Sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor. Idei adunate de la bucătarii iscusiți

Dacă ți-ai propus să prepari cozonac, dar îți este teamă că nu ți vor reuși așa cum ar trebui, avem pentru tine câteva sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor. Sunt adunate de la bucătarii iscusiți, de prin toate colțurile țării.

Cozonac pe o hârtie de copt și un ștergar roșu cu buline albe, alături de un bol verde
Galerie foto

Galerie foto

Dacă ți-ai propus să prepari cozonac, dar îți este teamă că nu ți vor reuși așa cum ar trebui, avem pentru tine câteva sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor / Shutterstock

Cozonacul este unul dintre cele mai complexe și meticuloase deserturi, care necesită timp îndelungat de preparare și multă răbdare. De cele mai multe ori ideea de a face cozonac este abandonată fie din lipsa timpului necesar preparării, fie de teama nereușitei cozonacului.

Primul pas necesar reușitei aluatului de cozonac constă în alegerea ingredientelor de calitate. Iar cele mai importante ingrediente pentru prepararea cozonacului sunt făina și drojdia. Mai există și cozonacul prepara cu maia naturală, dar acesta are o altă poveste în spate.

Foarte important de menționat este că nu toate tipurile de făină pe piață au aceleași întrebuințări în panificație.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Tipuri de făină din grâu

  • Făina tip 650. Este acel tip de făină folosit pentru aluaturile ce necesită dospire, forță și elasticitate. Este vorba despre aluaturile de pâine, pizza, covrigi, etc. Este extrasă din grâu dur și este cel mai puțin procesată de pe piață. Are cea mai mare concentrație de proteină necesară dezvoltării glutenului, cuprinsă între 12-14%.
  • Făina tip 550. Acest tip de făină este folosit aproape la toate produsele și de panificație, de cofetărie și patiserie. Conținutul de proteină este între 10-12% .
  • Făina tip 450. Pe aceasta o folosesc cofetarii și patiserii. Se găsește mai greu pe piață pentru că este direct comandată de proprietarii de cofetării și patiserii cu laboratoare proprii.
  • Făina tip 000. Este cel mai apreciat tip de făină pentru că are textura cea mai fină și cea mai rafinată. Are cea mai mică concentrație de proteină, cu un procent de 7-9%. Este folosită pentru aluaturi și deserturi fine și pufoase, pentru creme și alte preparate delicate. Este recomandată și la prepararea cozonacilor, pentru că vor ieși pufoși și aerați.

Acestea sunt cele mai folosite tipuri de făină în bucătăriile de acasă.

Sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor

Dacă am lămurit că primul pas în reușita aluatului de cozonac este alegerea ingredientelor de calitate, al doilea pas este de a nu folosi ingredientele reci. O parte din ingrediente vor fi folosite la temperatura, iar altele vor fi încălzite.

Un prim truc constă în trecerea făinii printr-o sită deasă de două sau chiar de trei ori, pentru a fi cât mai pufoasă și aerată.

Despre cel de-al doilea ingredient principal, adică drojdia, trebuie menționat că aceasta este de două tipuri: proaspătă sau uscată( granulată).

Cantitatea de drojdie necesară unui aluat se adaugă în raport cu cantitatea de făină. De obicei, acest raport este menționat pe pachetele de drojdie. Dar, specialiștii în panificație mai recomandă uneori reducerea cantității de drojdie, cu aproximativ 10% față de stipularea de pe pachete, pentru a preveni anumite probleme de digestie.

De exemplu, pentru 1 kg de făină, în mod normal sunt necesare 50 grame de drojdie proaspătă. Aluaturile reușesc să crească și dacă se adaugă maxim 40 de grame. Este tot un mic truc, datorită căruia cozonacii nu se vor mai crăpa în timpul coacerii. Excesul de drojdie este principalul factor care influențează crăparea cozonacilor.

Dospirea și coacerea cozonacilor

Respectarea timpului de dospire este unul dintre cele mai importante aspecte pentru reușita aluatului. Timpul corect de dospire pentru cozonacul clasic este de aproximativ două ore.  

În prima oră aluatul se lasă la dospit în vasul de frământare. În următoarea oră aluatul se lasă la dospit direct porționat în tăvile de cozonac. Dacă nu se respectă timpul de dospire, aluatul își va continua dospirea în cuptorul cald și se va crăpa.

Un alt aspect important pentru a nu crăpa cozonacul constă în ungerea aluatului cu gălbenuș de ou, din belșug și uniform, înainte de coacere.

Un mic truc este să presari și puțină sare în gălbenușul pentru uns cozonacul. Sarea va ajuta cozonacul să capete o culoare uniformă și să se rumenească mai lent.

