Natto sau secretul alimentației sănătoase a japonezilor

Natto este una dintre mâncărurile speciale ale Japoniei, iubite pentru beneficiile asupra sănătății. Acestă soia fermentată, cu aspect ciudat și miros puternic, ușor astringent, nu este foarte cunoscută în restul lumii, deși ar merita încercată.

Natto într-o farfurie mare albă și gri
Natto este un preparat popular pentru micul-dejun / Shutterstock

Natto se obține din boabe de soia cărora li se inoculează bacteria Bacillus subtilis după care sunt lăsate să fermenteze pentru aproximativ o zi. Această metodă de preparare a fost descoperită din greșeală pentru că bacteria care ajută soia să fermenteze se găsește în mod natural în paiele de orez.

Cel mai vechi document în care poate fi găsit cuvântul „natto” se află în „Shin-sarugaku-ki” scris de Fujiwara no Akihira la mijlocul secolului al XI-lea.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Istoria natto

Boabele de soia au fost deja introduse în Japonia în perioada Jomon (în jurul anilor 14.000-10.000 î.Hr.). În perioada Yayoi (în jurul anului 10.000 î.Hr. – 300 d.Hr.), casele japoneze erau acoperite cu paie și existau cuptoare, astfel încât temperatura și umiditatea erau potrivite pentru creșterea bacteriilor și se crede că acest lucru a dus la producerea accidentală de natto.

Oricum, astăzi natto este un aliment de bază în bucătăria japoneză. Se găsește în orice supermarket și nu lipsește din nicio casă. A fost popularizat pentru prima dată în perioada Edo (1603-1868). Atunci oamenii încep să mănânce natto la micul dejun în mod obișnuit. Tot în această perioadă a început să fie produs în masă și sosul de soia.

Tipuri de natto

Japonezii servesc natto cu sos de soia și orez în special la micul-dejun. În magazine se găsesc trei tipuri principale de natto: natto de mărime normală, Hikiwari Natto (boabe de soia mici), Ootsubu natto (din boabe de soia gigantice).

Natto de mărime naturală

Cel mai des se găsește natto de mărime normală. Aproximativ, 50% dintre produsele de pe piață pot fi încadrate în această categorie. Este sortimentul cu care ar trebui să începi dacă vrei să începi să consumi natto pentru a te bucura de efectele lui asupra sănătății.

Hikiwari natto

Hikiwari natto este un tip de natto făcut din boabe de soia mari, complet coapte. Acestea sunt măcinate folosind un dispozitiv asemănător unei mori. Deoarece bucățile sunt minuscule, poate fi dificil de mâncat cu bețișoarele și se lipesc prea mult de restul ingredientelor. Gustul este puțin mai blând decât cel pe care îl are natto obișnuit, așa că este destul de ușor de mâncat din punct de vedere al gustului.

Ootsubu natto

Ootsubu natto este făcut cu boabe de soia întregi gigantice. Are gustul și textura mai înțepătoare decât ale celorlalte sortimente. 

Cum se mănâncă natto

Natto vine însoțit de sos de soia și sos de muștar japonez. Nu este atât de simplu de mâncat pentru că trebuie bine amestecat. Dacă întrebi un japonez nu poți să te apuci să guști dacă nu ai amestecat de cel puțin 50 de ori. Ideal este să o faci de 150 de ori și repede, folosind bețișoarele.

Prin amestecare se introduce aer în pelicula care acoperă soia, făcând-o pufoasă și ușoară. De asemenea, ajută la eliberarea umami, așa că cu cât amesteci mai mult, cu atât gustul și senzația la gură sunt mai bune.

Beneficiile consumului de natto

Europenii au început să caute natto pentru că este unul dintre preparatele cele mai bogate în proteine. Conține 31 de grame la fiecare 200 de grame. În plus, este bogat în probiotice și vitamina K2. Aceasta din urmă este importantă deoarece este considerată o componentă cheie în menținerea densității minerale osoase a femeilor aflate în postmenopauză care suferă de osteoporoză. Află mai multe despre beneficiile alimentelor bogate în proteine.

