Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică

Tarta Tatin este un desert franţuzesc cu fructe, de obicei mere, care sunt caramelizate cu unt şi zahăr, apoi acoperite cu un aluat de patiserie şi coapte. După ce tarta s-a copt, se răstoarnă tava pentru a se servi. Crema Chantilly este o frișcă îndulcită cu zahăr pudră și aromă de vanilie. În episodul 6 al emisiunii BeautiFood | Sezonul 3, Chef Sorin Gonţea a preparat acest desert delicios şi uşor de pregătit.

Colaj cu chef Sorin Gonțea și o porție de tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Tarta Tatin a fost numită după surorile Carolina si Stephanie Tatin care au inventat-o accidental / AntenaPLAY.ro

Această tartă simplă cu mere este desertul ideal după o masă copioasă. Pentru a o prepara mai rapid folosește aluat de foietaj sau aluat fraged dulce din comerț. De asemenea, rețeta clasică se face cu mere, dar merg foarte bine și alte fructe.

Noul sezon al emisiunii BeautiFood este disponibil în AntenaPLAY alături de episoadele sezoanelor anterioare.

Dacă în BeautiFood | Sezonul 1 rețetele au fost preparate de Chef Roxana Blenche, iar în Sezonul 2 de Nobo, căștigătorul “Chefi fără limite”, acum gazda emisiunii este Chef Sorin Gonțea care ne arată cum se prepară 10 mâncăruri moderne și ușor de făcut.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se prepară tarta Tatin cu mere

Inițial, acest desert a fost făcut cu mere Reine des Reinettes (Pippins). Dar merg aproape orice fel de mere, important este să nu fie sfărâmicioase, și fireşte, depinde si de gusturile tale.

Daca preferi merele dulci, alege Golden Delicious, Honeycrisp, Red Delicious, Pink Lady sau Gala. Poţi folosi şi mere dulci acrişoare, precum Granny Smith, McIntosh, Ionatan. Important este ca gustul merelor să compenseze dulceața caramelului.

Istoria tartei Tatin cu fructe

Tarta Tatin a fost numită după surorile Carolina si Stephanie Tatin care au inventat-o accidental. Legenda spune că tarta a apărut la sfârșitul secolului al XIX-lea. Cele două surori aveau un hotel și restaurant în Lamotte-Beuvron. Stéphanie Tatin, o bucătăreasă excelentă, răspundea de restarurant şi servea printre altele şi o plăcintă cu mere caramelizate, care era specialitatea ei.

Într-o zi foarte aglomerată, la prânz, datorită cererilor numeroşilor clienți, Stephanie a uitat să adauge aluatul în tava cu mere înainte de a o introduce la cuptor. Când a realizat acest lucru a fost cuprinsă de panică pentru că nu mai avea timp să facă un alt desert, iar merele începuseră deja să se caramelizeze în cuptor. Neștiind ce altceva să facă a luat puțin aluat și l-a pus peste mere, apoi i-a venit ideea să ia un platou și să răstoarne toată tava. Astfel s-a născut Tarta Tatin.

Citește și

Tarta Tatin poate fi făcută și cu pere, banane, gutui, piersici, caise, ananas sau alte fructe.

Se spune că cel mai bun moment ca s-o mănânci este la circa o oră după gătire, când este încă calduţă și aluatul este crocant.

Unii patiseri adaugă puţină scorțișoară la mere, alţii preferă să adauge vanilie și calvados în sirop.

Ingrediente pentru tarta Tatin cu mere

Mod de preparare

Înainte de a pune merele în tavă, ele pot fi înmuiate prin fierbere în puțină apă cu unt. Taie merele în felii groase. Într-o tigaie sau cratiță largă pune 100 gr unt și aprox. 100 ml apă, apoi adaugă feliile de măr. Acoperă cu un capac și lasă să fiarbă înnăbușit circa 5 minute.

Prepararea siropului caramel

Pe aragaz la foc mediu, într-o tigaie non aderentă pune 100 gr zahăr tos și circa 3 linguri de apă.

Amestecă și lasă să fiarbă la foc mic pentru a se evapora apa, până se obține un sirop caramel, închis la culoare, maroniu.

Când observi că lichidul a început să se îngroașe, înseamnă că siropul de zahăr s-a format. Din acel moment, nu mai trebuie să-l mai amesteci. Îl lași doar să mai scadă și să prindă nuanța maronie de caramel.

La final, când ai obținut siropul caramel, oprește focul și adaugă 50 gr de unt cu 85% grăsime, amestecă puțin până se topește.

