Mucenici de post umpluți cu nucă și cacao

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Pornind de la rețetele clasice de mucenici, acestea se pot adapta după preferințele bucătarilor iscusiți. Una dintre acestea este rețeta de mucenici de post umpluți cu nucă și cacao, pe care o poți încerca și tu.

Mucenici de post umpluți cu nucă și cacao, unul secționat
Galerie foto

Galerie foto

Umplutura de nuci cu cacao oferă mucenicilor un plus de gust și de aspect plăcut / Rețetefeldefel.ro

Rețetele mucenicilor sunt asemănătoare cu cele ale cornurilor pufoase din aluat de pâine sau din aluat de cozonac. Însă, mucenicii se prepară special pentru ziua de 9 Martie, în cinstea comemorării celor 40 de Sfinți Mucenici din Sevastia.

Citește și

Nu ai nevoie de ingrediente complexe pentru prepararea mucenicilor umpluți, Sun ingrediente simple, puține și la îndemâna oricui. Aluatul acestora se prepară ca și aluatul mucenicilor tradiționali moldovenești, dar se umple cu o compoziție din nuci și cacao. Ca și în cazul mucenicilor moldovenești și cei umpluți se împletesc sub forma cifrei 8.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Descoperă aici și rețeta tradițională pentru mucenici moldovenești. Mai jos, poți urmări care sunt ingredientele necesare și pașii de urmat pentru a prepara și mucenicii umpluți.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe prin a aduce toate ingredientele pe masa de lucru și le lași la temperatura camerei pentru cel puțin 30 de minute, așa cum procedezi și la rețeta de cozonac.

Pașii necesari aluatului pentru Mucenici de post umpluți cu nucă și cacao

Mai întâi pregătește o maia din drojdie. Pune drojdia sfărâmată într-un bol, adaugă 1 lingură de zahăr și amestecă-le bine până când se diluează. Trece făina prin sită direct în bolul de frământare și creează o adâncitură la mijlocul ei. Pune acolo maiaua de drojdie și las-o 10 minute să se activeze.

În restul de apă caldă adaugă zahărul și sarea, dar și toate aromele. Amestecă până când zahărul și sarea sunt dizolvate. Pune și uleiul într-un ibric, la încălzit. Lasă-l doar puțin, nu-l înfierbânta.

Când maiaua este activată, toarnă peste ea din siropul de zahăr cu arome, alternând cu uleiul cald și amestecă intens adăugând la centru și făina din vas. Frământă bine aluatul până când devine compact și ușor moale, precum aluatul de cozonac. Acoperă-l cu un ștergar și lasă-l la loc cald pentru aproximativ o oră.

Cum prepari umplutura de nucă și cacao

Amestecă într-un bol nuca măcinată, cu pudra de cacao și pesmetul. Pune apa la fiert și adaugă zahărul în ea, amestecând până la diluarea zahărului. Toarnă siropul fierbinte peste amestecul de ingrediente din bol. Amestecă bine pentru omogenizare și adaugă esența de rom.

Acoperă vasul și lasă crema de nuci cu cacao să se tempereze, timp în care nucile și pesmetul se vor hidrata și crema va deveni consistentă.

Descoperă și o rețetă tradițională de mucenici muntenești sau mucenici fierți.

Cum formezi și coc delicioșii mucenici de post umpluți cu nucă și cacao

Când aluatul s-a dospit suficient și s-a dublat în volum împarte-l în 15 bucăți aproximativ egale.

Presară făină pe masa de lucru și întinde câte o bucată de aluat într-o foaie subțire, dreptunghiulară. Întinde peste foaie un strat subțire din crema de nuci cu cacao. Rulează foaia de aluat, iar ruloul format modelează-l sub forma cifrei opt. Repetă procedeul pentru fiecare bucată de aluat.

Transferă mucenicii umpluți în tava tapetată cu hârtie de copt la distanțe de 5-6 cm între ei. Mai lasă-i să se dezvolte 10 minute în tavă, acoperiți. În acest timp pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

După ce cuptorul s-a încălzit pune tava în interiorul lui și coace mucenicii pentru 25-30 de minute la 180 de grade Celsius.

Între timp, pregătește siropul.

Pune apa într-un vas, la fiert și adaugă zahărul, coaja de lămâie și portocală. Amestecă până când se topește zahărul și mai fierbe siropul pentru 2-3 minute, să se aromatizeze bine.

Când scoți mucenicii din cuptor, lasă-i să se tempereze 5-6 minute și toarnă siropul fierbinte peste ei.

Lasă-i să se răcească, apoi unge-i cu miere și presărăm peste ei nuca măcinată grosier.

Sunt delicioși și se pot păstra în pungi de plastic până la 6-7 zile.

