Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică

Tarta Tatin este un desert franţuzesc cu fructe, de obicei mere, care sunt caramelizate cu unt şi zahăr, apoi acoperite cu un aluat de patiserie şi coapte. După ce tarta s-a copt, se răstoarnă tava pentru a se servi. Crema Chantilly este o frișcă îndulcită cu zahăr pudră și aromă de vanilie. În episodul 6 al emisiunii BeautiFood | Sezonul 3, Chef Sorin Gonţea a preparat acest desert delicios şi uşor de pregătit.

Colaj cu chef Sorin Gonțea și o porție de tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Tarta Tatin a fost numită după surorile Carolina si Stephanie Tatin care au inventat-o accidental / AntenaPLAY.ro

Această tartă simplă cu mere este desertul ideal după o masă copioasă. Pentru a o prepara mai rapid folosește aluat de foietaj sau aluat fraged dulce din comerț. De asemenea, rețeta clasică se face cu mere, dar merg foarte bine și alte fructe.

Noul sezon al emisiunii BeautiFood este disponibil în AntenaPLAY alături de episoadele sezoanelor anterioare.

Dacă în BeautiFood | Sezonul 1 rețetele au fost preparate de Chef Roxana Blenche, iar în Sezonul 2 de Nobo, căștigătorul “Chefi fără limite”, acum gazda emisiunii este Chef Sorin Gonțea care ne arată cum se prepară 10 mâncăruri moderne și ușor de făcut.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se prepară tarta Tatin cu mere

Inițial, acest desert a fost făcut cu mere Reine des Reinettes (Pippins). Dar merg aproape orice fel de mere, important este să nu fie sfărâmicioase, și fireşte, depinde si de gusturile tale.

Daca preferi merele dulci, alege Golden Delicious, Honeycrisp, Red Delicious, Pink Lady sau Gala. Poţi folosi şi mere dulci acrişoare, precum Granny Smith, McIntosh, Ionatan. Important este ca gustul merelor să compenseze dulceața caramelului.

Istoria tartei Tatin cu fructe

Tarta Tatin a fost numită după surorile Carolina si Stephanie Tatin care au inventat-o accidental. Legenda spune că tarta a apărut la sfârșitul secolului al XIX-lea. Cele două surori aveau un hotel și restaurant în Lamotte-Beuvron. Stéphanie Tatin, o bucătăreasă excelentă, răspundea de restarurant şi servea printre altele şi o plăcintă cu mere caramelizate, care era specialitatea ei.

Într-o zi foarte aglomerată, la prânz, datorită cererilor numeroşilor clienți, Stephanie a uitat să adauge aluatul în tava cu mere înainte de a o introduce la cuptor. Când a realizat acest lucru a fost cuprinsă de panică pentru că nu mai avea timp să facă un alt desert, iar merele începuseră deja să se caramelizeze în cuptor. Neștiind ce altceva să facă a luat puțin aluat și l-a pus peste mere, apoi i-a venit ideea să ia un platou și să răstoarne toată tava. Astfel s-a născut Tarta Tatin.

Citește și

Tarta Tatin poate fi făcută și cu pere, banane, gutui, piersici, caise, ananas sau alte fructe.

Se spune că cel mai bun moment ca s-o mănânci este la circa o oră după gătire, când este încă calduţă și aluatul este crocant.

Unii patiseri adaugă puţină scorțișoară la mere, alţii preferă să adauge vanilie și calvados în sirop.

Ingrediente pentru tarta Tatin cu mere

Mod de preparare

Înainte de a pune merele în tavă, ele pot fi înmuiate prin fierbere în puțină apă cu unt. Taie merele în felii groase. Într-o tigaie sau cratiță largă pune 100 gr unt și aprox. 100 ml apă, apoi adaugă feliile de măr. Acoperă cu un capac și lasă să fiarbă înnăbușit circa 5 minute.

Prepararea siropului caramel

Pe aragaz la foc mediu, într-o tigaie non aderentă pune 100 gr zahăr tos și circa 3 linguri de apă.

Amestecă și lasă să fiarbă la foc mic pentru a se evapora apa, până se obține un sirop caramel, închis la culoare, maroniu.

Când observi că lichidul a început să se îngroașe, înseamnă că siropul de zahăr s-a format. Din acel moment, nu mai trebuie să-l mai amesteci. Îl lași doar să mai scadă și să prindă nuanța maronie de caramel.