Asamblarea tartei Tatin cu mere

Dă drumul la cuptor să se preîncălzească la 190 grd. C.  Tarta Tatin se prepară de obicei într-o formă tipică pentru tarte, rotundă, de ceramică sau într-o tavă de copt din inox.

Toarnă siropul caramel în formă și întinde-l pe toată suprafața cu o spatulă. Apoi, așează în tavă feliile de mere în mod circular, pornind de la exteriorul tăvii spre interior.

Dacă folosești aluat fraged, congelat, din comerț atunci trebuie să-l lași să se decongeleze bine înainte de a-l desface, pentru a nu se rupe. Poți să folosești și un aluat de foietaj, dacă preferi foietajul în locul aluatului fraged dulce.

Asează foaia de aluat peste tava cu mere și decupează cu un cuțit aluatul în exces, care depășește marginile tăvii.

Presează ușor aluatul de la marginea interioară a tăvii pentru a intra frumos în tavă. Cu ajutorul unei furculițe înțeapă aluatul de deasupra merelor pentru a nu se umfla în timpul coacerii.

Pune tarta la copt în cuptorul preîncălzit pentru circa 30 de minute, până se rumenește frumos la suprafață și aluatul este gata copt.

Când este gata coaptă, se scoate din cuptor și trebuie răsturnată în platoul din care se va servi.

Cum răstorni tarta Tatin cu mere fără probleme

În primul rând, asigură-te că marginea tartei se va desprinde uşor de tavă, pentru asta ia un cuţit şi treci cu el în jurul marginii crustei pentru a o dezlipi.

Apoi, foloseşte un platou sau o farfurie cu un diametru puţin mai mare faţă de tava în care ai copt tarta. Prinde ferm “sandvișul din farfurie și tavă” şi apoi răstoarnă-l rapid.

Oricum, aminteşte-ţi că indiferent ce s-ar întâmpla în timpul acelui flip, tarta Tatin va avea acelaşi gust delicious.

Decorează cu crema Chantilly şi tarta Tatin e gata de servire!

Prepararea cremei Chantilly

Crema Chantilly este în esență o frișcă îndulcită cu zahăr pudră și aromatizată cu vanilie.

Smântâna pentru frișcă LaDORNA trebuie răcită 24 de ore la frigider înainte de a prepara frișca.

Agită bine cutia pentru omogenizare înainte de a turna aprox 500 ml în vasul mixerului. Pornește mixerul la viteză mică apoi mărește treptat viteza.

În momentul când a ajuns la o consistență cremoasă, dar frișca nu este gata întărită adaugă zahărul pudră și cel vanilat.

Pornește iar mixerul la viteză mare, iar când ai obținut consistența normală pentru frișcă, densă, lucioasă și cremoasă, oprește mixerul.

Taie tarta și decoreaz-o cu frișcă. Poftă bună!

Cum și când a apărut frișca? Istoria cremei Chantilly

În trecut, “frișca tradițională” era cunoscută sub numele de „zăpadă de lapte”. Se prepara cu albușuri, smântână, zahăr și arome. Prima menționare datează de la începutul anilor 1500 din Italia.

În timpul Renașterii italiene (secolul al XVI-lea), produsele lactate au devenit apreciate de aristocrație. “Frișca tradițională” era servită în timpul Ecaterinei de Medici. Italienii au fost primii care au considerat frișca ca fiind un desert la modă.

Prima rețetă de “frișca tradițională” a fost publicată în Anglia în 1545. Prima rețetă ce menționa o cremă Chantilly mai groasă, fără albușuri, a apărut mult mai târziu într-o carte de bucate franceză din 1750, La Science du Maître d’ Hôtel Cuisinier, de François Menon. Aici a fost publicată o rețetă pentru o frișcă bătută și congelată numită „brânză Chantilly”.

S-a dovedit ulterior că această rețetă era legată de un producător de înghețată sicilian, pe nume Francesco Procopio dei Coltelli. Acesta avea o cafenea luxoasă în Paris și a furnizat înghețată prințului de Condé, Louis Joseph de Bourbon, la Castelul Chantilly.