În timpul procesului de fermentație, soia devine mai ușor digerată și absorbită. Unul dintre motivele pentru care natto nu declanșează disconfort gastro-intestinal ca alte forme de soia este datorită enzimei nattokinaze. Creată în timpul procesului de fermentație, nattokinaza are, potrivit cercetărilor, capacitatea de a ameliora o mulțime de afecțiuni: beriberi, boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, hemoroizi, varice, sindrom de oboseală cronică, spasme musculare.

Un al beneficiu al consumului de natto vine de la conținutul său bogat de probiotice Bacillus subtilis (numit și Bacillus uniflagellatus, Bacillus globigii și Bacillus natto). Aceasta este bacteria adăugată boabelor de soia pentru a fermenta. Ajută la sinteza enzimelor, care sunt folosite pentru a reduce coagularea sângelui și produce vitamina K și vitaminele din grupul B. La un moment dat în istoria sa, a fost folosit chiar și ca antibiotic cu spectru larg.

Cercetările dezvăluie că suplimentele cu Bacillus subtilis îmbunătățesc simptomele sindromului de colon iritabil, susțin un microbiom sănătos și ajută la protejarea împotriva inflamației. În general, totuși, beneficiul major al alimentelor fermentate, cum ar fi natto, este că susțin sănătatea generală și imunitatea. În acest fel reduc riscul de îmbolnăvire și pentru a-ți menține corpul în formă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Supă cremă de castane cu crutoane în bol, o lingură, felii de pâine prăjite și castane
Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol
Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol
Struguri negri și patru pahare cu lichior de struguri negri
Lichior de struguri negri. Rețeta unei băuturi de casă, rafinată și aromată
Lichior de struguri negri. Rețeta unei băuturi de casă, rafinată și aromată
Ravioli cu unt și salvie
Ravioli cu unt și salvie. Rețeta perfectă pentru un prânz sofisticat
Ravioli cu unt și salvie. Rețeta perfectă pentru un prânz sofisticat
Supă franțuzească de ceapă cu baghete prăjite și gratinate cu brânză
Supă franțuzească de ceapă - French Onion Soup
Supă franțuzească de ceapă - French Onion Soup
Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie pe o farfurie, alături de un borcan cu dressing, smochine și un bol cu salată rucola
Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie
Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
un bol cu sos de soia pus pe o masă de lemn
Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai
Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai
Cea mai sănătoasă brânză pusă pe un blat de lemn
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
Tocăniță de post cu soia pusă într-un bol de lemn
Tocăniță de post cu soia. O rețetă hrănitoare
Tocăniță de post cu soia. O rețetă hrănitoare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Trei cannelloni cu ricotta și spanac în sos de roșii pe o farfurie albastră
06:55
Cannelloni cu ricotta și spanac în sos de roșii. Un preparat clasic al bucătăriei italiene Cannelloni cu ricotta și spanac în sos de roșii. Un preparat clasic al bucătăriei italiene
cevapi
05:49
Cevapi. Rețeta preparatului pentru care se aprind grătarele în Balcani Cevapi. Rețeta preparatului pentru care se aprind grătarele în Balcani
Bulgur cu carne de pui și legume în două boluri
05:30
Bulgur cu carne de pui și legume. Un preparat plin de aromă și culoare Bulgur cu carne de pui și legume. Un preparat plin de aromă și culoare
de ce strică ciupercile
22 octombrie, 07:06
Ți se strică repede ciupercile în frigider? Iată cum să le faci să reziste mai multe zile Ți se strică repede ciupercile în frigider? Iată cum să le faci să reziste mai multe zile
Negresă cu ciocolată și castane, glazurată cu ciocolată și decorată cu mentă
22 octombrie, 06:51
Negresă cu ciocolată și castane. Un desert dens și catifelat Negresă cu ciocolată și castane. Un desert dens și catifelat
Porție de curry de dovleac cu năut și orez basmati
22 octombrie, 05:54
