Chifle bao gătite la aburi. Cele mai pufoase pâinici din China

timpul de preparare
Timp de gătire: 1 oră
tipul preparatului
tipul preparatului: Gustare
tipul bucătăriei
bucătăria: Asiatică

Chiflele bao sunt un preparat emblematic al bucătăriei chinezești, având în spate o istorie de aproape două milenii. Poți să le faci și tu acasă, atunci când îți este poftă de mâncare asiatică. Iată o rețetă simple de chifle bao gătite la aburi.

Chifle bao puse pe un blat de lemn negru
Chiflele bao pot avea o mare varietate de umpluturi / Shutterstock

Chiflelele bao sau baozi sunt moi și pufoase și sunt umplute cu diverse delicatese. Originare din China, au devenit populare în întreaga lume pentru gustul lor unic și versatilitatea în ceea ce privește umplutura.

Legenda spune că aceste chifle au fost create pentru prima dată în timpul dinastiei Han, cu peste 1800 de ani în urmă.

Inițial, ele erau folosite ca hrană pentru călătoriile lungi și au fost apreciate pentru gustul lor delicios. Faptul că au putut fi umplute cu foarte multe tipuri de combinații de ingrediente le-a făcut și mai iubite .

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

O trăsătură distinctivă a chiflelor bao este aluatul lor moale și pufos, care este realizat după rețetele clasice de pâine.

După dospire, aluatul este împărțit în bucăți mici și apoi presat sau modelat în forme rotunde. Apoi este umplut și sigilat. Umpluturile pot varia de la carne de porc, pui sau vită, la legume, ciuperci sau chiar dulcețuri.

Citește și

Ingrediente

Mod de preparare

Într-un castron mic, se combină drojdia, zahărul și apa și se amestecă. Se lasă deoparte 5 minute sau până când drojdia începe să facă bule.

Cum prepari aluatul pentru rețeta de chifle bao gătite la aburi

Într-un castron mare, se combină făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea. Se adaugă uleiul de avocado și amestecul de drojdie și se amestecă pentru a forma o minge aspră, adăugând încă 1-2 linguri de apă dacă aluatul este prea uscat. Se transferă pe o suprafață ușor înfăinată și se formează o minge care se frământă energic până devine netedă și elastică, aproximativ 5 minute.

Se unge interiorul unui bol cu ​​puțin ulei și se pune aluatul înăuntru. Se acoperă și se lasă deoparte într-un loc cald timp de 45 de minute.

Cum prepari umplutura pentru chiflele bao

Pentru umplutura de tempeh se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se tapetează o tavă cu hârtie de copt. Într-un castron mic, se amestecă sosul hoisin, sosul sriracha, ghimbirul și coaja de limetă.

Se pune deoparte jumătate din cantitatea de sos pentru a fi folosit la servire. Restul se amestecă cu feliile de tempeh și se lasă 20 de minute la marinat. Apoi se pun pe tava de copt și se dau la cuptor pentru 10-12 minute sau până când se rumenește pe margini.

După ce aluatul a dospit se începe prepararea chiflelor.

Cum formezi chiflele bao

Se taie o foaie pergament în 12 pătrate de 10 cm și se pun pe o tavă mare de copt. Se transferă aluatul pe o suprafață de lucru curată și se întinde uniform astfel încât să aibă 0,5 cm grosime.

Se folosește un pahar cu diametrul de 8 cm pentru a tăia cercuri de aluat. Apoi se așează fiecare pe o bucată de hârtie pergament.

Se ung marginile cu puțin ulei, apoi se îndoaie fiecare cerc în jumătate și se apasă ușor în jos, turtind doar puțin, astfel încât jumătățile să se lipească, dar să se păstreze o formă de coc umflat. Se  acoperă cu folie de plastic și se lasă să se odihnească timp de o oră, până se umflă.

Descoperă și rețeta de chifle cu brânză și urzici. Este simplă și gustoasă.

Se transferă într-un coș pentru gătit la aburi pus peste o oală în care fierbe apă. Se aduce apa la punctul de fierbere, se acoperă și se gătesc 9-11 minute. Se gătesc în loturi astfel încât să nu fie înghesuite în coș.

Se stoarce puțin suc de lămâie peste avocado, castraveți și morcov. Se pune în fiecare chiflă tempeh, sos, avocado, legume, ierburi și ardei iute. Se servesc cu sosul rămas și cu felii de limetă.

Variante de chifle bao gătite la aburi

Chiflele bao sunt populare în întreaga China și pot fi găsite în diverse variante regionale, fiecare având propriul său stil și gust distinctiv. De exemplu, baozi din provincia Jiangsu sunt cunoscute pentru aluatul lor extrem de subțire și umpluturile delicate, în timp ce cele din provincia Shanxi sunt recunoscute pentru dimensiunea lor generoasă și umpluturile bogate.

