Galette cu prune și migdale. Tartă rustică cu prune

timpul de preparare
Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Pentru că este sezonul prunelor și sunt la mare căutare rețetele de deserturi cu prune, îți oferim mai jos rețeta de galette cu prune și migdale. Este o tartă rustică cu prune inspirată din bucătăria franțuzească.

Galette cu prune și migdale porționată pe hârtie de copt și o porție pe spatulă
Galerie foto

Galerie foto

Tarta este delicioasă atât caldă, cât și rece / Shutterstock

Galette este denumirea unui delicios desert franțuzesc ce se prepară dintr-un aluat foarte crocant și umpluturi din fructe suculente. Forma acestui desert, este ca o tartă, sau o  plăcintă întinsă, dar fără a fi acoperită la mijloc. Marginile laterale sunt aduse peste umplutură ca niște pliuri. Aluatul acestor tarte franțuzești se prepară asemănător cu cel al unei tarte clasice.

Citește și

Pentru umpluturi se pot folosi fructe proaspete, congelate, fructe din compot sau dulceață, dar și diferite creme de patiserie. Se pot prepara și în varianta sărată cu brânzeturi, legume sau carne. Vezi aici cum se prepară și o rețetă de galette cu roșii și dovlecel, gratinată cu brânză nobilă. Iar mai jos, poți urmări rețeta pas cu pas pentru galette cu prune și migdale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu prepararea aluatului de tartă care necesită un timp de amestecare a ingredientelor și formare a aluatului, dar și un timp de relaxare la rece. În acest interval de timp pregătești prunele.

Cum prepari aluatul pentru galette cu prune și migdale

Adaugă într-un bol făina, sarea, zahărul pudră și untul rece tăiat în bucăți mai mici. Amestecă rapid ingredientele, doar până când rezultă niște firimituri mai mari. Adaugă gălbenușurile, apoi  și apa rece și omogenizează aluatul. Nu îl frământa în exces, ci doar atât cât să devină compact.

Formează o bilă din aluat și acoper-o cu folie de prospețime. Pune-o la frigider pentru cel puțin 30 de minute.

Între timp, pregătești prunele pe care le clătești bine cu apă, le ștergi și le secționezi în jumătăți. Îndepărtezi sâmburii, apoi mai secționezi jumătățile de prune în câte două felii. Presară peste ele puțin zahăr și scorțișoară și lasă-le deoparte.

Cum formezi și coci tarta rustică cu prune și fulgi de migdale

Înainte de a scoate aluatul de la frigider, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Apoi scoate aluatul din frigider și întinde-l pe masa presărată cu făină, într-o foaie mai subțire, cam de 5 mm grosime. Transferă aluatul în tava cuptorului, pe hârtie de copt. Așază prunele la mijlocul aluatului. Lasă aproximativ 5 cm de aluat liber pe margini. Îndoaie marginile aluatului peste prune, petrecându-le din loc în loc ca pe niște pliuri.

Unge marginile aluatului cu ou și pune tava cu galette cu prune și migdale în cuptor. Coace delicioasa tartă la 180 grade Celsius, pentru aproximativ 30 de minute, sau până când aluatul devine crocant la suprafață.

Lasă tarta să se tempereze, apoi o poți decora cu fulgi de migdale și porționa. Este delicioasă atât ușor caldă cât și rece. Iar dacă mai dorești o rețetă și mai interesantă, poți încerca rețeta de tartă cu prune și mere.

