Prăjitură cu cremă de mac și crumble, perfectă pentru momentele dulci
Dacă adori deserturile cu mac, încearcă o rețetă de prăjitură cu cremă de mac și crumble, perfectă pentru momentele dulci ale zilei.
Galerie foto
Rețeta nu este complicată, chiar dacă necesită trei elemente pregătite separat. Ingredientele folosite sunt dintre cele mai simple și ușor de găsit. Aluatul fraged de la baza prăjiturii se combină armonios cu crema de mac și aluatul pentru crumble.
Poți prepara prăjitura pentru răsfățul de zi cu zi sau pentru un weekend petrecut în familie. Merită preparată și pentru un platou cu prăjituri festive servit de sărbători sau la evenimente deosebite. Aluatul de la baza prăjiturii se prepară asemănător cu aluatul pentru cornulețe sau pentru prăjituri cu foi. Descoperă aici și o rețetă de cornulețe fragede cu nucă, așa cum le prepara bunica. Iar mai jos, îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari preparării prăjiturii cu mac.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas constă în prepararea cremei de mac. Ar fi indicat să prepari crema de seara pentru că macul necesită un timp îndelungat de hidratare. O lași la rece până a doua zi când vei pregăti și celelalte elemente ale prăjiturii.
Cum pregătești macul pentru prăjitură cu cremă de mac și crumble
Cu ajutorul aparatului de măcinat cafea sau de măcinat nuci, macină semințele de mac foarte fin. Pune-le într-o crăticioară. Apoi fierbe laptele și adaugă în el un praf de sare și zahărul. Toarnă laptele fierbinte peste macul măcinat și amestecă intens pentru omogenizare. Așază crăticioara pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate minimă. Fierbe crema pentru aproximativ o oră, amestecând periodic în ea. Amestecă în cremă cu foarte mare atenție, pentru că macul sare și te poți accidenta.
Când pulberea de mac absoarbe tot laptele, stinge focul și acoperă crăticioara cu un capac. Lasă crema de mac să se răcească bine, apoi pune-o la frigider până a doua zi. A doua zi adaugi în cremă un ou întreg pentru a-i asigura o textură mai cremoasă și esența.
Descoperă și o rețetă de prăjitură cu mac și cremă de căpșuni.
Cum pregătești aluatul fraged și aluatul pentru crumble
Trece prin sită făina cu praful de copt și amestecă-le cu sarea într-un bol încăpător. Formează un loc adânc la mijlocul făinii și adaugă acolo untul moale, oul, oțetul, iaurtul și esența. Amestecă bine aceste ingrediente adăugând treptat și făina. Frământă aluatul format până când nu va mai fi lipicios.
Pune aluatul într-o folie alimentară și lasă-l la rece pentru 20-30 de minute.
Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Unge cu unt moale interiorul unei forme de copt cu dimensiunile de 20/30 cm. Întinde aluatul fraged pe toată baza tăvii, iar peste aluat întinde crema de mac.
Pentru a prepara crumble amestecă rapid într-un bol, făina cu zahărul pudră și un praf de sare. Adaugă untul rece, tăiat în cuburi și frământă ingredientele cu vârfurile degetelor până când obții niște firimituri. Împrăștie firimiturile deasupra cremei de mac și introdu forma de copt în cuptor.
Coacem delicioasa prăjitură cu cremă de mac și crumble pentru 30-35 de minute la 180 de grade Celsius. După coacere, las-o să se răcească bine apoi o poți porționa. Bucură-te de gustul delicios al prăjiturii alături de cei dragi.
Dacă mai dorești să prepari un desert cu mac, mai poți încerca și rețeta de prăjitură cu foi fragede și mac.
Galerie foto