Natto sau secretul alimentației sănătoase a japonezilor

Natto este una dintre mâncărurile speciale ale Japoniei, iubite pentru beneficiile asupra sănătății. Acestă soia fermentată, cu aspect ciudat și miros puternic, ușor astringent, nu este foarte cunoscută în restul lumii, deși ar merita încercată.

Natto într-o farfurie mare albă și gri
Natto este un preparat popular pentru micul-dejun / Shutterstock

Natto se obține din boabe de soia cărora li se inoculează bacteria Bacillus subtilis după care sunt lăsate să fermenteze pentru aproximativ o zi. Această metodă de preparare a fost descoperită din greșeală pentru că bacteria care ajută soia să fermenteze se găsește în mod natural în paiele de orez.

Cel mai vechi document în care poate fi găsit cuvântul „natto” se află în „Shin-sarugaku-ki” scris de Fujiwara no Akihira la mijlocul secolului al XI-lea.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Istoria natto

Boabele de soia au fost deja introduse în Japonia în perioada Jomon (în jurul anilor 14.000-10.000 î.Hr.). În perioada Yayoi (în jurul anului 10.000 î.Hr. – 300 d.Hr.), casele japoneze erau acoperite cu paie și existau cuptoare, astfel încât temperatura și umiditatea erau potrivite pentru creșterea bacteriilor și se crede că acest lucru a dus la producerea accidentală de natto.

Oricum, astăzi natto este un aliment de bază în bucătăria japoneză. Se găsește în orice supermarket și nu lipsește din nicio casă. A fost popularizat pentru prima dată în perioada Edo (1603-1868). Atunci oamenii încep să mănânce natto la micul dejun în mod obișnuit. Tot în această perioadă a început să fie produs în masă și sosul de soia.

Tipuri de natto

Japonezii servesc natto cu sos de soia și orez în special la micul-dejun. În magazine se găsesc trei tipuri principale de natto: natto de mărime normală, Hikiwari Natto (boabe de soia mici), Ootsubu natto (din boabe de soia gigantice).

Natto de mărime naturală

Cel mai des se găsește natto de mărime normală. Aproximativ, 50% dintre produsele de pe piață pot fi încadrate în această categorie. Este sortimentul cu care ar trebui să începi dacă vrei să începi să consumi natto pentru a te bucura de efectele lui asupra sănătății.

Hikiwari natto

Hikiwari natto este un tip de natto făcut din boabe de soia mari, complet coapte. Acestea sunt măcinate folosind un dispozitiv asemănător unei mori. Deoarece bucățile sunt minuscule, poate fi dificil de mâncat cu bețișoarele și se lipesc prea mult de restul ingredientelor. Gustul este puțin mai blând decât cel pe care îl are natto obișnuit, așa că este destul de ușor de mâncat din punct de vedere al gustului.

Ootsubu natto

Ootsubu natto este făcut cu boabe de soia întregi gigantice. Are gustul și textura mai înțepătoare decât ale celorlalte sortimente. 

Cum se mănâncă natto

Natto vine însoțit de sos de soia și sos de muștar japonez. Nu este atât de simplu de mâncat pentru că trebuie bine amestecat. Dacă întrebi un japonez nu poți să te apuci să guști dacă nu ai amestecat de cel puțin 50 de ori. Ideal este să o faci de 150 de ori și repede, folosind bețișoarele.

Prin amestecare se introduce aer în pelicula care acoperă soia, făcând-o pufoasă și ușoară. De asemenea, ajută la eliberarea umami, așa că cu cât amesteci mai mult, cu atât gustul și senzația la gură sunt mai bune.

Beneficiile consumului de natto

Europenii au început să caute natto pentru că este unul dintre preparatele cele mai bogate în proteine. Conține 31 de grame la fiecare 200 de grame. În plus, este bogat în probiotice și vitamina K2. Aceasta din urmă este importantă deoarece este considerată o componentă cheie în menținerea densității minerale osoase a femeilor aflate în postmenopauză care suferă de osteoporoză. Află mai multe despre beneficiile alimentelor bogate în proteine.

