Ghidul celor mai populare soiuri de mere din lume și din România

În întreaga lume există peste 7500 de soiuri de mere, iar în România se cultivă câteva zeci. Nici nu este de mirare, având în vedere că mărul este unul dintre cele mai vechi fructe consumate de către om. Astăzi, sunt folosite pentru gătit, sunt conservate și, de cele mai multe ori, sunt desertul perfect când sunt proaspete. Descoperă mai departe ghidul celor mai populare soiuri de mere din lume și din România. Iată cum poți să le alegi pe cele mai bune.

O cutie în care se află mai multe mere roșii pentru a ilustra cele mai populare soiuri de mere din lume și din România
În întreaga lume există peste 7500 de soiuri de mere, iar în România se cultivă câteva zeci / Shutterstock

Din miile de soiuri de mere cultivate, doar câteva sute sunt comercializate și, dintre acestea, puține se pot găsi în majoritatea piețelor din lume. Am pregătit pentru tine un ghid al celor mai populare soiuri de mere la nivel internațional.

Soiuri de mere populare în lume

Cei mai mari producători de mere din lume sunt Statele Unite ale Americii, de unde vin și cele mai multe soiuri, Polonia, Italia, China și Turcia.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Fuji

Numit după Muntele Fuji din Japonia, acest soi de mere este perfect pentru gustare. A fost dezvoltat inițial în anii 1930 și a ajuns să fie foarte cunoscut în întreaga lume de-abia în anii 1980.

Mere Fuji aranjate pe un blat de lemn
Merele Fuji pot rezista pentru o perioadă mai lungă de timp, păstrându-și gustul și consistența / Shutterstock

Merele Fuji se disting prin textura lor crocantă, aroma dulce și coaja în dungi roșii și galbene. Au fost obținute prin încrucișarea Red Delicious cu merele Ralls Janet.

Red Delicious

Merele Red Delicious au apărut în Iowa în anii 1870, dar astăzi sunt cultivate în mai multe zone din lume. 

Două mere Red Delicious pe un blat de lemn
Gustul și aspectul merelelor Red Delicious pot varia în funcție de condițiile de cultivare / Shutterstock

Sunt recunoscute pentru coaja lor de un roșu aproape perfect, vârful lat și fundul care pare să aibă piciorușe. Sunt bune pentru salate sau alte preparate care nu necesită tratament termic.

Honeycrisp

Merele Honeycrisp sunt apreciate pentru aroma lor foarte dulce și consistența suculentă. Sunt perfecte pentru a fi mâncate ca atare, pentru a le pune în salate sau pentru a fi transformate în sosuri.

Merele Honeycrisp tăiate în jucătăți alături de un măr întreg
Merele Honeycrisp sunt apreciate pentru gustul lor echilibrat și aromă plăcută / Shutterstock

Granny Smith

Aproape la fel de populare ca Red Delicious, dar în varianta verde, merele Granny Smiths sunt originare din Australia. Au un gust foarte acru și o textură crocantă și fermă. Se pot consuma crude sau în deserturi coapte.

Merele Granny Smith aranjate în formă de piramidă pe o farfurie
Merele Granny Smith sunt disponibile pe tot parcursul anului în majoritatea magazinelor / Shutterstock

Golden Delicious

Acest soi de mere își trage numele de la coaja strălucitoare, galben-verzuie și de la aroma ușoară, și textura aproape untoasă. 

Merele Golden Delicious aranjate frumoas într-o caserolă
Merele Golden Delicious sunt bune pentru prepararea de sucuri și cidru / Shutterstock

Merele Golden Delicious sunt mai moi la interior și au coaja subțire, așa că sunt predispuse la defecte și se zbârcesc destul de repede. Sunt cele mai bune pentru rețetele de plăcinte, pentru sosuri și pot fi și congelate.

McIntosh

Chiar și mai moi decât Golden Delicious, merele McIntosh sunt cremoase și puțin făinoase la interior, ceea ce le face o opțiune excelentă pentru a fi transformate în sos de mere sau supe. 

Merele McIntosh aranjate într-o lădiță de lemn
Merele McIntosh sunt puțin mai acidulate decât alte soiuri / Shutterstock

Au o aromă suculentă și ușor acidulată și acidulată. Au coaja roșie intensă și pulpa albă. 