La final, când ai obținut siropul caramel, oprește focul și adaugă 50 gr de unt cu 85% grăsime, amestecă puțin până se topește.

Asamblarea tartei Tatin cu mere

Dă drumul la cuptor să se preîncălzească la 190 grd. C.  Tarta Tatin se prepară de obicei într-o formă tipică pentru tarte, rotundă, de ceramică sau într-o tavă de copt din inox.

Toarnă siropul caramel în formă și întinde-l pe toată suprafața cu o spatulă. Apoi, așează în tavă feliile de mere în mod circular, pornind de la exteriorul tăvii spre interior.

Dacă folosești aluat fraged, congelat, din comerț atunci trebuie să-l lași să se decongeleze bine înainte de a-l desface, pentru a nu se rupe. Poți să folosești și un aluat de foietaj, dacă preferi foietajul în locul aluatului fraged dulce.

Asează foaia de aluat peste tava cu mere și decupează cu un cuțit aluatul în exces, care depășește marginile tăvii.

Presează ușor aluatul de la marginea interioară a tăvii pentru a intra frumos în tavă. Cu ajutorul unei furculițe înțeapă aluatul de deasupra merelor pentru a nu se umfla în timpul coacerii.

Pune tarta la copt în cuptorul preîncălzit pentru circa 30 de minute, până se rumenește frumos la suprafață și aluatul este gata copt.

Când este gata coaptă, se scoate din cuptor și trebuie răsturnată în platoul din care se va servi.

Cum răstorni tarta Tatin cu mere fără probleme

În primul rând, asigură-te că marginea tartei se va desprinde uşor de tavă, pentru asta ia un cuţit şi treci cu el în jurul marginii crustei pentru a o dezlipi.

Apoi, foloseşte un platou sau o farfurie cu un diametru puţin mai mare faţă de tava în care ai copt tarta. Prinde ferm “sandvișul din farfurie și tavă” şi apoi răstoarnă-l rapid.

Oricum, aminteşte-ţi că indiferent ce s-ar întâmpla în timpul acelui flip, tarta Tatin va avea acelaşi gust delicious.

Decorează cu crema Chantilly şi tarta Tatin e gata de servire!

Prepararea cremei Chantilly

Crema Chantilly este în esență o frișcă îndulcită cu zahăr pudră și aromatizată cu vanilie.

Smântâna pentru frișcă LaDORNA trebuie răcită 24 de ore la frigider înainte de a prepara frișca.

Agită bine cutia pentru omogenizare înainte de a turna aprox 500 ml în vasul mixerului. Pornește mixerul la viteză mică apoi mărește treptat viteza.

În momentul când a ajuns la o consistență cremoasă, dar frișca nu este gata întărită adaugă zahărul pudră și cel vanilat.

Pornește iar mixerul la viteză mare, iar când ai obținut consistența normală pentru frișcă, densă, lucioasă și cremoasă, oprește mixerul.

Taie tarta și decoreaz-o cu frișcă. Poftă bună!

Cum și când a apărut frișca? Istoria cremei Chantilly

În trecut, “frișca tradițională” era cunoscută sub numele de „zăpadă de lapte”. Se prepara cu albușuri, smântână, zahăr și arome. Prima menționare datează de la începutul anilor 1500 din Italia.

În timpul Renașterii italiene (secolul al XVI-lea), produsele lactate au devenit apreciate de aristocrație. “Frișca tradițională” era servită în timpul Ecaterinei de Medici. Italienii au fost primii care au considerat frișca ca fiind un desert la modă.

Prima rețetă de “frișca tradițională” a fost publicată în Anglia în 1545. Prima rețetă ce menționa o cremă Chantilly mai groasă, fără albușuri, a apărut mult mai târziu într-o carte de bucate franceză din 1750, La Science du Maître d’ Hôtel Cuisinier, de François Menon. Aici a fost publicată o rețetă pentru o frișcă bătută și congelată numită „brânză Chantilly”.

S-a dovedit ulterior că această rețetă era legată de un producător de înghețată sicilian, pe nume Francesco Procopio dei Coltelli. Acesta avea o cafenea luxoasă în Paris și a furnizat înghețată prințului de Condé, Louis Joseph de Bourbon, la Castelul Chantilly.