În timpul procesului de fermentație, soia devine mai ușor digerată și absorbită. Unul dintre motivele pentru care natto nu declanșează disconfort gastro-intestinal ca alte forme de soia este datorită enzimei nattokinaze. Creată în timpul procesului de fermentație, nattokinaza are, potrivit cercetărilor, capacitatea de a ameliora o mulțime de afecțiuni: beriberi, boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, hemoroizi, varice, sindrom de oboseală cronică, spasme musculare.

Un al beneficiu al consumului de natto vine de la conținutul său bogat de probiotice Bacillus subtilis (numit și Bacillus uniflagellatus, Bacillus globigii și Bacillus natto). Aceasta este bacteria adăugată boabelor de soia pentru a fermenta. Ajută la sinteza enzimelor, care sunt folosite pentru a reduce coagularea sângelui și produce vitamina K și vitaminele din grupul B. La un moment dat în istoria sa, a fost folosit chiar și ca antibiotic cu spectru larg.

Cercetările dezvăluie că suplimentele cu Bacillus subtilis îmbunătățesc simptomele sindromului de colon iritabil, susțin un microbiom sănătos și ajută la protejarea împotriva inflamației. În general, totuși, beneficiul major al alimentelor fermentate, cum ar fi natto, este că susțin sănătatea generală și imunitatea. În acest fel reduc riscul de îmbolnăvire și pentru a-ți menține corpul în formă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Varză cu prune uscate și coaste de porc în vas oval, alături de un bol cu prune uscate, o râșniță de condimente și o sticlă de ulei
Varză cu prune uscate și coaste de porc la cuptor. Rețetă ardelenească
Varză cu prune uscate și coaste de porc la cuptor. Rețetă ardelenească
Smoothie de sfeclă roșie cu rodie și grapefruit în pahar, alături de rodie secționată, jumătate de grapefruit, felii de sfeclă și bucăți de țelină apio
Smoothie de sfeclă roșie cu rodie și grapefruit. O băutură energizată
Smoothie de sfeclă roșie cu rodie și grapefruit. O băutură energizată
cartofi prăjiți în tigaie
De ce se lipesc cartofii de tigaie. Trucuri pentru cartofi prăjiți delicioși
De ce se lipesc cartofii de tigaie. Trucuri pentru cartofi prăjiți delicioși
Frittata cu broccoli, brânză și legume porționată pe o spatulă și în vas
Frittata cu broccoli, brânză și legume. O rețetă inspirată din bucătăria italiană
Frittata cu broccoli, brânză și legume. O rețetă inspirată din bucătăria italiană
prea multă sare în mâncare
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
un bol cu sos de soia pus pe o masă de lemn
Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai
Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai
Cea mai sănătoasă brânză pusă pe un blat de lemn
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
Tocăniță de post cu soia pusă într-un bol de lemn
Tocăniță de post cu soia. O rețetă hrănitoare
Tocăniță de post cu soia. O rețetă hrănitoare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Salată caldă de toamnă cu cartof dulce, smochine, rodie și feta în bol, alături de o rodie secționată, furculițe, o sosieră și un pahar
6 noiembrie, 06:51
Salată caldă de toamnă cu cartof dulce, smochine, rodie și feta Salată caldă de toamnă cu cartof dulce, smochine, rodie și feta
ceapă roșie murată
6 noiembrie, 05:18
Rețetă de ceapă roșie murată. Cum să o prepari rapid la tine acasă Rețetă de ceapă roșie murată. Cum să o prepari rapid la tine acasă
Tartă cu legume spiralate porționată
6 noiembrie, 05:06
Tartă cu legume spiralate. Spectacol de culoare și savoare într-un preparat sărat Tartă cu legume spiralate. Spectacol de culoare și savoare într-un preparat sărat
Salată de sfeclă roșie cu cartofi, maioneză și iaurt pe platou și în bol
5 noiembrie, 06:34
Salată de sfeclă roșie cu cartofi, maioneză și iaurt, plină de culoare și savoare Salată de sfeclă roșie cu cartofi, maioneză și iaurt, plină de culoare și savoare
Tocăniță de dovleac cu fasole roșie și carne tocată
5 noiembrie, 05:47
