Rețeta de cozonac care se desface fâșii. Cel mai bun desert pentru orice sărbătoare
Un cozonac care se desface fâșii când îl scoți din cuptor este un deliciu pe care trebuie să îl încerci în zilele de sărbătoare, fie că vorbim de Paște, de Crăciun sau în alte zile speciale din an.
Pentru cozonaci buni ai nevoie de ingrediente de foarte bună calitate care trebuie să fie la temperatura camerei atunci când sunt folosite. Scoate-le de seara și lasă-le în bucătărie până în momentul în care vei avea nevoie de ele, de preferat minimum 12 ore.
Înainte de a te apuca de făcut cozonac care se desface fâșii ai grijă să ai totul la îndemână și, mai ales, să ai timp. Este o rețetă care necesită dedicare, fără întreruperi, într-o cameră în care temperatura să rămână constantă.
Rețeta de cozonac care se desface fâșii
Făina trebuie foarte bine cernută înainte de a o folosi pentru rețeta de cozonac care se desface fâșii. Ideal este să repeți procesul de 3 ori. Descoperă care este cea mai bună făină pentru cozonaci.
Ingrediente
Mod de preparare
Drojdia se pune într-un castron și se amestecă bine cu o lingură de zahăr și una de lapte călduț. Se freacă, apoi se lasă puțin până compoziția începe să formeze o spumă și să se umfle. În laptele rămas se pune zahărul și se amestecă până când se topește.
Făina se cerne bine apoi se pune într-un vas mare. În centrul ei se face o gaură în care se pun drojdia, ouăle. Se amestecă până se încorporează apoi se adaugă puțin câte puțin laptele, apoi sarea, untul topit și coaja rasă de lămâie. Se frământă cu mâna sau cu un robot de bucătărie. Va rezulta un aluat ușor lipicios. Se formează o bilă, se acoperă cu folie alimentară și se lasă la dospit la loc cald timp de o oră sau până când își dublează volumul.
Cum prepari umplutura pentru cozonac
Între timp se face umplutura. Se amestecă toate ingredientele într-un bol până când se omogenizează.
Când aluatul este dospit se scoate pe o suprafață de lucru unsă cu ulei. Se împarte în două. Se mai frământă puțin fiecare parte după care se întinde cu un sucitor. Se întinde crema pe fiecare dintre bucățile de aluat și se rulează cu grijă sigilând capetele.
Apoi cele două rulouri se împletesc și se pun în tavă. Se mai ung cu ou bătut amestecat cu zahăr și se acoperă cu o foaie de copt. Se mai lasă să crească aproximativ jumătate de oră după care se dau la cuptorul preîncălzit la 180°C. Dacă se observă că încep să se ardă la suprafață se pune deasupra o foaie de copt și se fixează cu o scobitoare.
Se scoate de la cuptor și se pune tava pe-o parte pentru 10-15 minute, apoi pe cealaltă pentru a nu se lăsa crema. Apoi se presară cu zahăr pudră și se scoate din tavă.
Trucuri pentru cel mai bun și pufos cozonac
Făina pentru acest cozonac care se desface fâșii este foarte importantă. Ai nevoie de un sortiment care are minimum 10% proteine, dar cel mai bine ar fi să cauți cu 13.5%. Un alt secret este să frămânți foarte bine aluatul, cel puțin o oră cu mâna.
Este un efort foarte mare, însă această operațiune ajută la întărirea rețetei de gluten și la obținerea fâșiilor pe care toată lumea vrea să le obțină. În timpul procesului de frământare aluatul trebuie pliat de mai multe ori și trântit ușor de masă. Încearcă și o rețetă de pască pufoasă fără aluat.
Dacă ai un robot de bucătărie atunci lucrurile sunt simple. E nevoie să îl frămânți aproximativ 10 minute la viteză medie. Va rezulta un aluat dens, cu o consistență cleioasă. Dacă ți se pare că este prea închegat mai pune 100 ml de lapte, dar treptat.