Pentru că este sezonul castraveților, îți oferim o rețetă tradițională de castraveți în saramură, așa cum se puneau în butoaie sau borcane mari la țară, fără oțet, doar cu apă, sare și mirodenii. Este metoda clasică de murare la rece, în care legumele fermentează natural, dezvoltând acel gust acrișor, sărat și ușor picant, specific castraveților murați de iarnă.
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnăConservarea legumelor în saramură este o metodă tradițională și naturală de a păstra boabele fragede și gustul intact pentru iarnă, fără conservanți artificiali. Un exemplu îl poți descoperi în această rețetă de mazăre în saramură la borcan, pe care ți-o oferim detaliată mai jos.
Mazăre în saramură la borcan, naturală, simplă și cu gust ca din grădinăDacă îți plac ciorbele acrișoare și vrei să le acrești într-un mod mai deosebit și în sezonul rece, avem pentru tine o rețetă de bulion de corcodușe. Se prepară simplu și ușor din ingrediente puține, de sezon.
Bulion de corcodușe. Rețetă tradițională pentru iarnăGhebele murate sunt una dintre delicatesele toamnei, fiind apreciate pentru gustul lor acrișor, aroma deosebită și textura crocantă, dar și pentru beneficiile pe care le aduc sănătății. Aceste ciuperci de pădure sunt o alegere excelentă pentru murături, păstrându-și o parte din savoarea naturală chiar și după procesul de conservare. Descoperă și tu rețeta simplă de ghebe murate.
Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savurosRețeta de conopidă murată este o delicatesă tradițională în multe bucătării din Europa de Est și Balcani. Are un gust proaspăt, ușor acrișor, dar și crocant datorită procesului de fermentare. Este perfectă alături de mâncăruri grele, precum fripturile, tocănițele sau chiar în sandvișuri pentru un plus de textură și aciditate.
Conopidă murată. Rețetă simplă și ușoarăSfecla roșie la borcan cu oțet poate fi consumată într-o varietate de moduri, datorită aromei sale echilibrate, dulci-acrișoare și a texturii crocante. Unul dintre cele mai populare moduri de a consuma sfecla murată este ca garnitură lângă preparatele principale.
Sfeclă roșie cu oțet, la borcan, pentru iarnă. Pașii de urmat ca să obții o rețetă delicioasăDacă îți plac deserturile decorate cu glazuri colorate sub formă de jeleu, poți prepara astfel de glazuri cu ușurință în casă. Una dintre rețete pe care ți-o recomandăm s-o încerci este cea de peltea de lămâie. Este rețeta celui mai aromat și mai plăcut colorat jeleu.
Peltea de lămâie. Rețeta celui mai fin și aromat jeleuGemul de prune este cel mai popular gem preparat în bucătăria românească. Dacă te-ai decis să îl prepari și tu, dar nu ai timp să amesteci continuu în el, îți recomandăm să încerci rețeta de gem de prune la tavă. Este o rețetă mai simplă și mai rapid de preparat.
Gem de prune la tavă, mai simplu și mai rapid de preparatDacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai mult timp pentru pregătirea legumelor.
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un locPrintre conservele pe care ți-ai propus să le prepari în acest sezon, poți face loc și pentru rețeta de tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă. Este o rețetă simplă și ușoară, ce conține ingrediente puține și la îndemâna tuturor. Poți adapta rețeta după propriul gust, adăugând și alte legume.
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparatEste sezonul conservelor de roșii și vrei să prepari cât mai multe rețete pentru gusturi diferite? Încearcă și rețeta de sos de roșii cu cimbru și busuioc, ideal pentru paste și pizza. Te vei bucura de un sos aromat și consistent pe care îl poți folosi și la alte preparate.
Sos de roșii cu cimbru și busuioc, ideal pentru paste și pizzaDacă vrei să conservi aroma prunelor pentru iarnă, trece pe lista de preparat și rețeta de dulceață de prune. Rețeta este veche, din caietul bunicii îngălbenit de trecerea timpului.
