Orez cu lapte cremos și aromat. Rețeta copilăriei tale

timpul de preparare
Timp de gătire: 50 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Ori de câte ori te gândești la orez cu lapte cremos și aromat îți vin în minte și amintiri din copilărie? Este unul dintre deserturile cu care bunicile și mamele au răsfățat generații la rând. Dacă vrei să îl prepari și tu, iată rețeta.

Orez cu lapte cremos și aromat pus într-un bol mare și alb
Scorțișoara este cel mai potrivit condiment pentru orezul cu lapte / Shutterstock

Pentru un orez cu lapte cremos și aromat, este recomandat să folosești orez cu bob rotund sau orez arborio. Acest tip de orez eliberează amidonul în timpul gătirii, ceea ce contribuie la obținerea unei consistențe mai cremoase.

Este important totuși ca înainte de a pune orezul la fiert în lapte să îl treci pe sub un jet de apă rece pentru a îndepărta excesul de amidon. Acest lucru va ajuta la prevenirea lipirii și la obținerea unei texturi mai cremoase.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Se clătește orezul sub jet de apă rece pentru a îndepărta excesul de amidon.

Într-o cratiță mare, se pun laptele, orezul și sarea și se aduce amestecul la punctul de fierbere la foc mediu. Se amestecă frecvent pentru a evita lipirea orezului de fundul cratiței. Apoi se reduce intensitatea focului la minimum.

Cum prepari rețeta de orez cu lapte cremos și aromat

Se lasă orezul să fiarbă încet, acoperit, timp de aproximativ 30-35 de minute sau până când este moale și absorbe laptele, amestecând din când în când pentru a preveni lipirea.

Apoi se adaugă zahărul și coaja rasă de lămâie sau portocală în orezul fiert. Se pune extractul de vanilie și se amestecă bine pentru a încorpora aromele. Se mai lasă să fiarbă la foc mic până când orezul devine cremos și consistent, iar laptele este încorporat.

Acest proces ar trebui să dureze aproximativ 10-15 minute. După ce s-a obținut consistența dorită, se ia orezul de pe foc și se lasă să se odihnească câteva minute înainte de a-l servi.

Se împărte orezul cu lapte în boluri individuale și se presară scorțișoară măcinată deasupra.

Sfaturi pentru a face orez cu lapte cremos și aromat

Pentru o textură cremoasă, trebuie să folosești cantitățile corecte de lapte și de orez. De obicei, o proporție de 4 până la 1 (lapte la orez) este recomandată pentru un orez cu lapte bogat și cremos. Gătirea la foc mic și amestecarea frecventă.

După ce amestecul de lapte și orez a dat în clocot, dă focul mai mic, la minimum, și lasă orezul să fiarbă încet. Amestecă frecvent pentru a evita lipirea de fundul cratiței și pentru a asigura o gătire uniformă.

Pentru a adăuga un plus de aromă, poți folosi coajă de lămâie sau portocală rasă, extract de vanilie sau o păstaie de vanilie în timpul gătirii.

Aceste ingrediente vor îmbogăți gustul orezului cu lapte și vor aduce o notă proaspătă și parfumată. Zahărul se adaugă treptat, după gust, în timpul gătirii. Acest lucru îți va permite să ajustezi nivelul de dulceață al orezului cu lapte.

Chiar dacă vrei să îl mănânci cât mai repede, după ce orezul a fost gătit, lasă-l să se odihnească câteva minute înainte de a-l servi. Acest lucru îi va permite orezului să absoarbă lichidul rămas și să se îngroașe în continuare.

Cum poți să faci orezul cu lapte mai aromat

Pentru mai multă aromă poți să pui deasupra orezului cu lapte mai multe toppinguri pentru a-i adăuga textură, contrast de gusturi și un aspect estetic plăcut. Scorțișoara măcinată este cel mai des folosită pentru orezul cu lapte. Ea adaugă o notă dulce care completează perfect gustul orezului.

Fructele proaspete, cum ar fi felii de banane, căpșuni, mango sau kiwi, sunt o alegere delicioasă și sănătoasă pentru a completa orezul cu lapte. A

cestea adaugă prospețime și un plus de dulceață. De asemenea, sunt potrivite și cele uscate cum ar fi stafidele, curmalele, caisele uscate sau prunele uscate, adaugă o dulceață concentrată și o textură interesantă orezului cu lapte.

