Dulceață de coacăze negre. Rețetă din bucătăria tradițională

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Conserve
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Nu lăsa sezonul coacăzelor negre să treacă fără a prepara și tu rețeta de dulceață de coacăze negre. Este una dintre cele mai intense, parfumate și aristocratice dulcețuri din cămara de vară.

Dulceață de coacăze negre în borcan și în linguriță
Dulceața de coacăze negre are o textură densă și elegantă, în care boabele rămân ușor întregi, dar se topesc în gură / Shutterstock

Spre deosebire de alte fructe de pădure, coacăzele negre au o aromă profundă, cu note florale, ușor amărui. Au o aciditate fină și o bogăție naturală de pectină, ceea ce le face ideale pentru o dulceață densă, lucioasă și perfect legată.

Citește și

Această dulceață nu este doar un desert pe pâine, este un concentrat de vară, de pădure, de amintiri. Textura ei ușor gelatinoasă și boabele mici, aproape intacte după fierbere, o transformă într-un deliciu care se pretează nu doar la micul dejun, ci și în deserturi sofisticate, alături de brânzeturi fine, creme sau foi fragede.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Descoperă și rețeta de dulceață de coacăze roșii, deosebită și din punct de vedere al gustului, și al culorii. Iar mai jos îți oferim rețeta detaliată pas cu pas pentru delicioasa dulceață de coacăze negre.

Ingrediente

Mod de preparare

Ca pentru oricare altă rețetă de dulceață, primul pas și cel mai anevoios constă în pregătirea fructelor. Alege boabele de coacăze cu grijă, fără codițe, frunze sau fructe stricate.

Clătește-le bine într-o sită, dar manevrează-le cu delicatețe, coacăzele sunt mici, dar sensibile. Lasă-le să se scurgă pe un prosop absorbant sau într-o sită, până sunt aproape uscate.

Cum prepari dulceață de coacăze negre

După pregătirea fructelor pentru dulceață urmează prepararea siropului.

Într-o cratiță largă, preferabil cu fund dublu, pune zahărul și apa la fiert. Fierbe ingredientele la foc mediu până când se topește complet zahărul și începe lichidul să clocotească. Se va forma un sirop limpede și ușor vâscos.

Lasă siropul să mai fiarbă până când devine consistent, apoi adaugă coacăzele negre și zeama de lămâie. Dacă folosești scorțișoară sau vanilie, pune-le acum.

Fierbe dulceața la foc mic spre mediu, fără capac, timp de 20–30 minute, spumând des. Nu amesteca des, ci doar ușor, cu o lingură de lemn, pentru a nu zdrobi fructele.

Pentru a face testul de consistență a dulceții pune câteva picături pe o farfurie rece. Dacă se încheagă și nu curg, dulceața este gata.

Urmează umplerea borcanelor. Acestea trebuie să fie spălate și sterilizate (poți să le ții 10 min la 100°C în cuptor sau să le opărești).

Toarnă dulceața fierbinte, în borcanele sterilizate cât sunt calde. Închide-le bine cu capace metalice și întoarce-le cu susul în jos pentru 5 minute, apoi lasă-le să se răcească învelite într-un prosop gros.

Descriere gust și întrebuințări

Delicioasa dulceață de coacăze negre are o textură densă și elegantă, în care boabele rămân ușor întregi, dar se topesc în gură. Gustul este complex: dulce, ușor astringent, cu o notă de vin roșu fructat și o urmă discretă de citrice.

Este minunată servită pe pâine cu unt la micul dejun, ca în copilărie.

Merge foarte bine și ca umplutură pentru fursecuri, foi fragede sau cornulețe.

Se poate adăuga în iaurt grecesc, cu nuci prăjite pentru deliciul de la micul dejun.

Este perfectă de servit și alături de brânzeturi maturate (brie, camembert, cheddar).

Va arăta apetisant și c acompaniament într-un desert rafinat, cu mousse de ciocolată neagră.

