Găluște cu caise sau Gomboți cu caise. Un desert de vară foarte îndrăgit

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Dacă nu ai încercat rețeta de găluște cu caise sau gomboți cu caise, nu mai ezita pentru că este unul dintre cele mai îndrăgite deserturi de vară.

Patru găluște cu caise, una secționată și crenguțe de mentă
Galerie foto

Galerie foto

Caisele se umplu cu zahăr înainte de a fi adăugate în aluat / Shutterstock

Rețeta se prepară în același mod ca și cea a găluștelor cu prune, pe care o preparau mamele sau bunicile în copilărie. Originea găluștelor cu prune este germano – austriaca și sunt cunoscute sub denumirea ”Knödel ”. Au ca bază un aluat de cartofi cu unt, făină și ouă. În interior se răsfață câte o prună întreagă, dar fără sâmbure. Interesantă este și crusta cu care sunt acoperite găluștele după preparare. Aceasta se face din pesmet rumenit la tigaie, în unt și amestecat cu zahăr.

Citește și

Chiar dacă parcurgi mai multe etape pentru prepararea găluștelor, acestea chiar merită efortul și timpul alocat. Sunt delicioase, sunt consistente și foarte aspectuoase. Descoperă aici și rețeta clasică pentru gomboți cu prune, așa cum o prepara bunica. Mai jos poți urmări rețeta pentru găluște cu caise, cu listă completă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea cartofilor, care necesită fierbere. În timp ce cartofii fierb, pregătești caisele, dar și crusta prin care vei tăvăli găluștele după preparare. Este important să le ai pe toate pregătite de la început, pentru a scurta timpul de preparare.

Cum prepari găluște cu caise sau gomboți cu caise

Spală bine cartofii, fără a le îndepărta coaja și pune-i la fiert în apă cât să fie bine acoperiți. Adaugă și puțină sare, când apa începe să fiarbă. Aceasta va ajuta cartofii să se pătrundă mai rapid, dar le va și potența gustul.

După fierbere, scurge apa fierbinte și trece cartofii prin apă rece pentru a-i putea curăța. Curăță cartofii și transformă-i în piure, adăugând și untul topit și un praf de sare. Lasă piureul de cartofi să se răcească și ocupă-te de crustă și de caise.

Amestecă, într-un bol cele două tipuri de zahăr. Alege caise mai mici, ușor coapte, dar ferme. Clătește-le bine și șterge-le cu prosoape de hârtie. Apoi le spargi în jumătăți îndepărtezi sâmburii din ele, iar în locul acestora pui câte puțin din amestecul de zahăr.

Pune o tigaie pe flacăra aragazului și adaugă în ea uleiul. Lasă-l să se încingă, apoi adaugă pesmetul. Amestecă-l prin ulei să se rumenească bine. Lasă pesmetul rumenit să se răcească și amestecă-l cu restul de zahăr.

Când ai aceste elemente pregătite, poți forma găluștele.

Amestecă într-un bol piureul de cartofi răcit, ouăle și făina. Vei obține un aluat ușor lipicios. Trece mâinile prin făină și ia câte o bucată de aluat cât o minge de ping-pong. Formează găluștele sferice și pune în interiorul lor câte o caisă. Modelează bine găluștele astfel încât caisele să fie bine acoperite de aluat.

Pune apă într-o oală la fiert și adaugă puțină sare. Când apa atinge punctul de fierbere scufundă în ea câte găluște încap. Lasă-le să fiarbă până când se ridică singure la suprafața apei. Scoate-le cu o spumieră și tăvălește-le imediat prin pesmetul amestecat cu zahăr.

Așază delicioasele găluște cu caise sau gomboți cu caise pe platouri și servește-le cu poftă alături de cei dragi. Poți adăuga și o cupă de înghețată lângă ele. Ideală este înghețata de vanilie pentru că se combină perfect aromele.