Dulceață de prune. Rețetă veche, de la bunicaDacă îți plac smochinele și vrei să te bucuri de aroma lor și în sezonul rece, poți prepara cu ușurință câteva borcane de gem de smochine. Va fi un adevărat deliciu pentru micul dejun, servit cu pâine prăjită. Dar va fi un răsfăț culinar servit și în interiorul clătitelor mult adorate. Îl mai poți folosi chiar și ca umplutură pentru prăjituri și tarte. Însă te poți bucura de el și sub formă de sos lângă o friptură de rață sau de gâscă.
Gem de smochine. Rețeta unui gem cremos și aromatDacă ești în căutarea unei rețete de gogoșari conservați, care să se mențină crocanți dar să fie aromați, încearcă rețeta de gogoșari în oțet, la rece. Este o metodă populară de a păstra aceste legume gustoase și crocante pentru iarnă.
Gogoșari în oțet, la rece. Rețetă simplă pentru murături delicioaseDacă vă plac mâncărurile cu castraveți murați, vă oferim o rețeta de castraveții în suc de roșii pentru iarnă. Este o metodă tradițională de conservare, care combină prospețimea castraveților cu gustul bogat și acidulat al roșiilor.
Castraveți în suc de roșii pentru iarnă, ideali pentru mâncăruriDacă obișnuiești să consumi pepene roșu pentru a te hidrata pe parcursul zilei, nu mai arunca cojile. Folosește-le la o delicioasă dulceață din coji de pepene roșu, de care te vei bucura mai târziu la micul dejun.
Dulceață din coji de pepene roșu, pentru deliciul de la micul dejunDacă vrei să conservi aroma caiselor pentru iarnă, dar te temi de conținutul mare de zahăr, îți propunem să încerci rețeta de gem de caise fără zahăr. Este o rețetă de gem dietetic, perfectă și pentru persoanele cu restricții la consumul de dulciuri.
Gem de caise fără zahăr. Rețetă de gem dieteticA prepara o dulceață de căpșuni fără zahăr este o alternativă sănătoasă și gustoasă pentru cei care doresc să reducă aportul de zahăr în alimentație. Pentru această rețetă, vei folosi un îndulcitor natural și un agent de îngroșare natural.
Dulceață de căpșuni fără zahăr, gustoasă și mai sănătoasăSterilizarea borcanelor și sticlelor este un pas esențial pentru a asigura conservarea în siguranță a alimentelor. Vei descoperi mai jos sfaturi și idei despre cum se sterilizează borcanele și sticlele, pentru conserve.
Cum se sterilizează borcanele și sticlele pentru conserveDacă dorești să-ți surprinzi familia cu una dintre cele mai rafinata rețete de dulceață, încearcă rețeta de dulceață de nuci verzi. Chiar dacă vei petrece mai mult timp pregătind ingredientele, rezultatul final merită din plin timpul alocat și efortul.
Dulceață de nuci verzi. Una dintre cele mai apreciate rețete de dulceațăDacă nu ai încheiat, încă, sezonul de făcut dulceață din rubarbă, încearcă și rețeta de dulceață de rubarbă cu vanilie. Te va cuceri gustul aromat al siropului dens și al cuburilor de rubarbă.
Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnăDacă vrei să ai o cămară plină cu bunătăți pentru iarnă, trece pe lista de preparat și rețeta de dulceață de rubarbă. Este o rețetă simplă și ușoară, fără arome adăugate și fără conservanți.
Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugateDe sute de ani oamenii au conservat fructele pentru a se bucura de ele pe tot parcursul anului. Au fost uscate, transformate în dulceață sau compot, murate sau congelate, atunci când această metodă a fost disponibilă. Descoperă și tu top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Află ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară.
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămarăCauți mereu să aduci un plus de gust preparatelor tale, fie că alegi să folosești sosuri, condimente sau diverse alte adaosuri. Le folosești pentru preparate din carne, salate, sandviciuri. Oare care este ingredientul „minune” care nu trebuie să îți lipsească din casă. Gospodinele știu că rețeta de ceapă murată este ideală pentru preparate. Aceasta va schimba complet gustul mâncărurilor tale.
Ceapă murată, ingredientul minune care dă gust preparatelorSezonul strugurilor este spre final și te gândești să le conservi savoarea și pentru mai târziu? Pe lângă clasica rețetă de compot, încearcă și rețeta de dulceață de struguri Kismis.
