Pâine cu făină de hrișcă și semințe, mai gustoasă și mai consistentă

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Mic dejun
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Această pâine cu făină de hrișcă și semințe este o alternativă sănătoasă și gustoasă la pâinea tradițională din grâu. Datorită făinii de hrișcă, pâinea are un gust deosebit, o aromă ca de nuci și o textură densă. Semințele oferă un plus de efect crocant și valoare nutritivă. Iar combinația dintre aceste ingrediente face ca această pâine să fie ideală pentru cei care preferă un produs mai nutritiv, bogat în fibre și proteine.

Pâine cu făină de hrișcă și semințe, feliată
Galerie foto

Galerie foto

Făina de hrișcă adaugă un gust ușor rustic, iar semințele oferă textură și beneficii pentru sănătate / Shutterstock

Pâinea de casă, indiferent de făina folosită, este foarte populară în bucătăria românească și nu numai. Rețetele sunt foarte versatile, de la simple la complexe, dar toate gustoase și sănătoase. Poți prepara pâine de casă din cele mai simple ingrediente: făină, apă și sare. Iar dacă dorești un plus de gust și consistență, mai poți adăuga și ulei sau alte grăsimi vegetale sau animale. Drojdia este indispensabilă aluatului de pâine, deoarece aceasta ajută în procesul de dezvoltare și cel de coacere. Însă și aceasta are un înlocuitor atunci când se dorește o pâine și mai sănătoasă. Este vorba de maiaua naturală preparată doar din apă și făină.

Pâinea cu făină de hrișcă și semințe este nutritivă și sănătoasă. Făina de hrișcă adaugă un gust deosebit, iar semințele oferă textură și beneficii pentru sănătate. Datorită consistenței mai dense, această pâine se potrivește bine cu brânzeturi, unt, hummus sau alte tartinabile.

Descoperă aici și cum poți face maia naturală și la ce o poți folosi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Ce este făina de hrișcă și semințe

Făina de hrișcă este un produs obținut din semințele plantei de hrișcă. Aceasta este o pseudocereală foarte populară în bucătăria tradițională a țărilor din Europa de Est și Asia. Deși este adesea considerată o cereală, hrișca nu face parte din familia grâului, ci este o plantă erbacee. Acest lucru face ca făina de hrișcă să fie fără gluten, fiind ideală pentru persoanele care urmează o dietă specială.

Hrișca este un aliment foarte sănătos, datorită profilului său nutritiv bogat. Are o structură diferită față de făina de grâu, ceea ce înseamnă că nu va avea aceleași proprietăți de legare și elasticitate în aluat. Din acest motiv, este adesea combinată cu alte tipuri de făină pentru a obține consistența dorită, mai ales la coacerea pâinii sau a prăjiturilor. Făina de hrișcă este o opțiune sănătoasă și versatilă, potrivită atât pentru preparatele tradiționale cât și pentru dietele fără gluten. Cu un profil nutritiv bogat și un gust distinct, aceasta oferă o alternativă interesantă și gustoasă pentru produsele de panificație și patiserie.

Descoperă în continuare rețeta pentru pâine cu făină de hrișcă și semințe, detaliată pas cu pas.

Ingrediente

Mod de preparare

Primul pas constă în activarea drojdiei. Într-un bol, amestecă drojdia cu zahărul și 50 ml de apă călduță. Lasă amestecul deoparte pentru aproximativ 10 minute, până când devine spumos.

Descoperă și o rețetă de franzelă de casă.

Cum prepari aluatul pentru pâine cu făină de hrișcă și semințe

Într-un bol mare, combină făina de hrișcă, făina integrală și sarea. Adaugă semințele (in, floarea-soarelui și orice alte semințe preferate) și amestecă bine.

Toarnă drojdia activată în amestecul de făină, apoi adaugă treptat restul de apă călduță și uleiul de măsline (dacă folosești). Amestecă cu o lingură de lemn sau cu mâna până se formează un aluat. Dacă aluatul este prea lipicios, mai adaugă puțină făină; dacă este prea uscat, mai adaugă puțină apă.

