Cremă de vanilie cu unt. Rețeta cremei Mousseline

timpul de preparare
Timp de gătire: 35 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Dacă ești în căutarea unei rețete de cremă pentru prăjituri și torturi îți recomandăm rețeta de cremă de vanilie cu unt, denumită Mousseline. Este o cremă delicioasă și aromată, cu o textură fină și aerată.

Cremă de vanilie cu unt în bol și două păstăi de vanilie alături
Galerie foto

Galerie foto

Crema Mousseline este o cremă patiseră la care se adaugă o cantitate generoasă de unt moale / Shutterstock

Crème Mousseline este o cremă clasică franțuzească, fină și aerată, care combină crema patiseră (crème pâtissière) cu unt pentru a obține o textură mai onctuoasă și un gust bogat. Aceasta este folosită în mod frecvent pentru a umple prăjituri, tarte, choux-uri (ecleruri) sau alte preparate de patiserie, oferindu-le o notă sofisticată și cremoasă.

Citește și

Denumirea „Mousseline” vine de la cuvântul „mousse” care înseamnă „spumă” în limba franceză, indicând faptul că textura acestei creme este una lejeră, similară unei spume. Alții spun că denumirea „Mousseline” provine de la o țesătură fină și catifelată, denumită muselină. Rețeta a devenit populară în secolul al XIX-lea, în perioada Belle Époque. Pe atunci deserturile rafinate erau în trend în Franța.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Crema Mousseline este un element esențial în multe deserturi tradiționale și continuă să fie folosită datorită versatilității și gustului său deosebit. Este o cremă versatilă, care ridică orice desert la un alt nivel de finețe, având un gust delicat, dar complex, și o textură de neegalat. Descoperă și o rețetă de Cremes cu vanilie, unde poți folosi crema. Iar mai jos îți oferim lista de ingrediente și modul de preparare pentru delicioasa cremă de vanilie cu unt sau cremă Mousseline.

Ingrediente

Mod de preparare

Mai întâi pune laptele la fiert împreună cu vanilia. Într-un bol, mixează gălbenușurile cu zahărul până când obții o compoziție albicioasă și pufoasă. Adaugă amidonul de porumb și un praf de sare și amestecă până la omogenizare.

Cum prepari cremă de vanilie cu unt

Când laptele începe să fiarbă, îndepărtează cratița de pe foc. Toarnă încet, în fir subțire, o treime din laptele fierbinte peste amestecul de gălbenușuri, amestecând constant pentru a evita coagularea ouălor. Apoi, toarnă amestecul de ouă înapoi în cratița cu lapte. Amestecă energic pentru omogenizare și pune din nou cratița pe foc de intensitate medie.

Fierbe crema, amestecând continuu, până când se îngroașă și ajunge la consistența unei budinci. Ia cratița de pe foc și adaugă jumătate din cantitatea de unt (aproximativ 125 g). Amestecă bine până când untul este complet încorporat, iar crema devine fină și lucioasă.

Transferă crema într-un bol, acoper-o cu folie alimentară, asigurându-te că folia atinge suprafața cremei pentru a evita formarea crustei. Las-o să se răcească complet la temperatura camerei.

După ce crema s-a răcit complet, mixează restul de unt moale până devine foarte cremos și aerat. Adaugă crema de vanilie, lingură cu lingură, mixând la viteză medie. Continuă să mixezi până când obții o cremă lejeră, pufoasă și uniformă.

Sugestii pentru reușita Crème Mousseline

Este important ca untul și crema de vanilie să fie la temperatura camerei, pentru a evita separarea sau tăierea cremei. Dacă una dintre componente este prea rece sau prea caldă, crema se poate brânzi.

Dacă totuși crema pare tăiată, poți încerca să o recuperezi încălzind ușor vasul cu crema (deasupra unui vas cu apă fierbinte) și mixând din nou până se omogenizează.

Poți ajusta cantitatea de unt adăugată în funcție de cât de aerată sau fermă dorești să fie crema finală. O cantitate mai mare de unt va da o textură mai bogată, în timp ce mai puțin unt va menține crema mai ușoară.

Crème Mousseline este perfectă pentru:

  • umplerea tartelor cu fructe (cum ar fi tartele cu căpșuni sau fructe de pădure);
  • prăjituri de tip mille-feuille (foi de aluat fraged stratificate cu cremă);
  • ecleruri și profiterol, oferindu-le o consistență fermă, dar fină;
  • entremets (prăjituri franțuzești stratificate) sau ca bază pentru alte creme aromatizate (de exemplu, cu cafea, ciocolată sau fistic).

