Prăjitură cu aluat turnat și dovleac. Desert de toamnă delicios

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Dacă adori deserturile cu dovleac, îți oferim pentru deliciul zilelor de toamnă, o rețetă de prăjitură cu aluat turnat și dovleac.

Publicat: 4 octombrie 2022, 08:24
Porții de prăjitură cu aluat turnat și dovleac, decofrate cu zahăr pudră și așezate pe un platou alb
Galerie foto

Galerie foto

După porționare, prăjitura se decorează cu zahăr pudră / Rețetepentrutoategusturile.ro

Rețeta se prepară foarte simplu, dintr-un aluat clasic de pandișpan cu lapte și umplutură generoasă de dovleac. Poți opta pentru dovleac copt sau pentru dovleac răzuit și caramelizat cu zahăr. Indiferent de varianta aleasă, prăjitura va ieși savuroasă, dar și aspectuoasă.

Citește și

Este sezonul dovlecilor plăcintari gustoși și aromați, plini de beneficii pentru sănătatea organismului. Nu ezita să-i incluzi în diferite preparate culinare, atât dulci cât și sărate. Poți începe cu rețeta de dovleac copt, mult adorată în copilărie. Dovleacul copt îl poți consuma și ca desert, dar poți prepara din el și o delicioasă supă cremă pe care să o servești cu semințe și crutoane aromate.

Vezi aici cum se prepară și rețeta de supă cremă de dovleac, plină de savoare și culoare! Iar mai jos îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari pentru prăjitura cu dovleac.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătire umpluturii de dovleac care necesită un timp de preparare și un timp de răcire la temperatura camerei. Apoi pornești cuptorul la 180 de grade Celsius și pregătești aluatul.

Cum prepari umplutura pentru prăjitură cu aluat turnat și dovleac

Taie dovleacul în felii pentru a-l putea curăța de coajă și de semințe. Apoi dă miezul dovleacului pe răzătoarea mare. Pune o cratiță cu pereți dubli la foc mediu și adaugă o linguriță de ulei. Apoi adăugă dovleacul răzuit și zahărul și amestecă continuu pentru a se topi zahărul și a se carameliza dovleacul. Uleiul este important pentru a nu se lipi dovleacul de pereții cratiței.

Când răzătura de dovleac este bine caramelizată, adaugă untul tăiat în bucăți mici. Amestecă până când acesta se topește și se încorporează uniform în compoziția de dovleac. Stinge focul și adaugă pudra de scorțișoară și vanilia. Omogenizăm compoziția și las-o deoparte să se odihnească până când pregătești aluatul.

Cum prepari aluatul pentru prăjitura cu dovleac

Sparge ouăle într-un bol și adăugăm peste ele sarea, zahărul și coaja de lămâie. Amestecă-le energic cu mixerul sau cu un tel până când obții o compoziție spumoasă. Apoi, adaugă pe rând: uleiul, laptele și omogenizează după fiecare.

Amestecă făina cu praful de copt și trece amestecul prin sită. Adaugă-l treptat în compoziție. Vei obține un aluat ceva mai consistent decât aluatul clasic pentru clătite.

Unge interiorul tăvii de copt cu puțin ulei și presară puțină făină. Toarnă în ea jumătate din aluatul pentru prăjitură. Pune tava la cuptor pentru 15 minute sau până când aluatul este ușor rumenit ușor la suprafață.

Apoi, scoate tava din cuptor și întinde uniform deasupra aluatului, dovleacul caramelizat. Deasupra stratului de dovleac toarnă restul de aluat.

Pune din nou la cuptor, tava cu prăjitură cu aluat turnat și dovleac. Mai coace prăjitura pentru alte 15 minute sau până când aluatul de deasupra este copt și frumos rumenit.

Decorează prăjitura după răcire cu zahăr pudră, apoi o poți porționa și savura cu poftă, alături de cei dragi.

Și dacă ți-am deschis apetitul pentru prăjituri cu dovleac, pentru data viitoare pune pe lista de preparat și rețeta de negresă marmorată cu dovleac copt.

Citește și
Porții de prăjitură cu aluat turnat și dovleac pe un platou alb, cu două furculițe, una roșie și una albastră

