Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, delicioase și consistente

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Dacă adori gogoșile și vrei să testezi diferite rețete, îți oferim mai jos o rețetă de gogoși pufoase cu cartofi în aluat. Sunt un deliciu rustic și incredibil de pufos, care aduce un plus de savoare și consistență față de rețeta clasică.

Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, decorate cu zahăr pudră, alături de o sită cu zahăr
Aceste gogoși sunt ideale atât simple, pudrate cu zahăr, cât și umplute cu dulceață sau cremă / Shutterstock

Cartofii fierți adăugați în compoziție le conferă o textură moale, aerată și ușor umedă. Iar gustul este subtil dulce, cu o aromă discretă de vanilie sau coajă de citrice. Acesta este perfect echilibrat de crusta aurie crocantă obținută la prăjire.

Citește și

Cartofii nu se simt direct la gust. Însă își lasă amprenta în fiecare detaliu: textura pufoasă și, prospețimea, care rămân ore în șir, chiar și a doua zi. Dacă le servești călduțe, pudrate cu zahăr, sunt ca o îmbrățișare bună din copilărie. Dacă le umpli cu gem de prune, dulceață de zmeură sau cremă de ciocolată, devin o prăjitură de sărbătoare, nu doar o gustare dulce.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sunt perfecte dimineața lângă o cafea cu lapte. Dar pot fi servite și la prânz ca desert simplu sau seara, când ai poftă de ceva cald și reconfortant. Iar mirosul lor, în timp ce se prăjesc, umple casa cu arome de brutărie artizanală, de patiserie bună, autentică. Descoperă mai jos rețeta detaliată pentru a prepara și tu așa delicioase gogoși pufoase cu cartofi în aluat.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea drojdiei dacă folosești drojdie proaspătă. Dizolvă drojdia în laptele călduț, adaugă o linguriță de zahăr și 1 lingură de făină, apoi lasă 10–15 minute la dospit.

Cum gogoși pufoase cu cartofi în aluat

Pentru prepararea aluatului, într-un bol mare, pune făina, cartofii pasați și răciți, ouăle, zahărul, sarea, coaja de citrice și vanilia.

Adaugă maiaua activată (sau drojdia uscată amestecată direct în făină) și începe să frămânți.

La final, adaugă untul topit treptat și frământă până obții un aluat moale, ușor lipicios, dar elastic. Frământă-l timp de 10–12 minute.

Acoperă aluatul cu o folie de prospețime sau un ștergar curat. Apoi lasă-l la dospit 1 oră – 1 oră și jumătate, până își dublează volumul.

Pentru modelarea gogoșilor răstoarnă aluatul pe planul de lucru uns cu puțin ulei. Întinde o foaie de 1,5 cm grosime și decupează forme rotunde. Folosește un pahar sau formă specială. Lasă gogoșile decupate pe hârtie de copt, acoperite, la crescut încă 20–30 de minute.

Încinge ulei într-o cratiță largă (nu prea încins, pentru a nu arde exteriorul înainte ca interiorul să se coacă – temperatura ideală: 170°C).

Prăjește gogoșile câte 2–3 minute pe fiecare parte, până devin aurii și pufoase.

Scoate-le pe hârtie absorbantă.

Presară delicioasele gogoși pufoase cu cartofi în aluat cu zahăr pudră vanilat. Sau, dacă dorești, umple-le cu gem, cremă de vanilie sau ciocolată.

Scurte observații:

Cartofii trebuie fierți în coajă, apoi curățați și pasați fin. Nu este recomandat să-i pasezi cu blenderul, mai bine prin presă sau zdrobitor.

Aluatul va fi ușor umed, dar nu adăuga prea multă făină, gogoșile vor fi mai pufoase exact așa.

Sunt minunate și a doua zi, se vor menține încă moi și aromate!

