Cozonac de post cu umplutură mixtă și miez pufos

timpul de preparare
Timp de gătire: 50 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Cozonacul este unul dintre cele mai populare deserturi tradiționale pe care îl poți prepara și în varianta de post. Îți oferim în acest scop o rețetă de cozonac de post cu umplutură mixtă și miez pufos.

Cozonac de post cu umplutură mixtă și miez pufos, feliat
Galerie foto

Galerie foto

Cozonacul se porționează după răcire pentru a nu se deforma miezul pufos / Shutterstock

Chiar dacă necesită mai mult timp de preparare și, uneori îți pune răbdarea la încercare, cozonacul este desertul care merită din plin orice efort depus și timp alocat. Este un desert delicios, este spornic și este întotdeauna apreciat de iubitorii gustului dulce.

Citește și

Rețetele de cozonac sunt foarte versatile. Poți prepara rețete simple de cozonac precum cel de post, sau cel fără frământare. Însă, dacă timpul îți permite, poți prepara și rețete complexe precum rețeta de cozonac Babka. Metodele de preparare ale acestui cozonac sunt împărțite în mai multe etape care necesită timp și răbdare, dar după preparare te poți bucura de un desert de excepție, foarte gustos și spectaculos.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Descoperă aici și o rețetă de cozonac Babka cu nucă și ciocolată. În continuare, îți oferim rețeta cozonacului de post, mai simplu, dar foarte gustos.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe prin a pregăti ingredientele pentru aluat, pe care este recomandat să le lași la temperatura camerei cel puțin 30 de minute.

Pașii necesari aluatului pentru cozonac de post cu umplutură mixtă

Trece făina prin sită într-un bol încăpător sau direct în bolul mixerului, dacă îl folosești pentru frământare. Peste făină adaugă coaja de lămâie răzuită fin și coaja de portocală, de asemeni, răzuită fin. Apoi adaugă sarea, turmericul și amestecă bine ingredientele. Turmericul este opțional, dar va oferi o culoare frumoasă aluatului de cozonac.

Pune într-un bol drojdia bine sfărâmată și amestec-o cu o lingură de zahăr până când se lichefiază. Adaugă și aproximativ 30 ml de apă caldă și omogenizează bine compoziția. Lasă maiaua de drojdie la dezvoltat până își dublează volumul și se creează bule de aer la suprafață.

Formează o adâncitură la mijlocul făinii din bol și pune acolo maiaua de drojdie activată. Amestecă apa caldă cu sucul de portocală și toarnă treptat acest amestec în bolul cu ingrediente. În timp ce torni lichidele, amestecă intens maiaua cu făina din vas până când obții un aluat ușor ferm. Tot treptat adaugă și uleiul și omogenizează bine aluatul. Frământă aluatul de cozonac pentru 5-6 minute, apoi acoperă bolul cu un ștergar curat. Lasă aluatul de cozonac la dospit, la loc cald pentru aproximativ o oră.

Cum să prepari umplutura mixtă

Pune stafidele într-un bol cu apă caldă pentru 15 minute să se hidrateze.

Așază un vas pe flacăra aragazului, aprinsă la foc de intensitate mică. Amestecă în acest vas apa cu zahărul, pudra de cacao, nuca măcinată și pesmetul. Amestecă-le doar până rezultă o compoziție omogenă. Apoi stinge focul, adaugă esența de rom și lasă compoziția la temperat.

După dospirea aluatului împarte-l în patru părți aproximativ egale. Întinde fiecare parte de aluat în câte o foaie mai subțire și unge foile cu compoziția temperată. Presară stafidele bine scurse și bucăți mici de rahat și rulează foile de aluat cu umplutura la interior. Apoi împletește frumos  câte două rulouri și așază-le în tăvile tapetate cu hârtie de copt. Mai lasă cozonacii la dospit și în tăvi timp de 20 de minute.

Pornește cuptorul la 175 grade Celsius și lasă-l să se încălzească. Coace deliciosul cozonac de post cu umplutură mixtă pentru 50 de minute sau până se rumenește bine la suprafață.

Prepară și un sirop din 50 ml de apă cu 50 gr de zahăr. Fierbe siropul până când devine consistent.

