Papanași fierți. Rețetă tradițională de papanași muntenești

timpul de preparare
Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Dacă adori papanașii tradiționali, dar nu te încântă ideea de a fi prăjiți, încearcă rețeta de papanași fierți. Este o rețetă tradițională de papanași muntenești.

oi papanași fierți glazurați cu smântână și dulceață pe un platou alb, dreptunghiular
Galerie foto

Galerie foto

Papanașii fierți sunt mai sănătoși decât cei prăjiți / Shutterstock

Papanașii sunt un fel de gogoși preparate cu brânză în compoziție și servite cu dulceața preferată și smântână. Reprezintă unul dintre cele mai populare și mai îndrăgite deserturi tradiționale. De obicei, sunt nelipsiți din meniurile românilor în zilele de 1 Mai și de 1 Decembrie. Rețeta se prepară în două variante. În prima variantă și cea mai cunoscută papanașii se prăjesc în ulei ca și gogoșile clasice. Este varianta din zona Moldovei. În a doua variantă, specifică zonei Muntenia, papanașii se fierb în apă cu puțină sare, precum găluștele de cartofi.

Citește și

În funcție de cele două zone, papanașii sunt denumiți moldovenești sau muntenești. Descoperă aici și rețeta pentru papanași moldovenești. Mai jos vei descoperi lista de ingrediente și pașii necesari preparării rețetei de papanași fierți sau papanași muntenești.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Începe prin a aduce pe masa de lucru a ingredientelor pentru aluatul papanașilor, dar și a ustensilelor de lucru. Ai nevoie de mai multe boluri, o oală și o tigaie pentru prepararea papanașilor.

Pașii necesari pentru rețeta de papanași fierți

Pune într-un bol încăpător brânza proaspătă, sarea și zahărul pudră. Amestecă bine aceste ingrediente, apoi încorporează pe rând ouăle, adaugă și esența și omogenizează bine compoziția.

Amestecă făina cu praful de copt și trece amestecul prin sită. Încorporează amestecul treptat în compoziție, iar la final, adaugă și grișul.

Descoperă și o rețetă de  prăjitură cu brânză de vaci fără aluat.

Aluatul rezulta va fi unul compact, dar nu foarte ferm. Lasă-l la odihnit pentru aproximativ o oră, timp în care se va hidrata grișul și vei putea modela papanașii.

În acest interval de timp pregătește ingredientele pentru crustă. Adaugă pesmetul de biscuiți, zahărul brun, untul și vanilia într-o tigaie așezată pe flacăra aragazului. Amestecă continuu ingredientele din tigaie până când untul se topește, iar pesmetul se transformă într-un crumble caramelizat și frumos colorat. poți folosi și zahăr alb, însă zahărul brun oferă o culoare mai plăcută compoziției pentru crustă.

După preparare, lasă compoziția pentru crustă deoparte, să se răcească.

Cum modelezi și fierbi papanașii muntenești

Așază o oală cu apa pe flacăra aragazului. Adaugă sarea și esența.

Pudrează-ți mâinile cu făină și rupe 8 bucăți din aluat. Din fiecare bucată de aluat mi rupe câte o bucată mică de mărimea unei nuci. Modelează bucățile mici sub formă de biluțe, iar bucățile mari tot sub formă sferică, dar le aplatizezi ușor.

Scufundă bucățile mari în oala cu apa care fierbe.

Lasă-le să fiarbă până când se vor ridica la suprafața apei. Folosește o spumieră pentru a scoate delicioșii papanași fierți din apă. Trece-i imediat prin amestecul de pesmet cu zahăr și unt din tigaie și glazurează-i pe toate părțile.

Procedează în același mod și cu biluțele.

Apoi așază papanașii muntenești pe platouri cu biluțele deasupra. Servește-i cu smântână acră și dulceața preferată.

Descoperă și rețeta pentru delicioșii gomboți cu prune sau găluște cu prune.

Citește și
Doi papanași fierți glazurați cu smântână și dulceață și un borcan cu dulceață
Galerie foto

