Pâine cu făină de hrișcă și semințe, mai gustoasă și mai consistentă

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Mic dejun
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Această pâine cu făină de hrișcă și semințe este o alternativă sănătoasă și gustoasă la pâinea tradițională din grâu. Datorită făinii de hrișcă, pâinea are un gust deosebit, o aromă ca de nuci și o textură densă. Semințele oferă un plus de efect crocant și valoare nutritivă. Iar combinația dintre aceste ingrediente face ca această pâine să fie ideală pentru cei care preferă un produs mai nutritiv, bogat în fibre și proteine.

Pâine cu făină de hrișcă și semințe, feliată
Galerie foto

Galerie foto

Făina de hrișcă adaugă un gust ușor rustic, iar semințele oferă textură și beneficii pentru sănătate / Shutterstock

Pâinea de casă, indiferent de făina folosită, este foarte populară în bucătăria românească și nu numai. Rețetele sunt foarte versatile, de la simple la complexe, dar toate gustoase și sănătoase. Poți prepara pâine de casă din cele mai simple ingrediente: făină, apă și sare. Iar dacă dorești un plus de gust și consistență, mai poți adăuga și ulei sau alte grăsimi vegetale sau animale. Drojdia este indispensabilă aluatului de pâine, deoarece aceasta ajută în procesul de dezvoltare și cel de coacere. Însă și aceasta are un înlocuitor atunci când se dorește o pâine și mai sănătoasă. Este vorba de maiaua naturală preparată doar din apă și făină.

Pâinea cu făină de hrișcă și semințe este nutritivă și sănătoasă. Făina de hrișcă adaugă un gust deosebit, iar semințele oferă textură și beneficii pentru sănătate. Datorită consistenței mai dense, această pâine se potrivește bine cu brânzeturi, unt, hummus sau alte tartinabile.

Descoperă aici și cum poți face maia naturală și la ce o poți folosi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Ce este făina de hrișcă și semințe

Făina de hrișcă este un produs obținut din semințele plantei de hrișcă. Aceasta este o pseudocereală foarte populară în bucătăria tradițională a țărilor din Europa de Est și Asia. Deși este adesea considerată o cereală, hrișca nu face parte din familia grâului, ci este o plantă erbacee. Acest lucru face ca făina de hrișcă să fie fără gluten, fiind ideală pentru persoanele care urmează o dietă specială.

Hrișca este un aliment foarte sănătos, datorită profilului său nutritiv bogat. Are o structură diferită față de făina de grâu, ceea ce înseamnă că nu va avea aceleași proprietăți de legare și elasticitate în aluat. Din acest motiv, este adesea combinată cu alte tipuri de făină pentru a obține consistența dorită, mai ales la coacerea pâinii sau a prăjiturilor. Făina de hrișcă este o opțiune sănătoasă și versatilă, potrivită atât pentru preparatele tradiționale cât și pentru dietele fără gluten. Cu un profil nutritiv bogat și un gust distinct, aceasta oferă o alternativă interesantă și gustoasă pentru produsele de panificație și patiserie.

Descoperă în continuare rețeta pentru pâine cu făină de hrișcă și semințe, detaliată pas cu pas.

Ingrediente

Mod de preparare

Primul pas constă în activarea drojdiei. Într-un bol, amestecă drojdia cu zahărul și 50 ml de apă călduță. Lasă amestecul deoparte pentru aproximativ 10 minute, până când devine spumos.

Descoperă și o rețetă de franzelă de casă.

Cum prepari aluatul pentru pâine cu făină de hrișcă și semințe

Într-un bol mare, combină făina de hrișcă, făina integrală și sarea. Adaugă semințele (in, floarea-soarelui și orice alte semințe preferate) și amestecă bine.

Toarnă drojdia activată în amestecul de făină, apoi adaugă treptat restul de apă călduță și uleiul de măsline (dacă folosești). Amestecă cu o lingură de lemn sau cu mâna până se formează un aluat. Dacă aluatul este prea lipicios, mai adaugă puțină făină; dacă este prea uscat, mai adaugă puțină apă.

Frământă aluatul pe o suprafață presărată cu făină timp de 5-7 minute, până când devine elastic și omogen. Aluatul va fi mai dens decât cel de pâine obișnuită, din cauza făinii de hrișcă.

