Sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor. Idei adunate de la bucătarii iscusiți

Dacă ți-ai propus să prepari cozonac, dar îți este teamă că nu ți vor reuși așa cum ar trebui, avem pentru tine câteva sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor. Sunt adunate de la bucătarii iscusiți, de prin toate colțurile țării.

Cozonac pe o hârtie de copt și un ștergar roșu cu buline albe, alături de un bol verde
Galerie foto

Galerie foto

Dacă ți-ai propus să prepari cozonac, dar îți este teamă că nu ți vor reuși așa cum ar trebui, avem pentru tine câteva sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor / Shutterstock

Cozonacul este unul dintre cele mai complexe și meticuloase deserturi, care necesită timp îndelungat de preparare și multă răbdare. De cele mai multe ori ideea de a face cozonac este abandonată fie din lipsa timpului necesar preparării, fie de teama nereușitei cozonacului.

Primul pas necesar reușitei aluatului de cozonac constă în alegerea ingredientelor de calitate. Iar cele mai importante ingrediente pentru prepararea cozonacului sunt făina și drojdia. Mai există și cozonacul prepara cu maia naturală, dar acesta are o altă poveste în spate.

Foarte important de menționat este că nu toate tipurile de făină pe piață au aceleași întrebuințări în panificație.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Tipuri de făină din grâu

  • Făina tip 650. Este acel tip de făină folosit pentru aluaturile ce necesită dospire, forță și elasticitate. Este vorba despre aluaturile de pâine, pizza, covrigi, etc. Este extrasă din grâu dur și este cel mai puțin procesată de pe piață. Are cea mai mare concentrație de proteină necesară dezvoltării glutenului, cuprinsă între 12-14%.
  • Făina tip 550. Acest tip de făină este folosit aproape la toate produsele și de panificație, de cofetărie și patiserie. Conținutul de proteină este între 10-12% .
  • Făina tip 450. Pe aceasta o folosesc cofetarii și patiserii. Se găsește mai greu pe piață pentru că este direct comandată de proprietarii de cofetării și patiserii cu laboratoare proprii.
  • Făina tip 000. Este cel mai apreciat tip de făină pentru că are textura cea mai fină și cea mai rafinată. Are cea mai mică concentrație de proteină, cu un procent de 7-9%. Este folosită pentru aluaturi și deserturi fine și pufoase, pentru creme și alte preparate delicate. Este recomandată și la prepararea cozonacilor, pentru că vor ieși pufoși și aerați.

Acestea sunt cele mai folosite tipuri de făină în bucătăriile de acasă.

Sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor

Dacă am lămurit că primul pas în reușita aluatului de cozonac este alegerea ingredientelor de calitate, al doilea pas este de a nu folosi ingredientele reci. O parte din ingrediente vor fi folosite la temperatura, iar altele vor fi încălzite.

Un prim truc constă în trecerea făinii printr-o sită deasă de două sau chiar de trei ori, pentru a fi cât mai pufoasă și aerată.

Despre cel de-al doilea ingredient principal, adică drojdia, trebuie menționat că aceasta este de două tipuri: proaspătă sau uscată( granulată).

Cantitatea de drojdie necesară unui aluat se adaugă în raport cu cantitatea de făină. De obicei, acest raport este menționat pe pachetele de drojdie. Dar, specialiștii în panificație mai recomandă uneori reducerea cantității de drojdie, cu aproximativ 10% față de stipularea de pe pachete, pentru a preveni anumite probleme de digestie.

De exemplu, pentru 1 kg de făină, în mod normal sunt necesare 50 grame de drojdie proaspătă. Aluaturile reușesc să crească și dacă se adaugă maxim 40 de grame. Este tot un mic truc, datorită căruia cozonacii nu se vor mai crăpa în timpul coacerii. Excesul de drojdie este principalul factor care influențează crăparea cozonacilor.

Dospirea și coacerea cozonacilor

Respectarea timpului de dospire este unul dintre cele mai importante aspecte pentru reușita aluatului. Timpul corect de dospire pentru cozonacul clasic este de aproximativ două ore.  

