Sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor. Idei adunate de la bucătarii iscusiți

Dacă ți-ai propus să prepari cozonac, dar îți este teamă că nu ți vor reuși așa cum ar trebui, avem pentru tine câteva sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor. Sunt adunate de la bucătarii iscusiți, de prin toate colțurile țării.

Cozonac pe o hârtie de copt și un ștergar roșu cu buline albe, alături de un bol verde
Galerie foto

Galerie foto

Dacă ți-ai propus să prepari cozonac, dar îți este teamă că nu ți vor reuși așa cum ar trebui, avem pentru tine câteva sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor / Shutterstock

Cozonacul este unul dintre cele mai complexe și meticuloase deserturi, care necesită timp îndelungat de preparare și multă răbdare. De cele mai multe ori ideea de a face cozonac este abandonată fie din lipsa timpului necesar preparării, fie de teama nereușitei cozonacului.

Primul pas necesar reușitei aluatului de cozonac constă în alegerea ingredientelor de calitate. Iar cele mai importante ingrediente pentru prepararea cozonacului sunt făina și drojdia. Mai există și cozonacul prepara cu maia naturală, dar acesta are o altă poveste în spate.

Foarte important de menționat este că nu toate tipurile de făină pe piață au aceleași întrebuințări în panificație.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Tipuri de făină din grâu

  • Făina tip 650. Este acel tip de făină folosit pentru aluaturile ce necesită dospire, forță și elasticitate. Este vorba despre aluaturile de pâine, pizza, covrigi, etc. Este extrasă din grâu dur și este cel mai puțin procesată de pe piață. Are cea mai mare concentrație de proteină necesară dezvoltării glutenului, cuprinsă între 12-14%.
  • Făina tip 550. Acest tip de făină este folosit aproape la toate produsele și de panificație, de cofetărie și patiserie. Conținutul de proteină este între 10-12% .
  • Făina tip 450. Pe aceasta o folosesc cofetarii și patiserii. Se găsește mai greu pe piață pentru că este direct comandată de proprietarii de cofetării și patiserii cu laboratoare proprii.
  • Făina tip 000. Este cel mai apreciat tip de făină pentru că are textura cea mai fină și cea mai rafinată. Are cea mai mică concentrație de proteină, cu un procent de 7-9%. Este folosită pentru aluaturi și deserturi fine și pufoase, pentru creme și alte preparate delicate. Este recomandată și la prepararea cozonacilor, pentru că vor ieși pufoși și aerați.

Acestea sunt cele mai folosite tipuri de făină în bucătăriile de acasă.

Sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor

Dacă am lămurit că primul pas în reușita aluatului de cozonac este alegerea ingredientelor de calitate, al doilea pas este de a nu folosi ingredientele reci. O parte din ingrediente vor fi folosite la temperatura, iar altele vor fi încălzite.

Un prim truc constă în trecerea făinii printr-o sită deasă de două sau chiar de trei ori, pentru a fi cât mai pufoasă și aerată.

Despre cel de-al doilea ingredient principal, adică drojdia, trebuie menționat că aceasta este de două tipuri: proaspătă sau uscată( granulată).

Cantitatea de drojdie necesară unui aluat se adaugă în raport cu cantitatea de făină. De obicei, acest raport este menționat pe pachetele de drojdie. Dar, specialiștii în panificație mai recomandă uneori reducerea cantității de drojdie, cu aproximativ 10% față de stipularea de pe pachete, pentru a preveni anumite probleme de digestie.

De exemplu, pentru 1 kg de făină, în mod normal sunt necesare 50 grame de drojdie proaspătă. Aluaturile reușesc să crească și dacă se adaugă maxim 40 de grame. Este tot un mic truc, datorită căruia cozonacii nu se vor mai crăpa în timpul coacerii. Excesul de drojdie este principalul factor care influențează crăparea cozonacilor.

Dospirea și coacerea cozonacilor

Respectarea timpului de dospire este unul dintre cele mai importante aspecte pentru reușita aluatului. Timpul corect de dospire pentru cozonacul clasic este de aproximativ două ore.  

