Sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor. Idei adunate de la bucătarii iscusiți

Dacă ți-ai propus să prepari cozonac, dar îți este teamă că nu ți vor reuși așa cum ar trebui, avem pentru tine câteva sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor. Sunt adunate de la bucătarii iscusiți, de prin toate colțurile țării.

Cozonac pe o hârtie de copt și un ștergar roșu cu buline albe, alături de un bol verde
Galerie foto

Galerie foto

Dacă ți-ai propus să prepari cozonac, dar îți este teamă că nu ți vor reuși așa cum ar trebui, avem pentru tine câteva sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor / Shutterstock

Cozonacul este unul dintre cele mai complexe și meticuloase deserturi, care necesită timp îndelungat de preparare și multă răbdare. De cele mai multe ori ideea de a face cozonac este abandonată fie din lipsa timpului necesar preparării, fie de teama nereușitei cozonacului.

Primul pas necesar reușitei aluatului de cozonac constă în alegerea ingredientelor de calitate. Iar cele mai importante ingrediente pentru prepararea cozonacului sunt făina și drojdia. Mai există și cozonacul prepara cu maia naturală, dar acesta are o altă poveste în spate.

Foarte important de menționat este că nu toate tipurile de făină pe piață au aceleași întrebuințări în panificație.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Tipuri de făină din grâu

  • Făina tip 650. Este acel tip de făină folosit pentru aluaturile ce necesită dospire, forță și elasticitate. Este vorba despre aluaturile de pâine, pizza, covrigi, etc. Este extrasă din grâu dur și este cel mai puțin procesată de pe piață. Are cea mai mare concentrație de proteină necesară dezvoltării glutenului, cuprinsă între 12-14%.
  • Făina tip 550. Acest tip de făină este folosit aproape la toate produsele și de panificație, de cofetărie și patiserie. Conținutul de proteină este între 10-12% .
  • Făina tip 450. Pe aceasta o folosesc cofetarii și patiserii. Se găsește mai greu pe piață pentru că este direct comandată de proprietarii de cofetării și patiserii cu laboratoare proprii.
  • Făina tip 000. Este cel mai apreciat tip de făină pentru că are textura cea mai fină și cea mai rafinată. Are cea mai mică concentrație de proteină, cu un procent de 7-9%. Este folosită pentru aluaturi și deserturi fine și pufoase, pentru creme și alte preparate delicate. Este recomandată și la prepararea cozonacilor, pentru că vor ieși pufoși și aerați.

Acestea sunt cele mai folosite tipuri de făină în bucătăriile de acasă.

Sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor

Dacă am lămurit că primul pas în reușita aluatului de cozonac este alegerea ingredientelor de calitate, al doilea pas este de a nu folosi ingredientele reci. O parte din ingrediente vor fi folosite la temperatura, iar altele vor fi încălzite.

Un prim truc constă în trecerea făinii printr-o sită deasă de două sau chiar de trei ori, pentru a fi cât mai pufoasă și aerată.

Despre cel de-al doilea ingredient principal, adică drojdia, trebuie menționat că aceasta este de două tipuri: proaspătă sau uscată( granulată).

Cantitatea de drojdie necesară unui aluat se adaugă în raport cu cantitatea de făină. De obicei, acest raport este menționat pe pachetele de drojdie. Dar, specialiștii în panificație mai recomandă uneori reducerea cantității de drojdie, cu aproximativ 10% față de stipularea de pe pachete, pentru a preveni anumite probleme de digestie.

De exemplu, pentru 1 kg de făină, în mod normal sunt necesare 50 grame de drojdie proaspătă. Aluaturile reușesc să crească și dacă se adaugă maxim 40 de grame. Este tot un mic truc, datorită căruia cozonacii nu se vor mai crăpa în timpul coacerii. Excesul de drojdie este principalul factor care influențează crăparea cozonacilor.

Dospirea și coacerea cozonacilor

Respectarea timpului de dospire este unul dintre cele mai importante aspecte pentru reușita aluatului. Timpul corect de dospire pentru cozonacul clasic este de aproximativ două ore.  

În prima oră aluatul se lasă la dospit în vasul de frământare. În următoarea oră aluatul se lasă la dospit direct porționat în tăvile de cozonac. Dacă nu se respectă timpul de dospire, aluatul își va continua dospirea în cuptorul cald și se va crăpa.

Un alt aspect important pentru a nu crăpa cozonacul constă în ungerea aluatului cu gălbenuș de ou, din belșug și uniform, înainte de coacere.

Un mic truc este să presari și puțină sare în gălbenușul pentru uns cozonacul. Sarea va ajuta cozonacul să capete o culoare uniformă și să se rumenească mai lent.