Citește și
CELE MAI CITITE
Vafe sărate cu dovlecei pe o farfurie, o vafă secționată
Vafe cu dovlecei și verdețuri, pentru gustări savuroase, de vară
Vafe cu dovlecei și verdețuri, pentru gustări savuroase, de vară
Dulceață de coacăze roșii în două borcane și coacăze proaspete
Dulceață de coacăze roșii. Un deliciu rubiniu, cu gust proaspăt de vară
Dulceață de coacăze roșii. Un deliciu rubiniu, cu gust proaspăt de vară
Porție de tartă cu cremă de fistic și ganache de ciocolată
Tartă cu cremă de fistic și ganache de ciocolată, delicioasă și cuceritoare
Tartă cu cremă de fistic și ganache de ciocolată, delicioasă și cuceritoare
Salată răcoroasă de pui cu ananas și porumb dulce în bol albastru, decorată cu verdeață
Salată răcoroasă de pui cu ananas și porumb dulce
Salată răcoroasă de pui cu ananas și porumb dulce
Ștrudel împletit cu brânză și caise porționat pe două farfurii și pe platou, alături de caise proaspete
Ștrudel împletit cu brânză și caise. Desert simplu și delicios
Ștrudel împletit cu brânză și caise. Desert simplu și delicios
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Jeleu de coacăze roșii în borcan și în linguriță
Jeleu de coacăze roșii. Un deliciu pentru micul dejun și deserturi
Jeleu de coacăze roșii. Un deliciu pentru micul dejun și deserturi
Dulceață de coacăze roșii în două borcane și coacăze proaspete
Dulceață de coacăze roșii. Un deliciu rubiniu, cu gust proaspăt de vară
Dulceață de coacăze roșii. Un deliciu rubiniu, cu gust proaspăt de vară
Mazăre cu baby morcov la borcan - două porții
Mazăre cu baby morcov la borcan. Rețetă simplă, pentru iarnă
Mazăre cu baby morcov la borcan. Rețetă simplă, pentru iarnă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Dulceață de coacăze negre în borcan și în linguriță
07:55
Dulceață de coacăze negre. Rețetă din bucătăria tradițională Dulceață de coacăze negre. Rețetă din bucătăria tradițională
Porții de prăjitură umedă cu caise și nectarine, decorată cu migdale
05:50
Prăjitură umedă cu caise și nectarine, decorată cu migdale Prăjitură umedă cu caise și nectarine, decorată cu migdale
Jeleu de coacăze roșii în borcan și în linguriță
30 iulie, 13:45
Jeleu de coacăze roșii. Un deliciu pentru micul dejun și deserturi Jeleu de coacăze roșii. Un deliciu pentru micul dejun și deserturi
Fasole verde scăzută ardelenească, într-un recipient metalic, alături de un capac și alte legume așezate pe o masă
30 iulie, 07:34
Fasole verde scăzută ardelenească. Pașii de urmat pentru un gust savuros Fasole verde scăzută ardelenească. Pașii de urmat pentru un gust savuros
Prăjitură cu iaurt și zmeură pe un platou dreptunghiular
29 iulie, 05:50
Prăjitură cu iaurt și zmeură. Desert elegant, fără coacere Prăjitură cu iaurt și zmeură. Desert elegant, fără coacere
Supă cremă de fasole verde în bol metalic, alături de păstăi de fasole
29 iulie, 05:38
Supă cremă de fasole verde. O rețetă gustoasă și catifelată Supă cremă de fasole verde. O rețetă gustoasă și catifelată
Pate de ton pe biscuiți și în bol
28 iulie, 06:26
Pate de ton. Rețetă de cremă tartinabilă, fină și sățioasă Pate de ton. Rețetă de cremă tartinabilă, fină și sățioasă
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și alternate cu roșii cherry pe o farfurie albă
28 iulie, 05:04
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și alternate cu roșii cherry Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și alternate cu roșii cherry
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Justin Timberlake a dezvăluit că suferă de boala Lyme: Vreau să fac puțină lumină asupra a ceea ce s-a întâmplat în culise
