Rețete cu ouă pentru mic-dejun, de încercat oricând

Ouăle ar trebui să fie un aliment de bază al dietei noastre, încă din primii ani de viață. Sunt complexe din punct de vedere nutritiv, versatile și economice. Cu câteva ouă și câteva legume poți prepara un mic-dejun hrănitor și delicios. Încearcă aceste rețete cu ouă pentru mic-dejun și promitem că nu vei regreta.

Publicat: 25 septembrie 2022, 06:39
Mai multe preparate cu ouă, gata de servit
Galerie foto

Galerie foto

Ouăle sunt cea mai bună sursă de proteine pentru micul-dejun / Shutterstock

Ouăle sunt o sursă naturală de nutrienți, inclusiv proteine ​​de înaltă calitate, vitamine și minerale. Sunt bogate în vitamina B2 (riboflavină), vitamina B12, vitamina D, seleniu și iod. Ele conțin, de asemenea, vitamina A și o serie de alte vitamine B, inclusiv acid folic, biotină, acid pantotenic și colină, precum și alte minerale și oligoelemente esențiale, inclusiv fosfor.

Valoarea calorică a unui ou variază în funcție de mărime și de modul în care este preparat. Cu toate acestea, un singur ou de mărime medie va conține aproximativ 66 de calorii, un ou mic va conține aproximativ 55 de calorii și un ou mare în jur de 80 de calorii. Cele mai multe dintre aceste calorii provin din gălbenuș, care este partea deosebit de densă în nutrienți a oului și include multe vitamine și minerale esențiale. 

Ouă ochi, omlete simple sau cu diverse adaosuri, ouă bătute, ouă benedict, sandvișuri sau salate sunt doar câteva dintre preparatele pe care le poți face din ouă. Iată câteva rețete cu ouă pentru mic-dejun pe care să le încerci atunci când ai timp de o masă tihnită.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ai aici rețeta de omletă cu ciuperci și cașcaval, ideală pentru un mic dejun delicios.

Frittata cu bacon, porumb si gruyère, una dintre cele mai sățioase rețete cu ouă pentru mic-dejun

Porumbul și ouăle se potrivesc bine împreună și ambele pot fi găsite în orice anotimp. Baconul afumat și sărat aduce o notă interesantă.

Frittata poate fi o mâncare perfectă și pentru pachetul de la birou / Shutterstock

Ingrediente

  • 8 ouă mari;
  • 60 ml lapte integral;
  • 140 g brânză Gruyère cuburi, împărțită;
  • sare;
  • piper negru proaspăt măcinat;
  • 1 linguriță de ulei de măsline;
  • 140 g bacon, tăiat cubulețe;
  • 225 g boabe de porumb proaspete;
  • 5 fire de ceapă verde tocată grosier;
  • 1 ardei iute fără semințe, tăiat cubulețe.

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la cea mai mare temperatură. Într-un castron mare se amestecă ouăle și laptele până se combină complet. Se amestecă jumătate din cantitatea de brânză și se condimentează cu sare și piper. Se dă deoparte.

Se încinge uleiul într-o tigaie antiaderentă care poate fi folosită pentru cuptor. Se pune baconul și se gătește până își schimbă puțin culoarea, fără să devină crocantă, aproximativ 4 minute. Apoi se transferă pe un prosop de hârtie. Se păstrează o lingură de grăsime în tigaie.

Se adaugă porumb, ceapa verde și ardeiul iute în tigaie și se gătesc, amestecând ocazional, până când se înmoaie, aproximativ 4 minute. Se asezonează după gust cu sare și piper.

Se toarnă ouăle în tigaie și se gătesc aproximativ 2 minute. Se continuă gătirea până când ouăle sunt gata, aproximativ 2 minute. Se acoperă cu brânza rămasă, slănina și câteva felii de ardei iute. Se dă tigaia la cuptor și se lasă câteva minute până devine maro. Se servește imediat.

Menemen, omletă în stil turcesc cu roșii, ceapă și ardei iute

Omleta turcească are în compoziție și legume proaspete, ceea ce o face deosebit de sățioasă și de parfumată. Este una dintre acele rețete cu ouă pentru mic-dejun perfectă pentru toată familia.

