Gem de pere. Cum să îl faci în doar o oră

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Conserve
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Dacă vrei să faci gem de pere, ai nevoie de fructe proaspete, zemoase și parfumate. În mai puțin de o oră vei avea un desert delicios și fin, de care te poți bucura timp de mai multe luni.

borcan cu gem de pere
Gemul de pere se face din fructe coapte și zemoase / Shutterstock

Gemul de pere este una dintre cele mai delicioase variante de a te bucura de parfumul acestor fructe și atunci când trece sezonul lor. Este unul dintre cele mai fine gemuri și, pentru că nu are nevoie de mult zahăr, este și mai sănătos.

Cum prepari rețeta de gem de pere

Pentru a face gem de pere ai nevoie de fructe proaspete, coapte, fără pete sau alte semne că ar fi stricate. Alege soiuri mai zemoase, foarte parfumate. Sucul de lămâie și zahărul au atât rolul de a închega gemul, dar și de a crește durata de viață a acestuia.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În gemul de pere poți pune extract de vanilie sau păstaie de vanilie, dar se mai poate aromatiza și cu scorțișoară sau anason stelat. Dacă vrei o variantă gourmet a acestui gem, poți pune îl el și o crenguță de cimbru, dar nu mai mult pentru a nu acoperi aroma perelor. Descoperă și cum să faci cea mai delicioasă dulceață de pere fără zahăr.

Citește și

Gemul de pere se poate servi ca atare sau pe o felie de pâine prăjită cu unt. Îl mai poți adăuga în iaurt simplu, în terci de ovăz, budinci de chia, deasupra unei porții de orez sau griș cu lapte. De asemenea, poate fi ingredient pentru diverse prăjituri, mai ales dacă au în compoziție mascarpone sau ricotta.

Ingrediente

Mod de preparare

Se spală perele, li se îndepărtează cotoarele și apoi se taie în felii subțiri. Se pun într-un vas împreună cu zahărul și se dau la rece până când lasă suc, aproximativ două ore. Apoi se varsă într-o oală cu fund dublu și se pun la foc mic. Se amestecă în mod constant și se ia spuma.

Se pune la congelator o farfurie. Când gemul pare că începe să se lege, se adaugă extractul de vanilie sau păstaia și sucul de lămâie. Se mai lasă aproximativ 5 minute după care se scoate într-o lingură puțin gem și se pune în farfuria rece scoasă de la congelator. Dacă se încheagă înseamnă că este gata și se stinge focul. Dacă nu, se mai lasă să fiarbă puțin și se face iar verificarea.

Între timp se sterilizează borcanele la cuptor. Gemul se pune cu grijă în borcane cât timp este cald. Apoi li se pun capacele, strângându-le bine. Se așează pe o tavă și se acoperă cu pături. Se lasă până se răcesc de tot, aproximativ o zi.

Cum sterilizezi borcanele

Pentru ca gemul de pere să reziste cât mai mult, trebuie să sterilizezi borcanele înainte de a le umple.

Primul pas este să le speli foarte bine cu apă și detergent. La fel vei face și cu capacele.

După aceea, trebuie să le pui într-o tavă și să le dai la cuptorul preîncălzit la 110°C, pentru 10-15 minute sau până când nu mai au pe suprafața lor picături de apă.

Vei lăsa tava la cuptor până când gemul este gata.

