Cornulețe fragede cu nucă. Rețeta copilăriei tale

timpul de preparare
Timp de gătire: 1 oră și 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Cornulețele fragede sunt pentru mulți dintre noi desertul copilăriei pe care ni-l făceau cel mai adesea bunicile. Fragede și dulci, cu umpluturi delicioase, acestea erau adesea răsfățul zilelor de weekend. Încearcă rețeta de cornulețe fragede cu nucă și nu vei regreta.

Publicat: 15 iulie 2022, 06:00 / Actualizat: 19 iulie 2022, 16:14
Castron cu cornulețe fragede, pudrate cu zahăr vanilat
Pentru cornulețe fragede trebuie să folosești grăsime solidă / Shutterstock

Dacă vrei să te întorci în vremurile acelea poți încerca să faci cornulețe la tine acasă. Nu este deloc greu să obții un aluat la fel de fraged ca al bunicii dacă respecți câteva sfaturi.

Ingrediente

Mod de preparare

Se lasă untul la temperatura camerei. Când s-a înmuiat suficient, se freacă cu zahărul până devin o cremă. Apoi, se adaugă pe rând gălbenușurile amestecându-se până se încorporează fiecare. Se pun esența de vanilie, sarea și făina. Aceasta din urmă se adaugă treptat. Când făina este încorporată se pune și laptele care trebuie să fie rece.

Compoziția se pune pe o suprafață înfăinată și se frământă ușor. Aluatul trebuie să fie fin cu consistența unei plastiline. Se dă la rece pentru cel puțin o oră.

Între timp se face crema. Nucile măcinate se amestecă cu albușul, cu lingura de zahăr și cu cea de cacao până se omogenizează.

Cum se porționează aluatul pentru cornulețe fragede

Aluatul scos de la rece se porționează în 5-6 bucăți. Din fiecare se întinde o foaie din care se taie triunghiuri cu baza de 2-3 cm, în funcție de cât de mari vor fi cornulețele.  În mijlocul fiecărui triunghi se pune o linguriță de cremă de nuci și se formează cornulețele.

Se pun pe o tavă cu hârtie de copt și de dau la cuptor la 180°C. Se lasă 15-20 de minute sau până când se rumenesc. Se scot din tavă când se întăresc puțin și se dau prin zahăr pudră vanilat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tehnica de frământat pentru cornulețe fragede

Aluatul de cornulețe fragede nu este deloc complicat de făcut. De fapt, nici nu trebuie frământat prea mult timp, indiferent dacă îl faci cu unt sau cu untură. În cazul în care sunt frământate prea mult, cornulețele nu vor mai fi la fel de fragede pentru că vei distruge rețeaua de gluten. Cu cât le vei frământa mai puțin, dar suficient cât să obții un aluat cu textura potrivită, cu atât sunt mai bune.

După ce lași aluatul la dospit, la temperatura camerei sau la frigider, nu este nevoie să îl mai frămânți încă o dată. Pur și simplu, te apuci de modelat cornulețele.

Frăgezimea este dată nu doar de tehnica și timpul de frământare, dar și de grăsimea folosită. Este imperios necesar să utilizezi grăsimi în stare solidă. Bunica folosea untură sau unt foarte gras, dar tu poți să încerci și cu ulei de cocos dacă vrei să faci cornulețe vegane.

Ai aici și rețeta de cornulețe pentru zilele de post, pe care sigur nuvei regreta că o încerci.

Umpluturi pentru rețeta de cornulețe

Unul dintre motivele pentru care nu ne mai săturam de cornulețe când eram mici era faptul că erau foarte parfumate. Ține cont de acest aspect chiar și când vine vorba despre zahărul folosit la pudrat. Este recomandat să fie vanilat sau să aromatizezi tu după bunul plac. Cornulețele se trec prin zahăr când sunt fierbinți pentru ca acesta să se lipească de ele.

Pentru umplutură se foloseau de obicei trei variante: gem, bucățele mici de rahat cu diverse arome ori nucă. Evident că astăzi, pe piață sunt mult mai multe ingrediente decât pe vremea bunicii așa că poți să îți folosești imaginația pentru a găsi combinația perfectă pentru tine.