Menemen are nevoie de roșii foarte bine coapte și zemoase / Shutterstock

Ingrediente

  • 45 ml ulei de măsline extravirgin;
  • 1/2 linguriță de boia iute;
  • 1/4 linguriță de oregano uscat;
  • 1 ceapă mică , tăiată mărunt;
  • 90 g ardei lung verde;
  • sare;
  • piper negru proaspăt măcinat;
  • 100 g roșii proaspete coapte, mărunțite;
  • 4 ouă mari bătute ușor;
  • arpagic proaspăt tocat.

Mod de preparare

Într-o tigaie medie antiaderentă se încălzește uleiul de măsline la foc mic. Se adaugă boiaua de ardei, oregano, ceapa și ardeiul. Se condimentează cu sare și o cantitate foarte generoasă de piper negru. Se gătesc, amestecând des, până se înmoaie, aproximativ 8 minute. Se adaugă roșiile și se continuă gătirea, amestecând des până când capătă culoare. Se scoate jumătate din amestec și se dă deoparte.

Se pune din nou tigaia la încins și se adaugă ouăle bătute. Se asezonează cu sare și piper. Se gătesc amestecând des, până când ouăle se întăresc. Se iau imediat de pe foc și se adaugă ușor amestecul de legume. Se presară cu arpagic și se servește imediat.

Shakshuka

Shakshuka este un fel de mâncare original din nordul Africii, perfect pentru prima masă a zilei. Este atât de bun și de complex încât în unele zone se servește și la prânz și la cină.

Shakshuka se servește fierbinte, imediat ce ai luat-o pe de pe foc / Shutterstock

Ingrediente

  • 45 ml ulei de măsline extravirgin;
  • 1 ceapă medie, feliată subțire;
  • 1 ardei roșu mare;
  • 1 ardei iute mic proaspăt cu tulpinile, semințele feliate subțire;
  • 2-3 căței de usturoi, tăiați subțiri;
  • 15 g paprika afumată;
  • 8 g semințe de chimen întregi sau măcinate;
  •  800 g roșii întregi decojite, zdrobite;
  • sare;
  • piper negru proaspăt măcinat;
  • coriandru proaspăt tocat;
  • pătrunjel proaspăt tocat;
  • 6 ouă mari;
  • măsline negre tăiate;
  • brânză feta;
  • inimioare de anghinare, pentru servire;
  • pâine prăjită pentru servire.

Mod de preparare

Se încinge uleiul de măsline într-o tigaie mare și adâncă. Se adaugă ceapa, ardeiul roșu și cel iute. Se gătesc, fără să fie amestecate, până când legumele sunt rumenite aproximativ 6 minute. Se amestecă și se repetă. Se continuă până când legumele sunt complet înmuiate încă 4 minute. Se adaugă usturoiul și se mai lasă, amestecând, până se înmoaie și parfumează, aproximativ 30 de secunde. Se adaugă paprika și chimenul și se mai lasă 30 de secunde. Se pun imediat roșiile și se amestecă până când se omogenizează. Se dă focul mai mic și se mai lasă 10 minute, apoi se condimentează după gust cu sare și piper. Se adaugă jumătate din cantitatea de coriandru și/sau pătrunjel.

Cu o lingură mare, se face o gaură în compoziția din tigaie. În ea se sparge un ou. Peste marginile de albuș se pune puțin sos pentru a-l ajuta să se gătească. Se repetă procedeul cu restul de 5 ouă.  Se asezonează cu puțină sare, se acoperă tigaia, se dă focul la minimum și se gătește până când albușurile se întăresc și gălbenușurile sunt încă lichide, aproximativ 5-8 minute.

Se presară coriandrul și/sau pătrunjelul rămas, împreună cu măslinele, brânza feta și inimioarele de anghinare. Se servește imediat cu pâine prăjită.

Citește și

Ouă Benedict, una dintre cele mai simple rețete cu ouă pentru mic-dejun

Americanii sunt cei care au făcut ouăle Benedict celebre. Se servesc de obicei la mic-dejun sau brunch. Se prepară din două jumătăți de brioșă englezească, fiecare acoperită cu bacon, un ou poșat și sos olandez.

Ouăle benedict se pot servi și cu salată sau baby spanac / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 lingură de unt;
  • 8 felii de bacon;
  • 4 brioșe englezești unse cu unt și prăjite;
  • 8 ouă poșate;
  • sare;
  • piper negru proaspăt măcinat;
  • sos olandez;
  • pătrunjel proaspăt tocat.

