Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică

Tarta Tatin este un desert franţuzesc cu fructe, de obicei mere, care sunt caramelizate cu unt şi zahăr, apoi acoperite cu un aluat de patiserie şi coapte. După ce tarta s-a copt, se răstoarnă tava pentru a se servi. Crema Chantilly este o frișcă îndulcită cu zahăr pudră și aromă de vanilie. În episodul 6 al emisiunii BeautiFood | Sezonul 3, Chef Sorin Gonţea a preparat acest desert delicios şi uşor de pregătit.

Colaj cu chef Sorin Gonțea și o porție de tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Tarta Tatin a fost numită după surorile Carolina si Stephanie Tatin care au inventat-o accidental / AntenaPLAY.ro

Această tartă simplă cu mere este desertul ideal după o masă copioasă. Pentru a o prepara mai rapid folosește aluat de foietaj sau aluat fraged dulce din comerț. De asemenea, rețeta clasică se face cu mere, dar merg foarte bine și alte fructe.

Noul sezon al emisiunii BeautiFood este disponibil în AntenaPLAY alături de episoadele sezoanelor anterioare.

Dacă în BeautiFood | Sezonul 1 rețetele au fost preparate de Chef Roxana Blenche, iar în Sezonul 2 de Nobo, căștigătorul „Chefi fără limite”, acum gazda emisiunii este Chef Sorin Gonțea care ne arată cum se prepară 10 mâncăruri moderne și ușor de făcut.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se prepară tarta Tatin cu mere

Inițial, acest desert a fost făcut cu mere Reine des Reinettes (Pippins). Dar merg aproape orice fel de mere, important este să nu fie sfărâmicioase, și fireşte, depinde si de gusturile tale.

Daca preferi merele dulci, alege Golden Delicious, Honeycrisp, Red Delicious, Pink Lady sau Gala. Poţi folosi şi mere dulci acrişoare, precum Granny Smith, McIntosh, Ionatan. Important este ca gustul merelor să compenseze dulceața caramelului.

Istoria tartei Tatin cu fructe

Tarta Tatin a fost numită după surorile Carolina si Stephanie Tatin care au inventat-o accidental. Legenda spune că tarta a apărut la sfârșitul secolului al XIX-lea. Cele două surori aveau un hotel și restaurant în Lamotte-Beuvron. Stéphanie Tatin, o bucătăreasă excelentă, răspundea de restarurant şi servea printre altele şi o plăcintă cu mere caramelizate, care era specialitatea ei.

Într-o zi foarte aglomerată, la prânz, datorită cererilor numeroşilor clienți, Stephanie a uitat să adauge aluatul în tava cu mere înainte de a o introduce la cuptor. Când a realizat acest lucru a fost cuprinsă de panică pentru că nu mai avea timp să facă un alt desert, iar merele începuseră deja să se caramelizeze în cuptor. Neștiind ce altceva să facă a luat puțin aluat și l-a pus peste mere, apoi i-a venit ideea să ia un platou și să răstoarne toată tava. Astfel s-a născut Tarta Tatin.

Citește și

Tarta Tatin poate fi făcută și cu pere, banane, gutui, piersici, caise, ananas sau alte fructe.

Se spune că cel mai bun moment ca s-o mănânci este la circa o oră după gătire, când este încă calduţă și aluatul este crocant.

Unii patiseri adaugă puţină scorțișoară la mere, alţii preferă să adauge vanilie și calvados în sirop.

Ingrediente pentru tarta Tatin cu mere

Mod de preparare

Înainte de a pune merele în tavă, ele pot fi înmuiate prin fierbere în puțină apă cu unt. Taie merele în felii groase. Într-o tigaie sau cratiță largă pune 100 gr unt și aprox. 100 ml apă, apoi adaugă feliile de măr. Acoperă cu un capac și lasă să fiarbă înnăbușit circa 5 minute.

Prepararea siropului caramel

Pe aragaz la foc mediu, într-o tigaie non aderentă pune 100 gr zahăr tos și circa 3 linguri de apă.

Amestecă și lasă să fiarbă la foc mic pentru a se evapora apa, până se obține un sirop caramel, închis la culoare, maroniu.

Când observi că lichidul a început să se îngroașe, înseamnă că siropul de zahăr s-a format. Din acel moment, nu mai trebuie să-l mai amesteci. Îl lași doar să mai scadă și să prindă nuanța maronie de caramel.