Nu deschide ușa cuptorului decât în ultimele 10-15 minute de coacere. Dacă ai probleme cu cuptorul și tinde să rumenească excesiv preparatele la suprafață, acoperă cozonacul cu hârtie de copt albă. Aceasta va diminua căldura de la suprafața cozonacului. O vei îndepărta în ultimele 10-15 minute.

Umplutura cozonacilor

Nu doar aluatul de cozonac este cel care creează dificultăți în reușita cozonacului și și tipul de umplutură folosit. Aceasta se va dezvolta în interiorul aluatului, ceea ce ar putea influența crăparea cozonacilor.

Umplutura preparată din albușurile de ouă bătute cu nucă sau cu mac se va dezvolta în interiorul aluatului și va tinde să iasă din acesta. Pentru a evita acest lucru adaugă în compoziție și puțină făină sau pesmet. Acestea vor mai diminua din dezvoltarea umpluturii în interiorul aluatului.

Nu întinde foaia de aluat în strat foarte subțire, pentru a nu permite umpluturii să iasă din aluat.

Dacă optezi să prepari cozonaci împletiți, nu împleti aluatul foarte strâns. Lasă împletiturile mai slobode pentru a avea loc aluatul să se dezvolte.

Sperăm să-ți fie de folos aceste sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor și îți mai oferim și un articol cu sfaturi pentru un pandișpan pufos.