Pentru vizita viitorului rege Ludovic al XV-lea acolo, în 1722, Procopio a pregătit înghețată acoperită cu ceea ce a devenit cunoscut sub numele de cremă Chantilly. Această frișcă groasă și dulce era realizată din smântâna produsă în lăptăria din cătunul Prințului de Condé, lângă Castelul Chantilly.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cobbler cu prune în tavă, alături de un bol cu prune
Cobbler cu prune. Rețeta unui desert rustic, reconfortant și aromat
Cobbler cu prune. Rețeta unui desert rustic, reconfortant și aromat
Vinete la grătar cu sos de usturoi și pătrunjel verde, decorate cu roșii și ceapă roșie
Vinete la grătar cu sos de usturoi și pătrunjel verde
Vinete la grătar cu sos de usturoi și pătrunjel verde
Zacuscă de vinete cu legume mexicane în borcane, într-o linguriță și pe felie de pâine
Zacuscă de vinete cu legume mexicane. O combinație plină de culoare și gust
Zacuscă de vinete cu legume mexicane. O combinație plină de culoare și gust
Porții de Brownie cu mousse de ciocolată
Brownie cu mousse de ciocolată. Un desert cu gust irezistibil
Brownie cu mousse de ciocolată. Un desert cu gust irezistibil
Chec cu mozzarella și șuncă porționat pe farfurie
Chec cu mozzarella și șuncă. Rețetă de gustare delicioasă și sățioasă
Chec cu mozzarella și șuncă. Rețetă de gustare delicioasă și sățioasă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Galette cu nectarine și migdale alături de un bol cu miere și un bol cu fulgi de migdale
Galette cu nectarine și migdale. Rețetă de tartă rustică, franțuzească
Galette cu nectarine și migdale. Rețetă de tartă rustică, franțuzească
Tartă cu lămâie și zmeură porționată pe farfurie și pe platou, alături de lămâi și zmeură
Galerie foto
Tartă cu lămâie și zmeură. Un desert perfect pentru vară
Tartă cu lămâie și zmeură. Un desert perfect pentru vară
Porție de tartă cu cremă de fistic și ganache de ciocolată
Tartă cu cremă de fistic și ganache de ciocolată, delicioasă și cuceritoare
Tartă cu cremă de fistic și ganache de ciocolată, delicioasă și cuceritoare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Zacuscă de vinete cu dovlecei pe felii de pâine și în bol
05:52
Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată
Urme albe pe ciocolată
05:41
Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci
Salată de ton cu avocado pe două jumătăți de avocado, alături de felii de lămâie
16 august, 07:10
Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice
Vinete cu brânză și parmezan la cuptor, pe o farfurie albă, cu furculiță și cuțit
16 august, 05:53
Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor
Vinete evantai cu mozzarella și roșii pe o farfurie, alături de cuțit și furculiță
15 august, 10:21
Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos
Păstăi de fasole pane pe o farfurie albastră
15 august, 09:43
Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior
Salată cu ton și ouă fierte pe o farfurie, alături de boluri cu ingrediente
14 august, 05:54
Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, în bol și într-o cratiță ținută în mâini
14 august, 05:49
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Un actor celebru a fost oprit și percheziționat de polițiști. Nici după ce a renunțat la costumație, oamenii legii nu l-au recunoscut
Un actor celebru a fost oprit și percheziționat de polițiști. Nici după ce a renunțat la costumație, oamenii legii nu l-au recunoscut
Un actor celebru a fost oprit și percheziționat de polițiști. Nici după ce a renunțat la costumație, oamenii legii nu l-au recunoscut
Alexandru a ales oferta unui broker RCA, tentat de preț. S-a trezit fără 350 €: Primeam de la el mesaje
Alexandru a ales oferta unui broker RCA, tentat de preț. S-a trezit fără 350 €: "Primeam de la el mesaje"
Alexandru a ales oferta unui broker RCA, tentat de preț. S-a trezit fără 350 €: "Primeam de la el mesaje"
amp;#8220;Prinţişorul Craiovei”, înconjurat de lux şi opulenţă. Destinaţia aleasă pentru a-şi sărbători ziua de naştere
amp;#8220;Prinţişorul Craiovei”, înconjurat de lux şi opulenţă. Destinaţia aleasă pentru a-şi sărbători ziua de naştere
amp;#8220;Prinţişorul Craiovei”, înconjurat de lux şi opulenţă. Destinaţia aleasă pentru a-şi sărbători ziua de naştere
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Ce a cauzat anul fără vară în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ce a cauzat „anul fără vară” în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ce a cauzat „anul fără vară” în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ceapă roșie marinată la borcan
Ceapă roșie marinată la borcan
Ceapă roșie marinată la borcan
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat The Life of a Showgirl
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat „The Life of a Showgirl”
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat „The Life of a Showgirl”
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
fresh
Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor

Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor

Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor

Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice

Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice

Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată

Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată

Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci

Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci
închide