Mod de preparare

Se topește untul într-o tigaie mare la foc mediu până când se formează spumă. Se adaugă feliile de bacon și se gătesc, întorcându-le din când în când, până când sunt aurii și crocante pe ambele părți. Se transferă pe o farfurie tapetată cu un prosop de hârtie pentru a se absorbi surplusul de grăsime.

Se împart jumătățile de brioșe englezești în 4 farfurii. Se așează 1 felie de șuncă pe fiecare jumătate de brioșă englezească. Deasupra se pune câte 1 ou și se asezonează cu sare și piper.

Peste fiecare ou se pune sos olandez cald. Se presară pătrunjel și se servește imediat.

Ouă la cuptor cu ciuperci și brânză

Trei tipuri de verdeață, ciuperci, usturoi, praz și condimente combinate cu ouă sunt perfecte pentru un mic-dejun de weekend sau pentru diminețile în care ai nevoie de multă energie. Poți să mănânci acest preparat și la cină.

Ouăle la cuptor sunt o sursă de proteine și vitamine / Shutterstock

Ingrediente

  • sare;
  • 1 varză kale;
  • 1 sfeclă elvețiană (mangold);
  • 140 g baby spanac;
  • 45 g unt nesărat, impartite;
  • 225 g ciuperci cremini;
  • piper negru proaspăt măcinat;
  • 2 bucăți de praz, doar părți albe și verde deschis, spălate bine și feliate subțire;
  • 3 căței de usturoi medii;
  • 45 g  făină universală;
  • 235 ml smântână lichidă;
  • 120 ml lapte;
  • 45 ml vin alb sec;
  • 1/8 linguriță de nucșoară proaspăt rasă; 
  • 2 lingurițe de muștar de Dijon;
  • 75 g brânză Gruyère rasă; 
  • 4-6  ouă mari;
  • 1 praf de fulgi de chili roșu;
  • 4-6 felii de pâine prăjită, unsă cu unt.

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 190°C. Se pune la fiert o oală cu apă și sare. Se pun varza kale, mangoldul și spanacul. Se scot în apă rece. Dacă este necesar se pun pe rând în oală. Se storc verdețurile pentru a elimina excesul de lichid. Se toacă grosier varza, mangoldul și spanacul și se lasă deoparte. 

Într-o tigaie mare, se topește 1 lingură de unt la foc mediu până se formează spumă. Se adaugă ciupercile și se gătesc, amestecând doar din când în când, până se rumenesc bine, aproximativ 6 minute. Se condimentează cu sare și piper, apoi se transferă pe o farfurie.

Se adaugă restul de unt în tigaie și se topește la foc mediu până se formează spumă. Se pune prazul și se gătește, amestecând des, până se înmoaie, dar nu se rumenește. Se amestecă usturoiul tocat și se lasă 30 de secunde. Apoi se presară făina peste praz și se gătește, amestecând, aproximativ 1 minut. Se amestecă smântâna lichidă și laptele. Se aduce compoziția la punctul de fierbere și se lasă până când sosul se îngroașă, 1-2 minute. Se pun vinul, nucșoara, muștarul, ciupercile și verdețurile fierte. Se asezonează cu sare și piper. Se ia tigaia de pe foc. Dacă amestecul este foarte gros, se adăugă puțin mai multă apă sau lapte pentru a se dilua.

Se presară deasupra compoziției din tigaie brânză Gruyère. Cu o lingură, se face o adâncitură de mărimea unui ou, câte una pentru fiecare ou, în mijlocul amestecului de legume și brânză. Se sparge un ou în fiecare dintre ele și se condimentează cu sare. Se dă tigaia la cuptor până când albușurile se întăresc și gălbenușurile sunt încă moi, 10-20 de minute. Apoi se scoate din cuptor și se presară un praf de fulgi de chili peste fiecare ou.