În prima oră aluatul se lasă la dospit în vasul de frământare. În următoarea oră aluatul se lasă la dospit direct porționat în tăvile de cozonac. Dacă nu se respectă timpul de dospire, aluatul își va continua dospirea în cuptorul cald și se va crăpa.

Un alt aspect important pentru a nu crăpa cozonacul constă în ungerea aluatului cu gălbenuș de ou, din belșug și uniform, înainte de coacere.

Un mic truc este să presari și puțină sare în gălbenușul pentru uns cozonacul. Sarea va ajuta cozonacul să capete o culoare uniformă și să se rumenească mai lent.

Nu deschide ușa cuptorului decât în ultimele 10-15 minute de coacere. Dacă ai probleme cu cuptorul și tinde să rumenească excesiv preparatele la suprafață, acoperă cozonacul cu hârtie de copt albă. Aceasta va diminua căldura de la suprafața cozonacului. O vei îndepărta în ultimele 10-15 minute.

Umplutura cozonacilor

Nu doar aluatul de cozonac este cel care creează dificultăți în reușita cozonacului și și tipul de umplutură folosit. Aceasta se va dezvolta în interiorul aluatului, ceea ce ar putea influența crăparea cozonacilor.

Umplutura preparată din albușurile de ouă bătute cu nucă sau cu mac se va dezvolta în interiorul aluatului și va tinde să iasă din acesta. Pentru a evita acest lucru adaugă în compoziție și puțină făină sau pesmet. Acestea vor mai diminua din dezvoltarea umpluturii în interiorul aluatului.

Nu întinde foaia de aluat în strat foarte subțire, pentru a nu permite umpluturii să iasă din aluat.

Dacă optezi să prepari cozonaci împletiți, nu împleti aluatul foarte strâns. Lasă împletiturile mai slobode pentru a avea loc aluatul să se dezvolte.

Sperăm să-ți fie de folos aceste sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor și îți mai oferim și un articol cu sfaturi pentru un pandișpan pufos.