Pe lângă China, chiflele bao au cucerit și bucătăriile din întreaga lume, devenind o alegere populară în meniurile restaurantelor asiatice și în cele internaționale. Ele sunt adesea servite la micul dejun, ca gustare sau chiar ca parte a mesei principale.

Chiflele bao pot fi servite calde sau reci, în funcție de preferințele personale. Ele sunt adesea acompaniate de sosuri, cum ar fi sosul de soia, sosul de usturoi sau sosul de ardei iute, care completează perfect gustul lor bogat și aromat.

Citește și
CELE MAI CITITE
Krapfen sau gogoși austriece pufoase, umplute cu gem și decorate cu zahăr
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Porție de Ciulama de pui cu ciuperci și smântână în bol cu furculiță, doi căței de usturoi și felii de pâine
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Porții de ștrudel cu cartofi și cașcaval pe o farfurie cu furculiță și cuțit
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Cobbler cu caise și lavandă în bol cu linguriță, alături de un buchet de lavandă
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
ouă expirate
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Chifle Laugenbrot decorate cu sare graulată
Chifle Laugenbrot. Rețetă din bucătăria germană
Chifle Laugenbrot. Rețetă din bucătăria germană
Chifle dulci puse într-un castron
Chifle dulci din doar 3 ingrediente. Pâinea de care ai nevoie pentru un mic dejun plin de răsfăț
Chifle dulci din doar 3 ingrediente. Pâinea de care ai nevoie pentru un mic dejun plin de răsfăț
Chifle cu mere puse într-un coș mare
Chifle cu mere, pâinea care îți va îndulci diminețile
Chifle cu mere, pâinea care îți va îndulci diminețile
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Focaccia cu cartofi și rozmarin secționată
05:36
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
Două cupe de înghețată de afine cu mascarpone, alături de afine proaspete și frunze de mentă
05:21
Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant
Panna cotta cu jeleu de zmeură. pe o farfurie albă, decorată cu zmeură și frunze de mentă
7 iulie, 05:20
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
File de somon în crustă de muștar cu fistic pe farfurie și într-o furculiță ținută în mână
7 iulie, 05:12
File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi
Galette cu caise evantai pe un tocător de lemn rotund, alături de caise proaspete
6 iulie, 06:03
Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc
Plăcintă împletită cu pui și legume porționată, alături de o ceașcă cu ceai
6 iulie, 05:42
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
Pâine rustică cu făină albă și mălai porționată pe un tocător de lemn, alături de boabe de porumb
5 iulie, 06:49
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Salată egipteană de fructe - Fakhfakhina
5 iulie, 06:26
Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Horoscopul săptămânii 7 iulie – 13 iulie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 7 iulie – 13 iulie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 7 iulie – 13 iulie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Cod roșu de vijelii puternice în tot județul Cluj. Rafale de până la 110 km/h. A fost emis mesaj RO-Alert
Cod roșu de vijelii puternice în tot județul Cluj. Rafale de până la 110 km/h. A fost emis mesaj RO-Alert
Cod roșu de vijelii puternice în tot județul Cluj. Rafale de până la 110 km/h. A fost emis mesaj RO-Alert
Milionarul român cu trei pensii dă din casă! Ce i-a făcut propria nevastă. Dieta secretă care l-a ajutat enorm
Milionarul român cu trei pensii dă din casă! Ce i-a făcut propria nevastă. Dieta secretă care l-a ajutat enorm
Milionarul român cu trei pensii dă din casă! Ce i-a făcut propria nevastă. Dieta secretă care l-a ajutat enorm
Ipostazele seducătoare în care s-a pozat Alexandra Stan pe bancheta din spate a unei mașini
Ipostazele seducătoare în care s-a pozat Alexandra Stan pe bancheta din spate a unei mașini
Ipostazele seducătoare în care s-a pozat Alexandra Stan pe bancheta din spate a unei mașini
Hafsanur Sancaktutan vorbește despre relația cu actorul Kubilay Aka. Cum o descrie vedeta
Hafsanur Sancaktutan vorbește despre relația cu actorul Kubilay Aka. Cum o descrie vedeta
Hafsanur Sancaktutan vorbește despre relația cu actorul Kubilay Aka. Cum o descrie vedeta
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Sean Diddy Combs nu a fost eliberat pe cauțiune, deși a fost achitat de cele mai grave acuzații
Sean „Diddy” Combs nu a fost eliberat pe cauțiune, deși a fost achitat de cele mai grave acuzații
Sean „Diddy” Combs nu a fost eliberat pe cauțiune, deși a fost achitat de cele mai grave acuzații
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
fresh
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior

Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior

Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior

Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime

Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime

Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc

Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc

File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi

File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi

Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă

Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
închide