Pateuri cu ciuperci. Rețeta delicioasă care te va cuceri pe loc

Pateurile cu ciuperci sunt gustarea perfectă – fragede, aromate și ușor de preparat. Fie că le faci pentru o masă festivă sau o gustare de zi cu zi, combinația dintre aluatul crocant și umplutura savuroasă este irezistibilă.

Pateuri cu ciuperci
Pateurile cu ciuperci pot fi servite la gustare sau ca cină ușoară alături de o salată/ Shutterstock

Secretul unor pateuri reușite stă în aluatul bine răcit și în umplutura scăzută corect, astfel încât să nu ude foitajul. Coapte la temperatura potrivită, ele devin aurii și crocante, numai bune de savurat alături de un sos cremos sau o salată proaspătă. Se păstrează bine la frigider sau pot fi congelate pentru a fi savurate mai târziu.

Pateurile cu ciuperci se pot servi calde sau reci, alături de sos de smântână, iaurt cu verdeață sau o salată proaspătă. Pot fi un mic-dejun perfect sau o gustare sățioasă.  

Cum să faci cele mai bune pateuri cu ciuperci

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pentru pateuri fragede și aromate, alege un aluat de foitaj cu unt și lasă-l la frigider 30 de minute înainte de utilizare. Umplutura trebuie bine scăzută, deoarece ciupercile lasă multă apă. Călește-le până lichidul se evaporă complet și adaugă ceapă, usturoi, verdeață sau smântână pentru o textură mai cremoasă.

Nu pune prea multă umplutură. O linguriță per pateu este suficientă. Sigilează marginile cu furculița sau unge-le cu ou bătut pentru a preveni desfacerea la copt. Coace pateurile la 180-200°C timp de 20-30 de minute, până devin aurii și crocante.

Rețetă simplă de pateuri cu ciuperci

Ingrediente

  • 400 g aluat foietaj
  • 300 g ciuperci (champignon sau alt tip preferat)
  • 1 ceapă medie
  • 2 linguri ulei
  • 1 cățel de usturoi
  • sare și piper, după gust
  • 1 ou (pentru uns)
  • Opțional: pătrunjel tocat, cașcaval ras

Mod de preparare

Ciupercile se curăță și se toacă mărunt. Ceapa și usturoiul se toacă fin și se călesc în ulei până devin aurii. Apoi se adaugă ciupercile peste ceapă și se gătesc până se evaporă lichidul. Compoziția se asezonează cu sare, piper și, opțional, pătrunjel tocat. Se lasă la răcit.

Aluatul foietaj se întinde ușor și se taie în pătrate sau dreptunghiuri egale. Pe fiecare bucată de aluat se pune o linguriță de umplutură, apoi se pliază și se sigilează marginile cu o furculiță. Pateurile se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Deasupra se ung cu ou bătut pentru un aspect lucios și auriu.

Tava se introduce în cuptorul preîncălzit la 180°C și se coc pateurile timp de 20-25 de minute sau până devin aurii. Se lasă la răcit ușor și se servesc calde sau reci.

Cât se țin pateurile la copt

Timpul de coacere al pateurilor cu ciuperci variază în funcție de tipul de cuptor utilizat și de grosimea aluatului. Iată câteva detalii și sfaturi pentru fiecare tip de cuptor.

Dacă ai cuptor electric cu ventilație, setează la 180°C cu funcția de ventilație activată. Lasă pateurile să se coacă timp de 20-22 de minute, până devin aurii. Este recomandat să se așeze tava pe raftul din mijloc pentru o coacere uniformă. Dacă vrei ca pateurile să se se rumenească în mod egal se poate roti tava după 10-12 minute.

La cuptorul electric static se setează la 190°C, deoarece căldura se distribuie mai greu. Se coc timp de 22-25 de minute. Dacă partea de jos nu se rumenește suficient, se poate muta tava pe un raft inferior în ultimele 5 minute.

Dacă ai cuptor pe gaz, peîncălzește-l la 200°C. Pateurile cu ciuperci se coc timp de 25-30 de minute, verificând după 20 de minute dacă s-au rumenit suficient. Se recomandă să se întoarcă tava la jumătatea timpului de coacere pentru o coacere uniformă.

Dacă ai un cuptor mai vechi sau nu ești sigură de temperatura exactă, verifică pateurile după 15-18 minute și ajustează timpul în funcție de culoarea și textura dorită

Orice fel de cuptor ai avea esențial este să îl preîncălzești înainte de pune tava. Distanța între pateurile din tavă trebuie să fie de aproximativ 2 cm, pentru a permite aluatului să crească fără să se lipească. De asemenea, este util să folosești hârtie de copt ajută la evitarea arderii bazei pateurilor și facilitează curățarea tăvii.

