Prăjitură răsturnată cu prune. Rețeta e simplă și rezultatul foarte aspectuos

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Rețeta de prăjitură răsturnată cu prune face parte dintre deserturile speciale ale sezonului acesta. Are un aspect atât de apetisant și o aromă puternică, încât vei cuceri toți oaspeții.

Prăjitură răsturnată cu prune pusă pe un blat de lemn
Prăjitura cu prune răsturnată impresionează prin gust, dar și prin aspect / Shutterstock

Prăjitura răsturnată cu prune se servește caldă sau la temperatura camerei, simplă sau cu o lingură de frișcă sau înghețată de vanilie alături. Vei obține un contrast plăcut între dulceața prunelelor și prospețimea înghețatei.

Citește și

Ingrediente

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mod de preparare

Se încălzește cuptorul la 180°C și se pregătește o tavă de copt cu diametrul de aproximativ 22-24 cm, tapetând-o cu hârtie de copt sau ungând-o cu unt.

Cum prepari umplutura pentru rețeta de prăjitură răsturnată cu prune

Se pregătește umplutura cu prune. Într-o cratiță, se topesc cele 2 linguri de unt și se adaugă zahărul. Se lasă să fiarbă la foc mediu până când zahărul se dizolvă și amestecul devine ușor a caramelizat. Se adaugă prunele în cratiță și se amestecă bine.

Se lasă să se călească ușor, timp de câteva minute. Apoi, se așează prunele în tava de copt, cu partea tăiată în jos, astfel încât să fie acoperit complet fundul tăvii.

Pașii necesari pentru pregătirea aluatului

Se pregătește aluatul. Într-un bol, se mixează untul moale cu zahărul până când se obține o compoziție pufoasă și cremoasă. Se adaugă ouăle, unul câte unul, mixând bine după fiecare adăugare. Apoi, se adaugă extractul de vanilie și se amestecă.

În alt bol, se amestecă făina cu praful de copt și sarea. Se adaugă amestecul de făină peste compoziția de unt și ouă, amestecând până când se obține un aluat omogen.

Cum montezi prăjitura

Se toarnă aluatul peste prunele din tavă și se nivelează cu o spatulă.

Se coace prăjitura în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 30-35 de minute sau până când prinde o culoare aurie.

După ce prăjitura este coaptă, se scoate tava din cuptor și se lasă să se răcorească timp de aproximativ 5 minute. Apoi, se răstoarnă pe o farfurie de servire.

Cum păstrezi prăjitura răsturnată cu prune

Dacă îți rămân bucăți de prăjitură, pune-le într-o caserolă cu capac și păstrează-le la frigider pentru maximum 4 zile.

Exista și varianta să le congelezi pentru o durată de 5-6 luni. În acest caz ar fi indicat să ambalezi porții mai mici înainte, pentru ca atunci când vrei să le consumi să poți scoate doar cantitatea potrivită.

Ce fel de prune se folosesc la prăjituri

Prunele folosite în prăjituri trebuie să fie coapte, suculente și aromate pentru ca desertul să fie cât mai savuros. Ideal este să folosești prune proaspete, dar dacă nu ai de ales poți folosi și conservate. Dacă sunt uscate este bine să le rehidratezi înainte.

Încearcă și rețeta de magiun de prune. Vezi cum o poți prepara pentru iarnă.

Caută prunele coapte complet pentru că acestea au dulceață naturală și un gust mai intens. Ar trebui să fie moi și mai suculente, ceea ce le face să fie perfecte pentru prăjituri. De asemenea, sunt mai suculente, ceea ce face ca textura deserturilor să fie mai deosebită.

În general, în prăjituri se pun prune fără sâmburi pentru a ușura procesul de pregătire, dar și pentru a putea fi mâncate mai ușor. Dacă sunt prea mari, taie-le în bucăți mai mici, în funcție de cum îți cere rețeta.

Citește și
CELE MAI CITITE
Plăcinta cu mere de post 12 linguri
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Cinci chiftele de orez cu ciuperci, glazurate cu ketchup
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos în bol, garnisit cu condimente și pătrunjel verde, alături de o furculiță, un bol cu condimente și unul cu sare
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Mai multe borcane cu murături asortate
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
desert de toamnă servit pe o farfurie neagră
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
borcan de dulceață de prune
Cât se fierbe dulceața de prune. Ce să adaugi pentru o aromă perfectă
Cât se fierbe dulceața de prune. Ce să adaugi pentru o aromă perfectă
Un borcănaș cu gem alături de câteva felii de pâine cu gem de prune
Gem de prune la cuptor. Rețeta simplă și rapidă
Gem de prune la cuptor. Rețeta simplă și rapidă
Trei porții de prăjitură de post cu prune
Galerie foto
Prăjitură de post cu prune, simplă și ușor de preparat
Prăjitură de post cu prune, simplă și ușor de preparat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Paste cu broccoli și măsline, garnisite cu roșii deshidratate, ardei roșu și multă verdeață într-un bol alb cu furculiță
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Porție de supă cremă de dovleac cu usturoi copt în bol cu lingură, alături de usturoi proaspăt
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
Felii de dovleac copt picant pe farfurie, cu crenguțe de rozmarin
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
chec cu banane și nuci porționat și pus pe un blat de lemn
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Porție de mâncare de mazăre cu morcovi în bol, pe un ștergar
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
lipie libaneză pusă într-un coș de lemn
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Pasta pomodoro servite pe o farfurie albă
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...
Parteneri
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Secretul întunecat al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
închide