Citește și
Cozonac feliat pe un platou alb
Galerie foto

Galerie foto

Cozonac pe o hârtie de copt și un ștergar roșu cu buline albe, alături de un bol verde
Aluat de cozonac împletit în tavă, ținând cont de sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor, de la bucătarii iscusiți
+21
CELE MAI CITITE
Cremă de avocado cu iaurt în bol cu lingură, alături de un avocado secționat în jumătăți
Cremă de avocado cu iaurt. Rețetă pentru un mic dejun sănătos
Cremă de avocado cu iaurt. Rețetă pentru un mic dejun sănătos
Mascarpone cu nucă de cocos în bol de sticlă cu lingură
Mascarpone cu nucă de cocos. Crema perfectă pentru deserturi greu de egalat
Mascarpone cu nucă de cocos. Crema perfectă pentru deserturi greu de egalat
mai mulți oameni mâncând felul doi la o masă de lemn
Ce mai gătești la felul doi? 5 idei din care să te inspiri
Ce mai gătești la felul doi? 5 idei din care să te inspiri
Spanakopita de post porționată în tava de copt
Spanakopita de post. Plăcintă grecească cu spanac
Spanakopita de post. Plăcintă grecească cu spanac
Plăcintă de post cu mere și scorțișoară porționată pe un platou
Plăcintă de post cu mere și scorțișoară. Rețetă simplă și ușoară
Plăcintă de post cu mere și scorțișoară. Rețetă simplă și ușoară
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
tipuri de făină puse în linguri de lemn
12 tipuri de făină. Ce trebuie să alegi ca să îți iasă aluatul perfect
12 tipuri de făină. Ce trebuie să alegi ca să îți iasă aluatul perfect
Cozonac din aluat dospit la rece, cu nucă și stafide, secționat
Galerie foto
Cozonac din aluat dospit la rece, cu nucă și stafide
Cozonac din aluat dospit la rece, cu nucă și stafide
cozonac care se desface fâșii pe o masă de lemn
Rețeta de cozonac care se desface fâșii. Cel mai bun desert pentru orice sărbătoare
Rețeta de cozonac care se desface fâșii. Cel mai bun desert pentru orice sărbătoare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Gata, desert armenesc, servit pe o farfurie albă
08:18
Gata, desert armenesc cu o mie de fețe Gata, desert armenesc cu o mie de fețe
O femeie care curăță fainața din casă
08:03
Cu ce cureți faianța din bucătărie. Trucuri pe care e recomandat să le știi Cu ce cureți faianța din bucătărie. Trucuri pe care e recomandat să le știi
Mai multe roșii scoase din conservă și puse într-un bol alb
07:57
Cele mai savuroase rețete cu roșii din conservă. 3 variante pentru toate gusturile Cele mai savuroase rețete cu roșii din conservă. 3 variante pentru toate gusturile
Prăjitură de post cu mere și nuci porționată pe platou și pe două farfurii
04:45
Prăjitură de post cu mere și nuci, aromată cu scorțișoară Prăjitură de post cu mere și nuci, aromată cu scorțișoară
Un bol plin cu bicarbonat de sodiu alături de o lingură de lemn
18 martie, 07:23
Cum se folosește bicarbonatul de sodiu în mod corect. 12 sfaturi practice Cum se folosește bicarbonatul de sodiu în mod corect. 12 sfaturi practice
mai multe alimente organice puse pe o masă de lemn
18 martie, 05:49
Ce alimente organice recomandă nutriționiștii. Produse pe care le poți include pe lista ta de cumpărături Ce alimente organice recomandă nutriționiștii. Produse pe care le poți include pe lista ta de cumpărături
brioșe englezești pe o farfurie
18 martie, 05:15
10 preparate delicioase pentru care poți folosi brioșe englezești 10 preparate delicioase pentru care poți folosi brioșe englezești
deserturi pe bază de ouă
18 martie, 04:07
Top 8 cele mai populare deserturi pe bază de ouă din întreaga lume Top 8 cele mai populare deserturi pe bază de ouă din întreaga lume
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Mascarpone cu nucă de cocos. Crema perfectă pentru deserturi greu de egalat
1
Mascarpone cu nucă de cocos. Crema perfectă pentru deserturi greu de egalat
Mascarpone cu nucă de cocos. Crema perfectă pentru deserturi greu de egalat
Atunci când vrei să prepari un desert rapid și nu ai timp pentru fierberea cremelor, poți apela cu succes la cremele preparate la rece. Una dintre acestea este și crema de...
Tu ce îți iei la pachet pentru prânzul de la birou? Iată 5 idei din care să te inspiri
2
Tu ce îți iei la pachet pentru prânzul de la birou? Iată 5 idei din care să te inspiri
Tu ce îți iei la pachet pentru prânzul de la birou? Iată 5 idei din care să te inspiri
Pachetul pentru prânzul de la birou poate fi la fel de delicios ca un preparat comandat de la restaurant. Cu câteva salate care combină proteine și legume proaspete poți să-ți acoperi...
Spanakopita de post. Plăcintă grecească cu spanac
3
Spanakopita de post. Plăcintă grecească cu spanac
