Ghidul celor mai populare soiuri de mere din lume și din România

În întreaga lume există peste 7500 de soiuri de mere, iar în România se cultivă câteva zeci. Nici nu este de mirare, având în vedere că mărul este unul dintre cele mai vechi fructe consumate de către om. Astăzi, sunt folosite pentru gătit, sunt conservate și, de cele mai multe ori, sunt desertul perfect când sunt proaspete. Descoperă mai departe ghidul celor mai populare soiuri de mere din lume și din România. Iată cum poți să le alegi pe cele mai bune.

O cutie în care se află mai multe mere roșii pentru a ilustra cele mai populare soiuri de mere din lume și din România
În întreaga lume există peste 7500 de soiuri de mere, iar în România se cultivă câteva zeci / Shutterstock

Din miile de soiuri de mere cultivate, doar câteva sute sunt comercializate și, dintre acestea, puține se pot găsi în majoritatea piețelor din lume. Am pregătit pentru tine un ghid al celor mai populare soiuri de mere la nivel internațional.

Soiuri de mere populare în lume

Cei mai mari producători de mere din lume sunt Statele Unite ale Americii, de unde vin și cele mai multe soiuri, Polonia, Italia, China și Turcia.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Fuji

Numit după Muntele Fuji din Japonia, acest soi de mere este perfect pentru gustare. A fost dezvoltat inițial în anii 1930 și a ajuns să fie foarte cunoscut în întreaga lume de-abia în anii 1980.

Mere Fuji aranjate pe un blat de lemn
Merele Fuji pot rezista pentru o perioadă mai lungă de timp, păstrându-și gustul și consistența / Shutterstock

Merele Fuji se disting prin textura lor crocantă, aroma dulce și coaja în dungi roșii și galbene. Au fost obținute prin încrucișarea Red Delicious cu merele Ralls Janet.

Red Delicious

Merele Red Delicious au apărut în Iowa în anii 1870, dar astăzi sunt cultivate în mai multe zone din lume. 

Două mere Red Delicious pe un blat de lemn
Gustul și aspectul merelelor Red Delicious pot varia în funcție de condițiile de cultivare / Shutterstock

Sunt recunoscute pentru coaja lor de un roșu aproape perfect, vârful lat și fundul care pare să aibă piciorușe. Sunt bune pentru salate sau alte preparate care nu necesită tratament termic.

Honeycrisp

Merele Honeycrisp sunt apreciate pentru aroma lor foarte dulce și consistența suculentă. Sunt perfecte pentru a fi mâncate ca atare, pentru a le pune în salate sau pentru a fi transformate în sosuri.

Merele Honeycrisp tăiate în jucătăți alături de un măr întreg
Merele Honeycrisp sunt apreciate pentru gustul lor echilibrat și aromă plăcută / Shutterstock

Granny Smith

Aproape la fel de populare ca Red Delicious, dar în varianta verde, merele Granny Smiths sunt originare din Australia. Au un gust foarte acru și o textură crocantă și fermă. Se pot consuma crude sau în deserturi coapte.

Merele Granny Smith aranjate în formă de piramidă pe o farfurie
Merele Granny Smith sunt disponibile pe tot parcursul anului în majoritatea magazinelor / Shutterstock

Golden Delicious

Acest soi de mere își trage numele de la coaja strălucitoare, galben-verzuie și de la aroma ușoară, și textura aproape untoasă. 

Merele Golden Delicious aranjate frumoas într-o caserolă
Merele Golden Delicious sunt bune pentru prepararea de sucuri și cidru / Shutterstock

Merele Golden Delicious sunt mai moi la interior și au coaja subțire, așa că sunt predispuse la defecte și se zbârcesc destul de repede. Sunt cele mai bune pentru rețetele de plăcinte, pentru sosuri și pot fi și congelate.

McIntosh

Chiar și mai moi decât Golden Delicious, merele McIntosh sunt cremoase și puțin făinoase la interior, ceea ce le face o opțiune excelentă pentru a fi transformate în sos de mere sau supe. 

