Cozonac de post cu umplutură mixtă și miez pufos
Cozonacul este unul dintre cele mai populare deserturi tradiționale pe care îl poți prepara și în varianta de post. Îți oferim în acest scop o rețetă de cozonac de post cu umplutură mixtă și miez pufos.
Galerie foto
Chiar dacă necesită mai mult timp de preparare și, uneori îți pune răbdarea la încercare, cozonacul este desertul care merită din plin orice efort depus și timp alocat. Este un desert delicios, este spornic și este întotdeauna apreciat de iubitorii gustului dulce.
Rețetele de cozonac sunt foarte versatile. Poți prepara rețete simple de cozonac precum cel de post, sau cel fără frământare. Însă, dacă timpul îți permite, poți prepara și rețete complexe precum rețeta de cozonac Babka. Metodele de preparare ale acestui cozonac sunt împărțite în mai multe etape care necesită timp și răbdare, dar după preparare te poți bucura de un desert de excepție, foarte gustos și spectaculos.
Descoperă aici și o rețetă de cozonac Babka cu nucă și ciocolată. În continuare, îți oferim rețeta cozonacului de post, mai simplu, dar foarte gustos.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe prin a pregăti ingredientele pentru aluat, pe care este recomandat să le lași la temperatura camerei cel puțin 30 de minute.
Pașii necesari aluatului pentru cozonac de post cu umplutură mixtă
Trece făina prin sită într-un bol încăpător sau direct în bolul mixerului, dacă îl folosești pentru frământare. Peste făină adaugă coaja de lămâie răzuită fin și coaja de portocală, de asemeni, răzuită fin. Apoi adaugă sarea, turmericul și amestecă bine ingredientele. Turmericul este opțional, dar va oferi o culoare frumoasă aluatului de cozonac.
Pune într-un bol drojdia bine sfărâmată și amestec-o cu o lingură de zahăr până când se lichefiază. Adaugă și aproximativ 30 ml de apă caldă și omogenizează bine compoziția. Lasă maiaua de drojdie la dezvoltat până își dublează volumul și se creează bule de aer la suprafață.
Formează o adâncitură la mijlocul făinii din bol și pune acolo maiaua de drojdie activată. Amestecă apa caldă cu sucul de portocală și toarnă treptat acest amestec în bolul cu ingrediente. În timp ce torni lichidele, amestecă intens maiaua cu făina din vas până când obții un aluat ușor ferm. Tot treptat adaugă și uleiul și omogenizează bine aluatul. Frământă aluatul de cozonac pentru 5-6 minute, apoi acoperă bolul cu un ștergar curat. Lasă aluatul de cozonac la dospit, la loc cald pentru aproximativ o oră.
Cum să prepari umplutura mixtă
Pune stafidele într-un bol cu apă caldă pentru 15 minute să se hidrateze.
Așază un vas pe flacăra aragazului, aprinsă la foc de intensitate mică. Amestecă în acest vas apa cu zahărul, pudra de cacao, nuca măcinată și pesmetul. Amestecă-le doar până rezultă o compoziție omogenă. Apoi stinge focul, adaugă esența de rom și lasă compoziția la temperat.
După dospirea aluatului împarte-l în patru părți aproximativ egale. Întinde fiecare parte de aluat în câte o foaie mai subțire și unge foile cu compoziția temperată. Presară stafidele bine scurse și bucăți mici de rahat și rulează foile de aluat cu umplutura la interior. Apoi împletește frumos câte două rulouri și așază-le în tăvile tapetate cu hârtie de copt. Mai lasă cozonacii la dospit și în tăvi timp de 20 de minute.
Pornește cuptorul la 175 grade Celsius și lasă-l să se încălzească. Coace deliciosul cozonac de post cu umplutură mixtă pentru 50 de minute sau până se rumenește bine la suprafață.
Prepară și un sirop din 50 ml de apă cu 50 gr de zahăr. Fierbe siropul până când devine consistent.
În ultimele 5 minute de coacere a cozonacilor, scoate tăvile din cuptor și unge cozonacii la suprafață cu siropul fierbinte, folosind o pensulă. Presară zahăr granulat pe deasupra și mai lasă cozonacii la rumenit 5 minute.
Porționează cozonacii după ce se răcesc, dar te poți răsfăța cu un colț de cozonac cald, dacă nu reușești să-ți stăpânești pofta. Și tot din categoria deserturilor de post îți mai recomandăm să încerci și o rețetă de chec de post cu nuci și cacao.
Galerie foto