În ultimele 5 minute de coacere a cozonacilor, scoate tăvile din cuptor și unge cozonacii la suprafață cu siropul fierbinte, folosind o pensulă. Presară zahăr granulat pe deasupra și mai lasă cozonacii la rumenit 5 minute.

Porționează cozonacii după ce se răcesc, dar te poți răsfăța cu un colț de cozonac cald, dacă nu reușești să-ți stăpânești pofta. Și tot din categoria deserturilor de post îți mai recomandăm să încerci și o rețetă de chec de post cu nuci și cacao.

 

Citește și
Felii de cozonac de post cu umplutură mixtă și miez pufos
Galerie foto

Galerie foto

Cozonac de post cu umplutură mixtă și miez pufos, feliat
Doi cozonaci de post în tăvi, înainte de coacere
Pasul de rulare a aluatului de cozonac cu umplutura în interior
+21
CELE MAI CITITE
Pastă de sardine în borcan și pe felii de pâine
Pastă de sardine. Rețetă simplă pentru o gustare delicioasă
Pastă de sardine. Rețetă simplă pentru o gustare delicioasă
Imam bayildi servite pe o farfurie albă
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci în bol
Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci
Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci
Un săculeț în care se află mai multe tipuri de nuci
Ce termen de valabilitate au nucile. Unde trebuie să le păstrezi ca să reziste mai mult
Ce termen de valabilitate au nucile. Unde trebuie să le păstrezi ca să reziste mai mult
Două boluri cu Supă de conopidă cu multe legume pe o tavă, alături de pâine, două linguri și un bol cu condimente
Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor
Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cornuri pufoase cu unt într-un coș de lemn
Galerie foto
Cornuri pufoase cu unt. Rețetă pentru micul dejun
Cornuri pufoase cu unt. Rețetă pentru micul dejun
Brânzoaice cu stafide și aluat pufos, una secționată în jumătăți
Galerie foto
Brânzoaice cu stafide și aluat pufos. Plăcințele cu brânză ca la bunica
Brânzoaice cu stafide și aluat pufos. Plăcințele cu brânză ca la bunica
Pariziene cu mere decorate cu zahăr pudră
Galerie foto
Pariziene cu mere. Rețetă de cornuri delicioase și aspectuoase
Pariziene cu mere. Rețetă de cornuri delicioase și aspectuoase
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două boluri cu budincă de dovleac cu brânză și semințe
06:36
Budincă de dovleac cu brânză și semințe. Rețetă de budincă sărată Budincă de dovleac cu brânză și semințe. Rețetă de budincă sărată
Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, secționat
12 octombrie, 06:46
Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, gratinat la cuptor Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, gratinat la cuptor
Supă cremă de dovleac cu smântână servită într-un bol gri
12 octombrie, 05:39
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
O cutie plină cu ouă alături de un semn pe care scrie Ziua Mondială a Oului
11 octombrie, 10:33
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
Tartă Tatin cu smochine caramelizate
11 octombrie, 07:23
Tartă Tatin cu smochine caramelizate. Desert simplu și savuros Tartă Tatin cu smochine caramelizate. Desert simplu și savuros
Varză călită cu cârnați afumați în tigaie, decorată cu flori de mărar
11 octombrie, 06:47
Varză călită cu cârnați afumați. Rețetă tradițională românească Varză călită cu cârnați afumați. Rețetă tradițională românească
Două boluri cu Supă de conopidă cu multe legume pe o tavă, alături de pâine, două linguri și un bol cu condimente
10 octombrie, 09:17
Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor
Borcan cu Compot de dovleac plăcintar, batoane de scorțișoară și felii de dovleac
10 octombrie, 06:10
Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
1
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
Dacă adori preparatele pe bază de cartofi, îți propunem pentru o masă delicioasă rețeta de cartofi franțuzești. Nu este o rețetă complexă, iar ingredientele folosite sunt simple și foarte accesibile. Poți...
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
2
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Dacă obișnuiești să servești biscuiți la micul dejun sau ca gustare de-a lungul zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată. Rețeta este rapidă și...
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
3
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Dacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai...