Merele McIntosh aranjate într-o lădiță de lemn
Merele McIntosh sunt puțin mai acidulate decât alte soiuri / Shutterstock

Au o aromă suculentă și ușor acidulată și acidulată. Au coaja roșie intensă și pulpa albă. 

Cortland

Merele Cortland sunt asemănătoare cu McIntosh ca formă și gust. Pentru că nu sunt la fel de moi ca McIntoshes, le poți coace sau găti, dar le poți mânca și crude. Merele Cortland se oxidează mai greu, așa că pot fi puse și în salate.

Merele Cortland aranjate pe o tarabă la piață
Merele Cortland trebuie păstrate în locuri răcoroase și uscate / Shutterstock

Empire

Merele Empire au apărut în „Empire State” din New York în 1966, după ce Stația de Experimentare Agricolă din New York a încrucișat un măr Red Delicious cu un McIntosh. Sunt suculente, ferme și foarte dulci. 

Merele Empire puse într-un castron de lemn
Merele Empire sunt potrivite pentru plăcinte / Shutterstock

Gala

Merele Gala sunt mici și mai lunguiețe. De asemenea, sunt mai deschise la culoare decât majoritatea soiurilor.

Merele Gala aranjate într-un bol de lemn
Merele Gala pot fi consumate atât ca atare, cât și gătite / Shutterstock

Culoarea roșie de la exterior este evidențiată de subtonurile galben-portocalii strălucitoare. Aroma lor blândă, dulce și crocantă le face ideale pentru gustare sau pentru gătit.

Soiuri de mere Românești

România este recunoscută pentru varietatea sa de soiuri de mere locale. Deși sunt cultivate câteva zeci de soiuri, popularitatea au căpătat-o doar câteva. Iată câteva dintre cele mai cunoscute soiuri de mere românești:

Ionathan

Merele Ionathan au o culoare roșie foarte intensă și o aromă dulce și parfumată. Au o textură crocantă și sunt potrivite pentru consumul direct și pentru coacere.

Florina

Merele Florina sunt mari, cu o culoare roșu-portocaliu. Au un gust dulce, ușor acidulat și o textură suculentă. Sunt apreciate pentru consumul direct și pentru prepararea de sucuri.

Idared

Aceste mere au o culoare roșu-intens și o formă rotundă. Au un gust dulce și o textură crocantă și sunt ideale pentru consumul în stare proaspătă, coacere și prepararea de sucuri.

Descoperă mai multe și despre beneficiile consumului de mere. Află de ce sunt recomandate în dieta zilnică.

Jonathan

Merele Jonathan sunt asemănătoare cu soiul Ionathan. Au o culoare roșie strălucitoare și o textură crocantă. Gustul lor este dulce, ușor acidulat și sunt apreciate pentru consumul direct sau pentru prepararea de tarte și plăcinte.

