Paste cu sos de vinete, rețeta vegetariană cu parfum sicilian
Pasta alla norma sau paste cu sos de vinete este o pastă tradițională italiană din zona Siciliei. Este un fel de mâncare delicios, vegetarian și, în același timp, ușor de făcut.
În aceste paste ca și în cazul altor mâncăruri tradiționale italiene cu vinete, feliile sunt în mod tradițional prăjite într-o cantitate mare de ulei. Rețeta propusă are vinete coapte în cuptor, tăiate cubulețe, pentru a-și păstra mai bine forma.
Secretul pentru a face paste cu sos de vinete este să gătești legumele, astfel încât să fie caramelizate la exterior și moi în interior. Trebuie să își păstreze forma atunci când sunt puse în sosul de paste de roșii, mai degrabă decât să se destrame și să devină ca o pastă.
Mai ai aici o rețetă de fusilli cu somon, mazăre și parmezan. O poți încerca pentru a o masă în familie.
Ingrediente
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 240°C. Se tapetează o tavă cu hârtie de copt/pergament. Se amestecă vinetele cu ulei, sare și piper. Se intind pe tavă și se coc 20 de minute. Se întorc, și se mai lasă încă 5 minute. Se lasă să se răcească pe tavă.
Pastele se fierb potrivit instrucțiunilor de pe ambalaj.
Pași pentru pregătirea sosului
Se încinge uleiul într-o tigaie foarte mare la foc mediu. Se adaugă usturoiul, se lasă 20 de secunde până când devine auriu, apoi se adaugă ceapa și se gătește 2-3 minute până când devine translucidă. Se dă focul mai tare și se toarnă vinul.
Se lasă să fiarbă, răzuind baza cratiței, până când vinul se evaporă în mare parte. Se adaugă passata de roșii. Apoi se pun ierburile uscate, fulgii de ardei roșu, sarea și piperul. Se amestecă și se fierb sosul încă 5 minute.
Se pun vinetele, apoi se adaugă pastele fierte și scurse. Se amestecă ușor până când pastele sunt acoperite în sos. Se servesc imediat, ornate cu busuioc proaspăt și parmezan.
Sfaturi pentru a obține cele mai bune paste cu sos de vinete
Pasta de roșii sau piure de roșii trebuie să fie groasă și netedă, deci perfectă pentru sosurile rapide de paste. Dacă vrei să folosești roșii cubulețe sau zdrobite de la conservă sunt și ele bune, dar va trebui să le fierbi timp de aproximativ 20 de minute până când roșia începe să se descompună pentru a putea face un sos de paste gros.
Vin alb poate fi un ingredient opțional, doar este bine să îl pui pentru a adăuga un plus de aromă sosului. Orice vin alb care nu este prea dulce sau lemnos va fi bun în această rețetă. Sauvignon blanc și pinot gris sunt variante excelente. Pastele cu sos de roșii au avantajul de a avea în compoziție o cantitate mare de legume bogate în nutrienți. Vei avea o masă cu adevărat completă.
Cu toate acestea, dacă vrei poți să adaugi o salată de de rucola italiană cu parmezan ras. Dressing-ul balsamic din acea salată completează cu adevărat aroma acestui preparat din paste.