Galerie foto

oi papanași fierți glazurați cu smântână și dulceață pe un platou alb, dreptunghiular
Papanași muntenești pe un platou alb
Colaj de poze cu pașii de preparare ai papanașilor muntenești
+1
CELE MAI CITITE
Două pere în vin roșu glazurate cu ciocolată și servite cu înghețată
Pere în vin roșu, glazurate cu ciocolată și servite cu înghețată
Pere în vin roșu, glazurate cu ciocolată și servite cu înghețată
Brânză Halloumi în sos de roșii cu ardei copți și măsline în vas negru
Brânză Halloumi în sos de roșii cu ardei copți și măsline
Brânză Halloumi în sos de roșii cu ardei copți și măsline
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie în borcan și în bol
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Brioșe cu banane, nuci și scorțișoară în tava de copt și una ruptă alături
Brioșe cu banane, nuci și scorțișoară. Desert simplu și aromat
Brioșe cu banane, nuci și scorțișoară. Desert simplu și aromat
frunze de sfeclă
Nu mai arunca frunzele de la sfeclă. Iată ce poți face cu ele
Nu mai arunca frunzele de la sfeclă. Iată ce poți face cu ele
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar în bol cu lingură, felii de pâine și crenguțe de mărar
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Bulion de corcodușe în bol cu lingură și un bol cu corcodușe proaspete
Bulion de corcodușe. Rețetă tradițională pentru iarnă
Bulion de corcodușe. Rețetă tradițională pentru iarnă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
bala baiana
06:56
Bala Baiana, bomboanele de sticlă care au devenit virale Bala Baiana, bomboanele de sticlă care au devenit virale
chicken parmigiana
05:48
Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America
Plăcintă turnată cu mere fără zahăr
05:20
Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere
Chutney de pere în două borcane, ardei iuți roșii, pere și pătrunjel verde
11 octombrie, 06:43
Chutney de pere. Un deliciu de toamnă elegant și versatil Chutney de pere. Un deliciu de toamnă elegant și versatil
poutine
11 octombrie, 05:58
Rețetă de poutine. Modul delicios în care canadienii servesc cartofii prăjiți Rețetă de poutine. Modul delicios în care canadienii servesc cartofii prăjiți
Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola în două farfurii
11 octombrie, 05:49
Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola. O combinație de texturi și arome echilibrate Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola. O combinație de texturi și arome echilibrate
Gem de pere cu ghimbir proaspăt în borcan, două pere și o bucată de ghimbir
10 octombrie, 06:26
Gem de pere cu ghimbir proaspăt, aromat și cu o notă ușor picantă Gem de pere cu ghimbir proaspăt, aromat și cu o notă ușor picantă
Cum să păstrezi lămâile zemoase
10 octombrie, 06:20
Cum să păstrezi lămâile zemoase mai mult timp. Vor rezista și o săptămână Cum să păstrezi lămâile zemoase mai mult timp. Vor rezista și o săptămână
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
De ce e recomandat să eviți ultimul rând din avion? Iată ce spun experții în călătorii
De ce e recomandat să eviți ultimul rând din avion? Iată ce spun experții în călătorii
De ce e recomandat să eviți ultimul rând din avion? Iată ce spun experții în călătorii
O mamă şi copilul ei nenăscut au murit în Germania din cauza unui român. A intrat cu 120km/h în maşina lor
O mamă şi copilul ei nenăscut au murit în Germania din cauza unui român. A intrat cu 120km/h în maşina lor
O mamă şi copilul ei nenăscut au murit în Germania din cauza unui român. A intrat cu 120km/h în maşina lor
Suma adunată e impresionantă! Câţi bani a putut primi Ion Ţiriac pensie de la statul român. Contul de care nu s-a atins
Suma adunată e impresionantă! Câţi bani a putut primi Ion Ţiriac pensie de la statul român. Contul de care nu s-a atins
Suma adunată e impresionantă! Câţi bani a putut primi Ion Ţiriac pensie de la statul român. Contul de care nu s-a atins
Celine Dion, apariție rară în public. Artista suferă de sindromul persoanei rigide, o afecțiune extrem de rară
Celine Dion, apariție rară în public. Artista suferă de sindromul persoanei rigide, o afecțiune extrem de rară
Celine Dion, apariție rară în public. Artista suferă de sindromul persoanei rigide, o afecțiune extrem de rară
Anahí a primit noi critici pentru aspectul fizic. Ce artist RBD i-a luat apărarea
Anahí a primit noi critici pentru aspectul fizic. Ce artist RBD i-a luat apărarea
Anahí a primit noi critici pentru aspectul fizic. Ce artist RBD i-a luat apărarea
Elon Musk construiește un complex periculos. Unde se află și ce scop ar avea clădirea
Elon Musk construiește un complex periculos. Unde se află și ce scop ar avea clădirea
Elon Musk construiește un complex periculos. Unde se află și ce scop ar avea clădirea
Legume rădăcinoase coapte cu mirodenii la cuptor
Legume rădăcinoase coapte cu mirodenii la cuptor
Legume rădăcinoase coapte cu mirodenii la cuptor
Igiena intimă la băieței
Igiena intimă la băieței
Igiena intimă la băieței
Noul spin-off Game of Thrones va avea premiera luna aceasta pe HBO. Cine joacă în Cavalerul celor șapte regate
Noul spin-off Game of Thrones va avea premiera luna aceasta pe HBO. Cine joacă în Cavalerul celor șapte regate
Noul spin-off Game of Thrones va avea premiera luna aceasta pe HBO. Cine joacă în Cavalerul celor șapte regate
Cele mai bune semințe. Ce efecte poate avea conținutul lor nutritiv
Cele mai bune semințe. Ce efecte poate avea conținutul lor nutritiv
Cele mai bune semințe. Ce efecte poate avea conținutul lor nutritiv
fresh
Chec cu morcovi și nuci. Un desert rustic, parfumat și reconfortant

Chec cu morcovi și nuci. Un desert rustic, parfumat și reconfortant

Chec cu morcovi și nuci. Un desert rustic, parfumat și reconfortant

Cum să păstrezi lămâile zemoase mai mult timp. Vor rezista și o săptămână

Cum să păstrezi lămâile zemoase mai mult timp. Vor rezista și o săptămână

Gem de pere cu ghimbir proaspăt, aromat și cu o notă ușor picantă

Gem de pere cu ghimbir proaspăt, aromat și cu o notă ușor picantă

Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola. O combinație de texturi și arome echilibrate

Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola. O combinație de texturi și arome echilibrate

Chutney de pere. Un deliciu de toamnă elegant și versatil

Chutney de pere. Un deliciu de toamnă elegant și versatil
închide