Cozonac de post cu umplutură mixtă și miez pufos

timpul de preparare
Timp de gătire: 50 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Cozonacul este unul dintre cele mai populare deserturi tradiționale pe care îl poți prepara și în varianta de post. Îți oferim în acest scop o rețetă de cozonac de post cu umplutură mixtă și miez pufos.

Cozonac de post cu umplutură mixtă și miez pufos, feliat
Galerie foto

Galerie foto

Cozonacul se porționează după răcire pentru a nu se deforma miezul pufos / Shutterstock

Chiar dacă necesită mai mult timp de preparare și, uneori îți pune răbdarea la încercare, cozonacul este desertul care merită din plin orice efort depus și timp alocat. Este un desert delicios, este spornic și este întotdeauna apreciat de iubitorii gustului dulce.

Citește și

Rețetele de cozonac sunt foarte versatile. Poți prepara rețete simple de cozonac precum cel de post, sau cel fără frământare. Însă, dacă timpul îți permite, poți prepara și rețete complexe precum rețeta de cozonac Babka. Metodele de preparare ale acestui cozonac sunt împărțite în mai multe etape care necesită timp și răbdare, dar după preparare te poți bucura de un desert de excepție, foarte gustos și spectaculos.

Descoperă aici și o rețetă de cozonac Babka cu nucă și ciocolată. În continuare, îți oferim rețeta cozonacului de post, mai simplu, dar foarte gustos.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe prin a pregăti ingredientele pentru aluat, pe care este recomandat să le lași la temperatura camerei cel puțin 30 de minute.

Pașii necesari aluatului pentru cozonac de post cu umplutură mixtă

Trece făina prin sită într-un bol încăpător sau direct în bolul mixerului, dacă îl folosești pentru frământare. Peste făină adaugă coaja de lămâie răzuită fin și coaja de portocală, de asemeni, răzuită fin. Apoi adaugă sarea, turmericul și amestecă bine ingredientele. Turmericul este opțional, dar va oferi o culoare frumoasă aluatului de cozonac.

Pune într-un bol drojdia bine sfărâmată și amestec-o cu o lingură de zahăr până când se lichefiază. Adaugă și aproximativ 30 ml de apă caldă și omogenizează bine compoziția. Lasă maiaua de drojdie la dezvoltat până își dublează volumul și se creează bule de aer la suprafață.

Formează o adâncitură la mijlocul făinii din bol și pune acolo maiaua de drojdie activată. Amestecă apa caldă cu sucul de portocală și toarnă treptat acest amestec în bolul cu ingrediente. În timp ce torni lichidele, amestecă intens maiaua cu făina din vas până când obții un aluat ușor ferm. Tot treptat adaugă și uleiul și omogenizează bine aluatul. Frământă aluatul de cozonac pentru 5-6 minute, apoi acoperă bolul cu un ștergar curat. Lasă aluatul de cozonac la dospit, la loc cald pentru aproximativ o oră.

Cum să prepari umplutura mixtă

Pune stafidele într-un bol cu apă caldă pentru 15 minute să se hidrateze.

Așază un vas pe flacăra aragazului, aprinsă la foc de intensitate mică. Amestecă în acest vas apa cu zahărul, pudra de cacao, nuca măcinată și pesmetul. Amestecă-le doar până rezultă o compoziție omogenă. Apoi stinge focul, adaugă esența de rom și lasă compoziția la temperat.

După dospirea aluatului împarte-l în patru părți aproximativ egale. Întinde fiecare parte de aluat în câte o foaie mai subțire și unge foile cu compoziția temperată. Presară stafidele bine scurse și bucăți mici de rahat și rulează foile de aluat cu umplutura la interior. Apoi împletește frumos  câte două rulouri și așază-le în tăvile tapetate cu hârtie de copt. Mai lasă cozonacii la dospit și în tăvi timp de 20 de minute.

Pornește cuptorul la 175 grade Celsius și lasă-l să se încălzească. Coace deliciosul cozonac de post cu umplutură mixtă pentru 50 de minute sau până se rumenește bine la suprafață.

Prepară și un sirop din 50 ml de apă cu 50 gr de zahăr. Fierbe siropul până când devine consistent.

În ultimele 5 minute de coacere a cozonacilor, scoate tăvile din cuptor și unge cozonacii la suprafață cu siropul fierbinte, folosind o pensulă. Presară zahăr granulat pe deasupra și mai lasă cozonacii la rumenit 5 minute.

Porționează cozonacii după ce se răcesc, dar te poți răsfăța cu un colț de cozonac cald, dacă nu reușești să-ți stăpânești pofta. Și tot din categoria deserturilor de post îți mai recomandăm să încerci și o rețetă de chec de post cu nuci și cacao.

