Pentru că gemul de afine se prepară într-un timp relativ scurt, pregătește mai întâi cratița și ustensilele necesare preparării gemului. Folosește o cratiță cu baza dublă pentru a nu se lipi gemul în timpul fierberii. Mai ai nevoie de o spatulă de lemn sau de silicon, o sită de scurs și de un storcător de lămâi.
Cum prepari gem de afine
Începe prin a curăța afinele de codițe și de alte impurități. Apoi pune-le într-o sită și clătește-le cu apă rece. Lasă-le să se scurgă bine înainte de a le amesteca cu zahărul. După scurgere pune-le în cratița pregătită și amestecă-le cu zahărul. Adaugă și sucul proaspăt stors de la o lămâie. Acesta este un bun conservant, dar are și proprietatea de a accentua culoarea fructelor din gemuri și dulcețuri. În plus, previne și cristalizarea zahărului pe toată durata păstrării dulcețurilor sau gemurilor.
Comparativ cu alte fructe, afinele nu se țin la rece amestecate cu zahărul pentru a se forma sirop. Afinele sunt foarte suculente, iar amestecate cu zahărul și sucul de lămâie vor produce sirop într-un timp mai scurt.
Pune cratița cu amestecul de afine, zahăr și suc de lămâie pe masa din bucătărie și las-o acolo pentru aproximativ o oră. Mai amestecă din când în cînd în ea pentru a se dizolva zahărul mai rapid.
Mai apoi, pune cratița cu afine și siropul format pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate medie. Fierbe deliciosul gem de afine până când se formează spumă la suprafața acestuia. Îndepărtează spuma cu o sită deasă și redu intensitatea flăcării la minim. Mai lasă gemul să fiarbă pentru aproximativ 20-30 de minute.
În acest interval de timp, spală borcanele și capacele, clătește-le bine și sterilizează-le. Umple-le fierbinți cu gemul de afine fierbinte.
Închide-le ermetic cu capacele din dotare și așază o pătură peste ele. Lasă-le sub pătură până când se răcesc bine. Etichetează-le cu data preparării și depozitează-le pe raftul din cămară.
Mai târziu poți prepara o delicioasă rețetă de desert cu iaurt și afine, fără coacere.