Citește și
Cozonac feliat pe un platou alb
Galerie foto

Galerie foto

Cozonac pe o hârtie de copt și un ștergar roșu cu buline albe, alături de un bol verde
Aluat de cozonac împletit în tavă, ținând cont de sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor, de la bucătarii iscusiți
+21
CELE MAI CITITE
Tort de ciocolată cu glazură oglindă decorat cu fructe
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Cornulețe cu cremă de mac și cacao pe un platou alb, alături de un cuțit, o sită cu zahăr și un vas alb
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Cea mai bună prăjitură din lume porționată
Prăjitura Verdens Beste. Rețetă tradițională norvegiană
Prăjitura Verdens Beste. Rețetă tradițională norvegiană
Clătite de post cu lapte vegetal pe un tocător de lemn
Clătite de post cu lapte vegetal. Rețeta unui desert delicios
Clătite de post cu lapte vegetal. Rețeta unui desert delicios
Tort Bienenstich porționat pe platou, alături de alte prăjituri
Tort Bienenstich. Rețeta de tort Înțepătura albinei
Tort Bienenstich. Rețeta de tort Înțepătura albinei
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Brioșe din aluat rulat cu ciocolată pe un platou și una pe farfurie, alături de o ceașcă cu cafea, un ceainic și un buchet de flori
Galerie foto
Brioșe din aluat rulat cu ciocolată, perfecte pentru porția de desert
Brioșe din aluat rulat cu ciocolată, perfecte pentru porția de desert
tipuri de făină puse în linguri de lemn
12 tipuri de făină. Ce trebuie să alegi ca să îți iasă aluatul perfect
12 tipuri de făină. Ce trebuie să alegi ca să îți iasă aluatul perfect
Cozonac din aluat dospit la rece, cu nucă și stafide, secționat
Galerie foto
Cozonac din aluat dospit la rece, cu nucă și stafide
Cozonac din aluat dospit la rece, cu nucă și stafide
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale în vas negru și pe felii de pâine
05:02
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
Clătite de post cu bere pe un tocător de lemn
04:48
Clătite de post cu bere, un deliciu de neratat Clătite de post cu bere, un deliciu de neratat
Prăjitură cu găuri și sos caramel – Poke Cake, porționată în tavă
04:10
Prăjitură cu găuri și sos caramel – Poke Cake Prăjitură cu găuri și sos caramel – Poke Cake
cele mai bune fructe din lume puse într-un coș
03:40
Top 10 cele mai bune fructe din lume. Descoperă în ce regiuni cresc Top 10 cele mai bune fructe din lume. Descoperă în ce regiuni cresc
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată porționat pe un platou și pe o farfurie, alături de o cană cu cafea
17 aprilie, 07:59
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere
preparate din cartofi puse într-un colaj cu poze
17 aprilie, 05:56
Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile
mai multe tipuri de cafea pe o masă
17 aprilie, 05:27
18 tipuri de cafea pe care le găsești în orice local de specialitate. Ce să comanzi data viitoare când vrei să te relaxezi 18 tipuri de cafea pe care le găsești în orice local de specialitate. Ce să comanzi data viitoare când vrei să te relaxezi
Clătite de post cu praf de copt pe o farfurie albă
17 aprilie, 04:36
Clătite de post cu praf de copt, un deliciu pufos Clătite de post cu praf de copt, un deliciu pufos
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
1
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Dacă dorești să-ți sporești colecția rețetelor de cornulețe, desertul îndrăgit din copilărie, îți oferim o rețetă de cornulețe cu cremă de mac și cacao. Te vei bucura de gustul delicios al...
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
2
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Dacă ești în căutarea unei rețete deosebite de tort, pentru momentele dulci petrecute cu cei dragi, îți oferim o rețetă de tort de ciocolată cu glazură oglindă. Gustul este absolut delicios,...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
4
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Postul religios este o perioadă în care alegem conștient să fim mai cumpătați, mai buni, mai evlavioși, să ne rugăm mai mult. O parte importantă a acestuia o implică și eliminarea...
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
5
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Pentru că maioneza este unul dintre cele mai populare sosuri pentru salate sau alte preparate, avem pentru tine o rețetă de maioneză de post. Avem și două modalități de preparare rapidă,...
Parteneri
Zodii care pot depăși toate obstacolele pe 18 aprilie 2024. Respectul față de sine îi va ajuta mult
Zodii care pot depăși toate obstacolele pe 18 aprilie 2024. Respectul față de sine îi va ajuta mult
Zodii care pot depăși toate obstacolele pe 18 aprilie 2024. Respectul față de sine îi va ajuta mult
Programul DiscoverEU. Cine sunt tinerii care vor putea călători gratuit prin Europa cu trenul. Comisia Europeană pune la bătaie 35.500 de permise
Programul DiscoverEU. Cine sunt tinerii care vor putea călători gratuit prin Europa cu trenul. Comisia Europeană pune la bătaie 35.500 de permise
Programul DiscoverEU. Cine sunt tinerii care vor putea călători gratuit prin Europa cu trenul. Comisia Europeană pune la bătaie 35.500 de permise
Momente dramatice la priveghiul lui Costel Corduneanu! Mama „Stăpânului Moldovei” a căzut din picioare!
Momente dramatice la priveghiul lui Costel Corduneanu! Mama „Stăpânului Moldovei” a căzut din picioare!
Momente dramatice la priveghiul lui Costel Corduneanu! Mama „Stăpânului Moldovei” a căzut din picioare!
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki. Ei au primit tunica roz
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki. Ei au primit tunica roz
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki. Ei au primit tunica roz
Cine e noul iubit al lui Serenay Sarıkaya. Actrița a confirmat relația cu un cântăreț celebru
Cine e noul iubit al lui Serenay Sarıkaya. Actrița a confirmat relația cu un cântăreț celebru
Cine e noul iubit al lui Serenay Sarıkaya. Actrița a confirmat relația cu un cântăreț celebru
Singurele 3 joburi care vor supraviețui erei AI, potrivit lui Bill Gates. Ce slujbe vor fi la mare căutare în continuare
Singurele 3 joburi care vor supraviețui erei AI, potrivit lui Bill Gates. Ce slujbe vor fi la mare căutare în continuare
Singurele 3 joburi care vor supraviețui erei AI, potrivit lui Bill Gates. Ce slujbe vor fi la mare căutare în continuare
Aperitiv lalele din roșii cu brânză și ceapă verde
Aperitiv lalele din roșii cu brânză și ceapă verde
Aperitiv lalele din roșii cu brânză și ceapă verde
Cum să te pregătești pentru întâlniri dacă ești mamă singură
Cum să te pregătești pentru întâlniri dacă ești mamă singură
Cum să te pregătești pentru întâlniri dacă ești mamă singură
Billie Eilish s-a sărutat cu mai mulți influenceri la Coachella: Trăiește cea mai bună viață a ei
Billie Eilish s-a sărutat cu mai mulți influenceri la Coachella: „Trăiește cea mai bună viață a ei”
Billie Eilish s-a sărutat cu mai mulți influenceri la Coachella: „Trăiește cea mai bună viață a ei”
Cele mai bune ceaiuri pentru a scăpa de kilogramele în plus. Sfaturi utile pentru a pierde în greutate
Cele mai bune ceaiuri pentru a scăpa de kilogramele în plus. Sfaturi utile pentru a pierde în greutate
Cele mai bune ceaiuri pentru a scăpa de kilogramele în plus. Sfaturi utile pentru a pierde în greutate
fresh
Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat

Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat

Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat

Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile

Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile

18 tipuri de cafea pe care le găsești în orice local de specialitate. Ce să comanzi data viitoare când vrei să te relaxezi

18 tipuri de cafea pe care le găsești în orice local de specialitate. Ce să comanzi data viitoare când vrei să te relaxezi

Steak de vită cu sos de smântână şi parmezan

Steak de vită cu sos de smântână şi parmezan

Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere

Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere
închide