Cozonac împletit cu mac și stafide, copt în formă de coroniță

timpul de preparare
Timp de gătire: 50 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Dacă nu mai știi ce rețetă de cozonac să prepari pentru a fi diferită de cea clasică, încearcă rețeta de cozonac împletit cu mac și stafide. Umplutura și forma cozonacului îl fac mai special.

Cozonac împletit cu mac și stafide, copt în formă de coroniță, porționat pe o farfurie albă
Galerie foto

Galerie foto

Opțional, după glazurare, cozonacul poate fi decorat cu fistic mărunțit / Profimedia Images

Aluatul acestui cozonac este unul clasic cu ouă și unt în compoziție. Se frământă bine , apoi se lasă la dospit timp de o oră în bol și pentru alte 35-40 de minute, după modelare. Interesantă este umplutura de mac. Aceasta are textură cremoasă, iar stafidele adăugate aduc un plus de gust și de consistență. Iar dacă mai adaugi și câteva alune sau nuci măcinate mai grosier, deliciul va fi garantat.

Citește și

Pentru un aspect și mai spectaculos, coace cozonacul sub formă de coroniță, într-o formă de guguluf. Este acea formă rotundă și înaltă, cu decupaj la mijloc și fante oblice. Într-o astfel de formă poți prepara rețete de checuri dulci, dar și checuri aperitiv.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Descoperă și rețeta de chec cu dovleac și glazură de lămâie, copt în formă de guguluf. Este perfect pentru momentele dulci petrecute alături de familie și prieteni. Iar mai jos îți oferim rețeta pentru cozonac împletit cu mac și stafide, copt în formă de coroniță.

Ingrediente

Mod de preparare

Pentru reușita unui cozonac pufos și gustos, mai întâi vei aduce toate ingredientele la temperatura camerei. Un aluat reușit se frământă bine atunci când ingredientele folosite nu sunt foarte reci.

Cum prepari aluatul pentru cozonac împletit cu mac și stafide

Amestecă laptele călduț, drojdia și o lingură de zahăr într-un bol. Amestecăm bine până când se dizolvă drojdia și zahărul și se omogenizează amestecul.

În bolul de frământare trece făina prin sită și creează un loc adânc la mijlocul ei. Pune acolo amestecul de lapte cu drojdie. Acoperă bolul cu un ștergar curat și lasă-l la loc cald și ferit de curent pentru 12-15 minute.

Mai ia un bol și amestecă în el ouăle cu sarea, zahărul și cojile de citrice răzuite fin. Adaugă acest amestec peste maiaua de drojdie din bolul cu făină. Apoi încorporează toată făina din bol și frământă până devine compact.

Poți folosi robotul pentru a-ți ușura munca. La final de frământare adaugă și untul topit. Acoperă din nou bolul cu un ștergar și lasă aluatul la dospit, la loc cald, timp de o oră.

Descoperă și o rețetă de cozonac tradițional cu nucă și rahat.

Cum pregătești compoziția de mac

Într-o crăticioară pune laptele la fiert și adăugă untul. Amestecă până la topirea untului și omogenizarea compoziției. Macină macul foarte fin și amestecă-l rapid cu laptele fierbinte. Adaugă și zahărul, amestecă până la topirea acestuia, apoi stinge focul. Acoperă crăticioara cu un capac și lasă compoziția de mac să se răcească. După răcire, adaugă oul și omogenizează compoziția.

Pentru a forma cozonac împletit cu mac și stafide împarte aluatul în două părți egale, la fel și compoziția de mac.

Presară făină pe masă și întinde fiecare parte de aluat într-o foaie dreptunghiulară cu lungimea aproximativă de 50 cm. Peste foile de aluat întinde uniform compozițiile de mac. Rulează-le, apoi împletește frumos cele două rulouri.

Așază cozonacul împletit în forma de copt unsă cu unt sau ulei. Acoperă forma cu ștergarul de bucătărie și mai lasă cozonacul la dospit pentru 35-40 de minute, acoperit cu un ștergar.

Pornește cuptorul la 175 de grade Celsius. Înainte de a introduce cozonacul în cuptor, crestează suprafața aluatului din loc în loc. Pune tava în cuptor și coace cozonacul pentru 50 de minute la 175 de grade Celsius.

Prepară un sos caramel pentru a glazura cozonacul cu el. Pune într-o crăticioară, adaugă zahărul și lasă-l să se topească. Adaugă untul și amestecă bine pentru a se topi și acesta.

Cu acest sos caramel glazurează deliciosul cozonac împletit cu mac și stafide fierbinte, folosind o pensulă. Poți presăra pe deasupra fistic mărunțit, nuci, alune sau fructe uscate.

Dacă mai dorești și alte rețete mai interesante de cozonac, poți încerca rețeta de cozonac Baigli cu mac și nucă. 