Nu deschide ușa cuptorului decât în ultimele 10-15 minute de coacere. Dacă ai probleme cu cuptorul și tinde să rumenească excesiv preparatele la suprafață, acoperă cozonacul cu hârtie de copt albă. Aceasta va diminua căldura de la suprafața cozonacului. O vei îndepărta în ultimele 10-15 minute.

Umplutura cozonacilor

Nu doar aluatul de cozonac este cel care creează dificultăți în reușita cozonacului și și tipul de umplutură folosit. Aceasta se va dezvolta în interiorul aluatului, ceea ce ar putea influența crăparea cozonacilor.

Umplutura preparată din albușurile de ouă bătute cu nucă sau cu mac se va dezvolta în interiorul aluatului și va tinde să iasă din acesta. Pentru a evita acest lucru adaugă în compoziție și puțină făină sau pesmet. Acestea vor mai diminua din dezvoltarea umpluturii în interiorul aluatului.

Nu întinde foaia de aluat în strat foarte subțire, pentru a nu permite umpluturii să iasă din aluat.

Dacă optezi să prepari cozonaci împletiți, nu împleti aluatul foarte strâns. Lasă împletiturile mai slobode pentru a avea loc aluatul să se dezvolte.

Sperăm să-ți fie de folos aceste sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor și îți mai oferim și un articol cu sfaturi pentru un pandișpan pufos.