Galerie foto

Porții de prăjitură cu aluat turnat și dovleac, decofrate cu zahăr pudră și așezate pe un platou alb
Prăjitură cu dovleac în tavă, neporționată
Colaj de poze cu pașii de preparare ai prăjiturii cu dovleac și aluat turnat
+1
CELE MAI CITITE
Spaghete cu ton și sos de roșii, decorate cu măsline, capere și ceapă verde
Spaghete cu ton și sos de roșii. O rețetă simplă pentru o masă gustoasă
Spaghete cu ton și sos de roșii. O rețetă simplă pentru o masă gustoasă
Un platou mare și roz cu vanillekipferl pudrate cu mult zahăr
Vanillekipferl, prăjiturelele în formă de semilună. Desertul cu aromă puternică de vanilie
Vanillekipferl, prăjiturelele în formă de semilună. Desertul cu aromă puternică de vanilie
Pateu de năut cu ciuperci în borcan și pe felii de pâine
Pate de năut cu ciuperci. Un aperitiv de post, savuros
Pate de năut cu ciuperci. Un aperitiv de post, savuros
Tocăniță de dovlecei în bol negru cu lingură
Tocăniță de dovlecei. O rețetă de post, simplă și gustoasă
Tocăniță de dovlecei. O rețetă de post, simplă și gustoasă
Brioșe cu măr și fulgi de ovăz puse pe o masă albă
Brioșe cu măr și fulgi de ovăz. Un desert sănătos fără zahăr și făină
Brioșe cu măr și fulgi de ovăz. Un desert sănătos fără zahăr și făină
Te-ar mai putea interesa și
Chec cu dovleac și glazură de lămâie, porționat pe o farfurie albă, alături de două căni cu ceai
Galerie foto
Chec cu dovleac și glazură de lămâie, perfect pentru momentele dulci
Chec cu dovleac și glazură de lămâie, perfect pentru momentele dulci
Prăjitură cu dovleac și nuci porționată pe un platou alb
Galerie foto
Prăjitură cu dovleac și nuci. Desert de toamnă delicios
Prăjitură cu dovleac și nuci. Desert de toamnă delicios
Ruladă cu dovleac și mac porționată pe o farfurie neagră
Galerie foto
Ruladă cu dovleac și mac. Spectacol de culoare și savoare
Ruladă cu dovleac și mac. Spectacol de culoare și savoare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cartofi cu paprika și pătrunjel preparați la cuptor și serviți ăntr-un bol alb, alături de un bol cu sos de roșii
07:00
Cartofi cu paprika și pătrunjel la cuptor. O garnitură simplă și delicioasă Cartofi cu paprika și pătrunjel la cuptor. O garnitură simplă și delicioasă
Coroniță din carne tocată în foietaj porționată pe un platou rotund, alături de un bol cu sos
06:00
Coroniță din carne tocată în foietaj. Rețetă pentru masa de Crăciun Coroniță din carne tocată în foietaj. Rețetă pentru masa de Crăciun
Regele Charles al III-lea cu o înghețată în mână alături de soția sa, Regina Consort Camilla
8 decembrie, 08:00
5 alimente pe care Regele Charles al III-lea nu le mănâncă niciodată 5 alimente pe care Regele Charles al III-lea nu le mănâncă niciodată
Cozonac pe o hârtie de copt și un ștergar roșu cu buline albe, alături de un bol verde
8 decembrie, 07:00
Sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor. Idei adunate de la bucătarii iscusiți Sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor. Idei adunate de la bucătarii iscusiți
Ruladă din fleică de porc la cuptor, porționată pe o hârtie de copt așezată pe un tocător de lemn
8 decembrie, 06:00
Ruladă din fleică de porc la cuptor. Rețetă pentru masa de Crăciun Ruladă din fleică de porc la cuptor. Rețetă pentru masa de Crăciun
Un borcan de dulceață de ceapă roșie alături de o ceapă roșie
7 decembrie, 08:00
Dulceață de ceapă roșie, rețeta de care ai nevoie pentru preparate speciale Dulceață de ceapă roșie, rețeta de care ai nevoie pentru preparate speciale
Fursecuri limbi de pisică pe o farfurie alături de o ceașcă de ceai
7 decembrie, 07:00
Fursecuri limbi de pisică. Rețeta unui desert clasic, mereu la modă Fursecuri limbi de pisică. Rețeta unui desert clasic, mereu la modă
sos pentru marinarea cărnii de vită pus peste bucăți de carne de vită
7 decembrie, 06:00
Cea mai bună metodă pentru marinarea cărnii de vită, potrivit bucătarilor Cea mai bună metodă pentru marinarea cărnii de vită, potrivit bucătarilor
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Brioșe cu măr și fulgi de ovăz puse pe o masă albă
1
Brioșe cu măr și fulgi de ovăz. Un desert sănătos fără zahăr și făină
Brioșe cu măr și fulgi de ovăz. Un desert sănătos fără zahăr și făină
O porție de brioșe cu măr și fulgi de ovăz este perfectă pentru toți membrii familiei. Brioșele nu au zahăr sau făină și cu toate acestea sunt suficient de dulci și...
Negresă cu fulgi de ovăz pe un platou alături de furculițe și o masă albă
2
Negresă cu fulgi de ovăz. Prăjitura care este gata în două minute
Negresă cu fulgi de ovăz. Prăjitura care este gata în două minute
Pentru această negresă cu fulgi de ovăz nu ai nevoie de ouă, zahăr sau de făină și nici de prea multe pregătiri. Practic, în două minute, va fi gata de pus...
Bol cu ciulama de ciuperci cu usturoi servită cu mămăliguță
3
Ciulama de ciuperci cu usturoi. Rețetă de post
Ciulama de ciuperci cu usturoi. Rețetă de post
Dintre cele mai delicioase rețete de post pe care le poți prepara pentru masa de prânz sau cină, rețeta de ciulama de ciuperci cu usturoi ocupă un loc fruntaș. Ciupercile sunt...
Prajitura cu foi de napolitane si mac, asezata pe o farfurie
4
Prăjitura Furnicuța cu foi de napolitană. Desertul care îți amintește de copilărie
Prăjitura Furnicuța cu foi de napolitană. Desertul care îți amintește de copilărie
Prăjitura Furnicuța cu foi de napolitană, un desert ușor de făcut și care va atrage toate privirile. Cu cât foile de napolitană sunt mai calitative, cu atât prăjitura se va păstra...
Cozonacul fără frământare are cremă de ciocolată și blat pufos
5
Cozonac fără frământare. Rețeta perfectă pentru sărbători
Cozonac fără frământare. Rețeta perfectă pentru sărbători
Rețeta de cozonac fără frământare este preferata tuturor atunci când vine vorba despre masa de festivă de sărbători. Aroma de cozonac în casă este primul semn de sărbătoate. Dacă până acum...
Parteneri
Top 5 cele mai frumoase cărți de Crăciun pentru copii