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
4
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Rețeta de musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan, este ideală pentru un prânz delicios și consistent. Rețeta este inspirată din bucătăriile grecești și turcești și este perfectă pentru mesele...
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
5
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
Rețeta de vinete marinate cu usturoi poate fi preparată ca și gustare savuroasă și sănătoasă, sau pentru a fi servită ca aperitiv sau garnitură. Preparate astfel vinete sunt fragede, aromate și...
Parteneri
3 zodii manifestă norocul în mod natural. Cine sunt nativii care au parte de reușite
3 zodii manifestă norocul în mod natural. Cine sunt nativii care au parte de reușite
3 zodii manifestă norocul în mod natural. Cine sunt nativii care au parte de reușite
Pelerinajul Sfintei Parascheva. Ce își dorește Gabriela, o tânără din Ucraina, care a așteptat 12 ore să se închine la moaștele Cuvioasei
Pelerinajul Sfintei Parascheva. Ce își dorește Gabriela, o tânără din Ucraina, care a așteptat 12 ore să se închine la moaștele Cuvioasei
Pelerinajul Sfintei Parascheva. Ce își dorește Gabriela, o tânără din Ucraina, care a așteptat 12 ore să se închine la moaștele Cuvioasei
„Viaţa lui e un dezastru” Informaţii tulburătoare despre milionarul român care şi-a pierdut întreaga avere, ca Irinel Columbeanu!
„Viaţa lui e un dezastru” Informaţii tulburătoare despre milionarul român care şi-a pierdut întreaga avere, ca Irinel Columbeanu!
„Viaţa lui e un dezastru” Informaţii tulburătoare despre milionarul român care şi-a pierdut întreaga avere, ca Irinel Columbeanu!
Zodiile norocoase în 2025. Cine are noroc de bani încă de la începutul anului. Acești nativi dau lovitura
Zodiile norocoase în 2025. Cine are noroc de bani încă de la începutul anului. Acești nativi dau lovitura
Zodiile norocoase în 2025. Cine are noroc de bani încă de la începutul anului. Acești nativi dau lovitura
Cum s-a pregătit Meryem Uzerli pentru rolul din Suleyman Magnificul. Ce a declarat vedeta într-un interviu
Cum s-a pregătit Meryem Uzerli pentru rolul din Suleyman Magnificul. Ce a declarat vedeta într-un interviu
Cum s-a pregătit Meryem Uzerli pentru rolul din Suleyman Magnificul. Ce a declarat vedeta într-un interviu
Muntele Everest e mai înalt decât ar trebui. Ce ar fi de vină, potrivit experților
Muntele Everest e mai înalt decât ar trebui. Ce ar fi de vină, potrivit experților
Muntele Everest e mai înalt decât ar trebui. Ce ar fi de vină, potrivit experților
Frittata cu spanac, brânză și legume
Frittata cu spanac, brânză și legume
Frittata cu spanac, brânză și legume
Ce este o mamă ursuleț gumat: vezi dacă ești una dintre ele
Ce este o” mamă ursuleț gumat”: vezi dacă ești una dintre ele
Ce este o” mamă ursuleț gumat”: vezi dacă ești una dintre ele
Jennifer Lopez a vorbit despre iubire, pe fondul divorțului ei de Ben Affleck: Nu caut pe nimeni. A fi într-o relație nu mă definește
Jennifer Lopez a vorbit despre iubire, pe fondul divorțului ei de Ben Affleck: „Nu caut pe nimeni. A fi într-o relație nu mă definește”
Jennifer Lopez a vorbit despre iubire, pe fondul divorțului ei de Ben Affleck: „Nu caut pe nimeni. A fi într-o relație nu mă definește”
Băutura care poate reduce colesterolul și riscul de atac de cord. Ce efecte pot avea polifenolii din compoziția sa
Băutura care poate reduce colesterolul și riscul de atac de cord. Ce efecte pot avea polifenolii din compoziția sa
Băutura care poate reduce colesterolul și riscul de atac de cord. Ce efecte pot avea polifenolii din compoziția sa
fresh
Varză călită cu cârnați afumați. Rețetă tradițională românească

Varză călită cu cârnați afumați. Rețetă tradițională românească

Varză călită cu cârnați afumați. Rețetă tradițională românească

Tartă Tatin cu smochine caramelizate. Desert simplu și savuros

Tartă Tatin cu smochine caramelizate. Desert simplu și savuros

Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional

Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional

Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, gratinat la cuptor

Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, gratinat la cuptor

Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă

Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
închide