Orez cu lapte cremos și aromat. Rețeta copilăriei tale

timpul de preparare
Timp de gătire: 50 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Ori de câte ori te gândești la orez cu lapte cremos și aromat îți vin în minte și amintiri din copilărie? Este unul dintre deserturile cu care bunicile și mamele au răsfățat generații la rând. Dacă vrei să îl prepari și tu, iată rețeta.

Orez cu lapte cremos și aromat pus într-un bol mare și alb
Scorțișoara este cel mai potrivit condiment pentru orezul cu lapte / Shutterstock

Pentru un orez cu lapte cremos și aromat, este recomandat să folosești orez cu bob rotund sau orez arborio. Acest tip de orez eliberează amidonul în timpul gătirii, ceea ce contribuie la obținerea unei consistențe mai cremoase.

Este important totuși ca înainte de a pune orezul la fiert în lapte să îl treci pe sub un jet de apă rece pentru a îndepărta excesul de amidon. Acest lucru va ajuta la prevenirea lipirii și la obținerea unei texturi mai cremoase.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Se clătește orezul sub jet de apă rece pentru a îndepărta excesul de amidon.

Într-o cratiță mare, se pun laptele, orezul și sarea și se aduce amestecul la punctul de fierbere la foc mediu. Se amestecă frecvent pentru a evita lipirea orezului de fundul cratiței. Apoi se reduce intensitatea focului la minimum.

Cum prepari rețeta de orez cu lapte cremos și aromat

Se lasă orezul să fiarbă încet, acoperit, timp de aproximativ 30-35 de minute sau până când este moale și absorbe laptele, amestecând din când în când pentru a preveni lipirea.

Apoi se adaugă zahărul și coaja rasă de lămâie sau portocală în orezul fiert. Se pune extractul de vanilie și se amestecă bine pentru a încorpora aromele. Se mai lasă să fiarbă la foc mic până când orezul devine cremos și consistent, iar laptele este încorporat.

Acest proces ar trebui să dureze aproximativ 10-15 minute. După ce s-a obținut consistența dorită, se ia orezul de pe foc și se lasă să se odihnească câteva minute înainte de a-l servi.

Se împărte orezul cu lapte în boluri individuale și se presară scorțișoară măcinată deasupra.

Sfaturi pentru a face orez cu lapte cremos și aromat

Pentru o textură cremoasă, trebuie să folosești cantitățile corecte de lapte și de orez. De obicei, o proporție de 4 până la 1 (lapte la orez) este recomandată pentru un orez cu lapte bogat și cremos. Gătirea la foc mic și amestecarea frecventă.

După ce amestecul de lapte și orez a dat în clocot, dă focul mai mic, la minimum, și lasă orezul să fiarbă încet. Amestecă frecvent pentru a evita lipirea de fundul cratiței și pentru a asigura o gătire uniformă.

Pentru a adăuga un plus de aromă, poți folosi coajă de lămâie sau portocală rasă, extract de vanilie sau o păstaie de vanilie în timpul gătirii.

Aceste ingrediente vor îmbogăți gustul orezului cu lapte și vor aduce o notă proaspătă și parfumată. Zahărul se adaugă treptat, după gust, în timpul gătirii. Acest lucru îți va permite să ajustezi nivelul de dulceață al orezului cu lapte.

Chiar dacă vrei să îl mănânci cât mai repede, după ce orezul a fost gătit, lasă-l să se odihnească câteva minute înainte de a-l servi. Acest lucru îi va permite orezului să absoarbă lichidul rămas și să se îngroașe în continuare.

Cum poți să faci orezul cu lapte mai aromat

Pentru mai multă aromă poți să pui deasupra orezului cu lapte mai multe toppinguri pentru a-i adăuga textură, contrast de gusturi și un aspect estetic plăcut. Scorțișoara măcinată este cel mai des folosită pentru orezul cu lapte. Ea adaugă o notă dulce care completează perfect gustul orezului.

Fructele proaspete, cum ar fi felii de banane, căpșuni, mango sau kiwi, sunt o alegere delicioasă și sănătoasă pentru a completa orezul cu lapte. A

cestea adaugă prospețime și un plus de dulceață. De asemenea, sunt potrivite și cele uscate cum ar fi stafidele, curmalele, caisele uscate sau prunele uscate, adaugă o dulceață concentrată și o textură interesantă orezului cu lapte.

Dacă îți plac texturile mai crocante nucile, nucile pecan, migdalele, fisticul sau semințele de dovleac sunt perfecte pentru a fi adăugate deasupra orezului cu lapte.