La final, când ai obținut siropul caramel, oprește focul și adaugă 50 gr de unt cu 85% grăsime, amestecă puțin până se topește.

Asamblarea tartei Tatin cu mere

Dă drumul la cuptor să se preîncălzească la 190 grd. C.  Tarta Tatin se prepară de obicei într-o formă tipică pentru tarte, rotundă, de ceramică sau într-o tavă de copt din inox.

Toarnă siropul caramel în formă și întinde-l pe toată suprafața cu o spatulă. Apoi, așează în tavă feliile de mere în mod circular, pornind de la exteriorul tăvii spre interior.

Dacă folosești aluat fraged, congelat, din comerț atunci trebuie să-l lași să se decongeleze bine înainte de a-l desface, pentru a nu se rupe. Poți să folosești și un aluat de foietaj, dacă preferi foietajul în locul aluatului fraged dulce.

Asează foaia de aluat peste tava cu mere și decupează cu un cuțit aluatul în exces, care depășește marginile tăvii.

Presează ușor aluatul de la marginea interioară a tăvii pentru a intra frumos în tavă. Cu ajutorul unei furculițe înțeapă aluatul de deasupra merelor pentru a nu se umfla în timpul coacerii.

Pune tarta la copt în cuptorul preîncălzit pentru circa 30 de minute, până se rumenește frumos la suprafață și aluatul este gata copt.

Când este gata coaptă, se scoate din cuptor și trebuie răsturnată în platoul din care se va servi.

Cum răstorni tarta Tatin cu mere fără probleme

În primul rând, asigură-te că marginea tartei se va desprinde uşor de tavă, pentru asta ia un cuţit şi treci cu el în jurul marginii crustei pentru a o dezlipi.

Apoi, foloseşte un platou sau o farfurie cu un diametru puţin mai mare faţă de tava în care ai copt tarta. Prinde ferm “sandvișul din farfurie și tavă” şi apoi răstoarnă-l rapid.

Oricum, aminteşte-ţi că indiferent ce s-ar întâmpla în timpul acelui flip, tarta Tatin va avea acelaşi gust delicious.

Decorează cu crema Chantilly şi tarta Tatin e gata de servire!

Prepararea cremei Chantilly

Crema Chantilly este în esență o frișcă îndulcită cu zahăr pudră și aromatizată cu vanilie.

Smântâna pentru frișcă LaDORNA trebuie răcită 24 de ore la frigider înainte de a prepara frișca.

Agită bine cutia pentru omogenizare înainte de a turna aprox 500 ml în vasul mixerului. Pornește mixerul la viteză mică apoi mărește treptat viteza.

În momentul când a ajuns la o consistență cremoasă, dar frișca nu este gata întărită adaugă zahărul pudră și cel vanilat.

Pornește iar mixerul la viteză mare, iar când ai obținut consistența normală pentru frișcă, densă, lucioasă și cremoasă, oprește mixerul.

Taie tarta și decoreaz-o cu frișcă. Poftă bună!

Cum și când a apărut frișca? Istoria cremei Chantilly

În trecut, “frișca tradițională” era cunoscută sub numele de „zăpadă de lapte”. Se prepara cu albușuri, smântână, zahăr și arome. Prima menționare datează de la începutul anilor 1500 din Italia.

În timpul Renașterii italiene (secolul al XVI-lea), produsele lactate au devenit apreciate de aristocrație. “Frișca tradițională” era servită în timpul Ecaterinei de Medici. Italienii au fost primii care au considerat frișca ca fiind un desert la modă.

Prima rețetă de “frișca tradițională” a fost publicată în Anglia în 1545. Prima rețetă ce menționa o cremă Chantilly mai groasă, fără albușuri, a apărut mult mai târziu într-o carte de bucate franceză din 1750, La Science du Maître d’ Hôtel Cuisinier, de François Menon. Aici a fost publicată o rețetă pentru o frișcă bătută și congelată numită „brânză Chantilly”.

S-a dovedit ulterior că această rețetă era legată de un producător de înghețată sicilian, pe nume Francesco Procopio dei Coltelli. Acesta avea o cafenea luxoasă în Paris și a furnizat înghețată prințului de Condé, Louis Joseph de Bourbon, la Castelul Chantilly.

Pentru vizita viitorului rege Ludovic al XV-lea acolo, în 1722, Procopio a pregătit înghețată acoperită cu ceea ce a devenit cunoscut sub numele de cremă Chantilly. Această frișcă groasă și dulce era realizată din smântâna produsă în lăptăria din cătunul Prințului de Condé, lângă Castelul Chantilly.

