Dulceața de ardei iute. Cum se face și cum poți să o consumi

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Conserve
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Dulceața de ardei iute este o delicatesă pe care o poți întinde în strat subțire pe niște biscuiți sărați, pe un sandviș cu pastramă de vită, o poți pune într-un burger sau pe orice preparat pe care vrei să-l duci la un nivel culinar înalt. Avantajul este că poți face dulceață de ardei iute la tine acasă și să te bucuri de acest răsfăț fără să cheltui prea mult.

Publicat: 28 septembrie 2022, 07:44
Dulceața de ardei iute pe un sandviș cu brânză
Dulceața de ardei iute aduce o notă picantă sandviciurilor și burgerilor / Shutterstock

Poți face dulceață de ardei iute atât pentru iarnă, cât și în cantități mai mici pentru consum imediat. În primul caz borcanele trebuie să fie sterilizate și apoi fierte. Dacă vrei să mănânci dulceața în maximum o lună, atunci poți folosi recipiente nesterilizate, dar curate. Dulceața o vei ține la frigider.

Dulceața de ardei iute este un sortiment pe care este bine să îl pui în recipiente de mici dimensiuni pentru că se consumă în cantități destul de mici la o masă fiind picantă. Dacă știi că o vei folosi doar pentru a da o notă iute preparatelor tale, cu atât mai mult trebuie să alegi borcane de 100-200 grame maximum.

Ingrediente

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mod de preparare

Se amestecă 1/4 cană de zahăr cu pectina și se lasă deoparte.

Ardeiul gras roșu se spală, se curăță și se toacă. Ardeii iuți se taie în felii mari cu tot cu semințe. Ambele tipuri de ardei se pun într-un robot de bucătărie și se procesează până sunt tocați mărunt. Apoi se transferă într-o oală mare. Se adaugă fulgii de ardei roșu, untul, sarea, oțetul și restul de zahăr în oala cu ardei. Se amestecă pentru a se combina.

Cum se face dulceața de ardei iute

Se aduce compoziția din oală la punctul de fierbere la foc mare, amestecând des. Se lasă să fiarbă 5 minute. Apoi se pune încet amestecul de pectină și zahăr în timp ce se amestecă. Se lasă să revină din nou la punctul de fierbere și se mai gătește 4 minute. Compoziția va deveni mai închisă la culoare și mai lucioasă. Va continua să se îngroașe pe măsură ce se răcește.

Se stinge focul și se umplu borcanele sterilizate cu dulceață, se pun capacele. Se pun într-o oală cu apă având grijă ca apa să acopere borcanele. Se aduce la punctul de fierbere și din acel moment se mai lasă 5 minute.

Pentru dulceața de ardei iute ai nevoie de ardei gras roșu sau kapia și de ardei iute. Aceștia trebuie să fie cărnoși, fără pete sau porțiuni moi. Cele două tipuri de ardei, atât dulci, cât și picanți, vor crea un mix perfect de gusturi, iar dulceața va fi mult mai aromată.

Un alt ingredient este pectina, care este pur și simplu o substanță naturală extrasă din fructe ce ajută la îngroșare. Dacă vrei să o folosești trebuie să fierbi compoziția până când se îngroașă.

Cum se servește dulceața de ardei iute

Dulceața de ardei iute se combină foarte bine cu brânzeturile franțuzești, în special Brie și Camembert, dar și cu sortimente tartinabile. Se potrivește și cu orice fel de crackers, iar trioul brânză, dulceață de ardei iute biscuiți sărați este un deliciu de care nu te vei mai sătura.

Poți aduce un plus de savoare sandvișurilor cu carne, burgerilor, fripturilor la cuptor sau la grătar sau salatelor cu carne punând o linguriță de dulceață de ardei iute.

O poți folosi și pentru a consuma chifteluțe thailandeze cu sos de ardei iute și orez.

Citește și
CELE MAI CITITE
Plăcinte preparate la tigaie cu cartofi și mărar, una secționată și decorate cu mărar proaspăt
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Bol cu varză călită, ceapă verde, ceapă galbenă, varză tocată pe tocător cu cuțit
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda, prăjiți
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
sos de roșii
De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi
De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi
Pastă de mici preparată în casă, într-un vas alb, oval
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Dulceață de coacăze negre în borcan și în linguriță
Dulceață de coacăze negre. Rețetă din bucătăria tradițională
Dulceață de coacăze negre. Rețetă din bucătăria tradițională
Dulceață de coacăze roșii în două borcane și coacăze proaspete
Dulceață de coacăze roșii. Un deliciu rubiniu, cu gust proaspăt de vară
Dulceață de coacăze roșii. Un deliciu rubiniu, cu gust proaspăt de vară
Dulceață de struguri negri în două borcane și în două pahare, alături de un platou cu struguri
Galerie foto
Dulceață de struguri negri, ideală pentru a conserva aroma toamnei
Dulceață de struguri negri, ideală pentru a conserva aroma toamnei
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Doi cozonaci germani cu fructe confiate și glazură pe un tocător, un cozonac porționat
06:04
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Porții de prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, pe o farfurie
05:10
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Când se bea smoothie
05:06
Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
3 decembrie, 07:33
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
carne de vită condimentată
3 decembrie, 06:10
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
3 decembrie, 05:17
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
vinete parmigiana
2 decembrie, 05:52
Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian
tartă cu pere și ciocolată
2 decembrie, 05:40
Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Rețeta tradițională de vin fiert, cu scorțișoară, cuișoare, citrice și miere
Rețeta tradițională de vin fiert, cu scorțișoară, cuișoare, citrice și miere
Rețeta tradițională de vin fiert, cu scorțișoară, cuișoare, citrice și miere
Satul care este izolat de lume 310 zile pe an îşi redeschide porţile pentru turişti. Când poate fi vizitat
Satul care este izolat de lume 310 zile pe an îşi redeschide porţile pentru turişti. Când poate fi vizitat
Satul care este izolat de lume 310 zile pe an îşi redeschide porţile pentru turişti. Când poate fi vizitat
Dan Şucu, investiţie de 180 de milioane de euro în afacerea în care l-a implicat şi pe fiul său!
Dan Şucu, investiţie de 180 de milioane de euro în afacerea în care l-a implicat şi pe fiul său!
Dan Şucu, investiţie de 180 de milioane de euro în afacerea în care l-a implicat şi pe fiul său!
Chefi la cuțite, lider de audiență. Emoții uriașe în bootcamp-ul de ieri seară: Chefii și-au format echipele
Chefi la cuțite, lider de audiență. Emoții uriașe în bootcamp-ul de ieri seară: Chefii și-au format echipele
Chefi la cuțite, lider de audiență. Emoții uriașe în bootcamp-ul de ieri seară: Chefii și-au format echipele
Gökçe Bahadır impresionează cu o siluetă de invidiat la 44 de ani. Cum a apărut actrița în mediul online
Gökçe Bahadır impresionează cu o siluetă de invidiat la 44 de ani. Cum a apărut actrița în mediul online
Gökçe Bahadır impresionează cu o siluetă de invidiat la 44 de ani. Cum a apărut actrița în mediul online
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
fresh
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească

Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească

Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească

Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian

Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian

Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză

Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză

Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide

Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide

Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes

Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
închide