Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Tarta Tatin este un desert franţuzesc cu fructe, de obicei mere, care sunt caramelizate cu unt şi zahăr, apoi acoperite cu un aluat de patiserie şi coapte. După ce tarta s-a copt, se răstoarnă tava pentru a se servi. Crema Chantilly este o frișcă îndulcită cu zahăr pudră și aromă de vanilie. În episodul 6 al emisiunii BeautiFood | Sezonul 3, Chef Sorin Gonţea a preparat acest desert delicios şi uşor de pregătit.
Această tartă simplă cu mere este desertul ideal după o masă copioasă. Pentru a o prepara mai rapid folosește aluat de foietaj sau aluat fraged dulce din comerț. De asemenea, rețeta clasică se face cu mere, dar merg foarte bine și alte fructe.
Noul sezon al emisiunii BeautiFood este disponibil în AntenaPLAY alături de episoadele sezoanelor anterioare.
Dacă în BeautiFood | Sezonul 1 rețetele au fost preparate de Chef Roxana Blenche, iar în Sezonul 2 de Nobo, căștigătorul „Chefi fără limite”, acum gazda emisiunii este Chef Sorin Gonțea care ne arată cum se prepară 10 mâncăruri moderne și ușor de făcut.
Cum se prepară tarta Tatin cu mere
Inițial, acest desert a fost făcut cu mere Reine des Reinettes (Pippins). Dar merg aproape orice fel de mere, important este să nu fie sfărâmicioase, și fireşte, depinde si de gusturile tale.
Daca preferi merele dulci, alege Golden Delicious, Honeycrisp, Red Delicious, Pink Lady sau Gala. Poţi folosi şi mere dulci acrişoare, precum Granny Smith, McIntosh, Ionatan. Important este ca gustul merelor să compenseze dulceața caramelului.
Istoria tartei Tatin cu fructe
Tarta Tatin a fost numită după surorile Carolina si Stephanie Tatin care au inventat-o accidental. Legenda spune că tarta a apărut la sfârșitul secolului al XIX-lea. Cele două surori aveau un hotel și restaurant în Lamotte-Beuvron. Stéphanie Tatin, o bucătăreasă excelentă, răspundea de restarurant şi servea printre altele şi o plăcintă cu mere caramelizate, care era specialitatea ei.
Într-o zi foarte aglomerată, la prânz, datorită cererilor numeroşilor clienți, Stephanie a uitat să adauge aluatul în tava cu mere înainte de a o introduce la cuptor. Când a realizat acest lucru a fost cuprinsă de panică pentru că nu mai avea timp să facă un alt desert, iar merele începuseră deja să se caramelizeze în cuptor. Neștiind ce altceva să facă a luat puțin aluat și l-a pus peste mere, apoi i-a venit ideea să ia un platou și să răstoarne toată tava. Astfel s-a născut Tarta Tatin.
Tarta Tatin poate fi făcută și cu pere, banane, gutui, piersici, caise, ananas sau alte fructe.
Se spune că cel mai bun moment ca s-o mănânci este la circa o oră după gătire, când este încă calduţă și aluatul este crocant.
Unii patiseri adaugă puţină scorțișoară la mere, alţii preferă să adauge vanilie și calvados în sirop.
Ingrediente pentru tarta Tatin cu mere
Mod de preparare
Înainte de a pune merele în tavă, ele pot fi înmuiate prin fierbere în puțină apă cu unt. Taie merele în felii groase. Într-o tigaie sau cratiță largă pune 100 gr unt și aprox. 100 ml apă, apoi adaugă feliile de măr. Acoperă cu un capac și lasă să fiarbă înnăbușit circa 5 minute.
Prepararea siropului caramel
Pe aragaz la foc mediu, într-o tigaie non aderentă pune 100 gr zahăr tos și circa 3 linguri de apă.
Amestecă și lasă să fiarbă la foc mic pentru a se evapora apa, până se obține un sirop caramel, închis la culoare, maroniu.
Când observi că lichidul a început să se îngroașe, înseamnă că siropul de zahăr s-a format. Din acel moment, nu mai trebuie să-l mai amesteci. Îl lași doar să mai scadă și să prindă nuanța maronie de caramel.
La final, când ai obținut siropul caramel, oprește focul și adaugă 50 gr de unt cu 85% grăsime, amestecă puțin până se topește.
