Platou cu brânzeturi de la Chef Roxana Blenche. Tehnici importante pentru realizarea unei farfurii cu gust
Un aperitiv ușor și delicios este și un platou cu brânzeturi. Acesta este perfect pentru o petrecere sau pentru când mergi într-o țară nouă și vrei să ai o experiență culinară diferită. De fapt, este ideal pentru orice fel de întâlnire.
Chef Roxana Blenche a propus un astfel de platou cu brânzeturi. Pentru că noi ca popor suntem fani brânză, hai să descoperim împreună care sunt pașii necesari în obținerea unei farfurii corecte cu brânzeturi.
Platou cu brânzeturi de la Chef Roxana Blenche
Fosta concurentă Chefi la Cuțite spune că un platou corect de brânzeturi se realizează cu patru tipuri de brânză: brânza maturată, brânză moale, brânză tare și brânză albastră.
Din categoria de brânză albastră fac parte mai multe tipuri de brânză ca blue cheese, gorgonzola dulce, gorgonzola picantă, chiar și roquefort.
La categoria de brânză moale intră brânza de capră tartinabilă, camembert, mozarella moale sau mozarella bocconcini. La brânza maturată intră tipul de brânză peleaga, retezat sau caciota.
Tipuri de brânzeturi și caracteristicile principale
Ca o informație aparte, cea mai scumpă brânză din lume se numește Pule. Este produsă în Serbia din lapte de măgăriță. Prețul ei ajunge la 1.000 de euro pe kilogram. Hai să descoperim împreună cele mai populare tipuri de brânză și caracteristicile lor. Ele trebuie integrate perfect într-un platou cu brânzeturi.
Blue Cheese
Blue cheese este o categorie de brânzeturi care conține pete sau dungi din mucegai Penicillium. Aceasta are un gust ascuțit, sărat și un miros puternic. E făcută din lapte de vacă, ovine sau din lapte de capră și mucegai Penicillium. Se consumă ca atare sau prin înăbușire în preparate culinare.
Brânza maturată
Brânza maturată, indiferent din tipul de lapte din care se face, are ca principale caracteristici procesul de maturare și depozitarea. Ea trece printr-un proces îndelungat de fermentare pentru a ajunge la maturitatea deplină. Brânza maturată se obține în urma procesului de coagulare a laptelui, folosind cheag natural, cheag artizanal, oțet sau lămâie și al procesului de fermentare a acestuia. E bogată în grăsimi, de aceea trebuie consumată cu moderație. Acest lucru se datorează perioadei îndelungate de maturare.
Brânza moale
Brânza moale are de obicei o crustă subțire deasupra, care este comestibilă. Dacă dai coaja deoparte, poți lua din aromă, dar uneori acest pas este necesar dacă brânza a fost coaptă mai mult timp și coaja are un gust neplăcut ca cel de amoniac. Textura unui tip moale de brânză poate fi moale sau semi-moale. O astfel de brânză e foarte cremoasă și delicioasă și uneori chiar curgătoare. Aroma brânzeturilor moi este, de regulă, descrisă ca cea a unturilor, a ciupercilor sau a cremei de brânză cu verdețuri ori usturoi. O brânză cu maturitate moale are mucegai adăugat în lapte sau pulverizat pe roata brânzei. Această matriță creează o crustă albă, moale și, de asemenea, ajută brânza să se coacă din exterior.
Tehnici importante pentru realizarea unui platou cu brânzeturi
Cum un platou de brânzeturi corect realizat trebuie să conțină toate texturile, el trebuie să aibă și cele mai plăcute arome. Laptele de capră, cel de oaie, cel de vacă sau o combinație dintre cele de mai înainte trebuie să facă parte dintr-un platou cu brânzeturi. Pentru ca aroma lor să fie potențată la capacitate maximă, tot Chef Roxana Blenche spune că fructele sunt cele care fac echipa perfectă cu lactatele. Fie că folosești fructe uscate sau fructe proapete, totul depinde de preferințele culinare și de sezon.
Echilibrul perfect într-un platou cu brânzeturi se obține cu ajutorul unui borcan de dulceață. E recomandat să folosești pe o farfurie cu preparate din lapte dulceața de ardei iute sau din fructe de aronia, care este foarte sănătoasă.
Vinul albul nu trebuie să lipsească nici el de lângă un platou cu brânzeturi. Acesta trebuie să aibă arome fine, dulci, sau să fie dintr-o combinație fructată deosebită. De asemenea, pe un platou cu brânzeturi te poți juca cu toate formele geometrice, deci ai libertate în alegerea plating-ului.