Dacă îți plac texturile mai crocante nucile, nucile pecan, migdalele, fisticul sau semințele de dovleac sunt perfecte pentru a fi adăugate deasupra orezului cu lapte.

Pentru un orez cu lapte mai dulce sosul de caramel este perfect pentru orezul cu lapte. De asemenea, poți pune fulgi de ciocolată, ciocolată rasă sau ciocolata topită pentru a-l transforma într-un desert luxuriant.

Condimente potrivite pentru orez cu lapte cremos și aromat

Scorțișoara este una dintre cele mai populare condimente utilizate în orezul cu lapte. Este adesea folosită pentru a adăuga o dulceață subtilă. Semințele de vanilie sau extractul de vanilie sunt adăugate pentru a îmbogăți aroma și gustul.

Cardamomul este un condiment popular în orezul cu lapte în India. Nucșoara măcinată este adesea folosită în special în bucătăria europeană. Anasonul stelat poate fi folosit pentru a adăuga o notă de aromă subtilă și un gust ușor dulceag. Este utilizat mai ales în special în bucătăria asiatică.

Coaja rasă de portocală sau lămâie poate fi adăugată pentru a aduce prospețime. Este adesea folosită în bucătăria mediteraneană. Extractul de migdale și cel de trandafir îi conferă un caracter rafinat și elegant. Acestea sunt adesea folosite în bucătăria arabă și în cea persană.