Citește și
Mucenici de post umpluți cu nucă și cacao
Galerie foto

Galerie foto

Mucenici de post umpluți cu nucă și cacao, unul secționat
Pasul de formare a mucenicilor sub forma cifrei 8
Pasul de umplere a aluatului de mucenici
+1
CELE MAI CITITE
Paste cu mazăre și pesto de busuioc, presărate cu parmezan și frunze de busuioc, în farfurie cu furculiță
Paste cu mazăre și pesto de busuioc. Un preparat ideal pentru o masă de vară
Paste cu mazăre și pesto de busuioc. Un preparat ideal pentru o masă de vară
Supă concentrată de legume în cană metalică
Supă concentrată de legume, perfectă ca bază pentru alte preparate
Supă concentrată de legume, perfectă ca bază pentru alte preparate
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată în bol, alături de un bol cu cartofi, unul cu ouă fierte și unul cu ceapă roșie
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată
Cobbler cu prune în tavă, alături de un bol cu prune
Cobbler cu prune. Rețeta unui desert rustic, reconfortant și aromat
Cobbler cu prune. Rețeta unui desert rustic, reconfortant și aromat
Porție de cheesecake cu jeleu de caise pe farfurie, alături de platoul cu cheesecake și caise proaspete
Cheesecake cu jeleu de caise. Un desert delicios și spectaculos
Cheesecake cu jeleu de caise. Un desert delicios și spectaculos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Prăjituri de post fără coacere, într-un colaj
Galerie foto
Prăjituri de post. Idei de dulciuri pe care poți să le pregătești în perioada postului
Prăjituri de post. Idei de dulciuri pe care poți să le pregătești în perioada postului
Pâine împletită și umplută cu verdețuri porționată pe un tocător de lemn
Pâine împletită și umplută cu verdețuri, fragedă, rumenă și intens parfumată
Pâine împletită și umplută cu verdețuri, fragedă, rumenă și intens parfumată
Pâine rustică cu făină albă și mălai porționată pe un tocător de lemn, alături de boabe de porumb
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Vinete evantai cu mozzarella și roșii pe o farfurie, alături de cuțit și furculiță
10:21
Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos
Păstăi de fasole pane pe o farfurie albastră
09:43
Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior
Salată cu ton și ouă fierte pe o farfurie, alături de boluri cu ingrediente
14 august, 05:54
Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, în bol și într-o cratiță ținută în mâini
14 august, 05:49
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent
Porții de Brownie cu mousse de ciocolată
13 august, 10:15
Brownie cu mousse de ciocolată. Un desert cu gust irezistibil Brownie cu mousse de ciocolată. Un desert cu gust irezistibil
Degețele din piept de pui, preparate în crustă din fulgi de porumb pe o farfurie, alături de un bol cu sos de roșii și un bol cu sos de iaurt
13 august, 09:37
Degețele din piept de pui, preparate în crustă din fulgi de porumb Degețele din piept de pui, preparate în crustă din fulgi de porumb
Chec cu mozzarella și șuncă porționat pe farfurie
12 august, 06:29
Chec cu mozzarella și șuncă. Rețetă de gustare delicioasă și sățioasă Chec cu mozzarella și șuncă. Rețetă de gustare delicioasă și sățioasă
Zacuscă de vinete cu legume mexicane în borcane, într-o linguriță și pe felie de pâine
12 august, 05:19
Zacuscă de vinete cu legume mexicane. O combinație plină de culoare și gust Zacuscă de vinete cu legume mexicane. O combinație plină de culoare și gust
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Semnul zodiacal de care nu te poți îndepărta. Ce arată astrele
Semnul zodiacal de care nu te poți îndepărta. Ce arată astrele
Semnul zodiacal de care nu te poți îndepărta. Ce arată astrele
Primarii care şi-au îngropat în datorii instituţia. Suntem hoţi cu toţii
Primarii care şi-au îngropat în datorii instituţia. "Suntem hoţi cu toţii"
Primarii care şi-au îngropat în datorii instituţia. "Suntem hoţi cu toţii"
Milionarul celebru pe care l-au amp;#8220;distrus” jocurile de noroc şi investiţiile proaste: amp;#8220;Ştiam că vine falimentul”
Milionarul celebru pe care l-au amp;#8220;distrus” jocurile de noroc şi investiţiile proaste: amp;#8220;Ştiam că vine falimentul”
Milionarul celebru pe care l-au amp;#8220;distrus” jocurile de noroc şi investiţiile proaste: amp;#8220;Ştiam că vine falimentul”
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Ce a cauzat anul fără vară în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ce a cauzat „anul fără vară” în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ce a cauzat „anul fără vară” în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ceapă roșie marinată la borcan
Ceapă roșie marinată la borcan
Ceapă roșie marinată la borcan
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat The Life of a Showgirl
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat „The Life of a Showgirl”
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat „The Life of a Showgirl”
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
fresh
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent

Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent

Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent

Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă

Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă

Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos

Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos

Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior

Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior
închide