Magiun de prune. Rețetă tradițională românească
S-au copt prunele negre, cărnoase și aromate, perfecte pentru a le conserva aroma pentru sezonul rece. Printre rețetele de gem, dulceață sau compot, nu ezita să prepari și rețeta tradițională românească de magiun de prune.
Galerie foto
Magiunul este un preparat vechi din străbuni, poate singurul care nu lipsea din cămara nimănui. Se prepară doar din prune, fără zahăr și fără alte arome. Prunele se fierb timp îndelungat, până când rezultă o pastă groasă și necursivă.
Un aspect important în reușita magiunului constă în alegerea prunelor. Prunele mai puțin zemoase sunt cele mai potrivite pentru acest tip de gem. Sunt cărnoase, iar magiunul va fierbe într-un timp mai scurt.
Un alt aspect în reușita magiunului constă în alegerea vasului de fiert. Pe vremea bunicilor, acesta se fierbea în ceaune sau cazane mari de fontă, așezate la foc de lemne. Nu-i nimic dacă nu dispui de astfel de vase. În zilele noastre, se poate prepara magiunul și pe aragaz sau în cuptor, folosind cratițe de inox, cu baza din mai multe straturi.
Îți oferim mai jos lista de ingrediente și modul de preparare al magiunului tradițional românesc.
Ingrediente
Mod de preparare
Înainte de a începe prepararea magiunului de prune, este important să te înarmezi cu răbdare. Răbdarea de a petrece mult timp pe lângă cratița cu prune.
Alege prune mari, negre și bine coapte. Cel mai bun soi de prune pentru magiun este soiul Bistrița. Acestea se coc la sfârșit de vară sau început de toamnă. Dar dacă nu găsești acest soi de prune, optează pentru prune cu coaja închisă la culoare. Sunt mai aromate și mai puțin zemoase.
Pași necesari pentru magiun de prune
Spală bine prunele și lasă-le să se scurgă. Poți să le ștergi cu prosoape de hârtie pentru a scurta timpul de pregătire a acestora. Cu ajutorul unui cuțit mic pentru legume, sparge prunele în jumătăți. Răzuiește cu cuțitul și miezul prunelor care mai rămâne pe sâmburi. Este păcat să se piardă din cantitatea acestora, dar și din dulceața lor.
Pune prunele în cratiță și așază cratița pe flacăra aragazului. Dacă deții un disc metalic, sau un grătar este indicat să îl așezi sub cratiță. Astfel flacăra aragazului nu va mai veni în contact direct cu cratița și riscul de a se arde magiunul este mai mic. Pentru început, folosește flacăra la intensitate medie. Lasă prunele să fiarbă fără a le amesteca până când se formează sirop, iar jumătățile de prune plutesc la suprafața acestuia. Din acest moment, redu intensitatea flăcării la minim. Fierbe magiunul de prune până când se reduce cu mult sub jumătatea volumului inițial. Dacă pentru rețeta de gem de prune ținem cont ca volumul gemului să fie redus la jumătate la magiun va trebui redus cam la două treimi din volum.
Amestecă constant în timpul fierberii magiunului folosind o lingură sau o spatulă din lemn. Insistă cu amestecatul la baza cratiței, pentru a nu se lipi magiunul, dar și pe lateralele acesteia. Amestecă cu mare atenție pentru a nu te accidenta de la stropii de magiun.
Vezi mai multe imagini cu magiunul de prune în GALERIA FOTO!
Dacă prunele nu sunt foarte zemoase, deliciosul magiun de prune va fierbe în 3-4 ore.
După fierbere, pune magiunul fierbinte în borcane sterilizate. Închizi ermetic borcanele cu capacele aferente ți le acoperi cu ștergare sau cu o pătură. Este important pentru o conservare corectă ca borcanele să se răcească lent.
Și pentru că sezonul fructelor de pădure încă nu s-a încheiat, îți oferim și o rețetă de gem de afine din doar 3 ingrediente, fără pectină.