Gogoși de post pufoase și aromate. Rețetă simplă și ușoară

timpul de preparare
Timp de gătire: 50 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Pentru zilele de post sau pentru atunci când ai timp de frământat aluaturi, îți oferim o rețetă de gogoși de post pufoase și aromate. Chiar dacă necesită mai mult timp de așteptare până la degustare, gogoșile merită preparate pentru că sunt printre deserturile cele mai apreciate.

Gogoși de post pufoase și aromate, alături de o ceașcă
Galerie foto

Galerie foto

Gogoșile sunt delicioase calde, decorate cu zahăr pudră / Profimedia Images

Rețeta aluatului este una simplă ce nu necesită metode complexe de preparare. Nici modelarea gogoșilor nu necesită prea multă măiestrie sau artă culinară. După frământarea și dospirea aluatului, îl întinzi pe masa presărată cu făină, într-o foaie mai grosieră, iar cu ajutorul unui pahar decupezi gogoșile. Mai simplu și mai ușor de atât nici că se poate.

Citește și

Însă, pentru reușita deplină a gogoșilor, atenția va fi maximă la intensitatea flăcării de aragaz. De cât de încins va fi uleiul depinde coacerea corectă a gogoșilor. Pentru atunci când nu dorești să pierzi timpul pe lângă ceaunul cu ulei, îți oferim și o rețetă de gogoși de post la cuptor. Mai jos descoperă rețeta gogoșilor de post rumenite în ulei încins.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Ca pentru oricare rețetă de desert, începe cu pregătirea ingredientelor pentru aluat. Aluatul pentru gogoși se prepară foarte simplu și ușor, ca și aluatul clasic de pâine. Însă textura nu va fi la fel de fermă.

Cum prepari aluat pentru gogoși de post pufoase și aromate

Mai întâi pregătește drojdia. Pune drojdia într-un bol și sfărâm-o cu o furculiță. Adaugă o lingură de zahăr peste ea și amestecă-le până se lichefiază. Adaugă 100 ml de apă caldă și o linguriță de făină și omogenizează bine amestecul. Acoperă bolul cu un ștergar și lasă maiaua de drojdie să se dezvolte 10-15 minute.

Știi că este gata de folosit atunci când se dublează în volum și apar bule de aer la suprafață.

Trece făină prin sită într-un bol încăpător. Creează o adâncitură la mijlocul ei. Oprește deoparte aproximativ 1/4 din cantitatea de făină pe care o vei folosi în timpul frământării.

În apa încălzită dizolvă sarea și restul de zahăr. Adaugă și uleiul, dar și coaja de lămâie, coaja de portocală și vanilia, în apa caldă.

Când maiaua de drojdie s-a dezvoltat, adaug-o în adâncitura din făină. Toarnă peste maiaua din făină puțin câte puțin din amestecul de apă cu ulei. Amestecă energic cu un tel sau o spatulă, adăugând și făină din bol peste maia. Frământă bine aluatul, adăugând și făina oprită, până când acesta nu se mai lipește de mâini.

Răstoarnă-l pe masa presărată cu făină pentru a-l frământa bine. Apoi, acoperă aluatul cu ștergare și lasă-l la loc cald până când își dublează volumul.

Descoperă și o rețetă de gogoși cu mere și banane în aluat.

Cum formezi și coci gogoșile

După ce aluatul s-a dospit, răstoarnă-l pe masa presărată cu făină. Întinde-l într-o foaie cu grosimea de 5-6 mm. Cu un pahar decupează rondele din aluat și mai lasă-le la dezvoltat până când și acestea își dublează volumul.

Pentru a prăji delicioasele gogoși de post pufoase și aromate pune uleiul într-un ceaun sau o tigaie adâncă. Așază vasul pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie spre mare. Lasă uleiul să se încingă și scufundă rondele de aluat în el.

Baia de ulei trebuie să fie mai abundență, astfel încât gogoșile să fie scufundate în ea cel puțin până la jumătate. Intensitatea focului trebuie să fie mai mare. Dacă este mică, există riscul ca uleiul să pătrundă în aluat și atunci vei obține niște gogoși îmbibate în ulei.

Lasă gogoșile să se rumenească bine pe prima parte, până când devin aurii. Întoarce-le cu o spatulă și pe a doua parte. Transferă gogoșile rumenite pe prosoape de hârtie și lasă-le la temperat.