Curry de dovleac cu năut și orez basmati. Un preparat savuros și colorat Curry de dovleac cu năut și orez basmati. Un preparat savuros și colorat
carnea de vită la cuptor
21 octombrie, 07:22
La ce temperatură se ține carnea de vită la cuptor. Trucuri pentru o friptură suculentă și aromată La ce temperatură se ține carnea de vită la cuptor. Trucuri pentru o friptură suculentă și aromată
Corneluțe cu gem
21 octombrie, 06:13
Cornulețe cu gem după rețeta bunicii. Ce să adaugi neapărat ca să iasă fragede Cornulețe cu gem după rețeta bunicii. Ce să adaugi neapărat ca să iasă fragede
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Supă cremă de dovleac cu ghimbir și crutoane aromate
Supă cremă de dovleac cu ghimbir și crutoane aromate
Supă cremă de dovleac cu ghimbir și crutoane aromate
Bianka şi Tony, găsiţi morţi unul lângă altul într-o maşină. Se ştiau din copilărie şi aveau planuri de viitor
Bianka şi Tony, găsiţi morţi unul lângă altul într-o maşină. Se ştiau din copilărie şi aveau planuri de viitor
Bianka şi Tony, găsiţi morţi unul lângă altul într-o maşină. Se ştiau din copilărie şi aveau planuri de viitor
Lovitura dată de celebrul milionar care şi-a pierdut toată averea şi a ajuns la închisoare: amp;#8220;Sunt recunoscător”
Lovitura dată de celebrul milionar care şi-a pierdut toată averea şi a ajuns la închisoare: amp;#8220;Sunt recunoscător”
Lovitura dată de celebrul milionar care şi-a pierdut toată averea şi a ajuns la închisoare: amp;#8220;Sunt recunoscător”
La explozia din Rahova, câinele a rămas în urmă ca să păzească apartamentul dărâmat, privindu-și stăpânii printr-un geam spart
La explozia din Rahova, câinele a rămas în urmă ca să păzească apartamentul dărâmat, privindu-și stăpânii printr-un geam spart
La explozia din Rahova, câinele a rămas în urmă ca să păzească apartamentul dărâmat, privindu-și stăpânii printr-un geam spart
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Frații care au furat criptomonede în valoare de 25 de milioane de dolari. Cum au reușit jaful Anton și James Peraire-Bueno
Frații care au furat criptomonede în valoare de 25 de milioane de dolari. Cum au reușit jaful Anton și James Peraire-Bueno
Frații care au furat criptomonede în valoare de 25 de milioane de dolari. Cum au reușit jaful Anton și James Peraire-Bueno
Pate de ciuperci cu boabe de fasole
Pate de ciuperci cu boabe de fasole
Pate de ciuperci cu boabe de fasole
Înstrăinarea copiilor de părinți: de ce copiii adulți divorțează de părinții lor
Înstrăinarea copiilor de părinți: de ce copiii adulți „divorțează” de părinții lor
Înstrăinarea copiilor de părinți: de ce copiii adulți „divorțează” de părinții lor
Jennifer Lopez a dezvăluit care a fost sărutul ei preferat din filme. Nu este cu fostul ei soț!
Jennifer Lopez a dezvăluit care a fost „sărutul ei preferat” din filme. Nu este cu fostul ei soț!
Jennifer Lopez a dezvăluit care a fost „sărutul ei preferat” din filme. Nu este cu fostul ei soț!
Ce schimbări produce statul în casă. Modificările pe care le poate avea atât fizic, cât și mintal
Ce schimbări produce statul în casă. Modificările pe care le poate avea atât fizic, cât și mintal
Ce schimbări produce statul în casă. Modificările pe care le poate avea atât fizic, cât și mintal
fresh
Lasagna cu dovleac și spanac. Un preparat reconfortant, colorat și echilibrat

Lasagna cu dovleac și spanac. Un preparat reconfortant, colorat și echilibrat

Lasagna cu dovleac și spanac. Un preparat reconfortant, colorat și echilibrat

Cornulețe cu gem după rețeta bunicii. Ce să adaugi neapărat ca să iasă fragede

Cornulețe cu gem după rețeta bunicii. Ce să adaugi neapărat ca să iasă fragede

La ce temperatură se ține carnea de vită la cuptor. Trucuri pentru o friptură suculentă și aromată

La ce temperatură se ține carnea de vită la cuptor. Trucuri pentru o friptură suculentă și aromată

Curry de dovleac cu năut și orez basmati. Un preparat savuros și colorat

Curry de dovleac cu năut și orez basmati. Un preparat savuros și colorat

Negresă cu ciocolată și castane. Un desert dens și catifelat

Negresă cu ciocolată și castane. Un desert dens și catifelat
închide