Sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor. Idei adunate de la bucătarii iscusiți

Dacă ți-ai propus să prepari cozonac, dar îți este teamă că nu ți vor reuși așa cum ar trebui, avem pentru tine câteva sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor. Sunt adunate de la bucătarii iscusiți, de prin toate colțurile țării.

Cozonac pe o hârtie de copt și un ștergar roșu cu buline albe, alături de un bol verde
Galerie foto

Galerie foto

Dacă ți-ai propus să prepari cozonac, dar îți este teamă că nu ți vor reuși așa cum ar trebui, avem pentru tine câteva sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor / Shutterstock

Cozonacul este unul dintre cele mai complexe și meticuloase deserturi, care necesită timp îndelungat de preparare și multă răbdare. De cele mai multe ori ideea de a face cozonac este abandonată fie din lipsa timpului necesar preparării, fie de teama nereușitei cozonacului.

Primul pas necesar reușitei aluatului de cozonac constă în alegerea ingredientelor de calitate. Iar cele mai importante ingrediente pentru prepararea cozonacului sunt făina și drojdia. Mai există și cozonacul prepara cu maia naturală, dar acesta are o altă poveste în spate.

Foarte important de menționat este că nu toate tipurile de făină pe piață au aceleași întrebuințări în panificație.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Tipuri de făină din grâu

  • Făina tip 650. Este acel tip de făină folosit pentru aluaturile ce necesită dospire, forță și elasticitate. Este vorba despre aluaturile de pâine, pizza, covrigi, etc. Este extrasă din grâu dur și este cel mai puțin procesată de pe piață. Are cea mai mare concentrație de proteină necesară dezvoltării glutenului, cuprinsă între 12-14%.
  • Făina tip 550. Acest tip de făină este folosit aproape la toate produsele și de panificație, de cofetărie și patiserie. Conținutul de proteină este între 10-12% .
  • Făina tip 450. Pe aceasta o folosesc cofetarii și patiserii. Se găsește mai greu pe piață pentru că este direct comandată de proprietarii de cofetării și patiserii cu laboratoare proprii.
  • Făina tip 000. Este cel mai apreciat tip de făină pentru că are textura cea mai fină și cea mai rafinată. Are cea mai mică concentrație de proteină, cu un procent de 7-9%. Este folosită pentru aluaturi și deserturi fine și pufoase, pentru creme și alte preparate delicate. Este recomandată și la prepararea cozonacilor, pentru că vor ieși pufoși și aerați.

Acestea sunt cele mai folosite tipuri de făină în bucătăriile de acasă.

Sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor

Dacă am lămurit că primul pas în reușita aluatului de cozonac este alegerea ingredientelor de calitate, al doilea pas este de a nu folosi ingredientele reci. O parte din ingrediente vor fi folosite la temperatura, iar altele vor fi încălzite.

Un prim truc constă în trecerea făinii printr-o sită deasă de două sau chiar de trei ori, pentru a fi cât mai pufoasă și aerată.

Despre cel de-al doilea ingredient principal, adică drojdia, trebuie menționat că aceasta este de două tipuri: proaspătă sau uscată( granulată).

Cantitatea de drojdie necesară unui aluat se adaugă în raport cu cantitatea de făină. De obicei, acest raport este menționat pe pachetele de drojdie. Dar, specialiștii în panificație mai recomandă uneori reducerea cantității de drojdie, cu aproximativ 10% față de stipularea de pe pachete, pentru a preveni anumite probleme de digestie.

De exemplu, pentru 1 kg de făină, în mod normal sunt necesare 50 grame de drojdie proaspătă. Aluaturile reușesc să crească și dacă se adaugă maxim 40 de grame. Este tot un mic truc, datorită căruia cozonacii nu se vor mai crăpa în timpul coacerii. Excesul de drojdie este principalul factor care influențează crăparea cozonacilor.

Dospirea și coacerea cozonacilor

Respectarea timpului de dospire este unul dintre cele mai importante aspecte pentru reușita aluatului. Timpul corect de dospire pentru cozonacul clasic este de aproximativ două ore.  

În prima oră aluatul se lasă la dospit în vasul de frământare. În următoarea oră aluatul se lasă la dospit direct porționat în tăvile de cozonac. Dacă nu se respectă timpul de dospire, aluatul își va continua dospirea în cuptorul cald și se va crăpa.

Un alt aspect important pentru a nu crăpa cozonacul constă în ungerea aluatului cu gălbenuș de ou, din belșug și uniform, înainte de coacere.

Un mic truc este să presari și puțină sare în gălbenușul pentru uns cozonacul. Sarea va ajuta cozonacul să capete o culoare uniformă și să se rumenească mai lent.

Nu deschide ușa cuptorului decât în ultimele 10-15 minute de coacere. Dacă ai probleme cu cuptorul și tinde să rumenească excesiv preparatele la suprafață, acoperă cozonacul cu hârtie de copt albă. Aceasta va diminua căldura de la suprafața cozonacului. O vei îndepărta în ultimele 10-15 minute.