Citește și
Două găluște cu caise, una secționată și o crenguță de mentă
Galerie foto

Galerie foto

Gomboți cu caise tăvăliți prin pesmet cu zahăr
Femeie scoțând cu o spumieră găluște de cartofi din oală pe o farfurie
Patru găluște cu caise, una secționată și crenguțe de mentă
+21
CELE MAI CITITE
Porție de Ghișman cu smântână și mentă
Ghișman. Rețetă de plăcintă tradițională dobrogeană
Ghișman. Rețetă de plăcintă tradițională dobrogeană
Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean în farfurie, alături de lingură și felii de pâine
Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean. Gust primăvăratic, aromat și reconfortant
Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean. Gust primăvăratic, aromat și reconfortant
idee de rețete cu ton din conservă
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Mâncare de ștevie în farfurie alături de două felii de pâine și frunze de ștevie
Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească
Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească
Porție de curry de năut cu legume
Curry de năut cu legume. Rețetă de post, gustoasă și hrănitoare
Curry de năut cu legume. Rețetă de post, gustoasă și hrănitoare
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Găluște de cartofi cu bacon afumat pe o farfurie rotundă, decorate cu bucăți de bacon și verdeață
Galerie foto
Găluște de cartofi cu bacon afumat, pentru una dintre mesele zilei
Găluște de cartofi cu bacon afumat, pentru una dintre mesele zilei
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
24 martie, 07:23
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
23 martie, 05:31
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Paste cu pesto de leurdă în farfurie, alături de un borcan cu pesto și frunze de leurdă
22 martie, 13:27
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Mâncare de ștevie în farfurie alături de două felii de pâine și frunze de ștevie
21 martie, 08:42
Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească
idee de rețete cu ton din conservă
20 martie, 06:18
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos 3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean în farfurie, alături de lingură și felii de pâine
20 martie, 05:57
Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean. Gust primăvăratic, aromat și reconfortant Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean. Gust primăvăratic, aromat și reconfortant
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
4 zodii compatibile cu Gemenii, potrivit astrologilor. Vezi dacă te numeri printre ele
4 zodii compatibile cu Gemenii, potrivit astrologilor. Vezi dacă te numeri printre ele
4 zodii compatibile cu Gemenii, potrivit astrologilor. Vezi dacă te numeri printre ele
Moment istoric: au început săpăturile la cel mai mare proiect energetic al României, Neptun Deep
Moment istoric: au început săpăturile la cel mai mare proiect energetic al României, Neptun Deep
Moment istoric: au început săpăturile la cel mai mare proiect energetic al României, Neptun Deep
Ce s-a ales de Nicolae Mitea. Fostul internaţional a împlinit 40 de ani: „Petrec mult timp cu ea!”
Ce s-a ales de Nicolae Mitea. Fostul internaţional a împlinit 40 de ani: „Petrec mult timp cu ea!”
Ce s-a ales de Nicolae Mitea. Fostul internaţional a împlinit 40 de ani: „Petrec mult timp cu ea!”
Bogdan Talașman se alătură distribuției serialului original Iubire cu parfum de lavandă: Am încercat să nu semene cu ...
Bogdan Talașman se alătură distribuției serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „Am încercat să nu semene cu ...”
Bogdan Talașman se alătură distribuției serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „Am încercat să nu semene cu ...”
Povestea de iubire dintre Özcan Deniz și Samar Dadgar. Cei doi s-au cunoscut în urmă cu 9 ani
Povestea de iubire dintre Özcan Deniz și Samar Dadgar. Cei doi s-au cunoscut în urmă cu 9 ani
Povestea de iubire dintre Özcan Deniz și Samar Dadgar. Cei doi s-au cunoscut în urmă cu 9 ani
Ce mașină conduce Bill Gates acum. Nici măcar nu a cumpărat-o, a primit-o cadou
Ce mașină conduce Bill Gates acum. Nici măcar nu a cumpărat-o, a primit-o cadou
Ce mașină conduce Bill Gates acum. Nici măcar nu a cumpărat-o, a primit-o cadou
Vafe cu leurdă și spanac. Un deliciu sărat, aromat și hrănitor
Vafe cu leurdă și spanac. Un deliciu sărat, aromat și hrănitor
Vafe cu leurdă și spanac. Un deliciu sărat, aromat și hrănitor
Rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității
Rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității
Rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității
Justin Bieber a recunoscut că are probleme cu nervii și că uneori se urăște pe sine. Compozitorul părea absorbit de muzică într-un nou videoclip enigmatic
Justin Bieber a recunoscut că are „probleme cu nervii” și că uneori „se urăște pe sine”. Compozitorul părea absorbit de muzică într-un nou videoclip enigmatic
Justin Bieber a recunoscut că are „probleme cu nervii” și că uneori „se urăște pe sine”. Compozitorul părea absorbit de muzică într-un nou videoclip enigmatic
Factori care cresc riscul de boli cardiace. Ce semne indică un infarct
Factori care cresc riscul de boli cardiace. Ce semne indică un infarct
Factori care cresc riscul de boli cardiace. Ce semne indică un infarct
fresh
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor

Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor

Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor

File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros

File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros

Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime

Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
închide