După ce pateurile sunt coapte se lasă la răcit pe un grătar pentru a le menține crocante, prevenind înmuierea bazei din cauza condensului.

CELE MAI CITITE
Dulciuri de post uşor de făcut
Dulciuri de post uşor de făcut. Idei de deserturi super delicioase
Dulciuri de post uşor de făcut. Idei de deserturi super delicioase
Două pahare cu granita de cireșe
Granita de cireșe. Rețeta unui desert răcoritor, de sezon
Granita de cireșe. Rețeta unui desert răcoritor, de sezon
Porții de tartă simplă cu cireșe
Tartă simplă cu cireșe. Un desert rustic și reconfortant
Tartă simplă cu cireșe. Un desert rustic și reconfortant
Două porții de prăjitură cu caise și crumble
Prăjitură cu caise și crumble. Rețeta unui desert fraged și fructat
Prăjitură cu caise și crumble. Rețeta unui desert fraged și fructat
Porție de prăjitură cu găuri și jeleu de cireșe
Prăjitura cu găuri și jeleu de cireșe - Poke cake
Prăjitura cu găuri și jeleu de cireșe - Poke cake
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii într-o tigaie
05:46
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine porționat, alături de o ceașcă și un ștergar
05:28
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Patru porții de negresă cu ciocolată și jeleu de caise
23 iunie, 06:59
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Ouă umplute cu salată de cartofi
23 iunie, 05:39
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Borcan cu castraveți în saramură
22 iunie, 05:51
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Cobbler cu caise în vas alb cu lingură
22 iunie, 05:41
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Mazăre în saramură la borcan, alături de usturoi și condimente
21 iunie, 06:36
Mazăre în saramură la borcan, naturală, simplă și cu gust ca din grădină Mazăre în saramură la borcan, naturală, simplă și cu gust ca din grădină
mini-tarte cu fructe, așezate pe un fundal albastru deschis
21 iunie, 05:56
Deserturi de vară rapide și ușoare. Idei de dulciuri delicioase ideale în sezonul estival Deserturi de vară rapide și ușoare. Idei de dulciuri delicioase ideale în sezonul estival
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Sos Samurai preparat în casă. Rețetă de sos picant și ușor afumat
Sos Samurai preparat în casă. Rețetă de sos picant și ușor afumat
Sos Samurai preparat în casă. Rețetă de sos picant și ușor afumat
Chiar a fost super uşor. Ce note aşteaptă un elev la Română, la Evaluarea Naţională
"Chiar a fost super uşor". Ce note aşteaptă un elev la Română, la Evaluarea Naţională
"Chiar a fost super uşor". Ce note aşteaptă un elev la Română, la Evaluarea Naţională
Aroganţa milionarului român care are 9 copii cu 4 femei diferite! A spus exact câţi bani câştigă în fiecare an
Aroganţa milionarului român care are 9 copii cu 4 femei diferite! A spus exact câţi bani câştigă în fiecare an
Aroganţa milionarului român care are 9 copii cu 4 femei diferite! A spus exact câţi bani câştigă în fiecare an
Rezultate Loto azi, 22 iunie 2025. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Rezultate Loto azi, 22 iunie 2025. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Rezultate Loto azi, 22 iunie 2025. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Irina Baeva și Giovanni Medina continuă să rămână în atenția presei. Se spune că cei doi s-ar fi căsătorit
Irina Baeva și Giovanni Medina continuă să rămână în atenția presei. Se spune că cei doi s-ar fi căsătorit
Irina Baeva și Giovanni Medina continuă să rămână în atenția presei. Se spune că cei doi s-ar fi căsătorit
Microsoft a dezvăluit ce se va întâmpla cu următoarea generație Xbox. Anunțul care a încântat fanii
Microsoft a dezvăluit ce se va întâmpla cu următoarea generație Xbox. Anunțul care a încântat fanii
Microsoft a dezvăluit ce se va întâmpla cu următoarea generație Xbox. Anunțul care a încântat fanii
Prăjitură umedă cu caise și nectarine, decorată cu migdale
Prăjitură umedă cu caise și nectarine, decorată cu migdale
Prăjitură umedă cu caise și nectarine, decorată cu migdale
Cum să recunoști și să gestionezi semnele de depresie la copii
Cum să recunoști și să gestionezi semnele de depresie la copii
Cum să recunoști și să gestionezi semnele de depresie la copii
Cât valorează inelul de logodnă primit de Dua Lipa. Detalii despre bijuteria prețioasă
Cât valorează inelul de logodnă primit de Dua Lipa. Detalii despre bijuteria prețioasă
Cât valorează inelul de logodnă primit de Dua Lipa. Detalii despre bijuteria prețioasă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
fresh
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu

Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu

Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu

Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă

Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă

Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat

Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat

Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant

Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant

Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor

Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
închide