Pune aluatul într-un bol uns cu ulei și acoperă-l cu un prosop curat sau folie alimentară. Lasă-l la loc cald timp de 1-1.5 ore, până când își dublează volumul.

După ce aluatul a dospit, scoate-l din bol și frământă-l ușor pentru a scoate aerul din el. Modelează-l în forma dorită (baghetă, pâine rotundă sau în formă de chec) și pune-l într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Poți presăra deasupra semințe suplimentare pentru un aspect crocant.

Acoperă din nou pâinea și las-o să mai dospească 30 de minute.

Preîncălzește cuptorul la 200°C. Coace pâinea timp de 30-40 de minute, până când devine aurie și scoate un sunet gol atunci când este bătută ușor pe fund. Dacă vrei o crustă mai crocantă, poți pulveriza puțină apă în cuptor în primele minute de coacere.

După ce scoți pâinea din cuptor, las-o să se răcească pe un grătar înainte de a o felia.

Tot din categoria rețetelor de pâine mai speciale , mai poți încerca și rețeta de pâine cu cartofi, din bucătăria ardelenească.

Citește și
Pâine cu făină de hrișcă și semințe pe hârtie de copt
Galerie foto

Galerie foto

Pâine cu semințe
Pâine feliată pe hârtie de copt
Pâine cu făină de hrișcă și semințe, feliată
+1
CELE MAI CITITE
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
maioneză de post de la mănăstire
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
cartofii țărănești cu ceapă
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
carne de curcan pe un tocător
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Gutui coapte cu nuci și miere pe o farfurie cu furculiță și într-un bol de sticlă
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Chifle pufoase cu susan într-un coș cu ștergar
Galerie foto
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Pâine rustică cu făină albă și mălai porționată pe un tocător de lemn, alături de boabe de porumb
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Pâine cu mozzarella și roșii deshidratate porționată
Galerie foto
Pâine cu mozzarella și roșii deshidratate. O explozie de arome mediteraneene
Pâine cu mozzarella și roșii deshidratate. O explozie de arome mediteraneene
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pastă de mici preparată în casă, într-un vas alb, oval
29 noiembrie, 06:41
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Supă finlandeză de somon în bol alb
29 noiembrie, 05:53
Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare
Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară în bol oval, o lingură și mere proaspete
29 noiembrie, 05:16
Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară. Un preparat dulceag și aromat Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară. Un preparat dulceag și aromat
marry me chicken
28 noiembrie, 10:01
Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken
persoana care încălzește mâncare la microunde
28 noiembrie, 09:53
10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde 10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda, prăjiți
28 noiembrie, 06:52
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
sos de roșii
27 noiembrie, 10:13
De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi
Bol cu varză călită, ceapă verde, ceapă galbenă, varză tocată pe tocător cu cuțit
27 noiembrie, 06:17
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Shaorma de casă. Rețetă delicioasă, făcută exact pe placul tău
Shaorma de casă. Rețetă delicioasă, făcută exact pe placul tău
Shaorma de casă. Rețetă delicioasă, făcută exact pe placul tău
Motivul pentru care 6.500 de avioane Airbus au rămas la sol provocând haos pe aeroporturi din întreaga lume
Motivul pentru care 6.500 de avioane Airbus au rămas la sol provocând haos pe aeroporturi din întreaga lume
Motivul pentru care 6.500 de avioane Airbus au rămas la sol provocând haos pe aeroporturi din întreaga lume
Afacerea în care a pierdut 25 de milioane de euro românul celebru care are avion privat, dar merge cu metroul
Afacerea în care a pierdut 25 de milioane de euro românul celebru care are avion privat, dar merge cu metroul
Afacerea în care a pierdut 25 de milioane de euro românul celebru care are avion privat, dar merge cu metroul
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai bune 10 alimente care cresc testosteronul amp;#8211; susținute de studii științifice
Cele mai bune 10 alimente care cresc testosteronul amp;#8211; susținute de studii științifice
Cele mai bune 10 alimente care cresc testosteronul amp;#8211; susținute de studii științifice
fresh
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda

Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda

Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda

10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde

10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde

Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken

Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken

Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească

Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească

Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară. Un preparat dulceag și aromat

Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară. Un preparat dulceag și aromat
închide