Servește-le ușor calde, decorate cu zahăr pudră.

Citește și
Gogoși de post pufoase și aromate, decorate cu zahăr, una secționată
Galerie foto

Galerie foto

Gogoși de post pufoase și aromate, alături de o ceașcă
Pasul de rumenire a gogoșilor în ulei
Femeie decupând aluatul de gogoși cu un pahar
+21
CELE MAI CITITE
Două boluri cu Supă de conopidă cu multe legume pe o tavă, alături de pâine, două linguri și un bol cu condimente
Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor
Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor
Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci în bol
Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci
Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci
Tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango secționat
Tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango
Tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango
Borcan cu Compot de dovleac plăcintar, batoane de scorțișoară și felii de dovleac
Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece
Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece
Varză călită cu cârnați afumați în tigaie, decorată cu flori de mărar
Varză călită cu cârnați afumați. Rețetă tradițională românească
Varză călită cu cârnați afumați. Rețetă tradițională românească
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cornuri pufoase cu unt într-un coș de lemn
Galerie foto
Cornuri pufoase cu unt. Rețetă pentru micul dejun
Cornuri pufoase cu unt. Rețetă pentru micul dejun
Brânzoaice cu stafide și aluat pufos, una secționată în jumătăți
Galerie foto
Brânzoaice cu stafide și aluat pufos. Plăcințele cu brânză ca la bunica
Brânzoaice cu stafide și aluat pufos. Plăcințele cu brânză ca la bunica
Pariziene cu mere decorate cu zahăr pudră
Galerie foto
Pariziene cu mere. Rețetă de cornuri delicioase și aspectuoase
Pariziene cu mere. Rețetă de cornuri delicioase și aspectuoase
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
O tavă cu cubulețe de dovleac copt
09:03
Rețete delicioase cu dovleac copt. Ce ingredient poți să adaugi pentru un gust mai bun Rețete delicioase cu dovleac copt. Ce ingredient poți să adaugi pentru un gust mai bun
O pungă plină cu boabe de porumb care urmează să fie congelată
08:58
Cum se congelează porumbul. Sfaturi pentru a-și păstra aroma peste iarnă Cum se congelează porumbul. Sfaturi pentru a-și păstra aroma peste iarnă
Pâine de casă pufoasă cu drojdie uscată, aranjată pe un tocător de lemn
06:07
Pâine de casă pufoasă cu drojdie uscată. Rețeta pas cu pas care nu dă greș Pâine de casă pufoasă cu drojdie uscată. Rețeta pas cu pas care nu dă greș
lasagna cu legume pusă pe o farfurie
14 octombrie, 09:06
Rețetă de lasagna cu legume, pas cu pas. Ce ingrediente o fac savuroasă Rețetă de lasagna cu legume, pas cu pas. Ce ingrediente o fac savuroasă
pâine mucegăită pusă pe masă
14 octombrie, 08:57
Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci pâine mucegăită Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci pâine mucegăită
Două boluri cu budincă de dovleac cu brânză și semințe
13 octombrie, 06:36
Budincă de dovleac cu brânză și semințe. Rețetă de budincă sărată Budincă de dovleac cu brânză și semințe. Rețetă de budincă sărată
Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, secționat
12 octombrie, 06:46
Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, gratinat la cuptor Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, gratinat la cuptor
Supă cremă de dovleac cu smântână servită într-un bol gri
12 octombrie, 05:39
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
1
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
Rețeta de supă crema de dovleac cu smântână este o alegere excelentă pentru sezonul de toamnă, fiind bogată în arome, cremoasă și hrănitoare. Textura ei cremoasă îți va da o stare...
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
2
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Dacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai...
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
3
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
Această salată de vinete fără ulei este o variantă mai ușoară și mai sănătoasă a rețetei tradiționale, păstrând gustul delicios al vinetelor coapte, dar fără grăsimi adăugate. Este o alegere excelentă...
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