Citește și
CELE MAI CITITE
Ciurigăi sau minciunele pe un platou
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Trei borcane cu tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă, alături de roșii, dovlecel și verdeață
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Păstăi de fasole cu roșii și usturoi în farfurie albă
Păstăi de fasole cu roșii și usturoi, pentru masa de prânz sau cină
Păstăi de fasole cu roșii și usturoi, pentru masa de prânz sau cină
Marmeladă de ardei iuți în borcan și pe felie de pâine, alături de ardei secționați și un cuțit
Marmeladă de ardei iuți, ideală pentru sosuri sau aperitive
Marmeladă de ardei iuți, ideală pentru sosuri sau aperitive
Porție de ardei copți cu smântână
Ardei copți cu smântână. Rețetă pentru o masă delicioasă
Ardei copți cu smântână. Rețetă pentru o masă delicioasă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Colaj cu chef Sorin Gonțea și înghețată de casă cu trei arome.
Video
Înghețată de casă cu trei arome de fructe. Cea mai rapidă rețetă
Înghețată de casă cu trei arome de fructe. Cea mai rapidă rețetă
Colaj cu șef Sorin Gonțea și quiche cu praz și brânză.
Video
Quiche franțuzesc cu praz și brânză, o rețetă clasică de tartă sărată
Quiche franțuzesc cu praz și brânză, o rețetă clasică de tartă sărată
Colaj cu chef Sorin Gonțea și o porție de prăjitură Mont Blanc
Video
Prăjitura Mont Blanc, un desert cu frișcă și cremă fină de castane
Prăjitura Mont Blanc, un desert cu frișcă și cremă fină de castane
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Mai multe lăzi de lemn cu cartofi în ele
04:05
Unde poți să păstrezi cartofii ca să reziste până la șase luni Unde poți să păstrezi cartofii ca să reziste până la șase luni
Porție de ciorbă de pește cu legume în bol
14 septembrie, 03:58
Ciorbă de păstrăv cu legume, perfectă pentru un prânz savuros Ciorbă de păstrăv cu legume, perfectă pentru un prânz savuros
Tartă cu pere și ciocolată, pe un suport de lemn
14 septembrie, 03:47
Tartă cu pere și ciocolată, o combinație de nerefuzat Tartă cu pere și ciocolată, o combinație de nerefuzat
Sos de roșii pentru paste pus într-un bol mare
13 septembrie, 06:24
Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute
Dulceață de caise fără zahăr
13 septembrie, 05:31
Dulceață de caise fără zahăr. Ce să adaugi în rețetă ca să iasă delicioasă Dulceață de caise fără zahăr. Ce să adaugi în rețetă ca să iasă delicioasă
mousse de dovleac pus în două pahare mici pe o tavă transparentă
12 septembrie, 06:51
Mousse de dovleac, cel mai cremos desert de toamnă Mousse de dovleac, cel mai cremos desert de toamnă
ciocolata dubai pe un blat de bucătărie
12 septembrie, 06:15
Cum se face ciocolata Dubai cu fistic. Desertul viral, foarte ușor de făcut Cum se face ciocolata Dubai cu fistic. Desertul viral, foarte ușor de făcut
Porție de prăjitură cu ciocolată și bile de cocos pe o farfurie cu linguriță, alături de platoul cu prăjituri
11 septembrie, 08:53
Prăjitură cu ciocolată și bile de cocos. Un desert spectaculos Prăjitură cu ciocolată și bile de cocos. Un desert spectaculos
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
1
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Dacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai...
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
2
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Rețeta de tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă este o rețetă tradițională românească, perfectă pentru a conserva aromele legumelor în borcane pe care le poți deschide în zilele...
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
3
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Dacă ești în căutare de rețete tradiționale cu gust delicios de copilărie, avem pentru tine o rețetă de ciurigăi sau minciunele. Este o rețetă tradițională din bucătăria maramureșeană, mult apreciată în...
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
4
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Rețeta de salată de ardei copți cu măsline și capere este o rețetă simplă și plină de arome mediteraneene. Prepar-o și tu urmărind mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Este...
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
5