Citește și
Galette cu prune și migdale pe un platou, alături de un bol cu fulgi de migdale și un bol cu zahăr brun
Galerie foto

Galerie foto

Bol cu prune, bol cu zahăr, bol cu făină și aluat de tartă întins cu sucitorul
Prune, făină, unt, ouă și miere pentru pregătirea aluatului
Galette cu prune și migdale porționată pe hârtie de copt și o porție pe spatulă
+1
CELE MAI CITITE
Chifle pufoase umplute cu cremă de ciocolată, decorate cu zahăr pudră
Chifle pufoase umplute cu cremă de ciocolată (Buchty / Brioche umplute)
Chifle pufoase umplute cu cremă de ciocolată (Buchty / Brioche umplute)
Pateuri din foietaj cu ciuperci, mozzarella, ardei și ceapă roșie decorate cu frunze de busuioc
Pateuri din foietaj cu ciuperci, mozzarella, ardei și ceapă roșie
Pateuri din foietaj cu ciuperci, mozzarella, ardei și ceapă roșie
tocană de murături prăjite
Cum faci tocană de murături prăjite. Rețeta pas cu pas
Cum faci tocană de murături prăjite. Rețeta pas cu pas
bruschete cu ton și avocado
Rețetă de bruschete cu ton și avocado. Cum obții ușor și rapid niște aperitive delicioase
Rețetă de bruschete cu ton și avocado. Cum obții ușor și rapid niște aperitive delicioase
Două porții de brownie cu cremă de dovleac marmorată cu ciocolată pe o farfurie cu furculiță
Brownie cu cremă de dovleac marmorată cu ciocolată
Brownie cu cremă de dovleac marmorată cu ciocolată
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Sufleu de brânză dulce în bol și două linguri
Galerie foto
Sufleu de brânză dulce. Un desert rafinat din bucătăria franceză
Sufleu de brânză dulce. Un desert rafinat din bucătăria franceză
Galette cu pere și migdale porționată, alături de un bol cu miere, unul cu brânză și o jumătate de pară
Galerie foto
Galette cu pere și migdale. Un desert de toamnă simplu și gustos
Galette cu pere și migdale. Un desert de toamnă simplu și gustos
Salată Niçoise pe farfurie, alături de furculiță și o sticlă de ulei
Salată Niçoise. Salată franțuzească de pește, cu legume și ouă fierte 
Salată Niçoise. Salată franțuzească de pește, cu legume și ouă fierte 
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cât se ține slănina la sare
05:46
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
cartofi copți crocanți
05:22
Îți plac cartofii copți? Trucul pe care trebuie să îl știi ca să îi faci moi la interior și cu crusta crocantă Îți plac cartofii copți? Trucul pe care trebuie să îl știi ca să îi faci moi la interior și cu crusta crocantă
anghinarea
05:05
Anghinarea. Cum se curăță corect și cum o prepari Anghinarea. Cum se curăță corect și cum o prepari
prea multă sare în mâncare
1 noiembrie, 05:57
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
Murături asortate în saramură
1 noiembrie, 05:44
Murături asortate în saramură. Rețete de murături și trucuri pentru conserve de iarnă Murături asortate în saramură. Rețete de murături și trucuri pentru conserve de iarnă
condimente indiene
1 noiembrie, 05:22
Cum să folosești condimentele indiene în bucătărie. 8 idei de mâncare în care le poți pune Cum să folosești condimentele indiene în bucătărie. 8 idei de mâncare în care le poți pune
Smoothie de sfeclă roșie cu rodie și grapefruit în pahar, alături de rodie secționată, jumătate de grapefruit, felii de sfeclă și bucăți de țelină apio
31 octombrie, 06:01
Smoothie de sfeclă roșie cu rodie și grapefruit. O băutură energizată Smoothie de sfeclă roșie cu rodie și grapefruit. O băutură energizată
cartofi prăjiți în tigaie
31 octombrie, 05:40
De ce se lipesc cartofii de tigaie. Trucuri pentru cartofi prăjiți delicioși De ce se lipesc cartofii de tigaie. Trucuri pentru cartofi prăjiți delicioși
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Cum poți împacheta eficient pentru călătoriile de iarnă folosind doar bagajul de mână. Sfaturi și trucuri utile