4
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Imam bayildi este unul dintre cele mai cunoscute preparate din bucătăria turcească, apreciat pentru gustul său bogat și aromele intense. Vânăta este umplută cu roșii, ceapă și usturoi, rezultând un preparat...
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
5
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Rețeta de musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan, este ideală pentru un prânz delicios și consistent. Rețeta este inspirată din bucătăriile grecești și turcești și este perfectă pentru mesele...
Parteneri
Horoscopul zilei de 16 octombrie 2024. Taurii sunt sfătuiți să se accepte așa cum sunt. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 16 octombrie 2024. Taurii sunt sfătuiți să se accepte așa cum sunt. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 16 octombrie 2024. Taurii sunt sfătuiți să se accepte așa cum sunt. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Cât a ajuns să coste bancnota de 20 de lei. Românii o vând pe bani grei colecţionarilor
Cât a ajuns să coste bancnota de 20 de lei. Românii o vând pe bani grei colecţionarilor
Cât a ajuns să coste bancnota de 20 de lei. Românii o vând pe bani grei colecţionarilor
Cine este tatăl celor trei copii dispăruţi în Hunedoara! Trăieşte într-o rulotă şi a fost la „cuţite” cu Adrian Mutu
Cine este tatăl celor trei copii dispăruţi în Hunedoara! Trăieşte într-o rulotă şi a fost la „cuţite” cu Adrian Mutu
Cine este tatăl celor trei copii dispăruţi în Hunedoara! Trăieşte într-o rulotă şi a fost la „cuţite” cu Adrian Mutu
Cum arată Diandra Doris Moga după ce și-a topit acidul din buze. Cât de schimbată e ispita de la Insula Iubirii acum
Cum arată Diandra Doris Moga după ce și-a topit acidul din buze. Cât de schimbată e ispita de la Insula Iubirii acum
Cum arată Diandra Doris Moga după ce și-a topit acidul din buze. Cât de schimbată e ispita de la Insula Iubirii acum
A murit Jessica Jurado din La Usurpadora. Gabriela Spanic și-a exprimat regretul în mediul online
A murit Jessica Jurado din La Usurpadora. Gabriela Spanic și-a exprimat regretul în mediul online
A murit Jessica Jurado din La Usurpadora. Gabriela Spanic și-a exprimat regretul în mediul online
Când apare aurora boreală în 2025. Perioadele în care cresc șansele să apară fenomenul inedit 
Când apare aurora boreală în 2025. Perioadele în care cresc șansele să apară fenomenul inedit 
Când apare aurora boreală în 2025. Perioadele în care cresc șansele să apară fenomenul inedit 
Cremes cu vanilie și frișcă
Cremes cu vanilie și frișcă
Cremes cu vanilie și frișcă
Motivul pentru care toddlerul tău are tendința să se dezbrace. Ce poți să faci în aceste situații
Motivul pentru care toddlerul tău are tendința să se dezbrace. Ce poți să faci în aceste situații
Motivul pentru care toddlerul tău are tendința să se dezbrace. Ce poți să faci în aceste situații
J-Hope de la BTS va fi eliberat din armata sud-coreeană. BIGHIT Music a împărtășit anunțul pe rețelele sociale
J-Hope de la BTS va fi eliberat din armata sud-coreeană. BIGHIT Music a împărtășit anunțul pe rețelele sociale
J-Hope de la BTS va fi eliberat din armata sud-coreeană. BIGHIT Music a împărtășit anunțul pe rețelele sociale
Legătura dintre consumul de alcool și cancer. Ce tipuri de cancer poate cauza
Legătura dintre consumul de alcool și cancer. Ce tipuri de cancer poate cauza
Legătura dintre consumul de alcool și cancer. Ce tipuri de cancer poate cauza
fresh
Rețetă de lasagna cu legume, pas cu pas. Ce ingrediente o fac savuroasă

Rețetă de lasagna cu legume, pas cu pas. Ce ingrediente o fac savuroasă

Rețetă de lasagna cu legume, pas cu pas. Ce ingrediente o fac savuroasă

Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci pâine mucegăită

Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci pâine mucegăită

Pâine de casă pufoasă cu drojdie uscată. Rețeta pas cu pas care nu dă greș

Pâine de casă pufoasă cu drojdie uscată. Rețeta pas cu pas care nu dă greș

Rețete delicioase cu dovleac copt. Ce ingredient poți să adaugi pentru un gust mai bun

Rețete delicioase cu dovleac copt. Ce ingredient poți să adaugi pentru un gust mai bun

Cum se congelează porumbul. Sfaturi pentru a-și păstra aroma peste iarnă

Cum se congelează porumbul. Sfaturi pentru a-și păstra aroma peste iarnă
închide