Lipii de casă fără drojdie, preparate la tigaie
Pentru atunci când dorești să prepari shaorma de casă, hummus sau diferite gustări orientale, îți recomandăm să încerci și rețeta de lipii de casă fără drojdie. Este o rețetă simplă de lipii subțiri, asemănătoare cu cele din comerț.
Galerie foto
Aluatul pentru astfel de lipii se prepară ușor și rapid, din ingrediente simple și foarte accesibile. Nu necesită timp îndelungat de frământare și nici de dospire, neavând drojdie în compoziție. Nu necesită nici timp de relaxare la rece, precum alte aluaturi fragede. După frământare se modelează în foi subțiri care se coc rapid în tigaia antiaderentă.
Lipiile de casă sunt ideale de savurat la micul dejun, umplute cu diferite salate sau aperitive. Pentru umplerea lor te poți inspira și din rețetele de tortillas, din bucătăria mexicană. Dar, le mai poți servi și tartinate cu dulceață sau cu miere la micul dejun, alături de un ceai bun.
Descoperă și cum poți prepara rețeta de lipii integrale de post. Iar mai jos, îți oferim lista completă de ingrediente și modul de preparare detaliat pas cu pas pentru rețeta de lipii de casă fără drojdie.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi adună toate ingredientele pe masa din bucătărie și lasă-le 30-40 de minute la temperatura camerei. În special, untul va trebui să se încălzească ușor la temperatura camerei, pentru a avea textura moale. Trece făina prin sită pentru a deveni aerată și fină și amestec-o cu praful de copt și sarea.
Cum prepari lipii de casă fără drojdie
Creează un loc adânc la mijlocul făinii și adaugă acolo untul moale. Amestecă făina cu untul folosind vârfurile degetelor, până când obții un aluat nisipos, precum pesmetul granulat.
Pune apa sau laptele la încălzit și urmărește să nu ajungă la punctul de fierbere. Picură câte puțin din apa fierbinte peste aluatul nisipos, în timp ce amesteci energic cu o spatulă, pentru omogenizare. Adaugă apă și frământă aluatul pentru lipii până când devine consistent. Frământă-l mai întâi în bol, apoi și pe masa presărată cu făină. Dacă este lipicios, mai adaugă câte puțină făină în timp ce îl frămânți.
După frământare, acoperă aluatul cu folie de prospețime și lasă-l pe masa din bucătărie până când se răcește.
Cum formezi și coci lipiile
După răcire, împarte aluatul în bucăți mici de dimensiunea unei mingi de ping-pong. Întinde pe rând bucățile de aluat în foi rotunde, foarte subțiri, folosind sucitorul de aluaturi. Presară făină atât pe masa de lucru cât și pe sucitor, pentru a putea întinde bine aluatul.
Când ai reușit să întinzi toate foile de aluat, încinge o tigaie antiaderentă pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie.
Coace pe rând minunatele lipii de casă fără drojdie, întorcându-le de pe o parte pe cealaltă, până când se rumenesc ușor. Nu le coace în exces pentru că vor deveni casante și nu le vei mai putea modela pentru a le umple. Când încep să se formeze bule de aer deasupra aluatului, lipiile se întorc de pe o parte pe cealaltă. Se întorc de 2-3 ori pe parcursul coacerii. Astfel se păstrează culoarea și elasticitatea lipiilor.
Așază lipiile una peste alta după coacere și acoperă-le cu un ștergar ușor umed. Astfel se vor frăgezi și vor deveni elastice.
Descoperă și o rețetă de lipii cu cartofi, la tigaie, gata în 20 de minute.
Galerie foto