Grasă de Cotnari

Aceste mere sunt originare din zona viticolă a Cotnariului. Au o culoare galben-verzuie și o textură crocantă. Au un gust dulce și parfumat și sunt utilizate pentru consumul direct și pentru prepararea de sucuri și cidru.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două borcane cu ardei iuți, tocați
Ardei iuți tocați, la borcan, pentru iarnă
Ardei iuți tocați, la borcan, pentru iarnă
Porții de prăjitură cu mere și brânză pe o farfurie albă, dantelată
Prăjitură cu mere și brânză. O combinație gustoasă și interesantă
Prăjitură cu mere și brânză. O combinație gustoasă și interesantă
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră, secționată pe platou și o porție pe farfurie, alături de un pahar cu sos
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Tocăniță de ardei copți cu piept de pui în bol cu lingură de lemn, alături de două solnițe și un ștergar
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Două mini tarte cu cremă de lămâie și bezea caramelizată, una secționată cu lingurița
Mini tarte cu cremă de lămâie și bezea caramelizată
Mini tarte cu cremă de lămâie și bezea caramelizată
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
spălarea fructelor ilustrată cu ajutorul a două mâini care spală niște mere și struguri
Cea mai sigură metodă de spălare a fructelor. Elimină aproape toate bacteriile
Cea mai sigură metodă de spălare a fructelor. Elimină aproape toate bacteriile
Suc din fructe și legume congelate servit într-un pahar cu pai
Cum poți face suc din fructe și legume congelate
Cum poți face suc din fructe și legume congelate
Cel mai pufos pandișpan cu afine pe un blat de lemn
Cum să faci cel mai pufos pandișpan cu fructe. Sfaturi de la cofetarii profesioniști
Cum să faci cel mai pufos pandișpan cu fructe. Sfaturi de la cofetarii profesioniști
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cornuri cu iaurt în aluat, umplute cu gem de fructe într-un bol, alături de un ceainic și o ceașcă
05:01
Cornuri cu iaurt în aluat. Desert umplut cu gem de fructe Cornuri cu iaurt în aluat. Desert umplut cu gem de fructe
friptura de vită reîncălzită și pusă într-o farfurie alături de o garnitură de legume
05:00
Cea mai sigură metodă prin care friptura de vită reîncălzită va rămâne suculentă Cea mai sigură metodă prin care friptura de vită reîncălzită va rămâne suculentă
Borcane cu ardei iuți umpluți cu ton, pentru iarnă
04:00
Ardei iuți umpluți cu ton, conservați la borcan pentru iarnă Ardei iuți umpluți cu ton, conservați la borcan pentru iarnă
Tartă rustică cu legume multicolore și brânză de burduf porționată pe un tocător de lemn și pe farfurie
21 septembrie, 08:00
Tartă rustică cu legume multicolore și brânză de burduf Tartă rustică cu legume multicolore și brânză de burduf
Chec cu prune și migdale, aromat cu scorțișoară porționat pe un suport de lemn
21 septembrie, 07:00
Chec cu prune și migdale. Desert aromat cu scorțișoară Chec cu prune și migdale. Desert aromat cu scorțișoară
Cremă de mascarpone și lime în două boluri de sticlă cu două lingurițe și trei fructe lime
21 septembrie, 06:00
Cremă de mascarpone și lime. Rețetă de cremă preparată la rece Cremă de mascarpone și lime. Rețetă de cremă preparată la rece
Mai multe batoane de granola pentru a ilustra ce se întâmplă dacă mănânci granola în fiecare zi
20 septembrie, 08:00
Ce se întâmplă dacă mănânci granola în fiecare zi. La ce concluzii au ajuns specialiștii Ce se întâmplă dacă mănânci granola în fiecare zi. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Tartă sărată cu praz, brânzeturi și bacon
20 septembrie, 07:00
Quiche cu praz și bacon. Rețetă gustoasă de tartă sărată Quiche cu praz și bacon. Rețetă gustoasă de tartă sărată
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată cu nuci într-un bol și pe felie de pâine
1
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori crema de ciocolată pentru prăjituri și torturi, îți recomandăm să încerci și varianta de cremă de ciocolată cu nuci. Este mai densă și mai consistentă și poate fi folosită...
Tocăniță de ardei copți cu piept de pui în bol cu lingură de lemn, alături de două solnițe și un ștergar
2
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Dacă ești în căutarea unei rețete savuroase de mâncare pentru masa de prânz, poți prepara o tocăniță de ardei copți cu piept de pui. Rețeta este ușoară și nu necesită nici...
Mai multe sticle de ulei care ilustrează cum să gătești cu ulei
3
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Uleiul este nelipsit din bucătărie. Îl folosești la aproape orice fel de mâncare, chiar și la deserturi. Nu este util doar la gătit, ci poate fi o sursă importantă de grăsimi...
Prăjitură cu pere și nuci porționată pe două farfurii, alături de două pere și pahare cu suc
4
Prăjitură cu pere și nuci. Desert de toamnă, delicios
Prăjitură cu pere și nuci. Desert de toamnă, delicios
S-au copt perele și vrei să testezi gustul și aroma lor în rețete de deserturi? Îți recomandăm să încerci printre altele și rețeta de prăjitură cu pere și nuci. Este delicioasă...
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră, secționată pe platou și o porție pe farfurie, alături de un pahar cu sos
5
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Dacă îți plac perele și vrei să le incluzi și în deserturi, trece pe listă și rețeta de prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră. Este foarte interesantă...
Parteneri
Zodii neîncrezătoare. Nativii care sunt mereu precauți