 

Citește și
Felii de cozonac de post cu umplutură mixtă și miez pufos

Galerie foto

Cozonac de post cu umplutură mixtă și miez pufos, feliat
Doi cozonaci de post în tăvi, înainte de coacere
Pasul de rulare a aluatului de cozonac cu umplutura în interior
+21
CELE MAI CITITE
Bol negru cu Salată de cartofi cu ceapă roșie alături de o sosieră albă și un bol mic cu capere
Salată de cartofi cu ceapă roșie. Rețetă simplă pentru o zi de post
Salată de cartofi cu ceapă roșie. Rețetă simplă pentru o zi de post
Două blaturi umede pentru tort, alături de un recipient cu tacâmuri
Blat umed pentru tort. Rețetă simplă de blat ce nu mai necesită însiropare
Blat umed pentru tort. Rețetă simplă de blat ce nu mai necesită însiropare
Pporție de Supă cremă de urzici cu crutoane aromate în bol maro, alături de un tocător de lemn cu crutoane și urzici proaspete
Supă cremă de urzici cu crutoane aromate, plină de gust și de sănătate
Supă cremă de urzici cu crutoane aromate, plină de gust și de sănătate
Gogoși din 2 ingrediente puse într-un suport negru de metal
Gogoși din 2 ingrediente. Rețeta care e gata în 5 minute
Gogoși din 2 ingrediente. Rețeta care e gata în 5 minute
Salata boeuf de post pe o farfurie albă
Salata boeuf de post. Rețeta perfectă și pentru vegetarieni
Salata boeuf de post. Rețeta perfectă și pentru vegetarieni
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Trei melcișori din aluat cu urzici și usturoi într-un vas metalic cu toarte
Galerie foto
Melcișori din aluat cu urzici și usturoi, pentru gustări delicioase
Melcișori din aluat cu urzici și usturoi, pentru gustări delicioase
Batoane cu miere și mac în varianta de post
Galerie foto
Batoane cu miere și mac. Rețeta îndrăgitelor batoane, în varianta de post
Batoane cu miere și mac. Rețeta îndrăgitelor batoane, în varianta de post
Mucenici moldovenești de post pe un grătar negru și pe două platouri, alături de o cană cu ceai
Galerie foto
Mucenici moldovenești de post. Rețetă tradițională românească
Mucenici moldovenești de post. Rețetă tradițională românească
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Budincă din urzici porționată
08:00
Budincă de urzici cu ouă și usturoi, perfectă pentru una dintre gustările zilei Budincă de urzici cu ouă și usturoi, perfectă pentru una dintre gustările zilei
Blat de tort cu cacao și amidon
07:00
Blat de tort cu cacao și amidon. Blat simplu și pufos Blat de tort cu cacao și amidon. Blat simplu și pufos
Salată de cartofi cu usturoi verde în bol de servire cu două linguri de lemn
06:00
Salată de cartofi cu usturoi verde. Salată caldă, simplă și gustoasă Salată de cartofi cu usturoi verde. Salată caldă, simplă și gustoasă
Trei ardei umpluți cu legume și orez pe o farfurie albă
29 martie, 08:00
Ardei umpluți cu legume și orez. Un preparat de post, gustos și consistent Ardei umpluți cu legume și orez. Un preparat de post, gustos și consistent
Trei melcișori din aluat cu urzici și usturoi într-un vas metalic cu toarte
29 martie, 07:00
Melcișori din aluat cu urzici și usturoi, pentru gustări delicioase Melcișori din aluat cu urzici și usturoi, pentru gustări delicioase
Hummus cu avocado în bol de servire
29 martie, 06:00
Hummus cu avocado. Rețetă delicioasă și sănătoasă Hummus cu avocado. Rețetă delicioasă și sănătoasă
Mai mulți cannoli, serviți pe un platou alb
28 martie, 08:00
Cannoli, povestea desertului originar din Sicilia Cannoli, povestea desertului originar din Sicilia
Sandvișuri de post pe o masă albă
28 martie, 07:00
Sandvișuri de post. 7 rețete hrănitoare și gustoase Sandvișuri de post. 7 rețete hrănitoare și gustoase
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Trei ardei umpluți cu legume și orez pe o farfurie albă
1
Ardei umpluți cu legume și orez. Un preparat de post, gustos și consistent
Ardei umpluți cu legume și orez. Un preparat de post, gustos și consistent
Dacă vrei să gătești un preparat de post, gustos și consistent, pentru masa de prânz, încearcă rețeta de ardei umpluți cu legume și orez. Chiar dacă le lipsește carnea tocată din...
Hummus cu avocado în bol de servire
2
Hummus cu avocado. Rețetă delicioasă și sănătoasă
Hummus cu avocado. Rețetă delicioasă și sănătoasă
Dacă îți place hummusul oriental și dorești să îl prepari în cât mai multe combinații, încearcă și rețeta de hummus cu avocado. Te vei bucura de un preparat și delicios, cu...
Bol negru cu Salată de cartofi cu ceapă roșie alături de o sosieră albă și un bol mic cu capere
3
Salată de cartofi cu ceapă roșie. Rețetă simplă pentru o zi de post
Salată de cartofi cu ceapă roșie. Rețetă simplă pentru o zi de post
Dacă ești în căutarea unei rețete de preparate simple și rapide pentru o zi de post, încearcă rețeta de salată de cartofi cu ceapă roșie. Pe cât de simplă este, pe...
Salata boeuf de post pe o farfurie albă
4
Salata boeuf de post. Rețeta perfectă și pentru vegetarieni
Salata boeuf de post. Rețeta perfectă și pentru vegetarieni
Salata boeuf de post este la fel de gustoasă și de apetisantă ca cea care conține carne. Chiar și cu maioneza vegetală rămâne un aperitiv pe care îl poți servi la...
Două blaturi umede pentru tort, alături de un recipient cu tacâmuri
5
Blat umed pentru tort. Rețetă simplă de blat ce nu mai necesită însiropare
Blat umed pentru tort. Rețetă simplă de blat ce nu mai necesită însiropare
Pentru reușita unui tort delicios și spectaculos, blatul de tort reprezintă piesa principală. Îți oferim în acest scop o rețetă de blat umed pentru tort ce nu mai necesită însiropare. Dacă...
Parteneri
Focaccia simplă de casă. Rețetă de pâine din bucătăria italiană

