Cornulețe fragede cu nucă. Rețeta copilăriei tale
Cornulețele fragede sunt pentru mulți dintre noi desertul copilăriei pe care ni-l făceau cel mai adesea bunicile. Fragede și dulci, cu umpluturi delicioase, acestea erau adesea răsfățul zilelor de weekend. Încearcă rețeta de cornulețe fragede cu nucă și nu vei regreta.
Dacă vrei să te întorci în vremurile acelea poți încerca să faci cornulețe la tine acasă. Nu este deloc greu să obții un aluat la fel de fraged ca al bunicii dacă respecți câteva sfaturi.
Ingrediente
Mod de preparare
Se lasă untul la temperatura camerei. Când s-a înmuiat suficient, se freacă cu zahărul până devin o cremă. Apoi, se adaugă pe rând gălbenușurile amestecându-se până se încorporează fiecare. Se pun esența de vanilie, sarea și făina. Aceasta din urmă se adaugă treptat. Când făina este încorporată se pune și laptele care trebuie să fie rece.
Compoziția se pune pe o suprafață înfăinată și se frământă ușor. Aluatul trebuie să fie fin cu consistența unei plastiline. Se dă la rece pentru cel puțin o oră.
Între timp se face crema. Nucile măcinate se amestecă cu albușul, cu lingura de zahăr și cu cea de cacao până se omogenizează.
Cum se porționează aluatul pentru cornulețe fragede
Aluatul scos de la rece se porționează în 5-6 bucăți. Din fiecare se întinde o foaie din care se taie triunghiuri cu baza de 2-3 cm, în funcție de cât de mari vor fi cornulețele. În mijlocul fiecărui triunghi se pune o linguriță de cremă de nuci și se formează cornulețele.
Se pun pe o tavă cu hârtie de copt și de dau la cuptor la 180°C. Se lasă 15-20 de minute sau până când se rumenesc. Se scot din tavă când se întăresc puțin și se dau prin zahăr pudră vanilat.
Tehnica de frământat pentru cornulețe fragede
Aluatul de cornulețe fragede nu este deloc complicat de făcut. De fapt, nici nu trebuie frământat prea mult timp, indiferent dacă îl faci cu unt sau cu untură. În cazul în care sunt frământate prea mult, cornulețele nu vor mai fi la fel de fragede pentru că vei distruge rețeaua de gluten. Cu cât le vei frământa mai puțin, dar suficient cât să obții un aluat cu textura potrivită, cu atât sunt mai bune.
După ce lași aluatul la dospit, la temperatura camerei sau la frigider, nu este nevoie să îl mai frămânți încă o dată. Pur și simplu, te apuci de modelat cornulețele.
Frăgezimea este dată nu doar de tehnica și timpul de frământare, dar și de grăsimea folosită. Este imperios necesar să utilizezi grăsimi în stare solidă. Bunica folosea untură sau unt foarte gras, dar tu poți să încerci și cu ulei de cocos dacă vrei să faci cornulețe vegane.
Ai aici și rețeta de cornulețe pentru zilele de post, pe care sigur nuvei regreta că o încerci.
Umpluturi pentru rețeta de cornulețe
Unul dintre motivele pentru care nu ne mai săturam de cornulețe când eram mici era faptul că erau foarte parfumate. Ține cont de acest aspect chiar și când vine vorba despre zahărul folosit la pudrat. Este recomandat să fie vanilat sau să aromatizezi tu după bunul plac. Cornulețele se trec prin zahăr când sunt fierbinți pentru ca acesta să se lipească de ele.
Pentru umplutură se foloseau de obicei trei variante: gem, bucățele mici de rahat cu diverse arome ori nucă. Evident că astăzi, pe piață sunt mult mai multe ingrediente decât pe vremea bunicii așa că poți să îți folosești imaginația pentru a găsi combinația perfectă pentru tine.
Cornulețele pot fi și dulci și sărate. Pentru variata din urmă poți să folosești drept umplutură parmezan, brânză cheddar, mozzarella sau o combinație de brânzeturi după preferințele tale.