Cum îți dai seama dacă pepenele galben este copt. Sfaturi utile de la specialiști
Pepenele galben suculent și dulce este unul dintre cele mai bune deserturi ale verii. Chiar dacă de cele mai multe ori îl găsești în supermarketuri tot timpul anului, în sezon este cel mai aromat și mai gustos. Iată cum îți dai seama dacă pepenele galben este copt. Descoperă câteva sfaturi utile de la specialiști.
Dacă vrei să cumperi cel mai bun pepene galben din piață sau din supermarket trebuie să cauți câteva indicii. Nu ai vrea să ajungi acasă și să constanți că este mucegăit sau trecut. Sub coaja lui groasă se pot ascunde multe și de multe ori este ca un joc de noroc să îl nimerești pe cel bun, mai ales că nu poți să ”îi faci dop” ca celui roșu.
Iată cum alegi un pepene galben copt.
Cum îți dai seama dacă pepenele galben este copt
Dacă ai o grădină în care cultivi pepene galben și vrei să știi când este momentul să îi culegi, ai la îndemână un indiciu sigur. Un pepene galben crescut acolo unde este cald și solul fertil va fi copt după aproximativ 30 de zile după ce florile înfloresc pe vrej.
În locurile mai răcoroase, durează 45 de zile. Cel mai bun mod de a-ți da seama dacă gata de cules este să îi verifici tulpina cu care este atașat de vrej. Dacă încerci să smulgi pepenele galben și acesta rezistă, mai lasă-l câteva zile. Dacă se desprinde ușor, este copt.
Descoperă mai multe și despre principalele tipuri de pepene galben. Iată care este cle mai bun pentru consum.
Aspectul
Dacă pepenele galben are porțiuni de coajă verde este semn clar că nu este suficient copt. Dacă are orice nuanță de galben de la pal la bej, atunci poți să ai încredere că vei cumpăra un pepene dulce și zemos. Nu te speria dacă are o zonă mai albă. Acela este locul unde a stat pe pământ.
De asemenea, ai grijă să nu aibă încă atașată o parte de tulpină. Acesta este semnul că a fost tăiat de pe vrej, înainte de a se coace complet.
Textura
Folosind degetul mare, apasă pe locul unde a fost atașată tija. Ar trebui să fie ferm, dar dacă este prea tare sau prea moale, înseamnă că este ori necopt, ori trecut. Când apeși pe capătul opus de unde a fost atașată tulpina, acesta ar trebui să cedeze puțin.
Un pepene galben copt perfect ar trebui să fie destul de ferm peste tot și mai greu decât pare când îl ridici în mână.
Sunetul
Bate la coaja ca și cum ai bate la ușă. Dacă sună a gol, cel mai probabil nu este ce trebuie. Dacă se aude un sunt jos, aproape înfundat, este semn că pepenele galben este suculent și copt suficient.
Descoperă mai multe și despre beneficiile consumului de pepene roșu. Nu lăsa să treacă sezonul acestuia fără să-l incluzi în dieta ta.
Mirosul
Ia pepenele galben și miroase partea opusă tulpinii. Trebuie să aibă un parfum dulce, floral, aproape de mosc. Dacă mirosul este greu perceptibil sau nu există, înseamnă că nu este copt.
Dacă simți mirosul de alcool sau acetonă, fructul fermentează în interior și nu mai este bun de consum.
Ce să faci cu un pepene galben necopt
Dacă ajungi acasă cu pepenele galben și constați că este necopt nu trebuie să îl arunci. Dacă nu l-ai tăiat încă, lasă-l puțin pe blatul de la bucătărie la temperatura camerei. Dacă l-ai tăiat, pune-l într-un recipient sigilat timp de 4 sau mai multe zile. Nu se va mai coace, dar pulpa sa va deveni puțin mai moale.
O altă variantă este să îl pui într-o pungă de hârtie pentru o zi. Acesta va emana etilenă care îl va ajuta să se mai coacă măcar puțin.
Dacă nici acest lucru nu ajută, atunci folosește pepenele galben necopt pentru smoothie împreună cu alte fructe sau pune-l pe grătar cu bucăți de carne, foarte aproape de ele. Va elibera sucuri care vor da un gust interesant fripturii.
Ce poți face cu un pepene galben copt
Pepenele galben copt este delicios simplu, rece. Totuși, îl poți folosi pentru preparate, atât dulci, cât și sărate. Se potrivește perfect cu prosciutto, atât în salate, cât și în alt tip de aperitive.
Încearcă și o rețetă de dulceață de pepene galben cu ghimbir. Rețeta ideală pentru cămara ta.
De asemenea, este un ingredient delicios în smoothie-uri, cocktailuri alcoolice sau non-alcoolice, ca topping pentru iaurt sau granola.