Citește și
Cozonac feliat pe un platou alb
Galerie foto

Galerie foto

Cozonac pe o hârtie de copt și un ștergar roșu cu buline albe, alături de un bol verde
Aluat de cozonac împletit în tavă, ținând cont de sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor, de la bucătarii iscusiți
+21
CELE MAI CITITE
Tocană de vită cu morcovi și țelină în cratiță
Tocană de vită cu morcovi și țelină. Un preparat rustic și savuros
Tocană de vită cu morcovi și țelină. Un preparat rustic și savuros
Salată de paste cu morcovi și țelină apio. Prospețime și savoare într-un bol cu lingură, alături de morcovi și apio proaspete și un bol cu dressing
Salată de paste cu morcovi și țelină apio. Prospețime și savoare într-un bol
Salată de paste cu morcovi și țelină apio. Prospețime și savoare într-un bol
Pleurotus pane în crustă crocantă pe un platou
Pleurotus pane în crustă crocantă. Gust intens și textură aurie, perfectă
Pleurotus pane în crustă crocantă. Gust intens și textură aurie, perfectă
Trei rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde în sos, alături de orez
Rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde
Rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde
lahmacun
Cum să prepari acasă pizza turcească sau lahmacun
Cum să prepari acasă pizza turcească sau lahmacun
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Făina neagră vs. făina albă
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
Rulouri cu aromă intensă de portocale, secțiune
Galerie foto
Rulouri cu aromă intensă de portocale. Un desert delicios, de sezon
Rulouri cu aromă intensă de portocale. Un desert delicios, de sezon
Brioșe din aluat rulat cu ciocolată pe un platou și una pe farfurie, alături de o ceașcă cu cafea, un ceainic și un buchet de flori
Galerie foto
Brioșe din aluat rulat cu ciocolată, perfecte pentru porția de desert
Brioșe din aluat rulat cu ciocolată, perfecte pentru porția de desert
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
sos de roșii și sos marinara
12:01
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Băuturi calde de iarnă
11:58
Băuturi calde de iarnă. Ce poți să bei în serile rece Băuturi calde de iarnă. Ce poți să bei în serile rece
Tiramisu cu amaretti la pahar, decorat cu cacao și frunze de mentă
15 februarie, 11:37
Tiramisu cu amaretti la pahar. Eleganță și rafinament într-un desert cremos Tiramisu cu amaretti la pahar. Eleganță și rafinament într-un desert cremos
Creveți cu usturoi în farfurie, decorați cu pătrunjel verde, alături de usturoi, chili și lămâie
15 februarie, 09:50
Creveți cu usturoi. O porție de savoare intensă și textură delicată Creveți cu usturoi. O porție de savoare intensă și textură delicată
Tort cu ciocolată și rom secționat pe un platou cu picior, alături de o porție pe o farfurie cu linguriță, o spatulă și două căni albe
14 februarie, 06:22
Tort cu ciocolată și rom. Rețetă simplă pentru deliciul din weekend Tort cu ciocolată și rom. Rețetă simplă pentru deliciul din weekend
Cinci muffins de spelta cu cacao și goji
14 februarie, 05:46
Muffins de spelta cu cacao și goji. Un desert delicios și interesant Muffins de spelta cu cacao și goji. Un desert delicios și interesant
Fursecuri Angeliche decorate cu zahăr
13 februarie, 07:05
Angeliche. Rețetă de fursecuri elegante și delicate Angeliche. Rețetă de fursecuri elegante și delicate
Muffins din albușuri cu fructe uscate, două secționate pe jumătate
13 februarie, 05:23
Muffins din albușuri cu fructe uscate. Un desert aerat și delicat Muffins din albușuri cu fructe uscate. Un desert aerat și delicat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...
Parteneri
3 zodii pot primi mai multă putere în martie 2025. Nativii care vor avea parte de un nou început
3 zodii pot primi mai multă putere în martie 2025. Nativii care vor avea parte de un nou început
3 zodii pot primi mai multă putere în martie 2025. Nativii care vor avea parte de un nou început
Surpriza avută de doi români din Germania, după ce au dus un portofel pierdut la poliție: Auziți ce chestie
Surpriza avută de doi români din Germania, după ce au dus un portofel pierdut la poliție: "Auziți ce chestie"
Surpriza avută de doi români din Germania, după ce au dus un portofel pierdut la poliție: "Auziți ce chestie"
Magnatul român care le-a cerut socrilor o maşină şi o sumă de bani pentru a da drumul unei afaceri a ajuns acum la fel de bogat ca Ion Ţiriac
Magnatul român care le-a cerut socrilor o maşină şi o sumă de bani pentru a da drumul unei afaceri a ajuns acum la fel de bogat ca Ion Ţiriac
Magnatul român care le-a cerut socrilor o maşină şi o sumă de bani pentru a da drumul unei afaceri a ajuns acum la fel de bogat ca Ion Ţiriac
Laurențiu Reghecampf a cerut-o în căsătorie Corina Caciuc! Cum a reacționat mama fiilor lui, Landon și Liam
Laurențiu Reghecampf a cerut-o în căsătorie Corina Caciuc! Cum a reacționat mama fiilor lui, Landon și Liam
Laurențiu Reghecampf a cerut-o în căsătorie Corina Caciuc! Cum a reacționat mama fiilor lui, Landon și Liam
Adamari López apare cu soțul său în mediul online și îi dedică un mesaj emoționant. Cum reacționează acesta
Adamari López apare cu „soțul său” în mediul online și îi dedică un mesaj emoționant. Cum reacționează acesta
Adamari López apare cu „soțul său” în mediul online și îi dedică un mesaj emoționant. Cum reacționează acesta
Singurul mamifer cu sânge rece a uimit experții. Creatura neobișnuită a îmbătrânit precum un crocodil
Singurul mamifer cu sânge rece a uimit experții. Creatura neobișnuită a îmbătrânit precum un crocodil
Singurul mamifer cu sânge rece a uimit experții. Creatura neobișnuită a îmbătrânit precum un crocodil
Sos de lămâie cu usturoi și busuioc, pentru salate
Sos de lămâie cu usturoi și busuioc, pentru salate
Sos de lămâie cu usturoi și busuioc, pentru salate
Beneficiile masajului prenatal: ce trebuie să știi înainte de a începe
Beneficiile masajului prenatal: ce trebuie să știi înainte de a începe
Beneficiile masajului prenatal: ce trebuie să știi înainte de a începe
Ciara a lansat piesa Promise după ce un director de casă de discuri a numit-o cea mai proastă melodie Ramp;amp;B. Cântecul a ajuns pe locul 1 în topurile Billboard 
Ciara a lansat piesa „Promise” după ce un director de casă de discuri a numit-o „cea mai proastă melodie Ramp;amp;B”. Cântecul a ajuns pe locul 1 în topurile Billboard 
Ciara a lansat piesa „Promise” după ce un director de casă de discuri a numit-o „cea mai proastă melodie Ramp;amp;B”. Cântecul a ajuns pe locul 1 în topurile Billboard 
Proprietățile medicinale ale ceaiului de bambus. Efectele acestei băuturi asupra organismului
Proprietățile medicinale ale ceaiului de bambus. Efectele acestei băuturi asupra organismului
Proprietățile medicinale ale ceaiului de bambus. Efectele acestei băuturi asupra organismului
fresh
Tort cu ciocolată și rom. Rețetă simplă pentru deliciul din weekend

Tort cu ciocolată și rom. Rețetă simplă pentru deliciul din weekend

Tort cu ciocolată și rom. Rețetă simplă pentru deliciul din weekend

Tiramisu cu amaretti la pahar. Eleganță și rafinament într-un desert cremos

Tiramisu cu amaretti la pahar. Eleganță și rafinament într-un desert cremos

Muffins de spelta cu cacao și goji. Un desert delicios și interesant

Muffins de spelta cu cacao și goji. Un desert delicios și interesant

Creveți cu usturoi. O porție de savoare intensă și textură delicată

Creveți cu usturoi. O porție de savoare intensă și textură delicată

Băuturi calde de iarnă. Ce poți să bei în serile rece

Băuturi calde de iarnă. Ce poți să bei în serile rece
închide