Ghiveci de legume. Cea mai simplă și aromata rețetă
O porție de ghiveci de legume este tot ce ai nevoie pentru cină sau prânz. Se poate servi cu o felie de pâine bună sau cu mămăligă, ori cu o salată de legume proaspete sau cu castraveți murați. Este un deliciu simplu și accesibil.
Francezii au ratatouille, noi avem ghiveci de legume. De fapt, în mai toate zonele există o tocăniță preparată în special în perioada de la sfârșitul verii-începutul toamnei, cu legume proaspete. În zona Castilian-Manchego din Spania există pisto, în Catalunia se mănâncă samfaina, Mallorca are tombet, italienii au ciambotta, caponata și peperonata, grecii au tourlou, turcii –şakşuka și türlü, în Georgia este ajapsandali, în Ungaria lecsó, iar în Maroc zaalouk.
În Țările Balcanice, denumirea este aproape similară cu cea de la noi. Cel mai popular este în România și în Bulgaria unde se numește ghivetch. Se prepară și în Bosnia-Herțegovina đuveč, în Macedonia ghiveci. În unele zone are chiar și 40 de ingrediente, însă nu este exclusiv vegetal, ci mai conține și carne de pui, pește sau brânzeturi.
Ingrediente
Mod de preparare
Toate legumele se spală foarte bine, se curăță de coajă și/sau semințe după caz. Cartofii, dovlecelul și vânăta se taie cuburi, morcovii și prazul rondele, ardeii felii. Conopida se desface în buchețele. Ceapa și usturoiul se toacă mărunt.
Pași pentru prepararea ghiveciului de legume
Se pune uleiul la încins într-o cratiță. Apoi se pun ceapa și prazul și se lasă să se călească. Se adaugă restul de legume, în afară de conopidă. Se condimentează cu sare și piper și se pune și foaia de dafin. Se lasă aproximativ 7 minute, amestecând din când în când. Apoi se pune conopida, se mai amestecă, se acoperă cu capac și se lasă 5 minute. Apoi se pune sucul de roșii și se mai fierbe 10 minute.
Se adaugă mărarul și pătrunjelul, se amestecă, se pune capacul și se stinge focul.
Sfaturi pentru a obține cel mai gustos ghiveci de legume
Ideea de bază a ghiveciului este simplă: legumele se călesc în ulei vegetal și se condimentează discret cu sare, piper și foaie de dafin, iar la final se adaugă verdețuri proaspete care completează și leagă între ele toate gusturile. Cantitățile și tipul de legume diferă de la o zonă la alta a țării, de la o familie la alta. Nu este nimic obligatoriu, însă trebuie să pui cât mai multe legume de sezon. Ceapa, usturoiul, sucul de roșii, cartofii nu lipsesc însă din nicio rețetă de ghiveci de legume.
Ideal este să folosești legume proaspete, însă în lipsa lor poți pune și congelate. În afară de cele din rețeta noastră mai poți să adaugi și mazăre.
Renumitul ghiveci de legume se servește cu pâine sau fără nimic, dar este perfect cu o felie de mămăligă, așa cum îl mâncau bunicile la țară. Poți să îl mănânci și rece și cald. Dacă vrei îl poți pune chiar garnitură pentru alte feluri de mâncare cu carne. Ai aici cea mai rapidă rețetă de mămăligă. E mai gustoasă decât ai crede.