Citește și
Cozonac împletit cu mac și stafide, copt în formă de coroniță, porționat pe o farfurie albă
Galerie foto

Galerie foto

Femeie glazurând cozonacul cu sos caramel
Femeie rulând aluatul de cozonac umplut cu mac și stafide
+0
CELE MAI CITITE
Tartă rustică cu pere și nuci caramelizate, alături de o lingură de miere spiralată și nuci
Tartă rustică cu pere și nuci caramelizate. O poveste parfumată de toamnă
Tartă rustică cu pere și nuci caramelizate. O poveste parfumată de toamnă
Tartă cu dovleac, brânză și măsline verzi, în aluat foietaj de casă porționată, alături de un dovleac secționat, o bucată de brânză și un dovleac turcesc
Tartă cu dovleac, brânză și măsline verzi, în aluat foietaj de casă
Tartă cu dovleac, brânză și măsline verzi, în aluat foietaj de casă
Pandișpan cu gutui și mac porționat pe o hârtie de copt și o porție pe spatulă
Pandișpan cu gutui și mac. Desert pufos cu note fine de toamnă
Pandișpan cu gutui și mac. Desert pufos cu note fine de toamnă
Chec cu morcovi și nuci porționat
Chec cu morcovi și nuci. Un desert rustic, parfumat și reconfortant
Chec cu morcovi și nuci. Un desert rustic, parfumat și reconfortant
plăcinte la tigaie cu iaurt
Rețetă de plăcinte la tigaie cu iaurt. Ce să mai adaugi pentru un gust extraordinar
Rețetă de plăcinte la tigaie cu iaurt. Ce să mai adaugi pentru un gust extraordinar
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Pâine cu ceapă feliată pe o hârtie albă
Pâine cu ceapă. O rețetă rustică, dar simplă și ușoară
Pâine cu ceapă. O rețetă rustică, dar simplă și ușoară
Pâine împletită și umplută cu verdețuri porționată pe un tocător de lemn
Pâine împletită și umplută cu verdețuri, fragedă, rumenă și intens parfumată
Pâine împletită și umplută cu verdețuri, fragedă, rumenă și intens parfumată
Pâine rustică cu făină albă și mălai porționată pe un tocător de lemn, alături de boabe de porumb
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
souvlaki
09:59
Souvlaki. Gustul autentic al Greciei, într-o frigăruie delicioasă Souvlaki. Gustul autentic al Greciei, într-o frigăruie delicioasă
Spaghetti cu lămâie
06:59
Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste
rețetă muștar de casă
05:04
Cum faci muștar de casă. Rețeta simplă, fără conservanți Cum faci muștar de casă. Rețeta simplă, fără conservanți
File de porc cu pere caramelizate în vin roșu pe o farfurie albă
14 octombrie, 06:53
File de porc cu pere caramelizate în vin roșu. Rețetă pentru o masă elegantă File de porc cu pere caramelizate în vin roșu. Rețetă pentru o masă elegantă
Chimichangas de pui
14 octombrie, 05:47
Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne
Tartă cu pere, brânză Camembert, nuci și fulgi de migdale, în aluat foietaj
14 octombrie, 05:10
Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj
arsura de congelator
13 octombrie, 06:40
5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi 5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi
Salata tabbouleh
13 octombrie, 05:31
Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Exerciții fizice în funcție de personalitate. Ce să alegi, conform specialiștilor
Exerciții fizice în funcție de personalitate. Ce să alegi, conform specialiștilor
Exerciții fizice în funcție de personalitate. Ce să alegi, conform specialiștilor
Angajații de la stat care riscă să rămână fără salarii. Ministerul cere reducerea cheltuielilor
Angajații de la stat care riscă să rămână fără salarii. Ministerul cere reducerea cheltuielilor
Angajații de la stat care riscă să rămână fără salarii. Ministerul cere reducerea cheltuielilor
Mircea Lucescu i-a cerut scuze unui jucător după România amp;#8211; Austria: amp;#8220;O fac public”
Mircea Lucescu i-a cerut scuze unui jucător după România amp;#8211; Austria: amp;#8220;O fac public”
Mircea Lucescu i-a cerut scuze unui jucător după România amp;#8211; Austria: amp;#8220;O fac public”
Câți ani are, de fapt, Olga Barcari, concurenta Asia Express - Drumul Eroilor. Nimeni nu i-ar fi ghicit vârsta
Câți ani are, de fapt, Olga Barcari, concurenta Asia Express - Drumul Eroilor. Nimeni nu i-ar fi ghicit vârsta
Câți ani are, de fapt, Olga Barcari, concurenta Asia Express - Drumul Eroilor. Nimeni nu i-ar fi ghicit vârsta
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Supă cremă de dovleac cu morcovi și năut
Supă cremă de dovleac cu morcovi și năut
Supă cremă de dovleac cu morcovi și năut
Întârzierea vorbirii la copii: cauze, simptome și tratament
Întârzierea vorbirii la copii: cauze, simptome și tratament
Întârzierea vorbirii la copii: cauze, simptome și tratament
Noul film al lui Paul Mescal a fost bine primit de critici, dar și de public. Hamnet, lăudat ca fiind sublim și demn de un Oscar
Noul film al lui Paul Mescal a fost bine primit de critici, dar și de public. „Hamnet”, lăudat ca fiind „sublim” și demn de un Oscar
Noul film al lui Paul Mescal a fost bine primit de critici, dar și de public. „Hamnet”, lăudat ca fiind „sublim” și demn de un Oscar
Remedii naturale pentru afte bucale. Cum poți trata infecțiile orale
Remedii naturale pentru afte bucale. Cum poți trata infecțiile orale
Remedii naturale pentru afte bucale. Cum poți trata infecțiile orale
fresh
Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația

Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația

Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația

Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză

Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză

5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi

5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi

Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj

Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj

Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne

Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne
închide