Rețeta de cozonac care se desface fâșii. Cel mai bun desert pentru orice sărbătoare

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Un cozonac care se desface fâșii când îl scoți din cuptor este un deliciu pe care trebuie să îl încerci în zilele de sărbătoare, fie că vorbim de Paște, de Crăciun sau în alte zile speciale din an.

cozonac care se desface fâșii pe o masă de lemn
Pentru cozonac care se desface fâșii ai nevoie de o făină cu concentrație mare de proteine / Shutterstock

Pentru cozonaci buni ai nevoie de ingrediente de foarte bună calitate care trebuie să fie la temperatura camerei atunci când sunt folosite. Scoate-le de seara și lasă-le în bucătărie până în momentul în care vei avea nevoie de ele, de preferat minimum 12 ore.

Înainte de a te apuca de făcut cozonac care se desface fâșii ai grijă să ai totul la îndemână și, mai ales, să ai timp. Este o rețetă care necesită dedicare, fără întreruperi, într-o cameră în care temperatura să rămână constantă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Rețeta de cozonac care se desface fâșii

Făina trebuie foarte bine cernută înainte de a o folosi pentru rețeta de cozonac care se desface fâșii. Ideal este să repeți procesul de 3 ori. Descoperă care este cea mai bună făină pentru cozonaci.

Ingrediente

Mod de preparare

Drojdia se pune într-un castron și se amestecă bine cu o lingură de zahăr și una de lapte călduț. Se freacă, apoi se lasă puțin până compoziția începe să formeze o spumă și să se umfle. În laptele rămas se pune zahărul și se amestecă până când se topește.

Făina se cerne bine apoi se pune într-un vas mare. În centrul ei se face o gaură în care se pun drojdia, ouăle. Se amestecă până se încorporează apoi se adaugă puțin câte puțin laptele, apoi sarea, untul topit și coaja rasă de lămâie. Se frământă cu mâna sau cu un robot de bucătărie. Va rezulta un aluat ușor lipicios. Se formează o bilă, se acoperă cu folie alimentară și se lasă la dospit la loc cald timp de o oră sau până când își dublează volumul.

Cum prepari umplutura pentru cozonac

Între timp se face umplutura. Se amestecă toate ingredientele într-un bol până când se omogenizează.

Când aluatul este dospit se scoate pe o suprafață de lucru unsă cu ulei. Se împarte în două. Se mai frământă puțin fiecare parte după care se întinde cu un sucitor. Se întinde crema pe fiecare dintre bucățile de aluat și se rulează cu grijă sigilând capetele.

Apoi cele două rulouri se împletesc și se pun în tavă. Se mai ung cu ou bătut amestecat cu zahăr și se acoperă cu o foaie de copt. Se mai lasă să crească aproximativ jumătate de oră după care se dau la cuptorul preîncălzit la 180°C. Dacă se observă că încep să se ardă la suprafață se pune deasupra o foaie de copt și se fixează cu o scobitoare.

Se scoate de la cuptor și se pune tava pe-o parte pentru 10-15 minute, apoi pe cealaltă pentru a nu se lăsa crema. Apoi se presară cu zahăr pudră și se scoate din tavă.

Trucuri pentru cel mai bun și pufos cozonac

Făina pentru acest cozonac care se desface fâșii este foarte importantă. Ai nevoie de un sortiment care are minimum 10% proteine, dar cel mai bine ar fi să cauți cu 13.5%. Un alt secret este să frămânți foarte bine aluatul, cel puțin o oră cu mâna.

Este un efort foarte mare, însă această operațiune ajută la întărirea rețetei de gluten și la obținerea fâșiilor pe care toată lumea vrea să le obțină. În timpul procesului de frământare aluatul trebuie pliat de mai multe ori și trântit ușor de masă. Încearcă și o rețetă de pască pufoasă fără aluat.

Dacă ai un robot de bucătărie atunci lucrurile sunt simple. E nevoie să îl frămânți aproximativ 10 minute la viteză medie. Va rezulta un aluat dens, cu o consistență cleioasă. Dacă ți se pare că este prea închegat mai pune 100 ml de lapte, dar treptat.

