Cozonac Baigli cu mac și nucă. Rețetă din bucătăria ungurească
Pe lângă rețetele tradiționale de cozonac pe care ți-ai propus să le prepari pentru întâmpinarea Învierii Domnului, mai pune pe listă și o rețetă de cozonac Baigli cu mac și nucă. Este o rețetă de cozonaci sub formă de ruladă din bucătăria ungurească.
Galerie foto
Fiecare bucătărie are rețetele ei tradiționale pentru mesele de sărbători sau pentru diferite evenimente. Cozonacul este un desert tradițional românesc și bulgăresc care se prepară de Paște și de Crăciun, dar și la alte evenimente deosebite. Asemănătoare cu rețeta de cozonac este și rețeta de Panettone din bucătăria italienească. Aceasta este preparată de Crăciun și are formă rotundă și înaltă.
Mai găsim și în bucătăriilor slovene și croate rețeta de cozonac Potica sau Povitica. Este un cozonac cu umplutură bogată de nuci și foarte aromată. Descoperă aici și rețeta de cozonac Potica. Iar ma jos, vei descoperi lista de ingrediente și pașii necesari pentru prepararea rețetei din bucătăria ungurească de cozonac Baigli cu mac și nucă.
Ingrediente
Mod de preparare
Ca pentru oricare altă rețetă de cozonac, primul pas constă în prepararea aluatului. În timp ce aluatul va sta la dospit, la loc cald, te poți ocupa de pregătirea celor două umpluturi.
Cum prepari aluat de cozonac cozonac Baigli cu mac și nucă
Începe prin a aduce pe masa de lucru toate ingredientele și a le lăsa 15-20 de minute la relaxat. Apoi, trece făina prin sită în bolul de frământare și amestec-o cu drojdia uscată, dacă optezi pentru acest tip de drojdie. Dacă folosești drojdie proaspătă, amestec-o mai întâi cu o linguriță de zahăr și 2-3 linguri de lapte cald.
În alt bol amestecă untul moale cu zahărul pudră până când obții o compoziție spumoasă. Adaugă gălbenușurile, coaja de lămâie răzuită fin și sarea.
Formează o adâncitură la mijlocul făinii din bolul de frământare și pune acolo amestecul de ingrediente. Încorporează făina din bol în compoziția de la mijloc, turnând și câte puțin lapte cald. Frământă aluatul până când devine omogen și nelipicios. Acoperă bolul cu folie de prospețime și pune-l la frigider pentru cel puțin două ore sau de seara până dimineața.
Cum prepari umpluturile de mac și de nucă
Pune câte 100 ml lapte și 75 gr zahăr în două crăticioare și așază-le la foc de intensitate mică. Lasă laptele să atingă punctul de fierbere.
Macină foarte fin nuca și macul. Adaugă într-o crăticioară nuca măcinată și jumătate din cantitatea de scorțișoara, iar în cealaltă, macul măcinat și cantitatea rămasă de scorțișoară. Ridică crăticioarele de pe foc și amestecă intens în cele două compoziții, până când atât nuca cât și macul se hidratează și se omogenizează. Lasă cele două compoziții să se răcească bine.
Cum formezi și coci cozonac Baigli cu mac și nucă
Înainte de a scoate aluatul de la rece pornește cuptorul la 175 de grade Celsius.
Apoi împarte aluatul în două părți egale. Presară făină pe masa de lucru și întinde cele două părți de aluat în două foi dreptunghiulare, de 4-5 mm grosime.
Întinde compoziția de mac peste una dintre foi, iar peste cealaltă întinde compoziția de nucă. Rulează aluaturile cu umpluturile în interior. Așază-le pe câte o hârtie de copt și pune-le în tava cuptorului. Ridică hârtiile de copt între cele două rulade pentru a nu se lipi în timpul coacerii.
Diluează un gălbenuș de ou cu puțin lapte rece și unge ruladele cu el, folosind o pensulă.
Pune tava în cuptor și coace cozonacii ungurești la 175 de grade Celsius, pentru 40 de minute sau până când sunt frumos rumeniți. Lasă-i să se răcească bine înainte de a-i porționa.
Tot pentru masa de Paște îți recomandăm să încerci și rețeta de pască zebră fără aluat.
Galerie foto