Justin Timberlake a dezvăluit că suferă de boala Lyme: „Vreau să fac puțină lumină asupra a ceea ce s-a întâmplat în culise”
Justin Timberlake a dezvăluit că suferă de boala Lyme: „Vreau să fac puțină lumină asupra a ceea ce s-a întâmplat în culise”
Suma câștigată de David Popovici după cele două medalii de aur de la Singapore
Suma câștigată de David Popovici după cele două medalii de aur de la Singapore
Suma câștigată de David Popovici după cele două medalii de aur de la Singapore
Celebrul milionar s-a declarat amp;#8220;mai urât decât foamea”, dar a avut un succes amp;#8220;nebun” la femei: amp;#8220;Asta m-a ajutat”
Celebrul milionar s-a declarat amp;#8220;mai urât decât foamea”, dar a avut un succes amp;#8220;nebun” la femei: amp;#8220;Asta m-a ajutat”
Celebrul milionar s-a declarat amp;#8220;mai urât decât foamea”, dar a avut un succes amp;#8220;nebun” la femei: amp;#8220;Asta m-a ajutat”
Dorian Popa și Babs au dat nas în nas la un eveniment. Ce a urmat după întâlnirea celor doi foști
Dorian Popa și Babs au dat nas în nas la un eveniment. Ce a urmat după întâlnirea celor doi foști
Dorian Popa și Babs au dat nas în nas la un eveniment. Ce a urmat după întâlnirea celor doi foști
Patricio Borghetti vorbește despre plecarea fiului Santino în Londra. Tânărul urmează să studieze în Marea Britanie
Patricio Borghetti vorbește despre plecarea fiului Santino în Londra. Tânărul urmează să studieze în Marea Britanie
Patricio Borghetti vorbește despre plecarea fiului Santino în Londra. Tânărul urmează să studieze în Marea Britanie
Google a recunoscut că nu a avertizat utilizatorii înaintea cutremurului devastator din Turcia. De ce nu a funcționat sistemul
Google a recunoscut că nu a avertizat utilizatorii înaintea cutremurului devastator din Turcia. De ce nu a funcționat sistemul
Google a recunoscut că nu a avertizat utilizatorii înaintea cutremurului devastator din Turcia. De ce nu a funcționat sistemul
Biscuiți crocanți cu cașcaval afumat
Biscuiți crocanți cu cașcaval afumat
Biscuiți crocanți cu cașcaval afumat
Cum să îți implici copilul în treburile casnice în funcție de vârstă
Cum să îți implici copilul în treburile casnice în funcție de vârstă
Cum să îți implici copilul în treburile casnice în funcție de vârstă
Selena Gomez și Benny Blanco sunt furioși că informații despre nunta lor au ajuns în presă: Vrea ca totul să rămână între ei și cei dragi
Selena Gomez și Benny Blanco sunt „furioși” că informații despre nunta lor au ajuns în presă: „Vrea ca totul să rămână între ei și cei dragi”
Selena Gomez și Benny Blanco sunt „furioși” că informații despre nunta lor au ajuns în presă: „Vrea ca totul să rămână între ei și cei dragi”
Albirea părului la tineri. Care sunt cauzele și ce este de făcut
Albirea părului la tineri. Care sunt cauzele și ce este de făcut
Albirea părului la tineri. Care sunt cauzele și ce este de făcut
fresh
Fasole verde scăzută ardelenească. Pașii de urmat pentru un gust savuros

Fasole verde scăzută ardelenească. Pașii de urmat pentru un gust savuros

Fasole verde scăzută ardelenească. Pașii de urmat pentru un gust savuros

Jeleu de coacăze roșii. Un deliciu pentru micul dejun și deserturi

Jeleu de coacăze roșii. Un deliciu pentru micul dejun și deserturi

Prăjitură umedă cu caise și nectarine, decorată cu migdale

Prăjitură umedă cu caise și nectarine, decorată cu migdale

Dulceață de coacăze negre. Rețetă din bucătăria tradițională

Dulceață de coacăze negre. Rețetă din bucătăria tradițională
închide