Pâine proteică din linte roșie. Rețetă de pâine fără gluten
Pentru atunci când dorești să înlocuiești pâinea clasică cu una mai sănătoasă și fără gluten, îți recomandăm să încerci rețeta de pâine proteică din linte roșie. Rețeta este simplă și ușoară, fără frământare, iar ingredientele sunt puține și accesibile.
Galerie foto
Pâinea proteică din linte nu necesită timp de dospire pentru că nu se folosește drojdie pentru dezvoltarea și coacerea aluatului. În schimb se va folosi praf de copt sau bicarbonat de sodiu, precum la aluaturile fragede. Vei obține o pâine foarte gustoasă și hrănitoare, cu aromă subtilă de linte și textură densă și ușor umedă. Poți adapta gustul pâinii după preferințe, adăugând condimentele preferate.
Această pâine preparată din linte roșie înlocuiește cu succes pâinea clasică la orice masă din zi. Poate fi folosită și pentru tartine sau pentru sandvișuri. Este ideală de servit cu hummus oriental sau cu alte preparate cu texturi cremoase. Este perfectă pentru dietele fără gluten, fiind bogată în fibre și proteine. Lintea roșie are un conținut foarte mic de grăsimi. Acest fapt o face ideală pentru dietele cu restricție de grăsimi sau pentru menținerea sănătății inimii.
Descoperă și o rețetă de lipii de casă fără drojdie, preparate la tigaie. Iar mai jos îți oferim lista completă de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de pâine proteică din linte roșie. Prepar-o și tu pentru a te bucura de un plus de sănătate și gust delicios.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea aluatului constă în pregătirea lintei. Clătește lintea roșie cu apă rece, apoi pune-o într-un bol și toarnă apă rece peste ea, până o acoperi bine. Las-o la hidratat timp de 3-4 ore sau peste noapte.
Cum prepari aluatul pentru pâine proteică din linte roșie
După ce a expirat timpul de hidratare a lintei, scurge excesul de apă și oprește doar 200 ml pentru a o folosi la prepararea aluatului.
Pune lintea hidratată în recipientul unui blender sau al unui robot de bucătărie. Adaugă apa oprită, uleiul de măsline, praful de copt sau bicarbonatul de sodiu și sarea. Amestecă aceste ingrediente până când obții un aluat compact și omogen.
Poți adăuga și condimentele preferate, pentru a obține un gust plăcut și un plus de aromă. Amestecă bine pentru a integra toate ingredientele uniform în aluat.
După ce ai pregătit aluatul, lasă-l deoparte și încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Pune hârtie de copt într-o tavă mai mică de pâine și unge-o cu puțin ulei. Apoi întinde aluatul din linte roșie în tavă și uniformizează-i suprafața. Presară semințe de susan pe deasupra, dacă dorești un aspect mai interesant și un efect crocant.
Introdu tava în cuptor și coace delicioasa pâine proteică cu linte roșie pentru 35-40 de minute. După coacere, scoate tava din cuptor și lasă pâine în tavă 5-6 minute. Transfer-o pe un grătar de răcire și las-o să se răcească complet înainte de a o porționa. Răcirea ajută la stabilizarea texturii, oferindu-i fermitate și un gust mai intens.
Poți prepara o cantitate mai mare de pâine și o depozitezi în frigider timp de 4-5 zile într-un recipient etanș. O poți chiar congela pentru o perioadă mai lungă.
Descoperă și o rețetă de pâine indiană Naan, preparată la tigaie.
Galerie foto