Începe cu pregătirea fructelor. Curăță afinele de codițe și de alte impurități și alege-le pe cele mai micuțe, mai ferme și mai sănătoase. Clătește afinele cu apă rece și pune-le într-o sită să se scurgă. În timp ce afinele se scurg vei prepara siropul pentru dulceață.

Comparativ cu modul de preparare al gemului de afine, pentru dulceață afinele nu se amestecă cu zahărul. Se fierbe separat un sirop din apă cu zahăr peste care se vor adăuga afinele. Din acest motiv este recomandat să optezi pentru afine mai mici și mai puțin suculente.

Cum dulceață de afine

Pune apa într-o cratiță cu baza stratificată și adaugă zahărul. Așază cratița deasupra flăcării aragazului, aprinsă la intensitate medie. Amestecă zahărul cu apa folosind o spatulă, până când tot zahărul se dizolvă.

Apoi, micșorează intensitatea focului la minim și fierbe siropul de zahăr cu apă până când devine consistent. Consistența siropului o poți verifica picurând cu o lingură din sirop pe o farfurie foarte rece, ținută în frigider. Dacă picăturile de sirop se împrăștie pe farfurie, siropul mai necesită un timp de fierbere. Siropul pentru dulceață este gata atunci când picăturile de pe farfurie rămân ca niște perle.

După ce siropul a devenit consistent, poți adăuga afinele bine scurse. Fierbe afinele în sirop pentru aproximativ 15 minute. Înlătură spuma care se formează la suprafață, ca la oricare altă dulceață de fructe.

În intervalul de timp cât dulceața fierbe, ocupă-te și de sterilizarea borcanelor și a capacelor aferente. Apoi umple-le cât sunt fierbinți cu delicioasa dulceață de afine, fierbinte. Închide-le ermetic cu capacele din dotare și acoperă-le cu o pătură. Lasă-le sub pătură până când se răcesc, apoi le poți eticheta și depozita pe raftul din cămară.

Dacă mai dorești și alte rețete de dulceață din fructe de sezon, îți recomandăm să încerci și rețeta de dulceață din fructe de soc.