Dulceață de struguri Kismis. Rețetă de conservă dulce pentru iarnăSă pui conserve pentru iarnă poate fi o sarcină destul de solicitantă, însă satisfacția de a avea fructe și legume disponibile pe toată perioada sezonului rece este una enormă. În plus, orice conservă vei face vei avea avantajul de a le putea folosi pentru mai multe preparate pentru că sunt foarte versatile. Descoperă și tu câteva reguli importante atunci când faci conserve în casă. Iată ce spun specialiștii.
Reguli importante atunci când faci conserve în casă. Sfaturi utile de la specialiștiRețeta de zacuscă de hribi este una dintre cele mai delicioase rețete. Aroma inconfundabilă a ciupercilor o face o garnitură perfectă, dar și un aperitiv rafinat pentru mesele tale. Nu se prepară ușor, dar rezultatul este unul pe măsura muncii.
Zacuscă de hribi. Rețeta simplă și rapidăDacă obișnuiești să prepari gem de gutui și dulceață, încearcă și rețeta de marmeladă de gutui. Este o rețetă simplă, fără gelatină sau conservanți adăugați.
Marmeladă de gutui. Rețetă simplă, fără gelatină și fără conservanțiDacă îți plac preparatele cu ton, îți recomandăm să încerci și rețeta de ardei iuți umpluți cu ton, conservați la borcan pentru iarnă. Pe lângă ton, mai adaugi și capere, dar și câteva bucăți de anșoa.
Ardei iuți umpluți cu ton, conservați la borcan pentru iarnăDacă îți plac ciorbele, sarmalele sau alte preparare servite cu ardei iuți, prepară pentru iarnă rețeta de ardei iuți tocați, la borcan. Este o rețetă simplă ce conține puține ingrediente.
Ardei iuți tocați, la borcan, pentru iarnăDacă dorești să prepari o rețetă de zacuscă pe care să o adore și copiii, îți recomandăm rețeta de zacuscă cu morcovi și mere verzi. Morcovii dulci se combină perfect cu merele verzi și vor oferi un gust deosebit combinației de vinete cu ardei copți.
Zacuscă cu morcovi și mere verzi, preferata copiilorPrintre rețetele de conserve pe care le prepari pentru iarnă, poți încerca și rețeta de castraveți conservați în sos de roșii. Nu fac parte din categoria de murături, ci din cea a conservelor pentru mâncăruri.
Castraveți conservați în sos de roșii, pentru iarnăEste sezonul afinelor, fructe recunoscute ca fiind foarte bogate din punct de vedere nutritiv și este timpul să le conservi și pentru iarnă. Poți pune afine și la congelator, dar poți prepara și gem, sirop, și dulceață de afine.
Dulceață de afine. Rețetă simplă și ușoarăDacă îți place pizza și obișnuiești să o prepari deseori în propria bucătărie, poți prepara pentru ea și ketchup de casă. Se prepară simplu și ușor, iar gustul îl poți potrivi după bunul plac.
Ketchup de casă. Rețetă simplă și ușor de preparatNu rata sezonul afinelor fără a le conserva și pentru iarnă. Prepară și tu rețeta de gem de afine, pe care ți-o oferim detaliată mai jos. Te vei bucura mai târziu de gustul și aroma afinelor la micul dejun sau în diferite rețete de deserturi.
Gem de afine. Rețetă simplă de gem gustos și aromatRețetele de roșii conservate pentru iarnă sunt atât de versatile, încât nu mai știi pe care s-o prepari mai întâi. Una dintre acestea, care nu ar trebui să-ți lipsească din cămară, este cea de roșii tocate cu ceapă și usturoi.
Roșii tocate cu ceapă și usturoi, pentru iarnăDulceața de mure este o modalitate delicioasă de a te bucura de gustul acestor fructe de pădure și când sezonul lor trece. O poți servi în foarte multe feluri de la modul simplu cu pâine până la prăjituri sofisticate. Descoperă rețeta de dulceață de mure cu și fără zahăr. Rețeta perfectă pentru conservele de iarnă.