Citește și
CELE MAI CITITE
Clafoutis cu struguri decorat cu migdale tocate și zahăr pudră
Clafoutis cu struguri. Varianta rețetei franțuzești cu fructe de toamnă
Clafoutis cu struguri. Varianta rețetei franțuzești cu fructe de toamnă
Canelé
Canelé, prăjiturile franțuzești de care ai nevoie la cafea
Canelé, prăjiturile franțuzești de care ai nevoie la cafea
Sirop de struguri albi în sticle și într-un pahar cu pai, alături de alte paie și struguri
Sirop de struguri albi. Băutură intensă și dulce, excelentă pentru limonade sau prăjituri
Sirop de struguri albi. Băutură intensă și dulce, excelentă pentru limonade sau prăjituri
Pavlova cu pere caramelizate și cremă de ciocolată albă pe un suport de lemn
Pavlova cu pere caramelizate și cremă de ciocolată albă
Pavlova cu pere caramelizate și cremă de ciocolată albă
Supă cremă de dovleac cu năut în bol, o lingură, un bol cu năut, o felie de dovleac și un dovleac întreg
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Gem de struguri negri în borcan și în linguriță
Gem de struguri negri, foarte aromat și consistent
Gem de struguri negri, foarte aromat și consistent
Gem de coacăze cu mure în borcan și în linguriță
Gem de coacăze cu mure, aromat, dulce-acrișor și vibrant
Gem de coacăze cu mure, aromat, dulce-acrișor și vibrant
Gem de coacăze roșii în bol cu linguriță
Gem de coacăze roșii. Un deliciu rubiniu și intens fructat
Gem de coacăze roșii. Un deliciu rubiniu și intens fructat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Brânză Halloumi în sos de roșii cu ardei copți și măsline în vas negru
05:10
Brânză Halloumi în sos de roșii cu ardei copți și măsline Brânză Halloumi în sos de roșii cu ardei copți și măsline
Gem de struguri negri în borcan și în linguriță
4 octombrie, 07:23
Gem de struguri negri, foarte aromat și consistent Gem de struguri negri, foarte aromat și consistent
Cheesecake cu jeleu de struguri porționat
4 octombrie, 06:51
Cheesecake cu jeleu de struguri. Un desert delicios și elegant Cheesecake cu jeleu de struguri. Un desert delicios și elegant
Ardei capia umpluți cu quinoa și legume într-un vas de sticlă
3 octombrie, 06:49
Ardei capia umpluți cu quinoa și legume. Un preparat cu gust bogat Ardei capia umpluți cu quinoa și legume. Un preparat cu gust bogat
Oțet de struguri în două sticle și struguri proaspeți
3 octombrie, 05:37
Oțet de struguri. Unul dintre cele mai vechi condimente naturale Oțet de struguri. Unul dintre cele mai vechi condimente naturale
Chec marmorat cu dovleac și cacao portionat pe un tocator
2 octombrie, 07:01
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Sirop concentrat de struguri în borcan și lingură de lemn, alături de struguri
2 octombrie, 05:41
Melasă de struguri. Rețeta unui sirop concentrat și aromat Melasă de struguri. Rețeta unui sirop concentrat și aromat
Două bruschette cu brânză și struguri, glazurate cu miere pe un tocător de lemn, un strugure, cuțit, ceainic, bol cu migdale, borcan cu miere și lingură de lemn spiralată
1 octombrie, 06:16
Bruschette cu brânză și struguri, glazurate cu miere Bruschette cu brânză și struguri, glazurate cu miere
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Sean Diddy Combs a fost condamnat la 4 ani de închisoare. A fost emis verdictul oficial
Sean Diddy Combs a fost condamnat la 4 ani de închisoare. A fost emis verdictul oficial
Sean Diddy Combs a fost condamnat la 4 ani de închisoare. A fost emis verdictul oficial
Cât costă o postare pe Instagram. Meseria de influencer a devenit visul generaţiei Z
Cât costă o postare pe Instagram. "Meseria" de influencer a devenit visul generaţiei Z
Cât costă o postare pe Instagram. "Meseria" de influencer a devenit visul generaţiei Z
Cât poate cheltui lunar milionarul român care are 9 copii cu 4 femei! Suma e colosală
Cât poate cheltui lunar milionarul român care are 9 copii cu 4 femei! Suma e colosală
Cât poate cheltui lunar milionarul român care are 9 copii cu 4 femei! Suma e colosală
Cât a costat rochia pe care a purtat-o Elena Hagi la botezul fiului său, Giorgios. Ținuta nu e pentru toate buzunarele
Cât a costat rochia pe care a purtat-o Elena Hagi la botezul fiului său, Giorgios. Ținuta nu e pentru toate buzunarele
Cât a costat rochia pe care a purtat-o Elena Hagi la botezul fiului său, Giorgios. Ținuta nu e pentru toate buzunarele
Özge Gürel și Serkan Çayoğlu ar putea lucra din nou împreună pe micile ecrane. Ce a declarat actrița
Özge Gürel și Serkan Çayoğlu ar putea lucra din nou împreună pe micile ecrane. Ce a declarat actrița
Özge Gürel și Serkan Çayoğlu ar putea lucra din nou împreună pe micile ecrane. Ce a declarat actrița
Jocuri PlayStation Plus din octombrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din octombrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din octombrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Prăjitură cu blaturi din albușuri cu nuci și cremă de gălbenușuri
Prăjitură cu blaturi din albușuri cu nuci și cremă de gălbenușuri
Prăjitură cu blaturi din albușuri cu nuci și cremă de gălbenușuri
Plăcerea copiilor de a scrie a ajuns într-un punct critic, potrivit unei cercetări realizate în Marea Britanie
Plăcerea copiilor de a scrie a ajuns într-un punct critic, potrivit unei cercetări realizate în Marea Britanie
Plăcerea copiilor de a scrie a ajuns într-un punct critic, potrivit unei cercetări realizate în Marea Britanie
Halsey a vorbit despre ședințele sale de chimioterapie, pe fondul problemelor sale de sănătate: Nu pot să stau în picioare
Halsey a vorbit despre ședințele sale de chimioterapie, pe fondul problemelor sale de sănătate: „Nu pot să stau în picioare”
Halsey a vorbit despre ședințele sale de chimioterapie, pe fondul problemelor sale de sănătate: „Nu pot să stau în picioare”
Obiceiuri care pot agrava refluxul gastric. Ce este de preferat să eviți
Obiceiuri care pot agrava refluxul gastric. Ce este de preferat să eviți
Obiceiuri care pot agrava refluxul gastric. Ce este de preferat să eviți
fresh
Ardei capia umpluți cu quinoa și legume. Un preparat cu gust bogat

Ardei capia umpluți cu quinoa și legume. Un preparat cu gust bogat

Ardei capia umpluți cu quinoa și legume. Un preparat cu gust bogat

Oțet de struguri. Unul dintre cele mai vechi condimente naturale

Oțet de struguri. Unul dintre cele mai vechi condimente naturale

Cheesecake cu jeleu de struguri. Un desert delicios și elegant

Cheesecake cu jeleu de struguri. Un desert delicios și elegant

Gem de struguri negri, foarte aromat și consistent

Gem de struguri negri, foarte aromat și consistent

Brânză Halloumi în sos de roșii cu ardei copți și măsline

Brânză Halloumi în sos de roșii cu ardei copți și măsline
închide