Asamblarea tartei Tatin cu mere
Dă drumul la cuptor să se preîncălzească la 190 grd. C. Tarta Tatin se prepară de obicei într-o formă tipică pentru tarte, rotundă, de ceramică sau într-o tavă de copt din inox.
Toarnă siropul caramel în formă și întinde-l pe toată suprafața cu o spatulă. Apoi, așează în tavă feliile de mere în mod circular, pornind de la exteriorul tăvii spre interior.
Dacă folosești aluat fraged, congelat, din comerț atunci trebuie să-l lași să se decongeleze bine înainte de a-l desface, pentru a nu se rupe. Poți să folosești și un aluat de foietaj, dacă preferi foietajul în locul aluatului fraged dulce.
Asează foaia de aluat peste tava cu mere și decupează cu un cuțit aluatul în exces, care depășește marginile tăvii.
Presează ușor aluatul de la marginea interioară a tăvii pentru a intra frumos în tavă. Cu ajutorul unei furculițe înțeapă aluatul de deasupra merelor pentru a nu se umfla în timpul coacerii.
Pune tarta la copt în cuptorul preîncălzit pentru circa 30 de minute, până se rumenește frumos la suprafață și aluatul este gata copt.
Când este gata coaptă, se scoate din cuptor și trebuie răsturnată în platoul din care se va servi.
Cum răstorni tarta Tatin cu mere fără probleme
În primul rând, asigură-te că marginea tartei se va desprinde uşor de tavă, pentru asta ia un cuţit şi treci cu el în jurul marginii crustei pentru a o dezlipi.
Apoi, foloseşte un platou sau o farfurie cu un diametru puţin mai mare faţă de tava în care ai copt tarta. Prinde ferm “sandvișul din farfurie și tavă” şi apoi răstoarnă-l rapid.
Oricum, aminteşte-ţi că indiferent ce s-ar întâmpla în timpul acelui flip, tarta Tatin va avea acelaşi gust delicious.
Decorează cu crema Chantilly şi tarta Tatin e gata de servire!
Prepararea cremei Chantilly
Crema Chantilly este în esență o frișcă îndulcită cu zahăr pudră și aromatizată cu vanilie.
Smântâna pentru frișcă LaDORNA trebuie răcită 24 de ore la frigider înainte de a prepara frișca.
Agită bine cutia pentru omogenizare înainte de a turna aprox 500 ml în vasul mixerului. Pornește mixerul la viteză mică apoi mărește treptat viteza.
În momentul când a ajuns la o consistență cremoasă, dar frișca nu este gata întărită adaugă zahărul pudră și cel vanilat.
Pornește iar mixerul la viteză mare, iar când ai obținut consistența normală pentru frișcă, densă, lucioasă și cremoasă, oprește mixerul.
Taie tarta și decoreaz-o cu frișcă. Poftă bună!
Cum și când a apărut frișca? Istoria cremei Chantilly
În trecut, “frișca tradițională” era cunoscută sub numele de „zăpadă de lapte”. Se prepara cu albușuri, smântână, zahăr și arome. Prima menționare datează de la începutul anilor 1500 din Italia.
În timpul Renașterii italiene (secolul al XVI-lea), produsele lactate au devenit apreciate de aristocrație. “Frișca tradițională” era servită în timpul Ecaterinei de Medici. Italienii au fost primii care au considerat frișca ca fiind un desert la modă.
Prima rețetă de “frișca tradițională” a fost publicată în Anglia în 1545. Prima rețetă ce menționa o cremă Chantilly mai groasă, fără albușuri, a apărut mult mai târziu într-o carte de bucate franceză din 1750, La Science du Maître d’ Hôtel Cuisinier, de François Menon. Aici a fost publicată o rețetă pentru o frișcă bătută și congelată numită „brânză Chantilly”.
S-a dovedit ulterior că această rețetă era legată de un producător de înghețată sicilian, pe nume Francesco Procopio dei Coltelli. Acesta avea o cafenea luxoasă în Paris și a furnizat înghețată prințului de Condé, Louis Joseph de Bourbon, la Castelul Chantilly.
Pentru vizita viitorului rege Ludovic al XV-lea acolo, în 1722, Procopio a pregătit înghețată acoperită cu ceea ce a devenit cunoscut sub numele de cremă Chantilly. Această frișcă groasă și dulce era realizată din smântâna produsă în lăptăria din cătunul Prințului de Condé, lângă Castelul Chantilly.