Mucenici de post umpluți cu nucă și cacao

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Pornind de la rețetele clasice de mucenici, acestea se pot adapta după preferințele bucătarilor iscusiți. Una dintre acestea este rețeta de mucenici de post umpluți cu nucă și cacao, pe care o poți încerca și tu.

Mucenici de post umpluți cu nucă și cacao, unul secționat
Galerie foto

Galerie foto

Umplutura de nuci cu cacao oferă mucenicilor un plus de gust și de aspect plăcut / Rețetefeldefel.ro

Rețetele mucenicilor sunt asemănătoare cu cele ale cornurilor pufoase din aluat de pâine sau din aluat de cozonac. Însă, mucenicii se prepară special pentru ziua de 9 Martie, în cinstea comemorării celor 40 de Sfinți Mucenici din Sevastia.

Citește și

Nu ai nevoie de ingrediente complexe pentru prepararea mucenicilor umpluți, Sun ingrediente simple, puține și la îndemâna oricui. Aluatul acestora se prepară ca și aluatul mucenicilor tradiționali moldovenești, dar se umple cu o compoziție din nuci și cacao. Ca și în cazul mucenicilor moldovenești și cei umpluți se împletesc sub forma cifrei 8.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Descoperă aici și rețeta tradițională pentru mucenici moldovenești. Mai jos, poți urmări care sunt ingredientele necesare și pașii de urmat pentru a prepara și mucenicii umpluți.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe prin a aduce toate ingredientele pe masa de lucru și le lași la temperatura camerei pentru cel puțin 30 de minute, așa cum procedezi și la rețeta de cozonac.

Pașii necesari aluatului pentru Mucenici de post umpluți cu nucă și cacao

Mai întâi pregătește o maia din drojdie. Pune drojdia sfărâmată într-un bol, adaugă 1 lingură de zahăr și amestecă-le bine până când se diluează. Trece făina prin sită direct în bolul de frământare și creează o adâncitură la mijlocul ei. Pune acolo maiaua de drojdie și las-o 10 minute să se activeze.

În restul de apă caldă adaugă zahărul și sarea, dar și toate aromele. Amestecă până când zahărul și sarea sunt dizolvate. Pune și uleiul într-un ibric, la încălzit. Lasă-l doar puțin, nu-l înfierbânta.

Când maiaua este activată, toarnă peste ea din siropul de zahăr cu arome, alternând cu uleiul cald și amestecă intens adăugând la centru și făina din vas. Frământă bine aluatul până când devine compact și ușor moale, precum aluatul de cozonac. Acoperă-l cu un ștergar și lasă-l la loc cald pentru aproximativ o oră.

Cum prepari umplutura de nucă și cacao

Amestecă într-un bol nuca măcinată, cu pudra de cacao și pesmetul. Pune apa la fiert și adaugă zahărul în ea, amestecând până la diluarea zahărului. Toarnă siropul fierbinte peste amestecul de ingrediente din bol. Amestecă bine pentru omogenizare și adaugă esența de rom.

Acoperă vasul și lasă crema de nuci cu cacao să se tempereze, timp în care nucile și pesmetul se vor hidrata și crema va deveni consistentă.

Descoperă și o rețetă tradițională de mucenici muntenești sau mucenici fierți.

Cum formezi și coc delicioșii mucenici de post umpluți cu nucă și cacao

Când aluatul s-a dospit suficient și s-a dublat în volum împarte-l în 15 bucăți aproximativ egale.

Presară făină pe masa de lucru și întinde câte o bucată de aluat într-o foaie subțire, dreptunghiulară. Întinde peste foaie un strat subțire din crema de nuci cu cacao. Rulează foaia de aluat, iar ruloul format modelează-l sub forma cifrei opt. Repetă procedeul pentru fiecare bucată de aluat.

Transferă mucenicii umpluți în tava tapetată cu hârtie de copt la distanțe de 5-6 cm între ei. Mai lasă-i să se dezvolte 10 minute în tavă, acoperiți. În acest timp pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

După ce cuptorul s-a încălzit pune tava în interiorul lui și coace mucenicii pentru 25-30 de minute la 180 de grade Celsius.

Între timp, pregătește siropul.

Pune apa într-un vas, la fiert și adaugă zahărul, coaja de lămâie și portocală. Amestecă până când se topește zahărul și mai fierbe siropul pentru 2-3 minute, să se aromatizeze bine.

Când scoți mucenicii din cuptor, lasă-i să se tempereze 5-6 minute și toarnă siropul fierbinte peste ei.

Lasă-i să se răcească, apoi unge-i cu miere și presărăm peste ei nuca măcinată grosier.

Sunt delicioși și se pot păstra în pungi de plastic până la 6-7 zile.

Citește și
Mucenici de post umpluți cu nucă și cacao
Galerie foto

Galerie foto

Mucenici de post umpluți cu nucă și cacao, unul secționat
Pasul de formare a mucenicilor sub forma cifrei 8
Pasul de umplere a aluatului de mucenici
+21
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate pe un platou, alături de o ceașcă
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Chifle pufoase cu brânză și urzici în forma de copt, o chiflă secționată
Galerie foto
Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
Melcișori de post cu mac pe un grătar și pe o farfurie, alături de o ceașcă cu ceai
Galerie foto
Melcișori de post cu mac, fragezi, aromați și delicioși
Melcișori de post cu mac, fragezi, aromați și delicioși
Două Mini tarte cu mere de post, o furculiță și mere proaspete
Galerie foto
Mini tarte cu mere de post. Un desert fraged, aromat și irezistibil
Mini tarte cu mere de post. Un desert fraged, aromat și irezistibil
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate pe un platou, alături de o ceașcă
10:49
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Cremă de avocado cu cacao în două pahare, decorată cu frunze de mentă, o linguriță și un avocado secționat în două
31 martie, 10:43
Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios
Chifle pufoase cu brânză și urzici în forma de copt, o chiflă secționată
30 martie, 13:41
Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
29 martie, 05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Medicii încearcă să reconstruiască chipul salvamontistului sfâşiat de urs. Oamenii încă se tem, deşi bestia a fost ucisă
Medicii încearcă să reconstruiască chipul salvamontistului sfâşiat de urs. Oamenii încă se tem, deşi bestia a fost ucisă
Medicii încearcă să reconstruiască chipul salvamontistului sfâşiat de urs. Oamenii încă se tem, deşi bestia a fost ucisă
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Antonia, afectată din cauza criticilor constante. Alex Velea: Au nenorocit-o psihic că nu știe să vorbească bine românește
Antonia, afectată din cauza criticilor constante. Alex Velea: „Au nenorocit-o psihic că nu știe să vorbească bine românește”
Antonia, afectată din cauza criticilor constante. Alex Velea: „Au nenorocit-o psihic că nu știe să vorbească bine românește”
Chefi la cuțite, 1 aprilie 2025. Au ieșit scântei între chef Richard Abou Zaki și chef Ștefan Popescu. Ce surpriză au avut jurații
Chefi la cuțite, 1 aprilie 2025. Au ieșit scântei între chef Richard Abou Zaki și chef Ștefan Popescu. Ce surpriză au avut jurații
Chefi la cuțite, 1 aprilie 2025. Au ieșit scântei între chef Richard Abou Zaki și chef Ștefan Popescu. Ce surpriză au avut jurații
Teoria Pământului Mov ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
fresh
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios
închide