Dulceață de mure cu și fără zahăr. Rețeta perfectă pentru conservele de iarnăPrintre conservele de roșii pe care ți-ai propus să le prepari, trece pe listă și rețeta de sos de roșii concentrat și aromat. Este un sos aromat cu usturoi și cimbru, perfect pentru rețetele de paste, de pizza sau de alte mâncăruri.
Sos de roșii concentrat și aromat, pentru iarnăDacă ai început deja să pregătești conserve de roșii pentru iarnă, prepară și rețeta de roșii în saramură la borcan. Te vei bucura mai târziu de roșiile întregi, pe care le poți folosi în diferite preparate culinare.
Roșii în saramură la borcan, conservate pentru iarnăDacă îți plac deserturile cu gem de prune, cum ar fi tartele, cornurile sau cornulețele, îți recomandăm să prepari rețeta de gem de prune aromat. Nu vei mai avea nevoie de alte arome la prepararea deserturilor.
Gem de prune aromat, ideal pentru deserturiDacă vrei să te bucuri de aroma prunelor și în sezonul rece, prepară și tu rețeta de compot de prune întregi. Este o rețetă simplă, așa cum o preparau mamele sau bunicile în trecut.
Compot de prune întregi, pentru iarnăDacă ești în căutare de rețete pentru conservarea roșiilor, îți propunem să încerci și rețeta de sos picant de roșii, cu ardei iute și usturoi. Este un sos pe care îl vei putea folosi la rețetele de paste și pizza, dar și pentru mâncăruri scăzute. Este ideal pentru rețetele de chiftele sau perișoare în sos de roșii.
Sos picant de roșii, cu ardei iute și usturoi. Rețeta potrivită pentru iarnăNu lăsa sezonul dovleceilor de grădină să treacă, fără a-i include în rețetele de conserve pentru iarnă. Îți oferim în acest scop o rețetă de sos de dovlecei cu ardei copți. Sosul iese delicat, are o textură cremoasă și este foarte gustos.
Sos de dovlecei cu ardei copți, pentru iarnăChiar dacă ai preparat deja gem de caise pentru iarnă, poți încerca și rețeta de gem de caise cu scorțișoară. Este mai gustos și mai aromat, potrivit pentru a da savoare și culoare deserturilor.
Gem de caise cu scorțișoară, mai gustos și mai aromatPrintre rețetele de dulceață cu care ți-ai propus să-ți îmbogățești cămara, poți prepara și dulceață de piersici după rețeta bunicii. Este o rețetă veche, așa cum o prepara bunica și notată în caietul îngălbenit de trecerea timpului.
Dulceață de piersici preparată după rețeta bunicii. Rețeta pregătită în mai multe etapeDacă dorești să te bucuri și în sezonul rece de gustul delicios al legumelor de grădină, nu ezita să le conservi și la borcane, pe lângă cele pe care le pui la congelator. Îți oferim în acest scop o rețetă de legume la borcan în saramură, pentru iarnă.
Legume la borcan în saramură, pentru iarnăFructele de vară ne încântă cu aromele și culorile lor deosebite, dar din păcate sezonul coacerii lor trece mult prea repede. Însă pentru a ne bucura și mai târziu de gustul lor le putem conserva preparând rețete de gem, compot, dulceață sau băuturi. Rețeta de gem de piersici este una dintre acestea, cu care ne putem răsfăța papilele în sezonul rece.
Gem de piersici. Rețetă simplă, fără conservanțiCastraveții murați sunt preferații tuturor alături de fripturi și garnituri. Pe lângă conservarea clasică a acestora, mai poți încerca și rețeta de castraveți murați felii, cu ceapă și usturoi. Murați în acest fel se pot așeza mai bine în borcane și pot intra mai mulți.
Castraveți murați felii, cu ceapă și usturoiGemul de caise este în topul preferințelor celor care adoră gustul dulce, mai ales la micul dejun. Dacă te numeri și tu printre ei, pe lângă gemul clasic mai poți prepara și gem de caise cu migdale, mai gustos și mai aromat.
Gem de caise cu migdale, mai gustos și mai aromatDacă adori preparatele cu gust picant, cu siguranță te va cuceri rețeta de dulceață de ardei iuți cu ardei copți. Este foarte gustoasă și o poți prepara picantă după propriul gust.
Dulceață de ardei iuți cu ardei copți. Un aperitiv cu gust exotic