În prima oră aluatul se lasă la dospit în vasul de frământare. În următoarea oră aluatul se lasă la dospit direct porționat în tăvile de cozonac. Dacă nu se respectă timpul de dospire, aluatul își va continua dospirea în cuptorul cald și se va crăpa.

Un alt aspect important pentru a nu crăpa cozonacul constă în ungerea aluatului cu gălbenuș de ou, din belșug și uniform, înainte de coacere.

Un mic truc este să presari și puțină sare în gălbenușul pentru uns cozonacul. Sarea va ajuta cozonacul să capete o culoare uniformă și să se rumenească mai lent.

Nu deschide ușa cuptorului decât în ultimele 10-15 minute de coacere. Dacă ai probleme cu cuptorul și tinde să rumenească excesiv preparatele la suprafață, acoperă cozonacul cu hârtie de copt albă. Aceasta va diminua căldura de la suprafața cozonacului. O vei îndepărta în ultimele 10-15 minute.

Umplutura cozonacilor

Nu doar aluatul de cozonac este cel care creează dificultăți în reușita cozonacului și și tipul de umplutură folosit. Aceasta se va dezvolta în interiorul aluatului, ceea ce ar putea influența crăparea cozonacilor.

Umplutura preparată din albușurile de ouă bătute cu nucă sau cu mac se va dezvolta în interiorul aluatului și va tinde să iasă din acesta. Pentru a evita acest lucru adaugă în compoziție și puțină făină sau pesmet. Acestea vor mai diminua din dezvoltarea umpluturii în interiorul aluatului.

Nu întinde foaia de aluat în strat foarte subțire, pentru a nu permite umpluturii să iasă din aluat.

Dacă optezi să prepari cozonaci împletiți, nu împleti aluatul foarte strâns. Lasă împletiturile mai slobode pentru a avea loc aluatul să se dezvolte.

Sperăm să-ți fie de folos aceste sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor și îți mai oferim și un articol cu sfaturi pentru un pandișpan pufos.

