5 prăjituri fără zahăr și făină, mai gustoase decât deserturile clasice
Îți plac prăjiturile, dar ai vrea să mănânci cât mai puțin zahăr și făină? Dieta săracă în carbohidrați este asociată cu un stil de viață sănătos și echilibrat și cu o greutate corporală normală. De aceea, îți oferim rețetele pentru cinci prăjituri fără zahăr și făină. Îți garantăm că pot înlocui cu succes deserturi clasice.
Galerie foto
Iubitorii de deserturi întâmpină dificultăți atunci când decid să urmeze un stil de viață low carb. În afară de fructe, există puține opțiune dulci care să nu conțină zahăr și făină. Totuși, nu este imposibil, mai ales dacă nu ești reticentă în a folosi făinuri mai speciale și înlocuitori fără calorii ai zahărului.
În loc de făina de grâu poți folosi făină de migdale sau fulgi de ovăz, care sunt bogați în fibre și sunt mult mai bine digerați. Zahărul poate fi înlocuit cu miere, sirop de arțar, banane foarte bine coapte sau stevia.
Am pregătit pentru tine câteva rețete de prăjituri fără zahăr și făină pe care să le încerci. De la ele poți porni pentru a creea altele, în funcție de preferințele tale, schimbând condimentele sau adaosurile.
Fursecuri cu ovăz și banane
Fursecurile cu ovăz și banane sunt potrivite mai ales pentru micul-dejun. Copiii pot avea alături o cană de cacao caldă, adulții o cafea cu lapte. De asemenea, le poți lua în vacanțe, ca gustare, dacă aveți drum lung de făcut. Află și șase motive să mănânci banane în fiecare zi, potrivit nutriționiștilor.
Ingrediente
- 30 g fulgi de ovăz
- 1/2 linguriță de scorțișoară măcinată
- 1/4 linguriță de vanilie
- 1/8 linguriță de sare
- 1/8 linguriță de nucșoară proaspătă măcinată
- 1 banană
- 40 g unt de arahide
- 10 g nuci
- 1 lingura nuci
- 60 g fructe de pădure proaspete, congelate sau uscate.
Mod de preparare
Se preîncălzește la cuptorul la 190° C. Se tapetează o tavă de copt cu hârtie de copt.
Se pasează bananele și untul de arahide împreună cu o furculiță până se omogenizează. Apoi, se amestecă cu fulgii de ovăz, cu nucile și condimentele. Din această compoziție se modelează fursecurile și se pun pe tavă. Se dau la cuptor pentru 18-20 de minute, până când se rumenesc ușor. Se lasă să se răcească.
Brioșe cu fulgi de ovăz și afine
Aceste prăjituri fără zahăr și făină sunt minunate la micul-dejun, la gustare sau la drum. Dacă vrei varianta vegană, poți înlocui oul cu semințe de in lăsate în apă până devin gelatinoase.
Ingrediente
- 60 g fulgi de ovăz
- 1 ou
- 2 banane, piure
- 60 g unt de arahide
- 50 g nuci
- 170 g afine
- 1 linguriță de praf de copt
- 1/2 linguriță de scorțișoară
- 1/2 linguriță de extract de migdale
- 1/2 linguriță de extract de vanilie
- 1/2 linguriță de coajă de lămâie
- 1/4 linguriță de sare de mare.
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Într-un castron se zdrobește banana și se amestecă cu oul. Apoi se pun și restul ingredientelor, lăsând la urmă afinele, care se încorporează ușor.
Se ung formele de brioșe cu unt sau ulei. Se umplu cu aluat aproape până la vârf. Se dau la cuptor 18-20 de minute sau până se rumenesc ușor. Se scot brioșele din cuptor și se lasă să se răcească complet.
Brioșe cu semințe de mac cu lămâie
Brioșele cu semințe de mac și lămâie au o aromă proaspătă și răcoritoare. Sunt perfecte pentru diminețile de vară, pentru picnicuri sau gustări. Iar dacă îți plac biroșele sărate, descoperă aici o rețetă de muffins cu legume, ideală pentru un mic dejun copios.
Ingrediente
- 1 cană de ovăz instant
- 100 g făină de ovăz
- 70 g făină de migdale
- 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu
- 1/4 linguriță de praf de copt
- 1 lingură de mac
- 1/8 linguriță de sare
- migdale pentru decor
- 1 lingură de semințe de in măcinate + 120 ml apă
- 120 ml lapte vegetal
- 2 linguri de suc de lămâie
- coaja unei lămâi
- 1/2 linguriță de extract de migdale
- 1/4 linguriță de extract de vanilie
- 1 lingură de ulei de cocos
- 1 lingură de miere.
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Într-un castron mic, se amestecă semințele de in măcinate și apa și se lasă să stea câteva minute pentru a le activa proprietățile. Se amestecă ingredientele uscate, apoi, în alt bol, toate cele umede inclusiv amestecul de semințede in. Se omogenizează bine.
Apoi se combină amestecul uscat cu cel umed și se pune în forme de brioșe. Deasupra fiecăreia se pune câte o migdală. Se dau la cuptor și se coc 25-30 de minute sau până când sunt aurii deasupra. Se lasă să se răcească cel puțin 15 minute.
Batoane cu fructe și nuci
Aceste prăjituri fără zahăr și făină este moale, sățioasă, cu multe vitamine și minerale. Sunt perfecte pentru momente când ai nevoie de o gustare cu putere nutritivă mare.
Ingrediente
- 110 g fulgi de ovăz
- 3 banane
- 200 g fructe de pădure proaspete sau congelate
- 100 g unt de arahide
- 60 g nuci și semințe nuci pecan prăjite, alune de pădure și migdale mărunțite, semințe de cânepă, in și chia)
- 1 lingură de scorțișoară
- 1 linguriță de extract de vanilie.
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 190°C. Bananele se pasează cu o furculiță, apoi se adaugă untul de arahide și se omogenizează bine. se încorporează ovăzul, nucile, semințele și fructele. Se tapetează o tavă de 20X20 cm cu hârtie de pergament și se toarnă amestecul. Apoi se întinde într-un strat uniform.
Se dă la cuptor 45-50 de minute până când o scobitoare iese curată. Se lasă batoanele să se răcească 20 de minute apoi se taie în 6 bucăți egale.
Brownies de cartofi dulci
Dacă vrei o rețetă de negrese fără făină și fără zahăr aceste brownies sunt tot ce ai nevoie. Sunt sănătoase, pufoase și foarte gustoase.
Ingrediente
- 60 g unt de migdale
- 230 g piure de cartofi dulci
- 2 linguri de miere
- 2 ouă
- 50 g fulgi de ovăz (făină de migdale / făină de ovăz) sau altă făină la alegere
- 1 linguriță de extract pur de vanilie
- 70 g pudră de cacao neîndulcită
- 1/2 linguriță de praf de copt
- 50 g ciocolată neagră (răzuită)
- 50 g nuci (sau alune, nuci pecan)
- 1/8 linguriță de sare de mare.
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 180°C.
Se fierb cartofii dulci în coajă, se lasă să se răcească puțin apoi se curăță de coajă. Se pasează împreună cu mierea, untul de migdale și ouăle până se omogenizează. Se încorporează și restul ingredientelor și se amestecă până se combină bine.
Se întinde amestecul uniform într-o tavă unsă cu unt. Se acoperă cu un strop de cacao, nuci sau fulgi de ciocolată. Se dă tava la cuptor și se lasă până trece testul scobitoarei. Se lasă să se răcească înainte de a se felia.