Umplutura cozonacilor

Nu doar aluatul de cozonac este cel care creează dificultăți în reușita cozonacului și și tipul de umplutură folosit. Aceasta se va dezvolta în interiorul aluatului, ceea ce ar putea influența crăparea cozonacilor.

Umplutura preparată din albușurile de ouă bătute cu nucă sau cu mac se va dezvolta în interiorul aluatului și va tinde să iasă din acesta. Pentru a evita acest lucru adaugă în compoziție și puțină făină sau pesmet. Acestea vor mai diminua din dezvoltarea umpluturii în interiorul aluatului.

Nu întinde foaia de aluat în strat foarte subțire, pentru a nu permite umpluturii să iasă din aluat.

Dacă optezi să prepari cozonaci împletiți, nu împleti aluatul foarte strâns. Lasă împletiturile mai slobode pentru a avea loc aluatul să se dezvolte.

Sperăm să-ți fie de folos aceste sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor și îți mai oferim și un articol cu sfaturi pentru un pandișpan pufos.

Citește și
Cozonac feliat pe un platou alb
Galerie foto

Galerie foto

Cozonac pe o hârtie de copt și un ștergar roșu cu buline albe, alături de un bol verde
Aluat de cozonac împletit în tavă, ținând cont de sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor, de la bucătarii iscusiți
+0
CELE MAI CITITE
brașovence
Brașovence. Rețeta de clătite umplute cu carne pe care o vei adora
Brașovence. Rețeta de clătite umplute cu carne pe care o vei adora
ketchupul la frigider
Se ține ketchupul la frigider? Iată ce trebuie să știi despre cel mai popular sos
Se ține ketchupul la frigider? Iată ce trebuie să știi despre cel mai popular sos
ciorbă de burtă ardelenească
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate porționat
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră secționată pe un platou și o porție pe o farfurie ținută în mâini
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Făina neagră vs. făina albă
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
Rulouri cu aromă intensă de portocale, secțiune
Galerie foto
Rulouri cu aromă intensă de portocale. Un desert delicios, de sezon
Rulouri cu aromă intensă de portocale. Un desert delicios, de sezon
tipuri de conserve puse pe o masă de lemn
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
sfiha
05:46
Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă
fajitas
05:00
Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican
Clafoutis cu pere evantai și migdale pe o farfurie, alături de furculițe
13 septembrie, 06:15
Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan în două farfurii
13 septembrie, 05:25
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină
Porție de cheesecake cu pere caramelizate pe o spatulă de tort
12 septembrie, 07:03
Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu în bol rustic
12 septembrie, 05:03
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure, porționat pe un platou, alături de pere proaspete
11 septembrie, 09:47
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară porționată, alături de un ceainic alb și prune
11 septembrie, 05:01
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Cea mai bună metodă de a împiedica moliile să-ți deterioreze hainele. Cum poți să-ți păstrezi în siguranță garderoba
Cea mai bună metodă de a împiedica moliile să-ți deterioreze hainele. Cum poți să-ți păstrezi în siguranță garderoba
Cea mai bună metodă de a împiedica moliile să-ți deterioreze hainele. Cum poți să-ți păstrezi în siguranță garderoba
Tradiţii şi superstiţii de Înălţarea Sfintei Cruci. Ce să nu faci azi, de Ziua Crucii, ca să fii ferit de rele
Tradiţii şi superstiţii de Înălţarea Sfintei Cruci. Ce să nu faci azi, de Ziua Crucii, ca să fii ferit de rele
Tradiţii şi superstiţii de Înălţarea Sfintei Cruci. Ce să nu faci azi, de Ziua Crucii, ca să fii ferit de rele
Interdicţia care l-a adus pe Valentin Ceauşescu la Steaua: amp;#8220;Nu ajungea să câştige Cupa Campionilor”
Interdicţia care l-a adus pe Valentin Ceauşescu la Steaua: amp;#8220;Nu ajungea să câştige Cupa Campionilor”
Interdicţia care l-a adus pe Valentin Ceauşescu la Steaua: amp;#8220;Nu ajungea să câştige Cupa Campionilor”
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa Ca o apă cristalină? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
„Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
„Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
Lorde a vorbit despre motivul pentru care și-a acoperit pieptul cu bandă adezivă în piesa Man of the Year: Simțeam că lucrurile ies la suprafață
Lorde a vorbit despre motivul pentru care și-a acoperit pieptul cu bandă adezivă în piesa „Man of the Year”: „Simțeam că lucrurile ies la suprafață”
Lorde a vorbit despre motivul pentru care și-a acoperit pieptul cu bandă adezivă în piesa „Man of the Year”: „Simțeam că lucrurile ies la suprafață”
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
fresh
Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant

Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant

Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant

Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent

Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent

Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină

Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină

Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor

Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor

Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican

Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican
închide