Cum poți împacheta eficient pentru călătoriile de iarnă folosind doar bagajul de mână. Sfaturi și trucuri utile
Cum poți împacheta eficient pentru călătoriile de iarnă folosind doar bagajul de mână. Sfaturi și trucuri utile
Am crezut că e bombă. Bărbat din Dej, ucis în propria casă de o explozie. Făcuse revizia la gaze recent
"Am crezut că e bombă". Bărbat din Dej, ucis în propria casă de o explozie. Făcuse revizia la gaze recent
"Am crezut că e bombă". Bărbat din Dej, ucis în propria casă de o explozie. Făcuse revizia la gaze recent
Ce a putut face văduva bărbatului ucis de Mario Iorgulescu cu sutele de mii de euro primite despăgubiri
Ce a putut face văduva bărbatului ucis de Mario Iorgulescu cu sutele de mii de euro primite despăgubiri
Ce a putut face văduva bărbatului ucis de Mario Iorgulescu cu sutele de mii de euro primite despăgubiri
Cum arată acum Radu Coșarcă și Monica Nicolici, foștii prezentatori ai Observatorului de la Antena 1 din anii 2000
Cum arată acum Radu Coșarcă și Monica Nicolici, foștii prezentatori ai Observatorului de la Antena 1 din anii 2000
Cum arată acum Radu Coșarcă și Monica Nicolici, foștii prezentatori ai Observatorului de la Antena 1 din anii 2000
Noi detalii despre actorul Selahattin Paşalı din serialul Ömer. Ce mai face protagonistul îndrăgit
Noi detalii despre actorul Selahattin Paşalı din serialul Ömer. Ce mai face protagonistul îndrăgit
Noi detalii despre actorul Selahattin Paşalı din serialul Ömer. Ce mai face protagonistul îndrăgit
Orașul în care toți oamenii locuiesc în același bloc. Poți ajunge acolo doar printr-un tunel imens
Orașul în care toți oamenii locuiesc în același bloc. Poți ajunge acolo doar printr-un tunel imens
Orașul în care toți oamenii locuiesc în același bloc. Poți ajunge acolo doar printr-un tunel imens
Pumpkin Spice Latte. Băutura toamnei, parfumată și catifelată
Pumpkin Spice Latte. Băutura toamnei, parfumată și catifelată
Pumpkin Spice Latte. Băutura toamnei, parfumată și catifelată
Întrebări pe care le ai când vrei să rămâi gravidă. Ce poți să schimbi în cadrul relațiilor sexuale
Întrebări pe care le ai când vrei să rămâi gravidă. Ce poți să schimbi în cadrul relațiilor sexuale
Întrebări pe care le ai când vrei să rămâi gravidă. Ce poți să schimbi în cadrul relațiilor sexuale
Ce semnificație are colierul în formă de inimă purtat de Rosalía în piesa Berghain? Cât costă medalionul
Ce semnificație are colierul în formă de inimă purtat de Rosalía în piesa „Berghain”? Cât costă medalionul
Ce semnificație are colierul în formă de inimă purtat de Rosalía în piesa „Berghain”? Cât costă medalionul
Te simți mereu obosit? Iată cele mai comune 5 cauze de oboseală cronică
Te simți mereu obosit? Iată cele mai comune 5 cauze de oboseală cronică
Te simți mereu obosit? Iată cele mai comune 5 cauze de oboseală cronică
fresh
Varză cu prune uscate și coaste de porc la cuptor. Rețetă ardelenească

Varză cu prune uscate și coaste de porc la cuptor. Rețetă ardelenească

Varză cu prune uscate și coaste de porc la cuptor. Rețetă ardelenească

Smoothie de sfeclă roșie cu rodie și grapefruit. O băutură energizată

Smoothie de sfeclă roșie cu rodie și grapefruit. O băutură energizată

De ce se lipesc cartofii de tigaie. Trucuri pentru cartofi prăjiți delicioși

De ce se lipesc cartofii de tigaie. Trucuri pentru cartofi prăjiți delicioși

Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația

Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația

Cum să folosești condimentele indiene în bucătărie. 8 idei de mâncare în care le poți pune

Cum să folosești condimentele indiene în bucătărie. 8 idei de mâncare în care le poți pune
închide