Pere fierte în vin. Desertul potrivit pentru o masă elegantă

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Rețeta de pere fierte în vin reprezintă un desert sofisticat și aromat, care combină dulceața fructelor cu aromele bogate ale vinului. Dacă ești în căutarea unui preparat elegant pentru o cină specială sau pentru ocazii festive, nu ezita să îl încerci.

Pere fierte în vin și servite pe o tavă argintie
Perele fierte în vin se pot servi atât ca desert, cât și drept garnitură / Shutterstock

Perele fierte în vin își au originea în bucătăria franceză și în cea mediteraneană, unul atât perele, cât și vinul sunt ingrediente de bază. Cel mai adesea se întâlnesc în zona Provance, din sudul Franței, o regiune viniviticolă cu tradiție de sute de ani.

La început, fierberea fructelor în vin roșu sec a fost folosită pentru a le conserva pentru sezonul rece, însă tehnica a devenit populară și pentru preparate destinate consumului imediat.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Se spală și se curăță perele. Se îndepărtează partea de jos pentru a le putea așeza mai ușor în vas.

Cum prepari rețeta de pere fierte în vin

Într-o oală mare, se combină vinul, zahărul, coaja rasă de lămâie sau portocală, scorțișoara, cuișoarele și extractul de vanilie. Apoi se pun perele și se adaugă apa. Se pune vasul pe foc și se aduce la punctul de fierbere, apoi se dă focul mai mic și se lasă perele să fiarbă la foc mic aproximativ 20-30 de minute sau până când devin moi, dar nu se dezintegrează.

După ce perele s-au fiert, se scot din oală și se așează pe farfurii individuale.

Lichidul din oală se fierbe până când acesta se reduce la un sirop mai gros. Când a atins consistența dorită, se scot batonul de scorțișoara și cuișoarele și se toarnă peste perele din farfurii.

Ce fel de pere pot fi fierte în vin și cum alegi sortimentul potrivit

Alegerea perelor este un prim pas important în prepararea acestui desert. Perele care rămân ferme la fierbere sunt ideale pentru ca preparatul să aibă un aspect plăcut.

Poți folosi pere Bosc care au coaja maro și o pulpă densă, care rezistă bine la fierbere. De asemenea, sunt potrivite și perele Anjou care au coajă subțire și o carne dulce și ușor granulată.

Un alt soi numai bun pentru fiert în vin sunt perele Red Bartlett, cu coajă roșie și o carne dulce și suculentă.

Vinul este cel care dictează aroma finală a desertului. Cel mai des se folosește vin roșu dulce, mai ales dacă para fiartă în vin va fi servită la desert.

Merlot sau Cabernet Sauvignon dulce pot da arome de fructe roșii și o notă de dulceață la preparat. Vinul Porto aduce note de fructe uscate și condimente. Află mai multe despre beneficiile consumului unui pahar de vin înainte de culcare. Vezi cum te poate ajuta în timp.

Poți folosi și vin alb pentru a fierbe perele. Un vin alb dulce, precum Riesling sau Gewürztraminer, poate oferi arome florale și o dulceață subtilă, iar cel sec cum ar fi Chardonnay sau Sauvignon Blanc, poate oferi prospețime și aciditate.

Cum se servesc perele fierte în vin

Cel mai des perele fierte în vin se servesc ca desert fie cald, fie rece, cu siropul de vin turnat peste ele. Le mai poți pune alături frișcă sau înghețată de vanilie pentru o notă de prospețime și o textură cremoasă.

Perele fierte în vin se potrivesc de minune cu brânzeturile bogate, cum ar fi brânza de capră sau brânza Roquefort. De asemenea, sunt o garnitură rafinată pentru diferite preparate din carne, cum ar fi friptură de porc sau carne de vânat.

Citește și
CELE MAI CITITE
Plăcinta cu mere de post 12 linguri
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Cinci chiftele de orez cu ciuperci, glazurate cu ketchup
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos în bol, garnisit cu condimente și pătrunjel verde, alături de o furculiță, un bol cu condimente și unul cu sare
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Mai multe borcane cu murături asortate
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Tartă trandafir cu mere și miere pe un tocător cu cuțit și mere proaspete
Tartă trandafir cu mere și miere. Rețeta unui desert spectaculos
Tartă trandafir cu mere și miere. Rețeta unui desert spectaculos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Chec cu ciocolată și pere secționat, pe un platou de lemn rotund, alături de o pară întreagă și un sfert de pară
Galerie foto
Chec cu ciocolată și pere. Chec fantezie de toamnă
Chec cu ciocolată și pere. Chec fantezie de toamnă
borcan cu gem de pere
Gem de pere. Cum să îl faci în doar o oră
Gem de pere. Cum să îl faci în doar o oră
Borcan cu dulceață de pere
Cum să faci cea mai delicioasă dulceață de pere fără zahăr
Cum să faci cea mai delicioasă dulceață de pere fără zahăr
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
Felii de dovleac copt picant pe farfurie, cu crenguțe de rozmarin
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
chec cu banane și nuci porționat și pus pe un blat de lemn
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Porție de mâncare de mazăre cu morcovi în bol, pe un ștergar
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
lipie libaneză pusă într-un coș de lemn
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Pasta pomodoro servite pe o farfurie albă
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
ghebe murate puse în două borcane diferite
19 noiembrie, 05:45
Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros
desert de toamnă servit pe o farfurie neagră
18 noiembrie, 06:49
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...
Parteneri
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Cine a câștigat prima bombă cu amulete din sezonul 14. Alexia și Aris Eram au dat verdictul: Nu mi-a plăcut deloc gustul
Cine a câștigat prima bombă cu amulete din sezonul 14. Alexia și Aris Eram au dat verdictul: „Nu mi-a plăcut deloc gustul”
Cine a câștigat prima bombă cu amulete din sezonul 14. Alexia și Aris Eram au dat verdictul: „Nu mi-a plăcut deloc gustul”
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Piure de cartofi cu usturoi, de post
Piure de cartofi cu usturoi, de post
Piure de cartofi cu usturoi, de post
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
fresh
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
închide