Citește și
CELE MAI CITITE
Pastă de sardine în borcan și pe felii de pâine
Pastă de sardine. Rețetă simplă pentru o gustare delicioasă
Pastă de sardine. Rețetă simplă pentru o gustare delicioasă
Imam bayildi servite pe o farfurie albă
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci în bol
Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci
Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci
Un săculeț în care se află mai multe tipuri de nuci
Ce termen de valabilitate au nucile. Unde trebuie să le păstrezi ca să reziste mai mult
Ce termen de valabilitate au nucile. Unde trebuie să le păstrezi ca să reziste mai mult
Două boluri cu Supă de conopidă cu multe legume pe o tavă, alături de pâine, două linguri și un bol cu condimente
Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor
Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Un pahar cu lapte alături de un desert delicios pentru rețete cu lapte
(P) Când trebuie să gătești ceva delicios cu ce ai prin frigider. Ce poți face cu doar trei ingrediente simple, de bază
(P) Când trebuie să gătești ceva delicios cu ce ai prin frigider. Ce poți face cu doar trei ingrediente simple, de bază
bol cu orez cu lapte
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Două porții de budincă de orez cu mere caramelizate în boluri albe, decorate cu frunze de mentă
Galerie foto
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două boluri cu budincă de dovleac cu brânză și semințe
06:36
Budincă de dovleac cu brânză și semințe. Rețetă de budincă sărată Budincă de dovleac cu brânză și semințe. Rețetă de budincă sărată
Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, secționat
12 octombrie, 06:46
Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, gratinat la cuptor Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, gratinat la cuptor
Supă cremă de dovleac cu smântână servită într-un bol gri
12 octombrie, 05:39
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
O cutie plină cu ouă alături de un semn pe care scrie Ziua Mondială a Oului
11 octombrie, 10:33
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
Tartă Tatin cu smochine caramelizate
11 octombrie, 07:23
Tartă Tatin cu smochine caramelizate. Desert simplu și savuros Tartă Tatin cu smochine caramelizate. Desert simplu și savuros
Varză călită cu cârnați afumați în tigaie, decorată cu flori de mărar
11 octombrie, 06:47
Varză călită cu cârnați afumați. Rețetă tradițională românească Varză călită cu cârnați afumați. Rețetă tradițională românească
Două boluri cu Supă de conopidă cu multe legume pe o tavă, alături de pâine, două linguri și un bol cu condimente
10 octombrie, 09:17
Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor
Borcan cu Compot de dovleac plăcintar, batoane de scorțișoară și felii de dovleac
10 octombrie, 06:10
Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
1
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
Dacă adori preparatele pe bază de cartofi, îți propunem pentru o masă delicioasă rețeta de cartofi franțuzești. Nu este o rețetă complexă, iar ingredientele folosite sunt simple și foarte accesibile. Poți...
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
2
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Dacă obișnuiești să servești biscuiți la micul dejun sau ca gustare de-a lungul zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată. Rețeta este rapidă și...
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
3
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Dacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai...
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
4
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Rețeta de musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan, este ideală pentru un prânz delicios și consistent. Rețeta este inspirată din bucătăriile grecești și turcești și este perfectă pentru mesele...
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
5
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
Rețeta de vinete marinate cu usturoi poate fi preparată ca și gustare savuroasă și sănătoasă, sau pentru a fi servită ca aperitiv sau garnitură. Preparate astfel vinete sunt fragede, aromate și...
Parteneri
3 zodii manifestă norocul în mod natural. Cine sunt nativii care au parte de reușite
3 zodii manifestă norocul în mod natural. Cine sunt nativii care au parte de reușite
3 zodii manifestă norocul în mod natural. Cine sunt nativii care au parte de reușite
Pelerinajul Sfintei Parascheva. Ce își dorește Gabriela, o tânără din Ucraina, care a așteptat 12 ore să se închine la moaștele Cuvioasei
Pelerinajul Sfintei Parascheva. Ce își dorește Gabriela, o tânără din Ucraina, care a așteptat 12 ore să se închine la moaștele Cuvioasei
Pelerinajul Sfintei Parascheva. Ce își dorește Gabriela, o tânără din Ucraina, care a așteptat 12 ore să se închine la moaștele Cuvioasei
„Viaţa lui e un dezastru” Informaţii tulburătoare despre milionarul român care şi-a pierdut întreaga avere, ca Irinel Columbeanu!
„Viaţa lui e un dezastru” Informaţii tulburătoare despre milionarul român care şi-a pierdut întreaga avere, ca Irinel Columbeanu!
„Viaţa lui e un dezastru” Informaţii tulburătoare despre milionarul român care şi-a pierdut întreaga avere, ca Irinel Columbeanu!
Sfânta Parascheva 2024: tradiții și obiceiuri pe 14 octombrie. Ce să faci și de ce sunt importante visele din noaptea de dinainte
Sfânta Parascheva 2024: tradiții și obiceiuri pe 14 octombrie. Ce să faci și de ce sunt importante visele din noaptea de dinainte
Sfânta Parascheva 2024: tradiții și obiceiuri pe 14 octombrie. Ce să faci și de ce sunt importante visele din noaptea de dinainte
Cum s-a pregătit Meryem Uzerli pentru rolul din Suleyman Magnificul. Ce a declarat vedeta într-un interviu
Cum s-a pregătit Meryem Uzerli pentru rolul din Suleyman Magnificul. Ce a declarat vedeta într-un interviu
Cum s-a pregătit Meryem Uzerli pentru rolul din Suleyman Magnificul. Ce a declarat vedeta într-un interviu
Muntele Everest e mai înalt decât ar trebui. Ce ar fi de vină, potrivit experților
Muntele Everest e mai înalt decât ar trebui. Ce ar fi de vină, potrivit experților
Muntele Everest e mai înalt decât ar trebui. Ce ar fi de vină, potrivit experților
Frittata cu spanac, brânză și legume
Frittata cu spanac, brânză și legume
Frittata cu spanac, brânză și legume
Ce este o mamă ursuleț gumat: vezi dacă ești una dintre ele
Ce este o” mamă ursuleț gumat”: vezi dacă ești una dintre ele
Ce este o” mamă ursuleț gumat”: vezi dacă ești una dintre ele
Jennifer Lopez a vorbit despre iubire, pe fondul divorțului ei de Ben Affleck: Nu caut pe nimeni. A fi într-o relație nu mă definește
Jennifer Lopez a vorbit despre iubire, pe fondul divorțului ei de Ben Affleck: „Nu caut pe nimeni. A fi într-o relație nu mă definește”
Jennifer Lopez a vorbit despre iubire, pe fondul divorțului ei de Ben Affleck: „Nu caut pe nimeni. A fi într-o relație nu mă definește”
Băutura care poate reduce colesterolul și riscul de atac de cord. Ce efecte pot avea polifenolii din compoziția sa
Băutura care poate reduce colesterolul și riscul de atac de cord. Ce efecte pot avea polifenolii din compoziția sa
Băutura care poate reduce colesterolul și riscul de atac de cord. Ce efecte pot avea polifenolii din compoziția sa
fresh
Varză călită cu cârnați afumați. Rețetă tradițională românească

Varză călită cu cârnați afumați. Rețetă tradițională românească

Varză călită cu cârnați afumați. Rețetă tradițională românească

Tartă Tatin cu smochine caramelizate. Desert simplu și savuros

Tartă Tatin cu smochine caramelizate. Desert simplu și savuros

Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional

Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional

Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, gratinat la cuptor

Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, gratinat la cuptor

Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă

Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
închide