Chifle bao gătite la aburi. Cele mai pufoase pâinici din China
Chiflele bao sunt un preparat emblematic al bucătăriei chinezești, având în spate o istorie de aproape două milenii. Poți să le faci și tu acasă, atunci când îți este poftă de mâncare asiatică. Iată o rețetă simple de chifle bao gătite la aburi.
Chiflelele bao sau baozi sunt moi și pufoase și sunt umplute cu diverse delicatese. Originare din China, au devenit populare în întreaga lume pentru gustul lor unic și versatilitatea în ceea ce privește umplutura.
Legenda spune că aceste chifle au fost create pentru prima dată în timpul dinastiei Han, cu peste 1800 de ani în urmă.
Inițial, ele erau folosite ca hrană pentru călătoriile lungi și au fost apreciate pentru gustul lor delicios. Faptul că au putut fi umplute cu foarte multe tipuri de combinații de ingrediente le-a făcut și mai iubite .
O trăsătură distinctivă a chiflelor bao este aluatul lor moale și pufos, care este realizat după rețetele clasice de pâine.
După dospire, aluatul este împărțit în bucăți mici și apoi presat sau modelat în forme rotunde. Apoi este umplut și sigilat. Umpluturile pot varia de la carne de porc, pui sau vită, la legume, ciuperci sau chiar dulcețuri.
Ingrediente
Mod de preparare
Într-un castron mic, se combină drojdia, zahărul și apa și se amestecă. Se lasă deoparte 5 minute sau până când drojdia începe să facă bule.
Cum prepari aluatul pentru rețeta de chifle bao gătite la aburi
Într-un castron mare, se combină făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea. Se adaugă uleiul de avocado și amestecul de drojdie și se amestecă pentru a forma o minge aspră, adăugând încă 1-2 linguri de apă dacă aluatul este prea uscat. Se transferă pe o suprafață ușor înfăinată și se formează o minge care se frământă energic până devine netedă și elastică, aproximativ 5 minute.
Se unge interiorul unui bol cu puțin ulei și se pune aluatul înăuntru. Se acoperă și se lasă deoparte într-un loc cald timp de 45 de minute.
Cum prepari umplutura pentru chiflele bao
Pentru umplutura de tempeh se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se tapetează o tavă cu hârtie de copt. Într-un castron mic, se amestecă sosul hoisin, sosul sriracha, ghimbirul și coaja de limetă.
Se pune deoparte jumătate din cantitatea de sos pentru a fi folosit la servire. Restul se amestecă cu feliile de tempeh și se lasă 20 de minute la marinat. Apoi se pun pe tava de copt și se dau la cuptor pentru 10-12 minute sau până când se rumenește pe margini.
După ce aluatul a dospit se începe prepararea chiflelor.
Cum formezi chiflele bao
Se taie o foaie pergament în 12 pătrate de 10 cm și se pun pe o tavă mare de copt. Se transferă aluatul pe o suprafață de lucru curată și se întinde uniform astfel încât să aibă 0,5 cm grosime.
Se folosește un pahar cu diametrul de 8 cm pentru a tăia cercuri de aluat. Apoi se așează fiecare pe o bucată de hârtie pergament.
Se ung marginile cu puțin ulei, apoi se îndoaie fiecare cerc în jumătate și se apasă ușor în jos, turtind doar puțin, astfel încât jumătățile să se lipească, dar să se păstreze o formă de coc umflat. Se acoperă cu folie de plastic și se lasă să se odihnească timp de o oră, până se umflă.
Descoperă și rețeta de chifle cu brânză și urzici. Este simplă și gustoasă.
Se transferă într-un coș pentru gătit la aburi pus peste o oală în care fierbe apă. Se aduce apa la punctul de fierbere, se acoperă și se gătesc 9-11 minute. Se gătesc în loturi astfel încât să nu fie înghesuite în coș.
Se stoarce puțin suc de lămâie peste avocado, castraveți și morcov. Se pune în fiecare chiflă tempeh, sos, avocado, legume, ierburi și ardei iute. Se servesc cu sosul rămas și cu felii de limetă.
Variante de chifle bao gătite la aburi
Chiflele bao sunt populare în întreaga China și pot fi găsite în diverse variante regionale, fiecare având propriul său stil și gust distinctiv. De exemplu, baozi din provincia Jiangsu sunt cunoscute pentru aluatul lor extrem de subțire și umpluturile delicate, în timp ce cele din provincia Shanxi sunt recunoscute pentru dimensiunea lor generoasă și umpluturile bogate.
Pe lângă China, chiflele bao au cucerit și bucătăriile din întreaga lume, devenind o alegere populară în meniurile restaurantelor asiatice și în cele internaționale. Ele sunt adesea servite la micul dejun, ca gustare sau chiar ca parte a mesei principale.
Chiflele bao pot fi servite calde sau reci, în funcție de preferințele personale. Ele sunt adesea acompaniate de sosuri, cum ar fi sosul de soia, sosul de usturoi sau sosul de ardei iute, care completează perfect gustul lor bogat și aromat.