Zodii neîncrezătoare. Nativii care sunt mereu precauți

Zodii neîncrezătoare. Nativii care sunt mereu precauți
Staţiunea care va redeveni perla litoralului. Cum va arăta după modernizarea inspirată de stilul anilor '70

Staţiunea care va redeveni "perla litoralului". Cum va arăta după modernizarea inspirată de stilul anilor '70

Staţiunea care va redeveni "perla litoralului". Cum va arăta după modernizarea inspirată de stilul anilor '70
„Trăim ca regii!” Ce a putut să spună milionarul Călin Donca despre soţia sa: „Făcea bani într-un mod bun”

„Trăim ca regii!” Ce a putut să spună milionarul Călin Donca despre soţia sa: „Făcea bani într-un mod bun”

„Trăim ca regii!” Ce a putut să spună milionarul Călin Donca despre soţia sa: „Făcea bani într-un mod bun”
Ce este sucul verde pe care îl consuma Călin Donca în fiecare dimineață. El numește băutura o licoare | VIDEO

Ce este sucul verde pe care îl consuma Călin Donca în fiecare dimineață. El numește băutura o "licoare" | VIDEO

Ce este sucul verde pe care îl consuma Călin Donca în fiecare dimineață. El numește băutura o "licoare" | VIDEO
Eduardo Santamarina reacționează în fața deciziei unuia dintre băieți de a-și schimba numele de familie. “Aproape în lacrimi

Eduardo Santamarina reacționează în fața deciziei unuia dintre băieți de a-și schimba numele de familie. “Aproape în lacrimi”

Eduardo Santamarina reacționează în fața deciziei unuia dintre băieți de a-și schimba numele de familie. “Aproape în lacrimi”
Descoperire fantastică în Egipt, plină de comori și secrete. Ce structură scufundată inedită au găsit experții

Descoperire fantastică în Egipt, plină de „comori și secrete”. Ce structură scufundată inedită au găsit experții

Descoperire fantastică în Egipt, plină de „comori și secrete”. Ce structură scufundată inedită au găsit experții
Prăjitură cu morcovi și cremă de brânză

Prăjitură cu morcovi și cremă de brânză

Prăjitură cu morcovi și cremă de brânză
Aversiunile alimentare în sarcină. Ce le cauzează și cum le poți face față

Aversiunile alimentare în sarcină. Ce le cauzează și cum le poți face față

Aversiunile alimentare în sarcină. Ce le cauzează și cum le poți face față
Denis The Motans a devenit tată, dar a vrut să fie discret. Cum arată fetița artistului și a soției sale, Bianca

Denis The Motans a devenit tată, dar a vrut să fie discret. Cum arată fetița artistului și a soției sale, Bianca

Denis The Motans a devenit tată, dar a vrut să fie discret. Cum arată fetița artistului și a soției sale, Bianca
Câte ore trebuie să dormi pe noapte? Numărul de ore de somn în funcție de vârstă

Câte ore trebuie să dormi pe noapte? Numărul de ore de somn în funcție de vârstă

Câte ore trebuie să dormi pe noapte? Numărul de ore de somn în funcție de vârstă
fresh
Mini tarte cu lămâie și fructe, alături de un bol cu cremă de lămâie
Mini tarte cu lămâie și fructe, mici bijuterii culinare
Mini tarte cu lămâie și fructe, mici bijuterii culinare
Quiche cu praz și bacon. Rețetă gustoasă de tartă sărată
Quiche cu praz și bacon. Rețetă gustoasă de tartă sărată
Ce se întâmplă dacă mănânci granola în fiecare zi. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Ce se întâmplă dacă mănânci granola în fiecare zi. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Chec cu prune și migdale. Desert aromat cu scorțișoară
Chec cu prune și migdale. Desert aromat cu scorțișoară
Cremă de mascarpone și lime. Rețetă de cremă preparată la rece
Cremă de mascarpone și lime. Rețetă de cremă preparată la rece
închide