cu umpluturile în interior. Așază-le pe câte o hârtie de copt și pune-le în tava cuptorului. Ridică hârtiile de copt între cele două rulade pentru a nu se lipi în timpul coacerii.

Diluează un gălbenuș de ou cu puțin lapte rece și unge ruladele cu el, folosind o pensulă.

Pune tava în cuptor și coace cozonacii ungurești la 175 de grade Celsius, pentru 40 de minute sau până când sunt frumos rumeniți. Lasă-i să se răcească bine înainte de a-i porționa.

Tot pentru masa de Paște îți recomandăm să încerci și rețeta de pască zebră fără aluat.

Citește și
Felii de cozonac Baigli cu mac și nucă pe o farfurie albă
Galerie foto

Galerie foto

Doi cozonaci ungurești cu mac și nucă secționați
Doi cozonaci ungurești cu mac și nucă
Felii de cozonac Baigli cu mac și nucă pe un suport de lemn rotund
+1
CELE MAI CITITE
Zacuscă de vinete cu legume mexicane în borcane, într-o linguriță și pe felie de pâine
Zacuscă de vinete cu legume mexicane. O combinație plină de culoare și gust
Zacuscă de vinete cu legume mexicane. O combinație plină de culoare și gust
Porții de Brownie cu mousse de ciocolată
Brownie cu mousse de ciocolată. Un desert cu gust irezistibil
Brownie cu mousse de ciocolată. Un desert cu gust irezistibil
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, în bol și într-o cratiță ținută în mâini
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent
Chec cu mozzarella și șuncă porționat pe farfurie
Chec cu mozzarella și șuncă. Rețetă de gustare delicioasă și sățioasă
Chec cu mozzarella și șuncă. Rețetă de gustare delicioasă și sățioasă
Degețele din piept de pui, preparate în crustă din fulgi de porumb pe o farfurie, alături de un bol cu sos de roșii și un bol cu sos de iaurt
Degețele din piept de pui, preparate în crustă din fulgi de porumb
Degețele din piept de pui, preparate în crustă din fulgi de porumb
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cozonac Cruffin cu multe stafide secționat
Cozonac Cruffin cu multe stafide. Rețeta unui desert rafinat
Cozonac Cruffin cu multe stafide. Rețeta unui desert rafinat
Două porții de cozonac Gubana pe o farfurie, alături de platoul cu cozonacul secționat
Galerie foto
Cozonac Gubana – Rețetă tradițională din bucătăria italiană
Cozonac Gubana – Rețetă tradițională din bucătăria italiană
Cozonac Babka cu mac și nuci porționat pe un grătar și un bol cu mac și lingură
Galerie foto
Cozonac Babka cu mac și nuci. Un dans între tradiție și rafinament
Cozonac Babka cu mac și nuci. Un dans între tradiție și rafinament
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, într-o tigaie wok
06:10
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
05:20
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
macrou în stil spaniol
18 august, 05:35
Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă
orez pe o masă
18 august, 05:27
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
Zacuscă de vinete cu dovlecei pe felii de pâine și în bol
17 august, 05:52
Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată
Urme albe pe ciocolată
17 august, 05:41
Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci
Salată de ton cu avocado pe două jumătăți de avocado, alături de felii de lămâie
16 august, 07:10
Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice
Vinete cu brânză și parmezan la cuptor, pe o farfurie albă, cu furculiță și cuțit
16 august, 05:53
Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Horoscopul săptămânii 18 august – 24 august 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 18 august – 24 august 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 18 august – 24 august 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Vedeţi cu cine am de-a face? Dialogul dintre un salvamar şi un turist care vrea în apă pe steag roşu
"Vedeţi cu cine am de-a face?" Dialogul dintre un salvamar şi un turist care vrea în apă pe steag roşu
"Vedeţi cu cine am de-a face?" Dialogul dintre un salvamar şi un turist care vrea în apă pe steag roşu
Ce avere pot avea surorile de origine română care au devenit celebre în SUA! Una din ele şi-a supărat părinţii
Ce avere pot avea surorile de origine română care au devenit celebre în SUA! Una din ele şi-a supărat părinţii
Ce avere pot avea surorile de origine română care au devenit celebre în SUA! Una din ele şi-a supărat părinţii
Ce meserie avea Ella Visan inainte de a participa la Insula Iubirii sezonul 9 și cu ce se ocupă acum
Ce meserie avea Ella Visan inainte de a participa la Insula Iubirii sezonul 9 și cu ce se ocupă acum
Ce meserie avea Ella Visan inainte de a participa la Insula Iubirii sezonul 9 și cu ce se ocupă acum
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
Prăjitură cu jeleu de zmeură și cremă de mascarpone
Prăjitură cu jeleu de zmeură și cremă de mascarpone
Prăjitură cu jeleu de zmeură și cremă de mascarpone
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Kelly Clarkson își schimbă prioritățile în carieră după moartea fulgerătoare a fostului soț: A fost o perioadă epuizantă
Kelly Clarkson își schimbă prioritățile în carieră după moartea fulgerătoare a fostului soț: „A fost o perioadă epuizantă”
Kelly Clarkson își schimbă prioritățile în carieră după moartea fulgerătoare a fostului soț: „A fost o perioadă epuizantă”
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
fresh
Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată

Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată

Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată

Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci

Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci

Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă

Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă

Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci

Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci

Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță

Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
închide