În timp ce pâinea este încă caldă, se freacă ușor o parte a fiecărei felii cu un cățel de usturoi. Se servește cu ouăle.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cobbler cu prune în tavă, alături de un bol cu prune
Cobbler cu prune. Rețeta unui desert rustic, reconfortant și aromat
Cobbler cu prune. Rețeta unui desert rustic, reconfortant și aromat
Vinete la grătar cu sos de usturoi și pătrunjel verde, decorate cu roșii și ceapă roșie
Vinete la grătar cu sos de usturoi și pătrunjel verde
Vinete la grătar cu sos de usturoi și pătrunjel verde
Zacuscă de vinete cu legume mexicane în borcane, într-o linguriță și pe felie de pâine
Zacuscă de vinete cu legume mexicane. O combinație plină de culoare și gust
Zacuscă de vinete cu legume mexicane. O combinație plină de culoare și gust
Porții de Brownie cu mousse de ciocolată
Brownie cu mousse de ciocolată. Un desert cu gust irezistibil
Brownie cu mousse de ciocolată. Un desert cu gust irezistibil
Chec cu mozzarella și șuncă porționat pe farfurie
Chec cu mozzarella și șuncă. Rețetă de gustare delicioasă și sățioasă
Chec cu mozzarella și șuncă. Rețetă de gustare delicioasă și sățioasă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Un bol cu iaurt, granola și fructe de pădure, cu multe fructe proaspete în jur, pe un tocător din lemn
Galerie foto
Preparate pentru micul-dejun pe care le poți face de seara și sunt ieftine
Preparate pentru micul-dejun pe care le poți face de seara și sunt ieftine
Prăjituri din fulgi de ovăz și ciocolată într-un borcan
Prăjituri din fulgi de ovăz și ciocolată pentru micul-dejun
Prăjituri din fulgi de ovăz și ciocolată pentru micul-dejun
tavă cu granola și ingredientele necesare
Cum să faci granola la tine acasă fără să cheltui o avere
Cum să faci granola la tine acasă fără să cheltui o avere
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Zacuscă de vinete cu dovlecei pe felii de pâine și în bol
17 august, 05:52
Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată
Urme albe pe ciocolată
17 august, 05:41
Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci
Salată de ton cu avocado pe două jumătăți de avocado, alături de felii de lămâie
16 august, 07:10
Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice
Vinete cu brânză și parmezan la cuptor, pe o farfurie albă, cu furculiță și cuțit
16 august, 05:53
Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor
Vinete evantai cu mozzarella și roșii pe o farfurie, alături de cuțit și furculiță
15 august, 10:21
Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos
Păstăi de fasole pane pe o farfurie albastră
15 august, 09:43
Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior
Salată cu ton și ouă fierte pe o farfurie, alături de boluri cu ingrediente
14 august, 05:54
Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, în bol și într-o cratiță ținută în mâini
14 august, 05:49
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Un actor celebru a fost oprit și percheziționat de polițiști. Nici după ce a renunțat la costumație, oamenii legii nu l-au recunoscut
Un actor celebru a fost oprit și percheziționat de polițiști. Nici după ce a renunțat la costumație, oamenii legii nu l-au recunoscut
Un actor celebru a fost oprit și percheziționat de polițiști. Nici după ce a renunțat la costumație, oamenii legii nu l-au recunoscut
Alexandru a ales oferta unui broker RCA, tentat de preț. S-a trezit fără 350 €: Primeam de la el mesaje
Alexandru a ales oferta unui broker RCA, tentat de preț. S-a trezit fără 350 €: "Primeam de la el mesaje"
Alexandru a ales oferta unui broker RCA, tentat de preț. S-a trezit fără 350 €: "Primeam de la el mesaje"
amp;#8220;Prinţişorul Craiovei”, înconjurat de lux şi opulenţă. Destinaţia aleasă pentru a-şi sărbători ziua de naştere
amp;#8220;Prinţişorul Craiovei”, înconjurat de lux şi opulenţă. Destinaţia aleasă pentru a-şi sărbători ziua de naştere
amp;#8220;Prinţişorul Craiovei”, înconjurat de lux şi opulenţă. Destinaţia aleasă pentru a-şi sărbători ziua de naştere
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Ce a cauzat anul fără vară în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ce a cauzat „anul fără vară” în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ce a cauzat „anul fără vară” în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ceapă roșie marinată la borcan
Ceapă roșie marinată la borcan
Ceapă roșie marinată la borcan
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat The Life of a Showgirl
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat „The Life of a Showgirl”
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat „The Life of a Showgirl”
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
fresh
Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor

Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor

Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor

Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice

Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice

Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată

Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată

Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci

Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci
închide