Cortland

Merele Cortland sunt asemănătoare cu McIntosh ca formă și gust. Pentru că nu sunt la fel de moi ca McIntoshes, le poți coace sau găti, dar le poți mânca și crude. Merele Cortland se oxidează mai greu, așa că pot fi puse și în salate.

Merele Cortland aranjate pe o tarabă la piață
Merele Cortland trebuie păstrate în locuri răcoroase și uscate / Shutterstock

Empire

Merele Empire au apărut în „Empire State” din New York în 1966, după ce Stația de Experimentare Agricolă din New York a încrucișat un măr Red Delicious cu un McIntosh. Sunt suculente, ferme și foarte dulci. 

Merele Empire puse într-un castron de lemn
Merele Empire sunt potrivite pentru plăcinte / Shutterstock

Gala

Merele Gala sunt mici și mai lunguiețe. De asemenea, sunt mai deschise la culoare decât majoritatea soiurilor.

Merele Gala aranjate într-un bol de lemn
Merele Gala pot fi consumate atât ca atare, cât și gătite / Shutterstock

Culoarea roșie de la exterior este evidențiată de subtonurile galben-portocalii strălucitoare. Aroma lor blândă, dulce și crocantă le face ideale pentru gustare sau pentru gătit.

Soiuri de mere Românești

România este recunoscută pentru varietatea sa de soiuri de mere locale. Deși sunt cultivate câteva zeci de soiuri, popularitatea au căpătat-o doar câteva. Iată câteva dintre cele mai cunoscute soiuri de mere românești:

Ionathan

Merele Ionathan au o culoare roșie foarte intensă și o aromă dulce și parfumată. Au o textură crocantă și sunt potrivite pentru consumul direct și pentru coacere.

Florina

Merele Florina sunt mari, cu o culoare roșu-portocaliu. Au un gust dulce, ușor acidulat și o textură suculentă. Sunt apreciate pentru consumul direct și pentru prepararea de sucuri.

Idared

Aceste mere au o culoare roșu-intens și o formă rotundă. Au un gust dulce și o textură crocantă și sunt ideale pentru consumul în stare proaspătă, coacere și prepararea de sucuri.

Descoperă mai multe și despre beneficiile consumului de mere. Află de ce sunt recomandate în dieta zilnică.

Jonathan

Merele Jonathan sunt asemănătoare cu soiul Ionathan. Au o culoare roșie strălucitoare și o textură crocantă. Gustul lor este dulce, ușor acidulat și sunt apreciate pentru consumul direct sau pentru prepararea de tarte și plăcinte.

Grasă de Cotnari

Aceste mere sunt originare din zona viticolă a Cotnariului. Au o culoare galben-verzuie și o textură crocantă. Au un gust dulce și parfumat și sunt utilizate pentru consumul direct și pentru prepararea de sucuri și cidru.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
cele mai bune fructe din lume puse într-un coș
Galerie foto
Top 10 cele mai bune fructe din lume. Descoperă în ce regiuni cresc
Top 10 cele mai bune fructe din lume. Descoperă în ce regiuni cresc
Clătite de post cu mere servite pe o farfurie albastră
Clătite de post cu mere, desertul potrivit în orice moment al zilei
Clătite de post cu mere, desertul potrivit în orice moment al zilei
O lădiță plină cu mere pe o masă de lemn
Cel mai sănătos soi de mere. Cum să alegi pe cele potrivite pentru tine
Cel mai sănătos soi de mere. Cum să alegi pe cele potrivite pentru tine
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pulpă de miel cu cartofi într-o tavă rustică de lemn, alături de un bol cu sos
06:39
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
Porție de pască pufoasă fără aluat în spatula așezată pe farfurie, alături de platoul cu pasca secționată
05:53
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Trei rețete de ouă umplute așezate pe un platou
05:28
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate în cratiță, alături de un bol cu piure de cartofi
05:21
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
rețete cu pește de Florii puse pe o masă
27 aprilie, 06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Două borcane cu gem de rubarbă și lingurițe
27 aprilie, 05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
Doradă pusă într-o tavă la cuptor
27 aprilie, 04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
Cât se ține carnea de miel la cuptor
27 aprilie, 03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!. Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala zombie care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
fresh
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
închide