Spanakopita de post. Plăcintă grecească cu spanac
Dacă îți place plăcinta grecească cu brânză și spanac, o poți prepara cu ușurință și în varianta de post. Îți oferim mai jos o variantă delicioasă pentru spanakopita de post, preparată...
Cremă de avocado cu iaurt. Rețetă pentru un mic dejun sănătos
4
Cremă de avocado cu iaurt. Rețetă pentru un mic dejun sănătos
Cremă de avocado cu iaurt. Rețetă pentru un mic dejun sănătos
Dacă îți place fructul avocado și vrei să profiți de gustul și beneficiile lui în cât mai multe preparate, încearcă și rețeta de cremă de avocado cu iaurt. Este o rețetă...
Ciorbă țărănească de ștevie cu multe legume, o infuzie de arome și vitamine
5
Ciorbă țărănească de ștevie cu multe legume, o infuzie de arome și vitamine
Ciorbă țărănească de ștevie cu multe legume, o infuzie de arome și vitamine
Odată cu venirea primăverii te poți bucura de toate verdețurile pline de vitamine. Ștevia, loboda sau urzicile se găsesc în toate piețele și este păcat să nu le iei acasă pentru...
Parteneri
Ce se întâmplă dacă dormi cu șosete în picioare. Care sunt modificările produse în organism
Ce se întâmplă dacă dormi cu șosete în picioare. Care sunt modificările produse în organism
Ce se întâmplă dacă dormi cu șosete în picioare. Care sunt modificările produse în organism
ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă încălzire, dar şi ploi abundente
ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă încălzire, dar şi ploi abundente
ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă încălzire, dar şi ploi abundente
Tânăra acuzată că i-a fost amantă lui Laurenţiu Reghecampf, apariţie electrizantă la piscină. Cât de frumoasă este Florentina
Tânăra acuzată că i-a fost amantă lui Laurenţiu Reghecampf, apariţie electrizantă la piscină. Cât de frumoasă este Florentina
Tânăra acuzată că i-a fost amantă lui Laurenţiu Reghecampf, apariţie electrizantă la piscină. Cât de frumoasă este Florentina
Zodiile care dau lovitura în luna aprilie! Norocul le surâde nativilor care atrag banii zi de zi
Zodiile care dau lovitura în luna aprilie! Norocul le surâde nativilor care atrag banii zi de zi
Zodiile care dau lovitura în luna aprilie! Norocul le surâde nativilor care atrag banii zi de zi
Actrițele celebre din Turcia înainte și după operațiile estetice. Ce dive și-au îmbunătățit considerabil fizicul - VIDEO
Actrițele celebre din Turcia înainte și după operațiile estetice. Ce dive și-au îmbunătățit considerabil fizicul - VIDEO
Actrițele celebre din Turcia înainte și după operațiile estetice. Ce dive și-au îmbunătățit considerabil fizicul - VIDEO
Cum să îți încarci bateria ca să reziste mai mult. Așa poți folosi dispozitivele mai mult timp
Cum să îți încarci bateria ca să reziste mai mult. Așa poți folosi dispozitivele mai mult timp
Cum să îți încarci bateria ca să reziste mai mult. Așa poți folosi dispozitivele mai mult timp
Pate de ciuperci cu fasole roșie
Pate de ciuperci cu fasole roșie
Pate de ciuperci cu fasole roșie
Cum ajuți copilul să se integreze într-o nouă școală. Sfaturi și recomandări
Cum ajuți copilul să se integreze într-o nouă școală. Sfaturi și recomandări
Cum ajuți copilul să se integreze într-o nouă școală. Sfaturi și recomandări
Motivul pentru care Jennifer Lopez și-a anulat mai multe concerte a ieșit la iveală. Dezvăluirile făcute de cântăreață
Motivul pentru care Jennifer Lopez și-a anulat mai multe concerte a ieșit la iveală. Dezvăluirile făcute de cântăreață
Motivul pentru care Jennifer Lopez și-a anulat mai multe concerte a ieșit la iveală. Dezvăluirile făcute de cântăreață
Ceaiuri pentru dureri de cap. Metode naturale de tratament
Ceaiuri pentru dureri de cap. Metode naturale de tratament
Ceaiuri pentru dureri de cap. Metode naturale de tratament
fresh
Pastă de năut cu ardei copți. Rețeta unui altfel de hummus

Pastă de năut cu ardei copți. Rețeta unui altfel de hummus

Pastă de năut cu ardei copți. Rețeta unui altfel de hummus

Frigănele rulate cu șuncă și cașcaval. Rețeta preparată cu felii de pâine toast

Frigănele rulate cu șuncă și cașcaval. Rețeta preparată cu felii de pâine toast

Sütlaç, orez cu lapte în stil turcesc. Rețeta unui preparat cremos ca o budincă

Sütlaç, orez cu lapte în stil turcesc. Rețeta unui preparat cremos ca o budincă

Cum se folosește bicarbonatul de sodiu în mod corect. 12 sfaturi practice

Cum se folosește bicarbonatul de sodiu în mod corect. 12 sfaturi practice

Ce vei primi în Anglia dacă comanzi limonadă. La ce să te aștepți atunci când mergi în vacanță

Ce vei primi în Anglia dacă comanzi limonadă. La ce să te aștepți atunci când mergi în vacanță
închide