Pentru un orez cu lapte mai dulce sosul de caramel este perfect pentru orezul cu lapte. De asemenea, poți pune fulgi de ciocolată, ciocolată rasă sau ciocolata topită pentru a-l transforma într-un desert luxuriant.

Condimente potrivite pentru orez cu lapte cremos și aromat

Scorțișoara este una dintre cele mai populare condimente utilizate în orezul cu lapte. Este adesea folosită pentru a adăuga o dulceață subtilă. Semințele de vanilie sau extractul de vanilie sunt adăugate pentru a îmbogăți aroma și gustul.

Cardamomul este un condiment popular în orezul cu lapte în India. Nucșoara măcinată este adesea folosită în special în bucătăria europeană. Anasonul stelat poate fi folosit pentru a adăuga o notă de aromă subtilă și un gust ușor dulceag. Este utilizat mai ales în special în bucătăria asiatică.

Coaja rasă de portocală sau lămâie poate fi adăugată pentru a aduce prospețime. Este adesea folosită în bucătăria mediteraneană. Extractul de migdale și cel de trandafir îi conferă un caracter rafinat și elegant. Acestea sunt adesea folosite în bucătăria arabă și în cea persană.

Citește și
CELE MAI CITITE
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
orez cu piept de pui la tigaie
Orez cu piept de pui la tigaie. Rețeta ușoară și delicioasă, gata în doar câteva minute
Orez cu piept de pui la tigaie. Rețeta ușoară și delicioasă, gata în doar câteva minute
Roz bel laban
Roz bel laban. Orez cu lapte în stil oriental, desert cremos și aromat
Roz bel laban. Orez cu lapte în stil oriental, desert cremos și aromat
Orez cu lapte și unt pus într-un bol mic
Rețetă delicioasă de orez cu lapte și unt. Sfaturi utile pentru un gust deosebit
Rețetă delicioasă de orez cu lapte și unt. Sfaturi utile pentru un gust deosebit
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Compot de rubarbă cu căpșuni în borcan, alături de un polonic, tije de rubarbă și un bol cu căpșuni
06:13
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
10 mai, 09:38
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
O bucătărie aranjată de designeri
9 mai, 13:33
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P) Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
9 mai, 06:07
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
9 mai, 05:44
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni în bol, alături de căpșuni și avocado
8 mai, 09:12
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
7 mai, 05:59
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
6 mai, 05:52
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
4 semne că te afli într-o relație karmică, nu alături de un suflet pereche
4 semne că te afli într-o relație karmică, nu alături de un suflet pereche
4 semne că te afli într-o relație karmică, nu alături de un suflet pereche
Nu mă aşteptam la şocul ăsta cultural. Refuz să cred. Reacția unei românce întoarsă acasă după 5 ani în Olanda
"Nu mă aşteptam la şocul ăsta cultural. Refuz să cred". Reacția unei românce întoarsă acasă după 5 ani în Olanda
"Nu mă aşteptam la şocul ăsta cultural. Refuz să cred". Reacția unei românce întoarsă acasă după 5 ani în Olanda
Milionarul român are parte de pierderi uriaşe! Mărturia incredibilă a acestuia: „Mă simt un cerşetor”
Milionarul român are parte de pierderi uriaşe! Mărturia incredibilă a acestuia: „Mă simt un cerşetor”
Milionarul român are parte de pierderi uriaşe! Mărturia incredibilă a acestuia: „Mă simt un cerşetor”
Mireasa, sezon 6. Gabriela și Valentin au făcut nunta. Cum a arătat ea în rochie de mireasă și ce imagini au apărut cu ei
Mireasa, sezon 6. Gabriela și Valentin au făcut nunta. Cum a arătat ea în rochie de mireasă și ce imagini au apărut cu ei
Mireasa, sezon 6. Gabriela și Valentin au făcut nunta. Cum a arătat ea în rochie de mireasă și ce imagini au apărut cu ei
Interviu cu Rebecca Nicolescu. Cine este cel mai mare susținător al actriței din Ana, mi-ai fost scrisă în ADN
Interviu cu Rebecca Nicolescu. Cine este cel mai mare susținător al actriței din "Ana, mi-ai fost scrisă în ADN"
Interviu cu Rebecca Nicolescu. Cine este cel mai mare susținător al actriței din "Ana, mi-ai fost scrisă în ADN"
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
fresh
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară

Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară

Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant

Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant

Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară

Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară

Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)

Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
închide