Cozonac cu nucă și rahat. Rețetă tradițională de cozonac

timpul de preparare
Timp de gătire: 50 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Una dintre cele mai populare rețete de cozonac, preparată cu ocazia sărbătorilor de iarnă, este rețeta de cozonac cu nucă și rahat. 

Cozonac cu nucă și rahat porționat
Galerie foto

Galerie foto

Cozonacul se porționează după răcirea completă, pentru a nu deveni aluatul crud / Shutterstock

Cozonacul este desertul cel mai îndrăgit de pe masa de Crăciun. Fără cozonac nu ar fi sărbătoarea completă, în tradiția românească. Poți prepara cozonacul în multe moduri, pornind de la rețeta clasică, notată din străbuni în carnețelele îngălbenite de vreme. Poți opta pentru diferite umpluturi printre care nuca și rahatul, ciocolata, macul, sau diferite fructe uscate.

Citește și

Aluatul de cozonac se poate prepara și el în moduri diferite, însă ingredientele de bază rămân mereu aceleași.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Una dintre cele mai simple rețete pe care o poți prepara este rețeta de cozonac fără frământare. Este ideală pentru atunci când ai de preparat mai multe rețete culinare, iar timpul nu îți este favorabil.

Ingrediente

Mod de preparare

Primul pas pentru prepararea aluatului de cozonac constă în pregătirea ingredientelor necesare.

Făina se trece prin sită în bolul de frământare, iar drojdia se amestecă într-un bol cu o lingură de zahăr și 2-3 linguri de lapte cald. Se lasă la activat 10-15 minute înainte de folosire.

Cum prepari aluatul pentru cozonac cu nucă și rahat

Încălzește laptele într-un ibric, iar untul topește-l într-o tigaie în care ai adăugat și uleiul. Într-un bol, amestecă gălbenușurile cu sarea până când se deschid la culoare. Adaugă zahărul și toate aromele. Amestecă intens până când zahărul este diluat, iar compoziția devine spumoasă.

În bolul cu făină formează o adâncitură la mijlocul acesteia. Pune acolo drojdia activată. Apoi adaugă compoziția de gălbenușuri și amestecă bine toate ingredientele, inclusiv făina, turnând treptat din laptele cald. La final, când deja aluatul este format, adaugă și amestecul de unt cu ulei, cald. Frământă cu forță aluatul până când grăsimea este bine absorbită. Aluatul va avea o textură nu foarte fermă, dar nelipicioasă.

Pune aluatul în bol și acoperă-l cu un ștergar de bucătărie curat. Lasă-l la loc cald, timp de o oră pentru a se dospi.

Descoperă și un articol cu sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor.

Cum prepari umplutura pentru cozonac

Scoate rahatul din cutie pe un tocător de lemn presărat cu zahăr pudră. Taie rahatul în cuburi și trece-le prin zahărul pudră pentru a nu se lipi între ele. Taie rahatul

Presară un praf de sare peste albușuri și bate-le cu telul sau cu mixerul până când devin spumoase. Adaugă zahărul și amestecă intens până când obții o bezea fermă. Apoi adaugă pudra de cacao amestecată cu o parte din miezul de nucă măcinat fin. Restul de miez de nucă taie-l în bucăți mai mari.

Cum formezi și coci cozonac cu nucă și rahat

Când aluatul este dospit, împarte-l în două părți aproximativ egale. Întinde fiecare parte de aluat într-o foaie dreptunghiulară de 4-5 mm grosime. Peste cele două foi întinde umplutura din albușuri cu nuci și pudră de cacao. Presară deasupra acesteia bucățile de rahat și nucile tocate grosier. Apoi rulează foile de aluat cu umplutura în interior și împletește-le frumos.

Unge cu unt topit cea mai mare formă de copt cozonac sau poți așeza hârtie de copt în ea. Pune cozonacul împletit în forma de copt. Acoperă-l cu ștergarul curat și lasă-l la loc cald timp de 40 de minute pentru a se mai dezvolta.

Pornește cuptorul la 165 de grade Celsius. amestecă un ou într-un bol și unge aluatul cozonacului cu el folosind o pensulă de bucătărie. Coace cozonacul la 165 de grade Celsius pentru 45-50 de minute. În ultimele 5 minute, scoate cozonacul, mai unge-l odată cu ou și presară zahăr tos.

După coacere lasă minunatul cozonac cu nucă și rahat să se răcească mai întâi în tavă, apoi transferă-l pe un blat de răcire. Dacă ți-ai propus să prepari mai multe rețete de cozonac, îți recomandăm să încerci și rețeta de cozonac Babka însiropat, cu nucă și ciocolată.

Citește și
Cozonac cu nucă și rahat feliat pe un platou alb, alături de cuțitul de feliere
Galerie foto