CELE MAI CITITE
Pască cu Nutella, fără aluat porționată
Pască cu Nutella, fără aluat. Rețetă simplă și rapidă
Pască cu Nutella, fără aluat. Rețetă simplă și rapidă
Cozonac Babka cu mac și nuci porționat pe un grătar și un bol cu mac și lingură
Cozonac Babka cu mac și nuci. Un dans între tradiție și rafinament
Cozonac Babka cu mac și nuci. Un dans între tradiție și rafinament
Porții de ciocolată de casă în foi de napolitană într-o cupă de înghețată
Ciocolată de casă în foi de napolitană – Rețetă clasică
Ciocolată de casă în foi de napolitană – Rețetă clasică
carne de miel pusă într-o tavă
6 greșeli pe care le faci când gătești carne de miel. Cum poți să le eviți
6 greșeli pe care le faci când gătești carne de miel. Cum poți să le eviți
Fursecuri iepurași și ouă cu gem de căpșun pe un platou
Fursecuri iepurași și ouă cu gem de căpșuni, fragede și aromate
Fursecuri iepurași și ouă cu gem de căpșuni, fragede și aromate
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cozonac Cruffin cu multe stafide secționat
Cozonac Cruffin cu multe stafide. Rețeta unui desert rafinat
Cozonac Cruffin cu multe stafide. Rețeta unui desert rafinat
Două porții de cozonac Gubana pe o farfurie, alături de platoul cu cozonacul secționat
Galerie foto
Cozonac Gubana – Rețetă tradițională din bucătăria italiană
Cozonac Gubana – Rețetă tradițională din bucătăria italiană
Cozonac Babka cu mac și nuci porționat pe un grătar și un bol cu mac și lingură
Galerie foto
Cozonac Babka cu mac și nuci. Un dans între tradiție și rafinament
Cozonac Babka cu mac și nuci. Un dans între tradiție și rafinament
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două bucăți de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel
05:08
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Mini tarte cu mousse de ton
20 aprilie, 05:14
Mousse de ton. Un aperitiv fin, cu textură catifelată și gust rafinat Mousse de ton. Un aperitiv fin, cu textură catifelată și gust rafinat
Cozonac Cruffin cu multe stafide secționat
19 aprilie, 05:48
Cozonac Cruffin cu multe stafide. Rețeta unui desert rafinat Cozonac Cruffin cu multe stafide. Rețeta unui desert rafinat
Piftie de curcan cu ouă fierte în trei vase, alături de un bol cu muștar, felii de pâine, furculițe, ceapă verde și usturoi
19 aprilie, 05:35
Piftie de curcan cu ouă fierte, pentru o masă de sărbătoare Piftie de curcan cu ouă fierte, pentru o masă de sărbătoare
Cotlete de miel cu legume la tigaie și piure de cartofi
19 aprilie, 05:21
Cotlete de miel cu legume la tigaie și piure de cartofi Cotlete de miel cu legume la tigaie și piure de cartofi
Două porții de cozonac Gubana pe o farfurie, alături de platoul cu cozonacul secționat
18 aprilie, 06:11
Cozonac Gubana – Rețetă tradițională din bucătăria italiană Cozonac Gubana – Rețetă tradițională din bucătăria italiană
Prăjitura Valurile Dunării cu vișine porționată pe farfurii
18 aprilie, 05:31
Prăjitura Valurile Dunării cu vișine. Un desert spectaculos și delicios Prăjitura Valurile Dunării cu vișine. Un desert spectaculos și delicios
Chec cu figurine de iepurași în interior, glazurat cu ciocolată albă și porționat pe un tocător
18 aprilie, 05:28
Chec cu figurine de iepurași în interior, glazurat cu ciocolată albă Chec cu figurine de iepurași în interior, glazurat cu ciocolată albă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Fructul care ar trebui consumat zilnic pentru o viață mai lungă. Ce spun specialiștii
Fructul care ar trebui consumat zilnic pentru o viață mai lungă. Ce spun specialiștii
Fructul care ar trebui consumat zilnic pentru o viață mai lungă. Ce spun specialiștii
Azi este Lunea Albă din Săptămâna Luminată, ziua în care se deschid porţile Raiului. Tradiţii şi superstiţii în a doua zi de Paşte
Azi este Lunea Albă din Săptămâna Luminată, ziua în care se deschid porţile Raiului. Tradiţii şi superstiţii în a doua zi de Paşte
Azi este Lunea Albă din Săptămâna Luminată, ziua în care se deschid porţile Raiului. Tradiţii şi superstiţii în a doua zi de Paşte
Aroganţă pe mulţi bani a lui Gigi Becali! Ce a făcut după victoria cu CFR Cluj: „Am luat-o albastră”
Aroganţă pe mulţi bani a lui Gigi Becali! Ce a făcut după victoria cu CFR Cluj: „Am luat-o albastră”
Aroganţă pe mulţi bani a lui Gigi Becali! Ce a făcut după victoria cu CFR Cluj: „Am luat-o albastră”
Breaking News | Papa Francisc a murit la vârsta de 88 de ani. Anunțul a fost făcut de Vatican
Breaking News | Papa Francisc a murit la vârsta de 88 de ani. Anunțul a fost făcut de Vatican
Breaking News | Papa Francisc a murit la vârsta de 88 de ani. Anunțul a fost făcut de Vatican
Ultimele imagini cu Papa Francisc în viață, de Paște. Cum a apărut în fața credincioșilor. Ce detaliu a ieșit la iveală
Ultimele imagini cu Papa Francisc în viață, de Paște. Cum a apărut în fața credincioșilor. Ce detaliu a ieșit la iveală
Ultimele imagini cu Papa Francisc în viață, de Paște. Cum a apărut în fața credincioșilor. Ce detaliu a ieșit la iveală
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Chocotorta. Un desert argentinian fără coacere
Chocotorta. Un desert argentinian fără coacere
Chocotorta. Un desert argentinian fără coacere
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Justin Bieber a vorbit pentru prima dată despre zvonurile că ar fi falit și plin de datorii: O prostie de tip clickbait
Justin Bieber a vorbit pentru prima dată despre zvonurile că ar fi falit și plin de datorii: „O prostie de tip clickbait”
Justin Bieber a vorbit pentru prima dată despre zvonurile că ar fi falit și plin de datorii: „O prostie de tip clickbait”
Cum se tratează urciorul la ochi. Ce poți face pentru a-l preveni
Cum se tratează urciorul la ochi. Ce poți face pentru a-l preveni
Cum se tratează urciorul la ochi. Ce poți face pentru a-l preveni
fresh
Piftie de curcan cu ouă fierte, pentru o masă de sărbătoare

Piftie de curcan cu ouă fierte, pentru o masă de sărbătoare

Piftie de curcan cu ouă fierte, pentru o masă de sărbătoare

Mousse de ton. Un aperitiv fin, cu textură catifelată și gust rafinat

Mousse de ton. Un aperitiv fin, cu textură catifelată și gust rafinat

Cotlete de miel cu legume la tigaie și piure de cartofi

Cotlete de miel cu legume la tigaie și piure de cartofi

Cozonac Cruffin cu multe stafide. Rețeta unui desert rafinat

Cozonac Cruffin cu multe stafide. Rețeta unui desert rafinat

Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare

Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
închide