Ghidul celor mai populare soiuri de mere din lume și din România
În întreaga lume există peste 7500 de soiuri de mere, iar în România se cultivă câteva zeci. Nici nu este de mirare, având în vedere că mărul este unul dintre cele mai vechi fructe consumate de către om. Astăzi, sunt folosite pentru gătit, sunt conservate și, de cele mai multe ori, sunt desertul perfect când sunt proaspete. Descoperă mai departe ghidul celor mai populare soiuri de mere din lume și din România. Iată cum poți să le alegi pe cele mai bune.
Din miile de soiuri de mere cultivate, doar câteva sute sunt comercializate și, dintre acestea, puține se pot găsi în majoritatea piețelor din lume. Am pregătit pentru tine un ghid al celor mai populare soiuri de mere la nivel internațional.
Soiuri de mere populare în lume
Cei mai mari producători de mere din lume sunt Statele Unite ale Americii, de unde vin și cele mai multe soiuri, Polonia, Italia, China și Turcia.
Fuji
Numit după Muntele Fuji din Japonia, acest soi de mere este perfect pentru gustare. A fost dezvoltat inițial în anii 1930 și a ajuns să fie foarte cunoscut în întreaga lume de-abia în anii 1980.
Merele Fuji se disting prin textura lor crocantă, aroma dulce și coaja în dungi roșii și galbene. Au fost obținute prin încrucișarea Red Delicious cu merele Ralls Janet.
Red Delicious
Merele Red Delicious au apărut în Iowa în anii 1870, dar astăzi sunt cultivate în mai multe zone din lume.
Sunt recunoscute pentru coaja lor de un roșu aproape perfect, vârful lat și fundul care pare să aibă piciorușe. Sunt bune pentru salate sau alte preparate care nu necesită tratament termic.
Honeycrisp
Merele Honeycrisp sunt apreciate pentru aroma lor foarte dulce și consistența suculentă. Sunt perfecte pentru a fi mâncate ca atare, pentru a le pune în salate sau pentru a fi transformate în sosuri.
Granny Smith
Aproape la fel de populare ca Red Delicious, dar în varianta verde, merele Granny Smiths sunt originare din Australia. Au un gust foarte acru și o textură crocantă și fermă. Se pot consuma crude sau în deserturi coapte.
Golden Delicious
Acest soi de mere își trage numele de la coaja strălucitoare, galben-verzuie și de la aroma ușoară, și textura aproape untoasă.
Merele Golden Delicious sunt mai moi la interior și au coaja subțire, așa că sunt predispuse la defecte și se zbârcesc destul de repede. Sunt cele mai bune pentru rețetele de plăcinte, pentru sosuri și pot fi și congelate.
McIntosh
Chiar și mai moi decât Golden Delicious, merele McIntosh sunt cremoase și puțin făinoase la interior, ceea ce le face o opțiune excelentă pentru a fi transformate în sos de mere sau supe.
Au o aromă suculentă și ușor acidulată și acidulată. Au coaja roșie intensă și pulpa albă.
Cortland
Merele Cortland sunt asemănătoare cu McIntosh ca formă și gust. Pentru că nu sunt la fel de moi ca McIntoshes, le poți coace sau găti, dar le poți mânca și crude. Merele Cortland se oxidează mai greu, așa că pot fi puse și în salate.
Empire
Merele Empire au apărut în „Empire State” din New York în 1966, după ce Stația de Experimentare Agricolă din New York a încrucișat un măr Red Delicious cu un McIntosh. Sunt suculente, ferme și foarte dulci.
Gala
Merele Gala sunt mici și mai lunguiețe. De asemenea, sunt mai deschise la culoare decât majoritatea soiurilor.
Culoarea roșie de la exterior este evidențiată de subtonurile galben-portocalii strălucitoare. Aroma lor blândă, dulce și crocantă le face ideale pentru gustare sau pentru gătit.
Soiuri de mere Românești
România este recunoscută pentru varietatea sa de soiuri de mere locale. Deși sunt cultivate câteva zeci de soiuri, popularitatea au căpătat-o doar câteva. Iată câteva dintre cele mai cunoscute soiuri de mere românești:
Ionathan
Merele Ionathan au o culoare roșie foarte intensă și o aromă dulce și parfumată. Au o textură crocantă și sunt potrivite pentru consumul direct și pentru coacere.
Florina
Merele Florina sunt mari, cu o culoare roșu-portocaliu. Au un gust dulce, ușor acidulat și o textură suculentă. Sunt apreciate pentru consumul direct și pentru prepararea de sucuri.
Idared
Aceste mere au o culoare roșu-intens și o formă rotundă. Au un gust dulce și o textură crocantă și sunt ideale pentru consumul în stare proaspătă, coacere și prepararea de sucuri.
Descoperă mai multe și despre beneficiile consumului de mere. Află de ce sunt recomandate în dieta zilnică.
Jonathan
Merele Jonathan sunt asemănătoare cu soiul Ionathan. Au o culoare roșie strălucitoare și o textură crocantă. Gustul lor este dulce, ușor acidulat și sunt apreciate pentru consumul direct sau pentru prepararea de tarte și plăcinte.
Grasă de Cotnari
Aceste mere sunt originare din zona viticolă a Cotnariului. Au o culoare galben-verzuie și o textură crocantă. Au un gust dulce și parfumat și sunt utilizate pentru consumul direct și pentru prepararea de sucuri și cidru.