Citește și
Cozonac feliat pe un platou alb
Galerie foto

Galerie foto

Cozonac pe o hârtie de copt și un ștergar roșu cu buline albe, alături de un bol verde
Aluat de cozonac împletit în tavă, ținând cont de sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor, de la bucătarii iscusiți
+0
CELE MAI CITITE
Ciuperci champignon murate pentru iarnă în două borcane
Ciuperci champignon murate pentru iarnă. Gustul toamnei în borcane
Ciuperci champignon murate pentru iarnă. Gustul toamnei în borcane
Crochete de ciuperci cu cașcaval pe o farfurie, una secționată, alături de roșii cherry și frunze verzi
Crochete de ciuperci cu cașcaval. Gust crocant, aromă delicată și miez catifelat
Crochete de ciuperci cu cașcaval. Gust crocant, aromă delicată și miez catifelat
ce beneficii are sfecla pentru sănătate
Cum să gătești sfecla roșie și ce beneficii are sfecla pentru sănătate
Cum să gătești sfecla roșie și ce beneficii are sfecla pentru sănătate
Chec cu dovleac și nuci porționat
Chec cu dovleac și nuci. Esența toamnei într-o felie parfumată
Chec cu dovleac și nuci. Esența toamnei într-o felie parfumată
tartă franțuzească cu ciocolată
Tartă franțuzească cu ciocolată. Rețeta unui desert perfect pentru iubitorii de dulciuri speciale
Tartă franțuzească cu ciocolată. Rețeta unui desert perfect pentru iubitorii de dulciuri speciale
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Făina neagră vs. făina albă
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
Rulouri cu aromă intensă de portocale, secțiune
Galerie foto
Rulouri cu aromă intensă de portocale. Un desert delicios, de sezon
Rulouri cu aromă intensă de portocale. Un desert delicios, de sezon
tipuri de conserve puse pe o masă de lemn
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
sfecla roșie la cuptor cu iaurt aromat
06:45
Sfeclă roșie la cuptor cu iaurt aromat. Rețeta de care ai nevoie pentru o masă specială Sfeclă roșie la cuptor cu iaurt aromat. Rețeta de care ai nevoie pentru o masă specială
prăjitură răsturnată cu prune
06:18
Cum faci acasă o prăjitură răsturnată cu prune perfectă. Simplă, aromată, spectaculoasă Cum faci acasă o prăjitură răsturnată cu prune perfectă. Simplă, aromată, spectaculoasă
Chai Latte
05:34
Chai Latte, băutura care îmbină ritualul ceaiului indian cu plăcerea occidentală a cafelei Chai Latte, băutura care îmbină ritualul ceaiului indian cu plăcerea occidentală a cafelei
camembert la cuptor
15 noiembrie, 06:25
Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios
Baba Ganoush
15 noiembrie, 06:14
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Varză cu orez și morcovi în bol negru cu lingură de lemn
15 noiembrie, 05:28
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane în bol, alături de ghimbir feliat, morcovi și crutoane în bol și în lingură
14 noiembrie, 06:50
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă
Bulgur cu legume mexicane și chimen în bol alb, alături de un borcan cu chimen, un ardei roșu și o sticlă de ulei
14 noiembrie, 06:25
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Aportul de fibre: ce cantitate recomandă specialiștii să consumi zilnic
Aportul de fibre: ce cantitate recomandă specialiștii să consumi zilnic
Aportul de fibre: ce cantitate recomandă specialiștii să consumi zilnic
Familia îndurerată a Sarei, acuzaţii grave la adresa medicilor: Au vrut să muşamalizeze tot
Familia îndurerată a Sarei, acuzaţii grave la adresa medicilor: "Au vrut să muşamalizeze tot"
Familia îndurerată a Sarei, acuzaţii grave la adresa medicilor: "Au vrut să muşamalizeze tot"
Afacerea care l-a salvat de fiecare dată de la faliment pe milionarul român care are 9 copii cu 4 femei
Afacerea care l-a salvat de fiecare dată de la faliment pe milionarul român care are 9 copii cu 4 femei
Afacerea care l-a salvat de fiecare dată de la faliment pe milionarul român care are 9 copii cu 4 femei
Primele imagini cu fiul lui Jador. Videoclipul emoționant pe care artistul i-l dedică fiului său
Primele imagini cu fiul lui Jador. Videoclipul emoționant pe care artistul i-l dedică fiului său
Primele imagini cu fiul lui Jador. Videoclipul emoționant pe care artistul i-l dedică fiului său
Camila Sodi a visat moartea mamei sale. Ce a declarat nepoata faimoasei Thalia
Camila Sodi a visat moartea mamei sale. Ce a declarat nepoata faimoasei Thalia
Camila Sodi a visat moartea mamei sale. Ce a declarat nepoata faimoasei Thalia
Lansarea Grand Theft Auto 6 a fost amânată din nou. Când ar ajunge pe piață jocul mult așteptat
Lansarea Grand Theft Auto 6 a fost amânată din nou. Când ar ajunge pe piață jocul mult așteptat
Lansarea Grand Theft Auto 6 a fost amânată din nou. Când ar ajunge pe piață jocul mult așteptat
Sarmale de post cu soia granulată
Sarmale de post cu soia granulată
Sarmale de post cu soia granulată
Copilul refuză să mănânce carne: ce poți face și cum îi asiguri aportul de proteine
Copilul refuză să mănânce carne: ce poți face și cum îi asiguri aportul de proteine
Copilul refuză să mănânce carne: ce poți face și cum îi asiguri aportul de proteine
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Unghiile și sănătatea: ce spune starea sau aspectul unghiilor despre sănătatea ta?
Unghiile și sănătatea: ce spune starea sau aspectul unghiilor despre sănătatea ta?
Unghiile și sănătatea: ce spune starea sau aspectul unghiilor despre sănătatea ta?
fresh
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic

Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic

Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic

Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate

Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate

Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă

Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă

Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post

Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post

Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar

Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
închide