Focaccia simplă de casă. Rețetă de pâine din bucătăria italiană

Focaccia simplă de casă. Rețetă de pâine din bucătăria italiană
Afacerea inedită prin care Emil se bucură de un profit uriaş. Tânărul antreprenor pune în practică la Harghita ce a învăţat în Elveţia

Afacerea inedită prin care Emil se bucură de un profit uriaş. Tânărul antreprenor pune în practică la Harghita ce a învăţat în Elveţia

Afacerea inedită prin care Emil se bucură de un profit uriaş. Tânărul antreprenor pune în practică la Harghita ce a învăţat în Elveţia
Ce pensie ia Nadia Comăneci de la statul român. Are o casă de vacanță de 2 milioane de dolari și o avere uriașă

Ce pensie ia Nadia Comăneci de la statul român. Are o casă de vacanță de 2 milioane de dolari și o avere uriașă

Ce pensie ia Nadia Comăneci de la statul român. Are o casă de vacanță de 2 milioane de dolari și o avere uriașă
Ce relație este între Irina Fodor și Gina Pistol, după ce au fost numite rivale. Ce a ieșit la iveală

Ce relație este între Irina Fodor și Gina Pistol, după ce au fost numite „rivale”. Ce a ieșit la iveală

Ce relație este între Irina Fodor și Gina Pistol, după ce au fost numite „rivale”. Ce a ieșit la iveală
Așa mamă, așa fiică! Portretul de familie cu Dulce Maria și fiica sa care a induiosat inimile admiratorilor. Micuța este irezistibilă

Așa mamă, așa fiică! Portretul de familie cu Dulce Maria și fiica sa care a induiosat inimile admiratorilor. Micuța este irezistibilă

Așa mamă, așa fiică! Portretul de familie cu Dulce Maria și fiica sa care a induiosat inimile admiratorilor. Micuța este irezistibilă
Adevărul din spatele imaginilor virale cu Papa Francisc. Cum a apărut pe Internet conducătorul Bisericii Catolice

Adevărul din spatele imaginilor virale cu Papa Francisc. Cum a apărut pe Internet conducătorul Bisericii Catolice

Adevărul din spatele imaginilor virale cu Papa Francisc. Cum a apărut pe Internet conducătorul Bisericii Catolice
Prăjitură cu foi cu miere și cremă de mascarpone

Prăjitură cu foi cu miere și cremă de mascarpone

Prăjitură cu foi cu miere și cremă de mascarpone
Maluma, cadou special pentru tatăl lui. Cei doi abia și-au putut stăpâni lacrimile

Maluma, cadou special pentru tatăl lui. Cei doi abia și-au putut stăpâni lacrimile

Maluma, cadou special pentru tatăl lui. Cei doi abia și-au putut stăpâni lacrimile
fresh
Sandvișuri de post pe o masă albă
Sandvișuri de post. 7 rețete hrănitoare și gustoase
Sandvișuri de post. 7 rețete hrănitoare și gustoase
Ardei umpluți cu legume și orez. Un preparat de post, gustos și consistent
Ardei umpluți cu legume și orez. Un preparat de post, gustos și consistent
Cannoli, povestea desertului originar din Sicilia
Cannoli, povestea desertului originar din Sicilia
Hummus cu avocado. Rețetă delicioasă și sănătoasă
Hummus cu avocado. Rețetă delicioasă și sănătoasă
Totul despre tofu, brânza de soia bogată în proteine
Totul despre tofu, brânza de soia bogată în proteine
închide