Cozonac cu nucă și rahat. Rețetă tradițională de cozonac
Una dintre cele mai populare rețete de cozonac, preparată cu ocazia sărbătorilor de iarnă, este rețeta de cozonac cu nucă și rahat.
Galerie foto
Cozonacul este desertul cel mai îndrăgit de pe masa de Crăciun. Fără cozonac nu ar fi sărbătoarea completă, în tradiția românească. Poți prepara cozonacul în multe moduri, pornind de la rețeta clasică, notată din străbuni în carnețelele îngălbenite de vreme. Poți opta pentru diferite umpluturi printre care nuca și rahatul, ciocolata, macul, sau diferite fructe uscate.
Aluatul de cozonac se poate prepara și el în moduri diferite, însă ingredientele de bază rămân mereu aceleași.
Una dintre cele mai simple rețete pe care o poți prepara este rețeta de cozonac fără frământare. Este ideală pentru atunci când ai de preparat mai multe rețete culinare, iar timpul nu îți este favorabil.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea aluatului de cozonac constă în pregătirea ingredientelor necesare.
Făina se trece prin sită în bolul de frământare, iar drojdia se amestecă într-un bol cu o lingură de zahăr și 2-3 linguri de lapte cald. Se lasă la activat 10-15 minute înainte de folosire.
Cum prepari aluatul pentru cozonac cu nucă și rahat
Încălzește laptele într-un ibric, iar untul topește-l într-o tigaie în care ai adăugat și uleiul. Într-un bol, amestecă gălbenușurile cu sarea până când se deschid la culoare. Adaugă zahărul și toate aromele. Amestecă intens până când zahărul este diluat, iar compoziția devine spumoasă.
În bolul cu făină formează o adâncitură la mijlocul acesteia. Pune acolo drojdia activată. Apoi adaugă compoziția de gălbenușuri și amestecă bine toate ingredientele, inclusiv făina, turnând treptat din laptele cald. La final, când deja aluatul este format, adaugă și amestecul de unt cu ulei, cald. Frământă cu forță aluatul până când grăsimea este bine absorbită. Aluatul va avea o textură nu foarte fermă, dar nelipicioasă.
Pune aluatul în bol și acoperă-l cu un ștergar de bucătărie curat. Lasă-l la loc cald, timp de o oră pentru a se dospi.
Descoperă și un articol cu sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor.
Cum prepari umplutura pentru cozonac
Scoate rahatul din cutie pe un tocător de lemn presărat cu zahăr pudră. Taie rahatul în cuburi și trece-le prin zahărul pudră pentru a nu se lipi între ele. Taie rahatul
Presară un praf de sare peste albușuri și bate-le cu telul sau cu mixerul până când devin spumoase. Adaugă zahărul și amestecă intens până când obții o bezea fermă. Apoi adaugă pudra de cacao amestecată cu o parte din miezul de nucă măcinat fin. Restul de miez de nucă taie-l în bucăți mai mari.
Cum formezi și coci cozonac cu nucă și rahat
Când aluatul este dospit, împarte-l în două părți aproximativ egale. Întinde fiecare parte de aluat într-o foaie dreptunghiulară de 4-5 mm grosime. Peste cele două foi întinde umplutura din albușuri cu nuci și pudră de cacao. Presară deasupra acesteia bucățile de rahat și nucile tocate grosier. Apoi rulează foile de aluat cu umplutura în interior și împletește-le frumos.
Unge cu unt topit cea mai mare formă de copt cozonac sau poți așeza hârtie de copt în ea. Pune cozonacul împletit în forma de copt. Acoperă-l cu ștergarul curat și lasă-l la loc cald timp de 40 de minute pentru a se mai dezvolta.
Pornește cuptorul la 165 de grade Celsius. amestecă un ou într-un bol și unge aluatul cozonacului cu el folosind o pensulă de bucătărie. Coace cozonacul la 165 de grade Celsius pentru 45-50 de minute. În ultimele 5 minute, scoate cozonacul, mai unge-l odată cu ou și presară zahăr tos.
După coacere lasă minunatul cozonac cu nucă și rahat să se răcească mai întâi în tavă, apoi transferă-l pe un blat de răcire. Dacă ți-ai propus să prepari mai multe rețete de cozonac, îți recomandăm să încerci și rețeta de cozonac Babka însiropat, cu nucă și ciocolată.
Galerie foto