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Printre conservele pe care ți-ai propus să le prepari în acest sezon, poți face loc și pentru rețeta de tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă. Este o rețetă simplă și...
Parteneri
Prințul George are un hobby de care mulți adulți se tem. La numai 11 ani si-a depășit tatăl cu abilitățile pe care le are
Prințul George are un hobby de care mulți adulți se tem. La numai 11 ani si-a depășit tatăl cu abilitățile pe care le are
Prințul George are un hobby de care mulți adulți se tem. La numai 11 ani si-a depășit tatăl cu abilitățile pe care le are
Veştile meteorologilor după catastrofa din Moldova. Zonele lovite la noapte de ploi şi vijelii: avertizări de cod galben
Veştile meteorologilor după catastrofa din Moldova. Zonele lovite la noapte de ploi şi vijelii: avertizări de cod galben
Veştile meteorologilor după catastrofa din Moldova. Zonele lovite la noapte de ploi şi vijelii: avertizări de cod galben
Dieta minune a lui Ilie Dumitrescu. Ce mănâncă la miezul nopţii şi ce băuturi alcoolice consumă
Dieta minune a lui Ilie Dumitrescu. Ce mănâncă la miezul nopţii şi ce băuturi alcoolice consumă
Dieta minune a lui Ilie Dumitrescu. Ce mănâncă la miezul nopţii şi ce băuturi alcoolice consumă
EXCLUSIV | Ce a răspuns Loredana când a fost întrebată dacă a ținut legătura cu Cornel, după Insula Iubirii: “Mi-a trimis cerere și...
EXCLUSIV | Ce a răspuns Loredana când a fost întrebată dacă a ținut legătura cu Cornel, după Insula Iubirii: “Mi-a trimis cerere și..."
EXCLUSIV | Ce a răspuns Loredana când a fost întrebată dacă a ținut legătura cu Cornel, după Insula Iubirii: “Mi-a trimis cerere și..."
S-a zvonit că William Levy s-ar fi împăcat cu partenera lui Elizabeth Gutiérrez, dar ea a dezmințit aceste zvonuri. Cum s-a afișat
S-a zvonit că William Levy s-ar fi împăcat cu partenera lui Elizabeth Gutiérrez, dar ea a dezmințit aceste zvonuri. Cum s-a afișat
S-a zvonit că William Levy s-ar fi împăcat cu partenera lui Elizabeth Gutiérrez, dar ea a dezmințit aceste zvonuri. Cum s-a afișat
De ce a vibrat Pământul timp de 9 zile. Sursa surprinzătoare a fost descoperită în Groenlanda
De ce a vibrat Pământul timp de 9 zile. Sursa surprinzătoare a fost descoperită în Groenlanda
De ce a vibrat Pământul timp de 9 zile. Sursa surprinzătoare a fost descoperită în Groenlanda
Pipote de pui cu morcovi caramelizați
Pipote de pui cu morcovi caramelizați
Pipote de pui cu morcovi caramelizați
Cele mai bune gustări pentru copii înainte de culcare. Ce recomandă specialiștii
Cele mai bune gustări pentru copii înainte de culcare. Ce recomandă specialiștii
Cele mai bune gustări pentru copii înainte de culcare. Ce recomandă specialiștii
Ciara este extrem de recunoscătoare pentru timpul petrecut cu familia în timpul turneului. Diva a vorbit despre lucrurile cu adevărat importante din viața ei
Ciara este „extrem de recunoscătoare” pentru timpul petrecut cu familia în timpul turneului. Diva a vorbit despre lucrurile cu adevărat importante din viața ei
Ciara este „extrem de recunoscătoare” pentru timpul petrecut cu familia în timpul turneului. Diva a vorbit despre lucrurile cu adevărat importante din viața ei
Efectele consumului de ceai verde prăjit asupra performanței cognitive. Ce modificări poate produce în creier această băutură
Efectele consumului de ceai verde prăjit asupra performanței cognitive. Ce modificări poate produce în creier această băutură
Efectele consumului de ceai verde prăjit asupra performanței cognitive. Ce modificări poate produce în creier această băutură
fresh
Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute

Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute

Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute

Dulceață de caise fără zahăr. Ce să adaugi în rețetă ca să iasă delicioasă

Dulceață de caise fără zahăr. Ce să adaugi în rețetă ca să iasă delicioasă

Ciorbă de păstrăv cu legume, perfectă pentru un prânz savuros

Ciorbă de păstrăv cu legume, perfectă pentru un prânz savuros

Tartă cu pere și ciocolată, o combinație de nerefuzat

Tartă cu pere și ciocolată, o combinație de nerefuzat

Unde poți să păstrezi cartofii ca să reziste până la șase luni

Unde poți să păstrezi cartofii ca să reziste până la șase luni
închide