Top 5 cele mai frumoase cărți de Crăciun pentru copii

Top 5 cele mai frumoase cărți de Crăciun pentru copii
Antreprenorii români încep boicotul, după ce Austria a votat NU pentru Schengen. Nu vom mai lucra cu OMV Petrom niciodată

Antreprenorii români încep boicotul, după ce Austria a votat NU pentru Schengen. "Nu vom mai lucra cu OMV Petrom niciodată"

Antreprenorii români încep boicotul, după ce Austria a votat NU pentru Schengen. "Nu vom mai lucra cu OMV Petrom niciodată"
Anamaria Prodan a dezvăluit adevăratul motiv pentru care l-a lovit pe presupusul amant: „A început scandalul! amp;#8216;Băi, Ana, ce e cu ăsta?!'”

Anamaria Prodan a dezvăluit adevăratul motiv pentru care l-a lovit pe presupusul amant: „A început scandalul! amp;#8216;Băi, Ana, ce e cu ăsta?!'”

Anamaria Prodan a dezvăluit adevăratul motiv pentru care l-a lovit pe presupusul amant: „A început scandalul! amp;#8216;Băi, Ana, ce e cu ăsta?!'”
Andreea Bălan și-a adus fetițele, pentru prima oară, pe scenă. Cum au reacționat fiicele sale în fața publicului

Andreea Bălan și-a adus fetițele, pentru prima oară, pe scenă. Cum au reacționat fiicele sale în fața publicului

Andreea Bălan și-a adus fetițele, pentru prima oară, pe scenă. Cum au reacționat fiicele sale în fața publicului
Özge Özpirinççi petrece timp de calitate alături de partenerul său, Burak Yamantürk. Cei doi nu uită de momentele romantice împreună

Özge Özpirinççi petrece timp de calitate alături de partenerul său, Burak Yamantürk. Cei doi nu uită de momentele romantice împreună

Özge Özpirinççi petrece timp de calitate alături de partenerul său, Burak Yamantürk. Cei doi nu uită de momentele romantice împreună
Programul înfricoșător care ar putea înlocui Google în 2 ani. De ce e capabil ChatGPT

Programul „înfricoșător” care ar putea înlocui Google în 2 ani. De ce e capabil ChatGPT

Programul „înfricoșător” care ar putea înlocui Google în 2 ani. De ce e capabil ChatGPT
Biscuiți conuri de brad cu cacao

Biscuiți conuri de brad cu cacao

Biscuiți conuri de brad cu cacao
Celine Dion, anunț cu ochii-n lacrimi. Artista suferă de o boală incurabilă și nu știe dacă va mai urca pe scenă, vreodată

Celine Dion, anunț cu ochii-n lacrimi. Artista suferă de o boală incurabilă și nu știe dacă va mai urca pe scenă, vreodată

Celine Dion, anunț cu ochii-n lacrimi. Artista suferă de o boală incurabilă și nu știe dacă va mai urca pe scenă, vreodată
fresh
Fursecuri limbi de pisică pe o farfurie alături de o ceașcă de ceai
Fursecuri limbi de pisică. Rețeta unui desert clasic, mereu la modă
Fursecuri limbi de pisică. Rețeta unui desert clasic, mereu la modă
Cea mai bună metodă pentru marinarea cărnii de vită, potrivit bucătarilor
Cea mai bună metodă pentru marinarea cărnii de vită, potrivit bucătarilor
Ruladă din fleică de porc la cuptor. Rețetă pentru masa de Crăciun
Ruladă din fleică de porc la cuptor. Rețetă pentru masa de Crăciun
Dulceață de ceapă roșie, rețeta de care ai nevoie pentru preparate speciale
Dulceață de ceapă roșie, rețeta de care ai nevoie pentru preparate speciale
Sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor. Idei adunate de la bucătarii iscusiți
Sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor. Idei adunate de la bucătarii iscusiți
închide