Tocăniță de dovleac cu fasole roșie și carne tocată. Rețetă cu arome de toamnă Tocăniță de dovleac cu fasole roșie și carne tocată. Rețetă cu arome de toamnă
dulceață de smochine fără zahăr
5 noiembrie, 05:34
Cum faci acasă cea mai bună dulceață de smochine fără zahăr, perfectă pentru toamnă Cum faci acasă cea mai bună dulceață de smochine fără zahăr, perfectă pentru toamnă
Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, în borcane și în bol
4 noiembrie, 06:13
Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, la borcan, pentru iarnă Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, la borcan, pentru iarnă
chifteluțe suedeze
4 noiembrie, 06:07
Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Meghan Markle revine pe platourile de filmare după 8 ani de pauză. Ce rol va interpreta Ducesa de Sussex
Meghan Markle revine pe platourile de filmare după 8 ani de pauză. Ce rol va interpreta Ducesa de Sussex
Meghan Markle revine pe platourile de filmare după 8 ani de pauză. Ce rol va interpreta Ducesa de Sussex
ANIMAŢIE. Femeie, în stare critică după ce a fost rănită de un cablu STB, agăţat de un camion
ANIMAŢIE. Femeie, în stare critică după ce a fost rănită de un cablu STB, agăţat de un camion
ANIMAŢIE. Femeie, în stare critică după ce a fost rănită de un cablu STB, agăţat de un camion
Alimentele interzise în dieta lui Mircea Lucescu. Care este secretul longevităţii pentru selecţionerul României
Alimentele interzise în dieta lui Mircea Lucescu. Care este secretul longevităţii pentru selecţionerul României
Alimentele interzise în dieta lui Mircea Lucescu. Care este secretul longevităţii pentru selecţionerul României
Ema Oprișan de la Insula Iubirii sezonul 7 a apărut cu ochiul bandajat. Ce i s-a întâmplat
Ema Oprișan de la Insula Iubirii sezonul 7 a apărut cu ochiul bandajat. Ce i s-a întâmplat
Ema Oprișan de la Insula Iubirii sezonul 7 a apărut cu ochiul bandajat. Ce i s-a întâmplat
Başak Gümülcinelioğlu și Çağrı Çıtanak au devenit părinți pentru prima oară. Ce fotografie a publicat actrița din Dragostea plutește în aer
Başak Gümülcinelioğlu și Çağrı Çıtanak au devenit părinți pentru prima oară. Ce fotografie a publicat actrița din Dragostea plutește în aer
Başak Gümülcinelioğlu și Çağrı Çıtanak au devenit părinți pentru prima oară. Ce fotografie a publicat actrița din Dragostea plutește în aer
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Vafe aperitiv din sfeclă roșie
Vafe aperitiv din sfeclă roșie
Vafe aperitiv din sfeclă roșie
Este bine să vă certați în fața copiilor? Psihologii explică ce se întâmplă cu cei mici când asistă la conflicte?
Este bine să vă certați în fața copiilor? Psihologii explică ce se întâmplă cu cei mici când asistă la conflicte?
Este bine să vă certați în fața copiilor? Psihologii explică ce se întâmplă cu cei mici când asistă la conflicte?
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Câte repetări și serii să faci pentru creșterea masei musculare dacă ești începător
Câte repetări și serii să faci pentru creșterea masei musculare dacă ești începător
Câte repetări și serii să faci pentru creșterea masei musculare dacă ești începător
fresh
Tocăniță de dovleac cu fasole roșie și carne tocată. Rețetă cu arome de toamnă

Tocăniță de dovleac cu fasole roșie și carne tocată. Rețetă cu arome de toamnă

Tocăniță de dovleac cu fasole roșie și carne tocată. Rețetă cu arome de toamnă

Salată de sfeclă roșie cu cartofi, maioneză și iaurt, plină de culoare și savoare

Salată de sfeclă roșie cu cartofi, maioneză și iaurt, plină de culoare și savoare

Cum faci acasă cea mai bună dulceață de smochine fără zahăr, perfectă pentru toamnă

Cum faci acasă cea mai bună dulceață de smochine fără zahăr, perfectă pentru toamnă

Tartă cu legume spiralate. Spectacol de culoare și savoare într-un preparat sărat

Tartă cu legume spiralate. Spectacol de culoare și savoare într-un preparat sărat

Salată caldă de toamnă cu cartof dulce, smochine, rodie și feta

Salată caldă de toamnă cu cartof dulce, smochine, rodie și feta
închide