Galerie foto

Cozonac cu nucă și rahat porționat
Cozonac glazurat cu granule de zahăr, pe o hârtie de copt
Femeie rulând aluatul de cozonac cu umplutură de nucă și rahat
+1
CELE MAI CITITE
Paste cu mazăre și pesto de busuioc, presărate cu parmezan și frunze de busuioc, în farfurie cu furculiță
Paste cu mazăre și pesto de busuioc. Un preparat ideal pentru o masă de vară
Paste cu mazăre și pesto de busuioc. Un preparat ideal pentru o masă de vară
Mini galette cu nectarine și sirop de arțar, una pe farfurie și trei pe un grătar
Mini galette cu nectarine și sirop de arțar. Rețeta unui desert cu farmec franțuzesc
Mini galette cu nectarine și sirop de arțar. Rețeta unui desert cu farmec franțuzesc
Supă concentrată de legume în cană metalică
Supă concentrată de legume, perfectă ca bază pentru alte preparate
Supă concentrată de legume, perfectă ca bază pentru alte preparate
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată în bol, alături de un bol cu cartofi, unul cu ouă fierte și unul cu ceapă roșie
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată
Pachețele din felii de dovlecei, umplute cu brânză și ceapă roșie pe un platou de lemn, cu roșii cherry coapte
Pachețele din felii de dovlecei, umplute cu brânză și ceapă roșie
Pachețele din felii de dovlecei, umplute cu brânză și ceapă roșie
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Pâine împletită și umplută cu verdețuri porționată pe un tocător de lemn
Pâine împletită și umplută cu verdețuri, fragedă, rumenă și intens parfumată
Pâine împletită și umplută cu verdețuri, fragedă, rumenă și intens parfumată
Pâine rustică cu făină albă și mălai porționată pe un tocător de lemn, alături de boabe de porumb
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Rulouri cu căpșuni și glazură de lămâie
Rulouri cu căpșuni și glazură de lămâie. Rețeta simplă pe care o vei adora
Rulouri cu căpșuni și glazură de lămâie. Rețeta simplă pe care o vei adora
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Salată cu ton și ouă fierte pe o farfurie, alături de boluri cu ingrediente
14 august, 05:54
Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, în bol și într-o cratiță ținută în mâini
14 august, 05:49
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent
Porții de Brownie cu mousse de ciocolată
13 august, 10:15
Brownie cu mousse de ciocolată. Un desert cu gust irezistibil Brownie cu mousse de ciocolată. Un desert cu gust irezistibil
Degețele din piept de pui, preparate în crustă din fulgi de porumb pe o farfurie, alături de un bol cu sos de roșii și un bol cu sos de iaurt
13 august, 09:37
Degețele din piept de pui, preparate în crustă din fulgi de porumb Degețele din piept de pui, preparate în crustă din fulgi de porumb
Chec cu mozzarella și șuncă porționat pe farfurie
12 august, 06:29
Chec cu mozzarella și șuncă. Rețetă de gustare delicioasă și sățioasă Chec cu mozzarella și șuncă. Rețetă de gustare delicioasă și sățioasă
Zacuscă de vinete cu legume mexicane în borcane, într-o linguriță și pe felie de pâine
12 august, 05:19
Zacuscă de vinete cu legume mexicane. O combinație plină de culoare și gust Zacuscă de vinete cu legume mexicane. O combinație plină de culoare și gust
Vinete la grătar cu sos de usturoi și pătrunjel verde, decorate cu roșii și ceapă roșie
11 august, 09:24
Vinete la grătar cu sos de usturoi și pătrunjel verde Vinete la grătar cu sos de usturoi și pătrunjel verde
Cobbler cu prune în tavă, alături de un bol cu prune
11 august, 09:00
Cobbler cu prune. Rețeta unui desert rustic, reconfortant și aromat Cobbler cu prune. Rețeta unui desert rustic, reconfortant și aromat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Cristiano Ronaldo și Georgina Rodriguez s-au logodit. Cum arată inelul de logodnă cu diamante
Cristiano Ronaldo și Georgina Rodriguez s-au logodit. Cum arată inelul de logodnă cu diamante
Cristiano Ronaldo și Georgina Rodriguez s-au logodit. Cum arată inelul de logodnă cu diamante
ANIMAȚIE. Gafele comise de polițistul care-l supraveghea pe deținutul evadat din Botoșani
ANIMAȚIE. Gafele comise de polițistul care-l supraveghea pe deținutul evadat din Botoșani
ANIMAȚIE. Gafele comise de polițistul care-l supraveghea pe deținutul evadat din Botoșani
Cum a fost amp;#8220;săltat” milionarul român cu trei pensii din propria casă: amp;#8220;Când mă uit, un securist”
Cum a fost amp;#8220;săltat” milionarul român cu trei pensii din propria casă: amp;#8220;Când mă uit, un securist”
Cum a fost amp;#8220;săltat” milionarul român cu trei pensii din propria casă: amp;#8220;Când mă uit, un securist”
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Ce a cauzat anul fără vară în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ce a cauzat „anul fără vară” în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ce a cauzat „anul fără vară” în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ceapă roșie marinată la borcan
Ceapă roșie marinată la borcan
Ceapă roșie marinată la borcan
Mâncărimea picioarelor în sarcină. Care sunt cauzele și ce spun specialiștii
Mâncărimea picioarelor în sarcină. Care sunt cauzele și ce spun specialiștii
Mâncărimea picioarelor în sarcină. Care sunt cauzele și ce spun specialiștii
Nelly Furtado a purtat o ținută îndrăzneață la festivalul Boardmasters. Artista a abordat zvonurile despre intervențiile estetice
Nelly Furtado a purtat o ținută îndrăzneață la festivalul Boardmasters. Artista a abordat zvonurile despre intervențiile estetice
Nelly Furtado a purtat o ținută îndrăzneață la festivalul Boardmasters. Artista a abordat zvonurile despre intervențiile estetice
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
fresh
Brownie cu mousse de ciocolată. Un desert cu gust irezistibil

Brownie cu mousse de ciocolată. Un desert cu gust irezistibil

Brownie cu mousse de ciocolată. Un desert cu gust irezistibil

Degețele din piept de pui, preparate în crustă din fulgi de porumb

Degețele din piept de pui, preparate în crustă din fulgi de porumb

Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent

Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent

Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă

Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă
închide