Dulceață de coacăze roșii. Un deliciu rubiniu, cu gust proaspăt de vară
Prepară și tu rețeta de dulceață de coacăze roșii, pentru a te bucura de una dintre comorile verii și mai târziu, în sezonul rece. Este o dulceață intensă, ușor acidulată, cu un gust inconfundabil de fructe sălbatice.

Coacăzele roșii, mici, translucide și rubinii, au un parfum discret, dar o aromă vie, tonică, aproape citrică. Transformate în dulceață, își păstrează culoarea vie și oferă o textură delicată, cu boabele întregi plutind în sirop gros, lucios, ușor gelatinos.
Este o dulceață elegantă și fină, mai puțin dulce decât altele, perfectă pentru cei care apreciază un gust echilibrat, între dulce și acrișor. Se potrivește de minune atât la micul dejun, cât și în deserturi rafinate sau în asociere cu brânzeturi.
Descoperă și o rețetă de dulceață din coji de pepene roșu. Iar mai jos poți urmări rețeta detaliată pentru a prepara și tu delicioasa dulceață de coacăze roșii.
Ingrediente
Mod de preparare
Prima dată te vei ocupa de pregătirea coacăzelor pe care le speli sub jet de apă rece și le cureți cu grijă de codițe, folosind o furculiță sau mâna. Lasă-le la scurs într-o sită.
Cum prepari dulceață de coacăze roșii
După ce coacăzele sunt pregătite urmează fierberea siropului.
Pune zahărul și apa într-o cratiță cu baza groasă. Fierbe ingredientele la foc mediu până când siropul format devine clar și începe să se lege ușor. În aproximativ 5–7 minute de la primul clocot este gata.
Urmează adăugarea fructelor.
Adaugă coacăzele în siropul fierbinte și fierbe totul împreună la foc mediu spre mic timp de 15–20 minute. Spumează de câte ori este nevoie. Adaugă zeama de lămâie spre final. Aceasta va păstra culoarea vie și va ajuta la formarea unui sirop ușor gelatinos.
Pentru a face testul consistenței dulceții pune o picătură de sirop pe o farfurie rece. Dacă nu se împrăștie și rămâne fermă, dulceața este gata.
Toarnă delicioasa dulceață de coacăze roșii fierbinte în borcane curate și sterilizate. Închide-le ermetic și întoarce-le cu capacul în jos. Lasă-le așa 5 minute, apoi întoarce-le și lasă-le să se răcească învelite într-un prosop gros.
Coacăzele rămân aproape întregi, dar moi, scăldate într-un sirop roșu-rubiniu intens.
Gustul dulceții este fructat, clar, ușor acrișor, cu o dulceață bine echilibrată, nu greoaie, ci revigorantă.
Cum poți folosi dulceața
Poți servi dulceața la micul dejun pe felii de pâine cu unt, alături de un ceai bun.
Merge foarte bine ca topping pentru clătite, vafe, pancakes, în cheesecake-uri sau prăjituri cu cremă de brânză.
Va arăta apetisant peste înghețată de vanilie sau iaurt grecesc.
O mai poți folosi ca umplutură pentru cornuri, brioșe, foi de prăjituri sau alături de brânzeturi fine (brie, camembert, ricotta).
Sfaturi utile pentru o dulceață de coacăze roșii reușită
Nu fierbe prea mult dulceața, altfel se va carameliza și fructele își vor pierde delicatețea.
Dacă dorești o dulceață clară, fără pielițe sau sâmburi, poți trece fructele printr-o sită și obții un jeleu de coacăze.
Zahărul poate fi ajustat în funcție de cât de acrișoare sunt coacăzele, unele soiuri sunt mai dulci, altele mai vii.
Tot din coacăze roșii mai poți prepara și rețeta de sirop.