Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros
Pentru porția de desert din sezonul căpșunilor, vă propunem să încercați o rețetă de galette cu mere și căpșuni. Este simplă și ușor de preparat, este delicioasă și are un aspect rustic.
Galerie foto
Galette este este o tartă simplă și cu aspect rustic, din bucătăria franțuzească. Se prepară, în mod clasic, dintr-un aluat fraged care se îndoaie peste umplutură, formând niște pliuri precum cele de opinci. Umplutura poate fi preparată din fructe, din gem sau dulceață, dar și din diferite creme.
Chiar dacă forma tartei rustice, franțuzești, este rotundă, tarta se coace într-o tavă întinsă, pentru a-i permite aluatului o coacere mai rapidă și mai uniformă.
Tot din aceeași categorie de deserturi descoperă și o rețetă de galette cu prune și migdale. Iar în rândurile de mai jos vei descoperi rețeta detaliată pentru galette cu mere și căpșuni.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi vei prepara aluatul, în mod manual sau cu ajutorul mixerului, după preferințe. După ce îl frămânți, atât cât să devină compact, îl împachetezi în folie de prospețime și îl pui la rece, pentru o perioadă scurtă de timp.
În timp ce aluatul stă la odihnit, poți pregăti ingredientele pentru umplutură. Merele le speli și le tai în felii, fără a le îndepărta coaja. Iar căpșunile le speli, le scurgi și le tai în bucăți mai mici.
Cum prepari aluatul pentru galette cu mere și căpșuni
Adaugă în bolul mixerului făina trecută prin sită, sarea, zahărul pudră și untul rece, tăiat în cuburi mai mici. Pornește mixerul și amestecă ingredientele atât cât să rezulte niște firimituri mai mari. Adaugă gălbenușul și apa rece și mai amestecă până la omogenizarea aluatului.
Nu amesteca aluatul în exces pentru a nu da timp untului să se topească. Dacă untul se topește, aluatul devine moale și va mai avea nevoie de făină. Adaosul de făină în plus duce la întărirea aluatului și nu va mai fi ușor de modelat. Frământă aluatul atât cât să devină compact.
După frământare modelează aluatul sub formă sferică și împachetează-l într-o folie de prospețime. Pune-l la frigider pentru cel puțin 30 de minute.
Iar înainte de a scoate aluatul din frigider pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Pentru a forma tarta, așază aluatul pe o hârtie de copt și întinde-l cu sucitorul într-o foaie circulară mai subțire, de aproximativ 5 mm grosime.
Transferă hârtia de copt cu aluatul într-o tavă întinsă. Pe partea din mijloc a aluatului adaugă felii de mere și de căpșuni, lăsând marginile aluatului libere de aproximativ 4-5 cm. Apoi adună marginile aluatului peste fructele de la centru, petrecându-le din loc în loc sub formă de pliuri.
Introdu tava cu galette cu mere și căpșuni în cuptorul încălzit. Coace tarta pentru aproximativ 30 de minute, la 180 grade Celsius sau până când aluatul se rumenește frumos la suprafață.
Iar pentru data următoare când mai dorești să prepari o tartă delicioasă, poți încerca rețeta de tartă cu zmeură și cremă de mascarpone.
Galerie foto