Descoperă și rețeta pentru cremă de lămâie.

Citește și
Cremă de vanilie cu unt în bol și două păstăi de vanilie deasupra
Galerie foto

Galerie foto

Cremă Mousseline în cratiță cu lingură de lemn
Unt moale în bol de sticlă
Cremă de vanilie cu unt în bol și două păstăi de vanilie alături
+1
CELE MAI CITITE
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, porționată pe platou și o porție pe farfurie
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Cozonac spiralat cu umplutură de mac porționat pe o farfurie, alături de batoane de scorțișoare, anason stelat și portocale
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Porție de cremșnit duo cu vanilie și frișcă
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Porție de cremșnit duo cu vanilie și frișcă
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
Galerie foto
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Trei cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați cu cașcaval
Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați cu cașcaval, la cuptor
Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați cu cașcaval, la cuptor
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
panna cotta cu rodie
06:41
Panna cotta cu rodie. Desertul cremos cu echilibrul perfect între dulce și acrișor Panna cotta cu rodie. Desertul cremos cu echilibrul perfect între dulce și acrișor
Cât timp se ţin alimentele la congelator
05:34
Cât timp se ţin alimentele la congelator. Ce trebuie să știi despre mâncarea gătită, legumele sau fructele depozitate aici Cât timp se ţin alimentele la congelator. Ce trebuie să știi despre mâncarea gătită, legumele sau fructele depozitate aici
Locuri murdare din bucătărie
05:24
3 locuri din bucătărie unde se strâng mai multe bacterii decât îți imaginezi 3 locuri din bucătărie unde se strâng mai multe bacterii decât îți imaginezi
cel mai bun punch
25 decembrie, 10:25
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon pe un platou, alături de roșii cherry, frunze de busuioc și un bol cu ketchup
25 decembrie, 06:21
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară pe un platou
25 decembrie, 05:04
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao porționat într-o tavă de lemn
24 decembrie, 05:57
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
cele mai bune sarmale
24 decembrie, 05:28
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Prințul Louis, în centrul atenției după slujba tradițională de Crăciun. Mezinul familiei s-a bucurat de darurile primite de la admiratorii regali
Prințul Louis, în centrul atenției după slujba tradițională de Crăciun. Mezinul familiei s-a bucurat de darurile primite de la admiratorii regali
Prințul Louis, în centrul atenției după slujba tradițională de Crăciun. Mezinul familiei s-a bucurat de darurile primite de la admiratorii regali
Hotelierii atacă taxa turistică pentru Capitală. Turist: Am venit pentru că este mai ieftin ca în Italia
Hotelierii atacă taxa turistică pentru Capitală. Turist: "Am venit pentru că este mai ieftin ca în Italia"
Hotelierii atacă taxa turistică pentru Capitală. Turist: "Am venit pentru că este mai ieftin ca în Italia"
Momentul în care milionarul a venit cu un răspuns devastator după ce a fost umilit doar pentru că este român
Momentul în care milionarul a venit cu un răspuns devastator după ce a fost umilit doar pentru că este român
Momentul în care milionarul a venit cu un răspuns devastator după ce a fost umilit doar pentru că este român
Mesaje de La mulți ani de Sfântul Ștefan 2025: Urări creștine și felicitări cu imagini pentru sărbătoriții zilei
Mesaje de „La mulți ani” de Sfântul Ștefan 2025: Urări creștine și felicitări cu imagini pentru sărbătoriții zilei
Mesaje de „La mulți ani” de Sfântul Ștefan 2025: Urări creștine și felicitări cu imagini pentru sărbătoriții zilei
Scarlet Ortiz și Yul Bürkle s-au logodit după 26 de ani de relație. Cei doi actori au o fiică împreună
Scarlet Ortiz și Yul Bürkle s-au logodit după 26 de ani de relație. Cei doi actori au o fiică împreună
Scarlet Ortiz și Yul Bürkle s-au logodit după 26 de ani de relație. Cei doi actori au o fiică împreună
Mașina electrică în care te poți juca pe PS5 în timp ce ești pe drum. Cum arată autoturismul creat de Sony și Honda
Mașina electrică în care te poți juca pe PS5 în timp ce ești pe drum. Cum arată autoturismul creat de Sony și Honda
Mașina electrică în care te poți juca pe PS5 în timp ce ești pe drum. Cum arată autoturismul creat de Sony și Honda
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare

Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare

Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară

Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară

Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente

Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
închide