Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
O plăcintă împletită cu pui și legume este genul acela de preparat care cucerește atât prin aspect, cât și prin gust. Aspectul împletit oferă o prezentare rustic-elegantă. Iar umplutura sățioasă, aromată, echilibrată între proteine, legume și condimente, transformă plăcinta într-un fel principal perfect pentru prânz sau cină.

Această plăcintă are un înveliș de aluat fraged sau foietaj auriu, ușor crocant. Aluatul se desface în fâșii împletite ca o panglică peste o umplutură bogată de piept de pui rumenit și legume sotate. Fiecare felie aduce un echilibru ideal între stratul de aluat rumen și umplutura moale, ușor cremoasă. Te cucerește și gustul intens de ierburi aromatice și o notă discretă de usturoi și piper.
Este un preparat cu aspect spectaculos, dar ușor de făcut. Este perfect pentru o masă de weekend, un platou de sărbătoare sau chiar pentru picnic. Se porționează în felii generoase și se servește caldă, dar este la fel de gustoasă și rece. Poate fi servită alături de o salată proaspătă sau un sos de iaurt cu usturoi.
Textura crocantă a aluatului se potrivește perfect cu interiorul suculent. Iar aromele de pui și legume se simt mai bine după ce plăcinta s-a răcit puțin. Descoperă mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu așa delicioasă plăcintă împletită cu pui și legume.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi vei prepara umplutura. În timp ce aceasta se răcește lasă și aluatul la decongelat. dacă timpul îți permite, poți prepara aluatul foietaj în propria bucătărie – descoperă aici rețeta.
Cum prepari o rețetă rapidă de plăcintă împletită cu pui și legume
Într-o tigaie așezată pe flacăra aragazului, încinge uleiul. Călește în el ceapa tocată mărunt și usturoiul tocat rondele până când devin sticloase. Adaugă carnea de pui tocată în cuburi mici. Condimenteaz-o cu sare, piper, boia și cimbru, și gătește-o până se rumenește ușor.
Adaugă morcovul, ardeiul și mazărea, și mai gătește 5–6 minute până scade ușor lichidul. La final, încorporează smântâna sau crema de brânză pentru o textură legată.
Lasă umplutura să se răcească bine înainte de a o folosi.
Pentru asamblare întinde aluatul foietaj (sau fraged) într-un dreptunghi. Pe mijlocul foii (pe lungime), pune umplutura, lăsând marginile libere.
Taie marginile laterale în fâșii oblice, late de 1,5-2 cm.
Împletește-le aducând alternativ câte o fâșie din dreapta și una din stânga, peste umplutură, ca o împletitură. La capete, sigilează bine marginile.
Așază minunata plăcintă împletită cu pui și legume pe o tavă cu hârtie de copt. Unge-o deasupra cu gălbenușul amestecat cu lapte.
Coace plăcinta în cuptorul preîncălzit la 200°C, timp de 30–35 de minute, până devine aurie și crocantă.
Dacă dorești un gust mai bogat poți adăuga ciuperci, porumb, spanac sau brânză în umplutură. Iar dacă vrei o variantă mai cremoasă, adaugă și o linguriță de făină și 100 ml lapte în tigaie, în loc de smântână.
Pentru o notă mediteraneeană, poți adăuga măsline și oregano.
Tot din categoria plăcintelor sărate mai poți încerca și rețeta de plăcintă cu cartofi și șuncă.