Plăcintă cu brânză și praz, perfectă pentru una dintre gustările zilei

timpul de preparare
Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Gustare
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Dacă nu mai știi cu ce să-ți răsfeți familia în materie de gustări savuroase și consistente încearcă rețeta de plăcintă cu brânză și praz. Nu este o rețetă complexă, iar ingredientele sunt simple și foarte accesibile.

Plăcintă cu brânză și praz, porționată pe un platou de lemn
Galerie foto

Galerie foto

Această plăcintă combină aroma delicată și dulceagă a prazului cu savoarea brânzei sărate / Shutterstock

Această plăcintă combină aroma delicată și dulceagă a prazului cu savoarea brânzei sărate. Rezultatul este o umplutură cremoasă și bogată, învelită într-un aluat fraged și ușor crocant. Este ideală ca aperitiv, gustare sau chiar fel principal, mai ales alături de o salată proaspătă.

Citește și

Prazul oferă o dulceață subtilă care contrastează minunat cu gustul sărat și intens al brânzei. Smântâna și ouăle adaugă o textură catifelată, iar brânza parmezan accentuează aromele. Aluatul fraged aduce o notă de unt și o textură crocantă, completând perfect umplutura cremoasă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Se poate servi caldă sau la temperatura camerei, alături de o salată de crudități sau un pahar de vin alb sec. Aromele delicate dar savuroase fac din această plăcintă un preparat irezistibil. Descoperă mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu delicioasa plăcintă cu brânză și praz.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea aluatului fraged pentru plăcintă. Într-un bol mare, cerne făina și adaugă un praf de sare. Adaugă cuburile de unt rece și frământă cu vârful degetelor până obții o consistență nisipoasă.

Încorporează oul și apa rece, amestecând până formezi un aluat omogen. Înfășoară-l în folie alimentară și lasă-l la frigider pentru cel puțin 30 de minute.

Poți opta pentru a prepara aluat foietaj – descoperă aici rețeta.

Cum prepari umplutura și formezi plăcintă cu brânză și praz

Curăță prazul de primele foi, clătește-l și toacă-l rondele. Încinge uleiul într-o tigaie și călește prazul tocat timp de 5-7 minute, până când devine moale și ușor caramelizat. Lasă-l să se răcească.

Într-un bol mare, amestecă brânza telemea zdrobită sau dată pe răzătoare, smântâna, ouăle, prazul călit și parmezanul ras. Parmezanul este opțional, dar va oferi un plus de gust și consistență. Asezonează compoziția cu piper după gust. Poți adăuga și alte condimente precum boiaua de ardei dulce sau iute, ierburi aromate sau verdețuri proaspete.

Înainte de a asambla plăcinta preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius și pregătește tava de copt.

Împarte aluatul în două părți, una mai mare și una mai mică. Întinde cele două părți pe masa presărată cu făină în forme circulare. Partea mare așaz-o într-o tavă rotundă de 24 cm, unsă cu unt sau tapetată cu hârtie de copt. Ridică marginile aluatului pe lateralele tăvii.

Toarnă umplutura de brânză cu praz în interiorul aluatului, apoi nivelează cu o spatulă. Acoperă umplutura cu cealaltă parte de aluat și sigilează bine marginile aluatului.

Unge aluatul pe deasupra cu oul bătut și pune tava în cuptorul cald. Coace delicioasa plăcintă cu brânză și spanac timp de 35-40 de minute, sau până când devine aurie și rumenă.

Las-o să se răcească ușor înainte de a o felia.

Și dacă adori preparatele cu praz, îți recomandăm să încerci și rețeta de quiche cu praz și bacon.

Citește și
Plăcintă sărată cu brânză și praz secționată
Galerie foto

Galerie foto

Plăcintă cu brânză și praz, porționată
Plăcintă cu brânză și praz, porționată pe un platou de lemn
+0
CELE MAI CITITE
Porție de pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză pe o farfurie albă ținută în mâini
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, în două boluri
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
Trei frigărui de somon cu legume pe o farfurie, felii de lămâie și frunze de pătrunjel
Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie
Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie
Prăjitură cu banane și cocos
Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă
Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă
varza murata si zeama de varza
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Plăcintă turnată cu mere fără zahăr
Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere
Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere
plăcintă de pește, așezată într-un ramekin, alături de boabe de mazăre și o furculiță
Plăcintă de pește. Preparatul care poate fi servit ca aperitiv, dar și la prânz sau cină
Plăcintă de pește. Preparatul care poate fi servit ca aperitiv, dar și la prânz sau cină
Plăcintă împletită cu pui și legume porționată, alături de o ceașcă cu ceai
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
marry me chicken
10:01
Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken
persoana care încălzește mâncare la microunde
09:53
10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde 10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda, prăjiți
06:52
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
sos de roșii
27 noiembrie, 10:13
De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi
Bol cu varză călită, ceapă verde, ceapă galbenă, varză tocată pe tocător cu cuțit
27 noiembrie, 06:17
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Plăcinte preparate la tigaie cu cartofi și mărar, una secționată și decorate cu mărar proaspăt
27 noiembrie, 06:05
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Cornulețe de post cu ciocolată și nuci
26 noiembrie, 07:18
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
far breton cu prune
26 noiembrie, 05:52
Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Shaorma de casă. Rețetă delicioasă, făcută exact pe placul tău
Shaorma de casă. Rețetă delicioasă, făcută exact pe placul tău
Shaorma de casă. Rețetă delicioasă, făcută exact pe placul tău
Zborurile de noapte, sistate pe Aeroportul Băneasa din 2025. Activitatea va fi limitată drastic
Zborurile de noapte, sistate pe Aeroportul Băneasa din 2025. Activitatea va fi limitată drastic
Zborurile de noapte, sistate pe Aeroportul Băneasa din 2025. Activitatea va fi limitată drastic
Au început cu un butic de 16 mp şi acum investesc milioane într-o afacere! Fac fericiţi sute de mii de români
Au început cu un butic de 16 mp şi acum investesc milioane într-o afacere! Fac fericiţi sute de mii de români
Au început cu un butic de 16 mp şi acum investesc milioane într-o afacere! Fac fericiţi sute de mii de români
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
Supă rustică cu ciuperci și fasole albă
Supă rustică cu ciuperci și fasole albă
Supă rustică cu ciuperci și fasole albă
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai bune 10 alimente care cresc testosteronul amp;#8211; susținute de studii științifice
Cele mai bune 10 alimente care cresc testosteronul amp;#8211; susținute de studii științifice
Cele mai bune 10 alimente care cresc testosteronul amp;#8211; susținute de studii științifice
fresh
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post

Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post

Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post

Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post

Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post

De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi

De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi

Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda

Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda

Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken

Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken
închide