Cornulețele pot fi și dulci și sărate. Pentru variata din urmă poți să folosești drept umplutură parmezan, brânză cheddar, mozzarella sau o combinație de brânzeturi după preferințele tale.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porție de Ghișman cu smântână și mentă
Ghișman. Rețetă de plăcintă tradițională dobrogeană
Ghișman. Rețetă de plăcintă tradițională dobrogeană
Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean în farfurie, alături de lingură și felii de pâine
Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean. Gust primăvăratic, aromat și reconfortant
Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean. Gust primăvăratic, aromat și reconfortant
idee de rețete cu ton din conservă
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Mâncare de ștevie în farfurie alături de două felii de pâine și frunze de ștevie
Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească
Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească
Paste cu pesto de leurdă în farfurie, alături de un borcan cu pesto și frunze de leurdă
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Rugelach puse pe o farfurie albă
Rugelach, prăjitura evreiască din Europa de Est
Rugelach, prăjitura evreiască din Europa de Est
Cornulețe fragede cu mac
Galerie foto
Cornulețe fragede cu mac, simple și ușor de preparat
Cornulețe fragede cu mac, simple și ușor de preparat
Cornulețe umplute cu gem de căpșuni și iaurt în aluat, decorate cu zahăr pudră, alături de trei sticle cu iaurt
Galerie foto
Cornulețe umplute cu gem de căpșuni și iaurt în aluat
Cornulețe umplute cu gem de căpșuni și iaurt în aluat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
24 martie, 07:23
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
23 martie, 05:31
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Paste cu pesto de leurdă în farfurie, alături de un borcan cu pesto și frunze de leurdă
22 martie, 13:27
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Mâncare de ștevie în farfurie alături de două felii de pâine și frunze de ștevie
21 martie, 08:42
Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească
idee de rețete cu ton din conservă
20 martie, 06:18
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos 3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Horoscopul lunii aprilie 2025. Soarta le bate la ușă acestor nativi
Horoscopul lunii aprilie 2025. Soarta le bate la ușă acestor nativi
Horoscopul lunii aprilie 2025. Soarta le bate la ușă acestor nativi
Pistolarul care a ameninţat un interlop cu pistolul în Bucureşti a fost gardă de corp pentru Robert de Niro şi Jason Statham
Pistolarul care a ameninţat un interlop cu pistolul în Bucureşti a fost gardă de corp pentru Robert de Niro şi Jason Statham
Pistolarul care a ameninţat un interlop cu pistolul în Bucureşti a fost gardă de corp pentru Robert de Niro şi Jason Statham
Kira Hagi a început pregătirile pentru nuntă. Cine este şi cu ce se ocupă viitorul ginere al lui Gică Hagi
Kira Hagi a început pregătirile pentru nuntă. Cine este şi cu ce se ocupă viitorul ginere al lui Gică Hagi
Kira Hagi a început pregătirile pentru nuntă. Cine este şi cu ce se ocupă viitorul ginere al lui Gică Hagi
Chefi la cuțite, 26 martie 2025. Cine a câștigat a noua amuletă. Un concurent a primit cuțitul de aur. Ce concurenți au uimit
Chefi la cuțite, 26 martie 2025. Cine a câștigat a noua amuletă. Un concurent a primit cuțitul de aur. Ce concurenți au uimit
Chefi la cuțite, 26 martie 2025. Cine a câștigat a noua amuletă. Un concurent a primit cuțitul de aur. Ce concurenți au uimit
Sanda Ladoși, dezvăluiri despre carierele pe care le-au ales copii ei. De ce nu vor să facă muzică
Sanda Ladoși, dezvăluiri despre carierele pe care le-au ales copii ei. De ce nu vor să facă muzică
Sanda Ladoși, dezvăluiri despre carierele pe care le-au ales copii ei. De ce nu vor să facă muzică
Ce poate să apară pe Soare în timpul eclipsei de pe 29 martie. Detaliul surpriză care va fi vizibil
Ce poate să apară pe Soare în timpul eclipsei de pe 29 martie. Detaliul surpriză care va fi vizibil
Ce poate să apară pe Soare în timpul eclipsei de pe 29 martie. Detaliul surpriză care va fi vizibil
Vafe cu leurdă și spanac. Un deliciu sărat, aromat și hrănitor
Vafe cu leurdă și spanac. Un deliciu sărat, aromat și hrănitor
Vafe cu leurdă și spanac. Un deliciu sărat, aromat și hrănitor
Cum să introduci obiceiuri sănătoase în familie fără presiune
Cum să introduci obiceiuri sănătoase în familie fără presiune
Cum să introduci obiceiuri sănătoase în familie fără presiune
Billy Ray Cyrus a postat un mesaj emoționant despre fiicele sale, Miley și Noah: Sunt atât de mândru de voi
Billy Ray Cyrus a postat un mesaj emoționant despre fiicele sale, Miley și Noah: „Sunt atât de mândru de voi”
Billy Ray Cyrus a postat un mesaj emoționant despre fiicele sale, Miley și Noah: „Sunt atât de mândru de voi”
Cum se acordă corect primul ajutor. Ce poți face dacă o persoană nu mai este conștientă
Cum se acordă corect primul ajutor. Ce poți face dacă o persoană nu mai este conștientă
Cum se acordă corect primul ajutor. Ce poți face dacă o persoană nu mai este conștientă
fresh
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros

File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros

File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros

Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime

Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime

Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
închide