Frământă aluatul pe o suprafață presărată cu făină timp de 5-7 minute, până când devine elastic și omogen. Aluatul va fi mai dens decât cel de pâine obișnuită, din cauza făinii de hrișcă.

Pune aluatul într-un bol uns cu ulei și acoperă-l cu un prosop curat sau folie alimentară. Lasă-l la loc cald timp de 1-1.5 ore, până când își dublează volumul.

După ce aluatul a dospit, scoate-l din bol și frământă-l ușor pentru a scoate aerul din el. Modelează-l în forma dorită (baghetă, pâine rotundă sau în formă de chec) și pune-l într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Poți presăra deasupra semințe suplimentare pentru un aspect crocant.

Acoperă din nou pâinea și las-o să mai dospească 30 de minute.

Preîncălzește cuptorul la 200°C. Coace pâinea timp de 30-40 de minute, până când devine aurie și scoate un sunet gol atunci când este bătută ușor pe fund. Dacă vrei o crustă mai crocantă, poți pulveriza puțină apă în cuptor în primele minute de coacere.

După ce scoți pâinea din cuptor, las-o să se răcească pe un grătar înainte de a o felia.

Tot din categoria rețetelor de pâine mai speciale , mai poți încerca și rețeta de pâine cu cartofi, din bucătăria ardelenească.

Citește și
Pâine cu făină de hrișcă și semințe pe hârtie de copt
Galerie foto

Galerie foto

Pâine cu semințe
Pâine feliată pe hârtie de copt
Pâine cu făină de hrișcă și semințe, feliată
+1
CELE MAI CITITE
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, porționată pe platou și o porție pe farfurie
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Cozonac spiralat cu umplutură de mac porționat pe o farfurie, alături de batoane de scorțișoare, anason stelat și portocale
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Porție de cremșnit duo cu vanilie și frișcă
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Chifle pufoase cu susan într-un coș cu ștergar
Galerie foto
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Pâine rustică cu făină albă și mălai porționată pe un tocător de lemn, alături de boabe de porumb
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Pâine cu mozzarella și roșii deshidratate porționată
Galerie foto
Pâine cu mozzarella și roșii deshidratate. O explozie de arome mediteraneene
Pâine cu mozzarella și roșii deshidratate. O explozie de arome mediteraneene
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
cel mai bun punch
10:25
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon pe un platou, alături de roșii cherry, frunze de busuioc și un bol cu ketchup
06:21
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară pe un platou
05:04
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao porționat într-o tavă de lemn
24 decembrie, 05:57
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
cele mai bune sarmale
24 decembrie, 05:28
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț pe un platou
24 decembrie, 05:07
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț
cârnați de porc de casă
23 decembrie, 05:27
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
fursecuri pentru Crăciun
23 decembrie, 05:22
6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv 6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Momentul în care un şofer băut la volanul unui BMW se izbeşte de o casă, în Satu Mare. Se grăbea la colindat
Momentul în care un şofer băut la volanul unui BMW se izbeşte de o casă, în Satu Mare. Se grăbea la colindat
Momentul în care un şofer băut la volanul unui BMW se izbeşte de o casă, în Satu Mare. Se grăbea la colindat
Unde petrece Crăciunul Ioana Țiriac. Fiica miliardarului român a ales o destinație exotică
Unde petrece Crăciunul Ioana Țiriac. Fiica miliardarului român a ales o destinație exotică
Unde petrece Crăciunul Ioana Țiriac. Fiica miliardarului român a ales o destinație exotică
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, 25 decembrie. Constance, decizie radicală pentru a salva numele familiei: O fată pentru o fată!
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, 25 decembrie. Constance, decizie radicală pentru a salva numele familiei: „O fată pentru o fată!”
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, 25 decembrie. Constance, decizie radicală pentru a salva numele familiei: „O fată pentru o fată!”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. Îmi amintește despre iubirile imposibile
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare

Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare

Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară

Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară

Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente

Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
închide