Pentru vizita viitorului rege Ludovic al XV-lea acolo, în 1722, Procopio a pregătit înghețată acoperită cu ceea ce a devenit cunoscut sub numele de cremă Chantilly. Această frișcă groasă și dulce era realizată din smântâna produsă în lăptăria din cătunul Prințului de Condé, lângă Castelul Chantilly.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Două Mini tarte cu mere de post, o furculiță și mere proaspete
Galerie foto
Mini tarte cu mere de post. Un desert fraged, aromat și irezistibil
Mini tarte cu mere de post. Un desert fraged, aromat și irezistibil
Inele din mere în aluat foietaj pe un grătar, alături de felii de mere
Galerie foto
Inele din mere în aluat foietaj, preparate la cuptor
Inele din mere în aluat foietaj, preparate la cuptor
Trei mere umplute cu fructe uscate și cereale, pe o farfurie și o linguriță cu compoziție de fructe și cereale
Galerie foto
Mere umplute cu fructe uscate și cereale, coapte în cuptor
Mere umplute cu fructe uscate și cereale, coapte în cuptor
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chifle pufoase cu brânză și urzici în forma de copt, o chiflă secționată
13:41
Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
29 martie, 05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
24 martie, 07:23
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
23 martie, 05:31
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Kate Middleton a marcat Ziua Mamei din Marea Britanie cu o fotografie specială. Ce postare a ales să facă Prințesa de Wales anul acesta
Kate Middleton a marcat Ziua Mamei din Marea Britanie cu o fotografie specială. Ce postare a ales să facă Prințesa de Wales anul acesta
Kate Middleton a marcat Ziua Mamei din Marea Britanie cu o fotografie specială. Ce postare a ales să facă Prințesa de Wales anul acesta
Comisarul-şef din Timișoara care găzduia petreceri cu droguri, acuzat în 2023 că apăra traficanții. Reclamația, retrasă brusc: Au protecţia lui
Comisarul-şef din Timișoara care găzduia petreceri cu droguri, acuzat în 2023 că apăra traficanții. Reclamația, retrasă brusc: "Au protecţia lui"
Comisarul-şef din Timișoara care găzduia petreceri cu droguri, acuzat în 2023 că apăra traficanții. Reclamația, retrasă brusc: "Au protecţia lui"
„Mi-e ruşine” Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
„Mi-e ruşine” Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
„Mi-e ruşine” Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
Richard Chamberlain s-a stins din viață. Îndrăgitul actor era cunoscut pentru rolurile sale din Pasărea Spin și Shogun
Richard Chamberlain s-a stins din viață. Îndrăgitul actor era cunoscut pentru rolurile sale din „Pasărea Spin” și „Shogun”
Richard Chamberlain s-a stins din viață. Îndrăgitul actor era cunoscut pentru rolurile sale din „Pasărea Spin” și „Shogun”
X Factor, 30 martie 2025. Ce concurenți au urcat pe scenă în cea de-a zecea ediție. Momentele se văd în AntenaPLAY
X Factor, 30 martie 2025. Ce concurenți au urcat pe scenă în cea de-a zecea ediție. Momentele se văd în AntenaPLAY
X Factor, 30 martie 2025. Ce concurenți au urcat pe scenă în cea de-a zecea ediție. Momentele se văd în AntenaPLAY
Ce avere are Donald Trump, de fapt. Suma e foarte diferită față de cea vehiculată chiar de către președintele SUA
Ce avere are Donald Trump, de fapt. Suma e foarte diferită față de cea vehiculată chiar de către președintele SUA
Ce avere are Donald Trump, de fapt. Suma e foarte diferită față de cea vehiculată chiar de către președintele SUA
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Selena Gomez a recunoscut că a fost foarte impulsivă în relațiile anterioare: Am făcut greșeli
Selena Gomez a recunoscut că a fost „foarte impulsivă” în relațiile anterioare: „Am făcut greșeli”
Selena Gomez a recunoscut că a fost „foarte impulsivă” în relațiile anterioare: „Am făcut greșeli”
Alimente care mențin sănătatea inimii. Cum te pot ajuta să previi bolile cardiovasculare
Alimente care mențin sănătatea inimii. Cum te pot ajuta să previi bolile cardiovasculare
Alimente care mențin sănătatea inimii. Cum te pot ajuta să previi bolile cardiovasculare
fresh
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
închide