Citește și
CELE MAI CITITE
Patru porții din prăjitura cu foi fragede și cremă caramel pe o farfurie
Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată
Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată
Mini tarte cu mousse de ton
Mousse de ton. Un aperitiv fin, cu textură catifelată și gust rafinat
Mousse de ton. Un aperitiv fin, cu textură catifelată și gust rafinat
Cremă de lămâie cu ananas pe o farfurie cu felii de lămâie și frunze de mentă
Cremă de lămâie cu ananas. Un echilibru perfect între acrișor și exotic
Cremă de lămâie cu ananas. Un echilibru perfect între acrișor și exotic
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată, decorată cu frunze de mentă
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată. Desert fin și răcoros
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată. Desert fin și răcoros
Sirop de mentă în pahar și în sticle, alături de frunze de mentă
Sirop de mentă. Un elixir natural, parfumat și revigorant
Sirop de mentă. Un elixir natural, parfumat și revigorant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cozonac Cruffin cu multe stafide secționat
Cozonac Cruffin cu multe stafide. Rețeta unui desert rafinat
Cozonac Cruffin cu multe stafide. Rețeta unui desert rafinat
Două porții de cozonac Gubana pe o farfurie, alături de platoul cu cozonacul secționat
Galerie foto
Cozonac Gubana – Rețetă tradițională din bucătăria italiană
Cozonac Gubana – Rețetă tradițională din bucătăria italiană
Estonian Kringel, o împletitură cu scorțișoară
Estonian Kringel. Rețetă de cozonac împletit, cu scorțișoară
Estonian Kringel. Rețetă de cozonac împletit, cu scorțișoară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, decorate cu zahăr pudră, alături de o sită cu zahăr
09:59
Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, delicioase și consistente Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, delicioase și consistente
Cassata Siciliană porționată pe o farfurie și pe platou
26 aprilie, 15:06
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Sirop de mentă în pahar și în sticle, alături de frunze de mentă
25 aprilie, 05:53
Sirop de mentă. Un elixir natural, parfumat și revigorant Sirop de mentă. Un elixir natural, parfumat și revigorant
Cremă de lămâie cu ananas pe o farfurie cu felii de lămâie și frunze de mentă
24 aprilie, 05:40
Cremă de lămâie cu ananas. Un echilibru perfect între acrișor și exotic Cremă de lămâie cu ananas. Un echilibru perfect între acrișor și exotic
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată, decorată cu frunze de mentă
23 aprilie, 09:24
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată. Desert fin și răcoros Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată. Desert fin și răcoros
Patru porții din prăjitura cu foi fragede și cremă caramel pe o farfurie
22 aprilie, 06:57
Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată
Două bucăți de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel
21 aprilie, 05:08
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Mini tarte cu mousse de ton
20 aprilie, 05:14
Mousse de ton. Un aperitiv fin, cu textură catifelată și gust rafinat Mousse de ton. Un aperitiv fin, cu textură catifelată și gust rafinat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
3 semne zodiacale pun capăt ghinionului în luna mai 2025. Află dacă te numeri printre ele
3 semne zodiacale pun capăt ghinionului în luna mai 2025. Află dacă te numeri printre ele
3 semne zodiacale pun capăt ghinionului în luna mai 2025. Află dacă te numeri printre ele
Cât a ajuns să coste o caserolă de 500 de grame de căpşune româneşti. Scumpirile se simt şi la cireşe sau caise
Cât a ajuns să coste o caserolă de 500 de grame de căpşune româneşti. Scumpirile se simt şi la cireşe sau caise
Cât a ajuns să coste o caserolă de 500 de grame de căpşune româneşti. Scumpirile se simt şi la cireşe sau caise
Milionarul care a renunţat la cetăţenia română, aroganţă alături de iubita cu 24 de ani mai tânără
Milionarul care a renunţat la cetăţenia română, aroganţă alături de iubita cu 24 de ani mai tânără
Milionarul care a renunţat la cetăţenia română, aroganţă alături de iubita cu 24 de ani mai tânără
Horoscopul săptămânal 28 aprilie - 4 mai 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Horoscopul săptămânal 28 aprilie - 4 mai 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Horoscopul săptămânal 28 aprilie - 4 mai 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Horoscop zilnic 28 aprilie 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Horoscop zilnic 28 aprilie 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Horoscop zilnic 28 aprilie 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Ciorbă de ștevie cu franjuri de ouă
Ciorbă de ștevie cu franjuri de ouă
Ciorbă de ștevie cu franjuri de ouă
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Rita Ora și-a făcut o schimbare radicală de look. Cum arată cu părul negru și breton
Rita Ora și-a făcut o schimbare radicală de look. Cum arată cu părul negru și breton
Rita Ora și-a făcut o schimbare radicală de look. Cum arată cu părul negru și breton
Cum îți poți organiza dieta pentru a preveni balonarea. Ce alimente pot provoca acest simptom digestiv
Cum îți poți organiza dieta pentru a preveni balonarea. Ce alimente pot provoca acest simptom digestiv
Cum îți poți organiza dieta pentru a preveni balonarea. Ce alimente pot provoca acest simptom digestiv
fresh
Sirop de mentă. Un elixir natural, parfumat și revigorant

Sirop de mentă. Un elixir natural, parfumat și revigorant

Sirop de mentă. Un elixir natural, parfumat și revigorant

Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene

Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene

Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, delicioase și consistente

Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, delicioase și consistente
închide