Greșeli de evitat atunci când faci grătar

A venit căldura și o dată cu ea au început întâlnirile tot mai dese cu prietenii. Serile călduroase trec mai frumos alături de cei dragi și un grătar este modul pe care mulți dintre noi îl aleg cu această ocazie. Iată top 3 greșeli pe care le faci la grătar. Ca să fii sigur că toți cei cu care ai petrecut la grătar pleacă sănătoși acasă este bine să eviți câteva lucruri.

Publicat: 17 iulie 2022, 06:25 / Actualizat: 2 septembrie 2022, 14:40
un grătar pe care sunt frigărui si o farfurie albă pe care mai sunt incă patru frigărui iar pe fundal sunt oameni care ciocnesc un pahar, greșeli pe care le faci la grătar
Este bine să arunci un ochi pe top 3 greșeli pe care le faci la grătar pentru a evita complicațiile ulterioare / Shutterstock

Nu contează ce pui pe grătar atâta timp cât prietenii îți sunt alături și atmosfera este relaxată în jurul vostru. Fie că alegi carne, legume sau chiar unele fructe, sunt câteva lucruri pe care este bine să le eviți.  

Greșeli de evitat atunci când faci grătar

În primul rând nu e indicat să nu folosești același tocător pentru carnea crudă, pește și legume.  Ai grijă să ai în bucătărie câte unul pentru fiecare dintre cele trei. Ca să nu le încurci poți să alegi culori diferite sau să le faci câte un semn distinctiv. Să eviți să folosești aceleași ustensile pentru preparatele gătite și pentru cele crude.

Nu ține resturile rămase pentru a doua zi mai mult de două ore la temperatura camerei. Nu este în top 3 greșeli pe care le faci la grătar, dar este bine să ții cont de ea. Este indicat să pui la frigider carnea sau legumele care au rămas după grătar, cât de repede poți. Nu le lăsa la temperatura camerei mai mult de două ore, mai ales dacă este cald. Dacă îți plac ardeii, o salată de ardei copți este binevenită lângă un grătar. Iată câteva sfaturi despre cum se curăță perfect ardeii copți.

Sperăm că ți-am fost de folos și că vei avea cele mai funny și sănătoase grătare alături de prieteni vara asta.

Aprinzi grătarul fără să-l cureți

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Una dintre cele mai frecvente greșeli, pe care o faci fără să știi, este că nu cureți bine grătarul înainte să-l folosești, mai ales dacă a stat toată iarna nefolosit. Este foarte important să cureți bine grătarul cu o perie de sârmă.

Chiar dacă temperatura foarte ridicată pe care o degajă focul ucide o serie de bacterii de pe grătar, este important să înlături excesul de carne care a rămas de data trecută. Procedura este folositoare, mai ales dacă grătarul a stat în aer liber.

Scoți prea devreme de la frigider carnea

Dacă până acum ai fost obișnuită să scoți carnea din frigider înainte să te apuci de făcut grătarul, este timpul să-ți schimbi acest obicei, pentru că se află în top 3 greșeli pe care le faci la grătar. Specialiștii spun că dacă scoți carnea mai devreme, mai ales dacă este cald afară, poate crește riscul de a dezvolta bacterii.

Încă un lucru pe care nu multă lume îl știe este să nu pui pachetele cu carne unul peste altul.

Speli carnea de pui înainte de a o pune pe grătar, dar nu și legumele

Mulți dintre noi au rămas cu obiceiul de a spăla carnea de pui înainte de a o găti, inclusiv atunci când o punem pe grătar. Atunci când speli carnea nu faci decât să favorizezi răspândirea eventualelor bacterii pe toată suprafața cărnii. Dacă ai și alte preparate în jur pot să sară stropi și să trimiți bacteriile și pe alte alimente. De aceea spălatul cărnii de pui se află în top 3 greșeli pe care le faci la grătar.

Dacă la carne nu este indicat să o speli, la legume este absolut necesar. Spală bine legumele și fructele pe care vrei să le pui pe grătar, ca și când le-ai consuma crude. De asemenea, dacă ai pe grătar carne și legume în același timp, folosește ustensile diferite și pune-le pe părți separate ale grătarului.

Citește și
CELE MAI CITITE
Plăcinte preparate la tigaie cu cartofi și mărar, una secționată și decorate cu mărar proaspăt
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Bol cu varză călită, ceapă verde, ceapă galbenă, varză tocată pe tocător cu cuțit
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda, prăjiți
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
sos de roșii
De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi
De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi
Pastă de mici preparată în casă, într-un vas alb, oval
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Când se bea smoothie
Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi
Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi
Cât se ține slănina la sare
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
prea multă sare în mâncare
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Doi cozonaci germani cu fructe confiate și glazură pe un tocător, un cozonac porționat
06:04
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Porții de prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, pe o farfurie
05:10
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Când se bea smoothie
05:06
Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
3 decembrie, 07:33
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
carne de vită condimentată
3 decembrie, 06:10
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
3 decembrie, 05:17
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
vinete parmigiana
2 decembrie, 05:52
Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian
tartă cu pere și ciocolată
2 decembrie, 05:40
Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Rețeta tradițională de vin fiert, cu scorțișoară, cuișoare, citrice și miere
Rețeta tradițională de vin fiert, cu scorțișoară, cuișoare, citrice și miere
Rețeta tradițională de vin fiert, cu scorțișoară, cuișoare, citrice și miere
Satul care este izolat de lume 310 zile pe an îşi redeschide porţile pentru turişti. Când poate fi vizitat
Satul care este izolat de lume 310 zile pe an îşi redeschide porţile pentru turişti. Când poate fi vizitat
Satul care este izolat de lume 310 zile pe an îşi redeschide porţile pentru turişti. Când poate fi vizitat
Dan Şucu, investiţie de 180 de milioane de euro în afacerea în care l-a implicat şi pe fiul său!
Dan Şucu, investiţie de 180 de milioane de euro în afacerea în care l-a implicat şi pe fiul său!
Dan Şucu, investiţie de 180 de milioane de euro în afacerea în care l-a implicat şi pe fiul său!
Ce se întâmplă dacă un copil primește un smartphone la 12 ani. Riscurile de sănătate pe care părinții nu le știu
Ce se întâmplă dacă un copil primește un smartphone la 12 ani. Riscurile de sănătate pe care părinții nu le știu
Ce se întâmplă dacă un copil primește un smartphone la 12 ani. Riscurile de sănătate pe care părinții nu le știu
Gökçe Bahadır impresionează cu o siluetă de invidiat la 44 de ani. Cum a apărut actrița în mediul online
Gökçe Bahadır impresionează cu o siluetă de invidiat la 44 de ani. Cum a apărut actrița în mediul online
Gökçe Bahadır impresionează cu o siluetă de invidiat la 44 de ani. Cum a apărut actrița în mediul online
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
fresh
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească

Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească

Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească

Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian

Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian

Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză

Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză

Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide

Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide

Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes

Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
închide